Každý člověk se stává hezčím , když má radost. ( Walther von der Vogelweide )
Láska je mocnější než jakákoli síla a moudřejší než filosofie.(Oscar Wilde)
- tyto citáty uvedl komentátor Kavárny U Ruži- Jeník



Plněné papriky a klobásy po maďarsku.

27. září 2018 v 22:38 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Možná to znáte a děláte stejně, ale jen tak "pro chuť jsem upřesnila podle paní Ponešové z netu recept, který podobně dělala mužova maminka.

Papriky můžete plnit na sto způsobů, existují verze vegetariánské i masové, můžete je péct, grilovat i dusit v omáčce. V Česku nejspíš narazíte na papriky plněné masem, s rajskou omáčkou a jako přílohu vám nabídnou knedlík. Nic proti klasickému receptu, můj nejmilejší je však ten od maďarské babičky. Zkuste ho a pochopíte proč.


Ingredience pro 6 porcí plněných paprik:
  • 120 g kulatozrnné rýže
  • 500 g vepřové plece
  • 1 cibule
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 6 zelených paprik
Na omáčku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 700 g rajčatové passaty
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky pepře černého celého
  • 2 kuličky celého nového koření
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1 lžička soli

Postup

Krok 1: Propláchněte rýži (nemusíte ji vážit, použijte asi půl hrnku) a namočte ji zhruba hodinu před vařením do studené vody. Umelte vepřovou plec najemno (nebo požádejte řezníka už při nákupu).

Krok 2: Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a na lžíci sádla osmažte dosklovita. Odstavte a nechte zchladnout. Opláchněte papriky, odkrojte stopku i s jádřincem a opatrně odstraňte i bílé žilky. Nejlepší jsou tenkostěnné "maďarské" papriky. Máte-li rádi pikantní jídlo, můžete použít i pálivé.

Krok 3: Maso dejte do velké mísy. Přidejte vejce, scezenou a okapanou rýži, osmaženou cibuli, osolte a opepřete. Vyhrňte si rukávy a směs pořádně propracujte a prohněťte. Masovou hmotu zpracujte opravdu pořádně. Poté naplňte papriky tak, aby u otvoru zůstala asi půlcentimetrová mezera. Z masa, které zůstane, tvořte navlhčenýma rukama kuličky s průměrem asi 6 až 7 cm. (Popravdě, i když je to recept na plněné papriky, největší úspěch vždy mají tyhle masové koule.)

Krok 4: Očistěte a omyjte čtvrtku celeru, připravte si k ruce rajčatový protlak i passatu. Ve velkém hrnci se širokým dnem rozpalte sádlo, přidejte kopcovitou lžíci mouky a usmažte světlou jíšku. Přidejte velkou lžíci protlaku a zarestujte, bude to trvat jenom chvilku. Když se směs začne lepit, vlijte do hrnce passatu, pořádně rozmíchejte a přidejte ještě asi půl litru vody. Do omáčky přidejte cukr a všechno koření, osolte a vložte celer - dodá jí hloubku a posílí "masovou" chuť. Pomalu přiveďte k varu a opatrně vložte masové koule a papriky. Stáhněte plamen tak, aby omáčka jenom mírně probublávala, a duste asi 50 minut. Do masových koulí minimálně prvních 15 minut nešťouchejte, musejí se zatáhnout a zpevnit. Když budete potřebovat plněné papriky zamíchat, jenom opatrně zatřeste hrncem. Kontrolujte hustotu omáčky a když houstne příliš, přidejte trochu vody.

Krok 5: Z hotového jídla odstraňte celer a koření. Protentokrát zapomeňte na knedlík a maďarské plněné papriky podávejte s chlebem nebo vařenými bramborami.

ANita Ponešová -autorka receptu

Kapie plněné masem a rýží.


A teď ty klobásy...

Suroviny

10 000 g plece- z toho 7 kg vepřového, 3 kg hovězího libovějšího nebo skopového(jak kdo rád)
10 g mletého kmínu
270 g soli
,5 g sanitry
, 10 g cukru moučka
, 50 g mletého černého koření,
80 g česneku
70 g mleté červené papriky sladké,
20 g mleté červené papriky pálivé

Postup přípravy receptu

Maso umeleme na kotouči s velkými otvory do vhodné nádoby.
Pomleté koření, prolisovaný česnek, sanitru, práškový cukr, sůl přidáme k masu a pořádně zpracujeme.
Klobásovou hmotu plníme na těsno do tenkých střev a párujeme na zvolenou délku.

Klobásy udíme 3 dny studeným dýmem do dosáhnutí pěkné červené barvy.
Klobásy skladujeme v chladném a dobře větraném místě.

Jsou výborné, z osobní zkušenosti mohu potvrdit. Uvařené jsou sušší, ale kombinované na míse s dobrým uzeným masem, vejci vařenými na tvrdo a kyselými okurkami- vše nakrájené na kolečka- výborné pohoštění -dávalo se u nás většinou na Velikonoce, ale jinak prostě tehdy, když klobásy byly.



Dělá se to podobně, jak uvedl komentátor Johanes- viz foto















xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

































































































































































































 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evina Evina | E-mail | 27. září 2018 v 23:52 | Reagovat

Plněné papriky dělám docela často-ale klasiku mleté maso,omáčka+knedlík.To mají rádi potomci,takže to "nakrabičkuji".Já osobně má ráda zapečené s bramborami.Jednou jsem je jedla plněné rýží s malými kousky uzeného a k tomu rýži.Musím přiznat,že mi dalo zabrat to dojíst:-)
Přeji klidnou noc a krásné sny:-)
P.S.A jestli spadnu do spamu,tak se fakt naštvu;-)

2 Evina Evina | E-mail | 27. září 2018 v 23:53 | Reagovat

Ano,jak jsem čekala,jsem ve spamu.Už jsem od toho měla chvíli klid-teď to začalo zase:-!

3 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. září 2018 v 0:06 | Reagovat

[2]: Už jsem tě vytáhla.Jo, ale uzené do paprik s rýží se nedává, to je suché. Buď plecko nebo krkovička a nemusí sedávat moc sádla v tom případě. Stejně máme raději lečo, je méně pracné a s rajčaty.K němu chléb. ;-)

4 Evina Evina | E-mail | 28. září 2018 v 0:09 | Reagovat

Jak říkám-málem jsem se udusila.Ale nedalo se stěžovat(tchýně).
Já nevím,na stará kolena se mi asi mění chutě.Taky mám teď moc ráda lečo.Dříve jsem ho odmítala :-)

5 Janinka Janinka | E-mail | Web | 28. září 2018 v 12:57 | Reagovat

Já jsem, co se týká vaření, člověk, který se snaží usnadnit si práci, jak jen to jde. Směs do paprik mám podobnou, jen jimi plním půlky paprik, naskládám do pekáčku, podliju vodou a přidám koření jako na rajskou, strčím do trouby a hodinu a půl se o to nestarám. Pak zahustím omáčku protlakem a s knedlíkem nebo chlebem se po tom kluci můžou umlátit :-).

6 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. září 2018 v 14:47 | Reagovat

[5]: Také nemám ráda dlouhé vaření. Ale stejný druh jídla udělám skoro vždycky trochu jinak. Záleží asi na koření použitém nebo na "materiálu". ;-)

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 28. září 2018 v 15:17 | Reagovat

Plněné papriky jsem dlouhá léta připravovala podobně - rýže nesměla v náplni chybět. K tomu rajská omáčka, knedlík, občas rýže. Ovšem v rodině manžela se plněné papriky naskládaljí do pekáče,kolem se nasypou oloupaná a nakrájená rajčata a také ze dvě papriky neplněné pokrájené na proužky společně s cibulí rovněž pokrájenou se vše zakápne mírně olejem a peče v troubě. Z počátku dusí, vše pustí vodu a ke konci vrchní plech odkryjeme a takto chvilku zapečeme. Výborná příloha brambory a nebo později možné za studena máznout na krajíc chleba. K tomu kvašáček - okurek :-)Mňam, ovšem foto zabíječky od Johanese nemá chybu, slintám a slintám :-D

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 28. září 2018 v 15:18 | Reagovat

[6]: A to já si s jídlem vyhraji, ovšem, pokud mě netlačí čas, to se pak rychlovka hodí

[5]: :-)  :-D

9 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. září 2018 v 15:26 | Reagovat

[8]: Já jen si vyhraji, když krájím různou zeleninu nebo dělám nádivku, zapékané jídlo a pod. Jinak na rychlovku mám vždycky něco v rezervě v mrazničce- většinou hotové maso a dodělám jen přílohu, případně chleba dáme. ;-)

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 30. září 2018 v 12:40 | Reagovat

Snad se mi poštěstí i letos sehnat něco ze zabijačky. Loni to byly jitrničky, ještě nějaké mám v mražáku. :-)

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2018 v 14:43 | Reagovat

[10]: Jitrnice na Slovensku- tedy po maďarském způsobu se také dělají trochu jinak. Místo žemle nebo krup, dávají rýži. Pečou se pak a jsou mnohem sušší než ty žemlové nebo kroupové. Člověk si lehce na dobré věci zvykne, já jsem si zvykla dost rychle. ;-)

12 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 30. září 2018 v 21:20 | Reagovat

mňam :-)

13 Ježurka Ježurka | Web | 1. října 2018 v 14:01 | Reagovat

No, určitě to musí být dobrota, ale já se přiznám, že sice vařím denně, ale jak to jde, tak si to vaření zjednoduším, abych to neměla moc složité a netrvalo to moc dlouho. Ale kdyby mi to někdo uvařil, nepohrdla bych. :-D

14 Vendy Vendy | Web | 3. listopadu 2018 v 16:57 | Reagovat

Někdy dělám plněné papriky jen s bramborami, vařenými ve slupce, k tomu třeba sterilované zelí, jen lehce podušené, nebo i zasyrova, nebo vůbec. Ale zaujal mě ten celer v rajské omáčce, to vyzkouším určitě!

15 Vendy Vendy | 3. listopadu 2018 v 16:59 | Reagovat

Recept vypadá velmi chutně, na klobásy si asi netroufnu (na to máme u nás dobré řeznictví, dokonce dvoje, kde klobásy fakt umí), ale ty plněné papriky asi vyzkouším, podle tohoto receptu. S rýží jsem je nikdy nedělala.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Tehdy byli tři...Žofinka, Muf a Mudla...







Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx