Každý člověk se stává hezčím , když má radost. ( Walther von der Vogelweide )
Láska je mocnější než jakákoli síla a moudřejší než filosofie.(Oscar Wilde)
- tyto citáty uvedl komentátor Kavárny U Ruži- Jeník



Když dozrají ořechy

23. září 2018 v 0:16 | Ruža z Moravy |  Návody, ruční práce,zkušenosti
Vybrala jsem z webu Jaktak.cz...co mne zaujalo v této době nadcházejícího podzimu:


Jak využít skořápky, slupky a listí z vlašských ořechů

Radka kořenářka | 14.09.2018 - 14:09
1. Vlašské ořechy, tedy plody Ořešáku královského, jsou výborné a velmi zdravé oříšky, které mají nezastupitelné místo v české kuchyni. Ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, bílkovin i minerálů, např. železa. Skořápky a slupky (oplodí) ořechů většinou vyhazujeme, což je ale škoda. Můžeme je využít při přípravě léčivých odvarů, pro obarvení vlasů, výrobě svíček apod. Pojďme se podívat, jak nám dary tohoto krásného stromu pomohou při kašli nebo vytvoří vánoční atmosféru nejen v podobě cukroví



Odvar z ořechových skořápek proti kašli.
Tento chutný tmavohnědý odvar je výborným lékem na suchý i vlhký kašel a pomáhá k odhlenění.
Budeme potřebovat:

1. Pomalá metoda: skořápky namočíme do vody a necháme 12 hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Scedíme a můžeme popíjet.
2. Rychlá metoda: skořápky rovnou povaříme 10 až 15 minut ve vodě a scedíme. Odvar pijeme vlažný několikrát denně. Účinkuje většinou do druhého dne. 12 skořápek z vlašských ořechů, 0,5 l vody
Postup: ořechy rozlouskneme a skořápky omyjeme. Podle toho, jak rychle odvar potřebujeme, si můžeme zvolit pomalou nebo rychlou metodu.
2
Odvar ze skořápek pro doplnění jódu
Ořechové skořápky obsahují mnoho jódu, proto kdo trpí jeho nedostatkem, může si připravit odvar, jež se popíjí před každým jídlem po dobu až 4 měsíců.
Budeme potřebovat: 2 a půl hrnku ořechových skořápek, 2 hrnky vody
Postup: Skořápky krátce povaříme ve vodě a necháme vychladnout. Scedíme a můžeme vychutnávat.
3
Výluh ze spařených listů:
Sběr: listy se sbírají v červnu a v červenci a suší se
Použití - vnitřně i zevně: do koupele, masáž pokožky hlavy, obklady, omývání
Účinky: listy ořešáku mají antiseptické a fungicidní účinky, proto pomáhájí
ZEVNĚ: při akné, unavených očích, zánětech a plísních kůže a nehtů, lupénce, pocení nohou, výtoku, vypadávání vlasů, lupům, proti vším, omrzlinám a dalším neduhům.
VNITŘNĚ: tradičně se používal pro snižování krevního cukru, katarech, jako kloktadlo při angíně atd.
Budeme potřebovat: - na omývání a vnitřní užití: 1 vrchovatou lžičku nasekaných listů, hrnek vody - na koupel: 10 dkg listí na vanu
Postup: Listy spaříme horkou vodou a necháme 15 minut louhovat nebo krátce povaříme. Scedíme a používáme jako čaj, obklad na postižená místa, pleťovou vodu či vlasovou kúru.
4
Přeliv na vlasy z listů a slupek (oplodí):
Sběr oplodí: v červenci a srpnu před dozráním jader nebo v době zralosti (sbíráme zelené, ne hnědé)
Použití: na světlé a šedivé vlasy a k podtržení tónu hnědých vlasů
Budeme potřebovat: 10 dkg slupek nebo listí, půl litru vody
Postup: Směs povaříme asi 10 minut, necháme vychladnout a vetřeme do vlasů. Necháme uschnout na vzduchu. Můžeme také přelít do lahvičky s rozprašovačem a každý den vlasy postříkat. Účinek může být patrný až po několikeré aplikaci.
5
Plovoucí svíčky z ořechových skořápek:
Budeme potřebovat: neporušené poloviny skořápek, včelí vosk nebo parafín, knoty
Postup: knoty nastříháme na délku 1 cm (podle velikosti skořápek). Ve vodní lázni si rozpustíme vosk (můžeme použít i vosk ze starých svíček), knot vložíme svisle do skořápky, přidržíme jej např. pinzetou, a opatrně zalejeme tekutým voskem. Necháme vychladnout a o vánočním čase použijeme jako krásnou dekoraci v misce naplněnou vodou.

6
Vánoční ozdoba ze skořápek:
Budeme potřebovat: pěkné neporušené poloviny skořápek, tenký drátek nebo silnější nit, háček na zavěšení, lepidlo, případně červenou stužku
Postup: z drátku si vytvoříme malou smyčku a přilepíme jej k vrchnímu okraji skořápky. Použijeme-li nit, odměříme si asi 10 cm, konce spojíme k sobě a přilepíme ke skořápce tak, aby nám vyčnívala smyčka, která pak bude sloužit jako háček. Lepidlo naneseme na polovinu skořápky a přilepíme k druhé půlce. Necháme zaschnout a máme hotovo. Můžeme ozdobit mašlí z červené stužky.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Moje poznámka:
Vzpomněla jsem si na vánoční ozdoby z vlašských ořechů. Celý ořech se namočil do roztoku stříbřenky (koupené v drogerii ) nechal zaschnout, pak se do něj zatlačila sirka a na ni přivázala nitka tak, aby se dala zavěsit na větvičku stromku. To je jen vzpomínka na Vánoce před skoro 70 lety u tety. Mívala stromek zdobený zásadně stříbrnými a bílými krásnými ozdobami. Nevím, co ji k tomu vedlo.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

(Varování : Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.)

Něco lze vyzkoušet. To, že ořechové slupky barví je fakt a známe to i ze zhnědlých prstů při loupání ořechů ze zelených slupek, že?

Nakonec jeden receptík...
Na co lze dát strouhané ořechy s trochou cukru a skořice...připomínám známý recept z netu na jablkové knedlíky.


POTŘEBNÉ PŘÍSADY pro 4 osoby: asi 4 středně velká jablka, hrubá mouka - to je opravdu všechno :-D POSTUP PŘÍPRAVY jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. smícháme s hrubou moukou, nepíšu schválně kolik, protože každé jablko je jinak velké a šťavnaté, musíte rukama uhňácat prostě knedlíkové těsto. Knedlíky vyrobíme jen tak velké, aby se daly schovat v dlani, cca pingpongové míčky - aby se dobře provařily. Vhodíme do symbolicky, jen pár zrnky soli osolené vroucí vody a uvaříme. Knedlíky vytáhneme asi 3-5 minut poté, co vyplavou. Krásně voní, jsou sladkokyselé, dají se jíst i samotné. Můžeme je podávat s čímkoli co máte rádi, polité máslem, s cukrem a skořicí, kysanou smetanou... mákem... posypané nebo obalené osmaženou strouhankou, u nás teda vedou u chlapů s tvarohem (může být i strouhaný) a grankem, já je mám ráda se strouhaným perníkem.

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 23. září 2018 v 13:19 | Reagovat

Ruženko, to koukám jak lze skořápky využít po stránce zdravotní - čaj na odhlenění. :-)
Ozdoba stromečku,skořápky jako lodičky o vánocích, tak to jsme dělávali s vnuky. My tam lepili malou skoro ohořelou svíčku :-)

2 Čerf Čerf | E-mail | Web | 23. září 2018 v 22:02 | Reagovat

Občas na mě teď nějaký ten ořech spadne, tak rozhodně nepohrdnu :-).

3 Magicmax Magicmax | E-mail | Web | 24. září 2018 v 14:38 | Reagovat

Já jsem rád, když někdo vezme něco zadarmo z přírody a udělá z toho něco, tak lepšího.
Co si myslíte o těch reklamách, co vývojářský tým Blog.cz zabudoval do článků? A dříve než captchu a další slíbené věci.

Já sám nevím zatím jestli mi to vadí nebo ne. :) Zatím tam ty reklamy nepřidali... což se dá brát jako mínus jelikoš nejsou funkční.

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. září 2018 v 14:41 | Reagovat

Ořechy jsou zdravé a já jimi posypávám- pomletými-tedy nastrouhanými na mixeru všechno, co má být posypané na sladko. Do pečiva jen smíchám  s marmeládou či trochou džemu, přidám skoro pokaždé trochu skořice je náplň výborná.Kolikrát jsem toto už psala doporučovala už si nevzpomenu. Hlavně, aby ty ořechy byly. :-)

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. září 2018 v 23:17 | Reagovat

[3]: Všimla jsem si ještě něčeho: Na cokoliv se na netu podíváte z nějaké firmy, okamžitě se to objevuje nejen v blogu, ale na každé stránce kterou otevřete. Příklad- dívala jsem se na postele- nabízeli postele, pak kabelky, pak bundy, prostě vidím, že nás maí  obšplápnuté až "do myšlenek". Zkuste napsat o něčem na blogu-objeví se reklama určitě na určitý výrobek. Už to skoro raději nevnímám.

6 Janinka Janinka | E-mail | Web | 25. září 2018 v 8:40 | Reagovat

Vlašské ořechy milujeme celá rodina. Akorát Matýsek měl před měsícem tak těžkou alergickou reakci, že málem skončil v nemocnici, takže ořechy teď musíme do výsledků testů vyloučit. Nevíme s jistotou, jaké to byly, jedl slušnou porci směsi...

7 Magicmax Magicmax | E-mail | Web | 25. září 2018 v 11:14 | Reagovat

[Smazaný komentář] Gratuluji ti Růženko! :) Tys zvládla publikvoat 2 stejné komentáře. To seš šikovná! :)

8 nar.soc. nar.soc. | 25. září 2018 v 15:51 | Reagovat

Otec byl za Protektorátu v kriminále. Tam vyslechl jednu protižidovskou story:
matka jednoho vězněného dobývala jádra z ořechů za odměnu pro židovského obchodníka. Dovezl jí zvážený pytel ořechů a zpět bral jen "husičky" to byly nepoškozené půlky jader a čtvrtky jen omezeně. Větší množství čtvrtek a rozdrobená jádra ji nechával místo mzdy! Prodávala je cukráři nebo pekaři. Vše se vážilo s přesností na 5dkg ( malé závaží). Naučila se ořechy rozbíjet skoro napořád na "husičky" a Žid  jí nabízel mizernou mzdu. Prý ty husičky prodával k nějakým židovským jídlům. Rozbít takto ořech chce cit, ale také stejné ořechy. Uhodí se ( to je ten grif) kladívkem na špičku ořechu postaveného na tvrdé prkénko a on praskne tak, že lze jádro dostat někdy celé a skoro vždy ve dvou půlkách. :-D

9 nar.soc. nar.soc. | 25. září 2018 v 15:57 | Reagovat

Ořechy je třeba připomenout v červnu, kdy jsou zelené a jdou rozkrájet na silnější kolečka nebo na čtvrtky. Zalijí se 50% lihovinou s přídavkem pomerančové kůry, hřebíčku a celé skořice (obvykle podle receptu). Po měsíční maceraci se nálev scedí, změří se % alkoholu ( nejméně 35) nálev se dosladí podle chuti a zdravotní ořechovka je na světě. :-D

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 25. září 2018 v 21:52 | Reagovat

[9]: Jo, jo, znám, byla výborná, griotka ještě lepší. :-D

11 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 26. září 2018 v 16:01 | Reagovat

Zrovna nam padaji na zahradku a s ra hotem na kovovou strechu garáže...

12 Intuice Intuice | E-mail | Web | 30. září 2018 v 12:38 | Reagovat

Ořechy miluji. Loni jsem si koupila asi 10 kg ořechů. Letos to snad taky půjde. Nejraději mám ty "mokré", nevyschlé. :-)

13 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2018 v 14:50 | Reagovat

[12]: Kupovala jsem loni vyloupané a také jsem dostala  dárkem vyloupané od jedné milé  rodiny ze Znojma. Mám jich pár v lednici pro potřebu jsou pořád dobré. ;-)

14 Intuice Intuice | E-mail | Web | 30. září 2018 v 15:15 | Reagovat

[13]: U mne mizí hodně rychle, a ne jen na pečení. :-)

15 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2018 v 19:02 | Reagovat

[14]: Na pečení málo, spíš jako posýpka na nudle-třeba místo máku. Na knedlíky ovocné, do drobenky na koláče, smíchané s marmeládou jako náplň do koláčků, případně. ;-)

16 Miloš Miloš | Web | 1. října 2018 v 23:42 | Reagovat

Ořechy máme za zahradě také a při sběru a při vyjímání skořápek ze zelených pouzder mně zčernaly ruce tak, že to ničím nešlo umýt. Trvalo skoro 3 týdny, než to zmizelo - zřejmě obnovováním kůže.

17 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. října 2018 v 9:27 | Reagovat

Škoda, že jste neměl L.O.C. To se  potřou ruce, tedy jako namydlí, nechají zaschnout a pak jsou to jako tekuté rukavice. Jen se omyjí a je to skoro pryč. Zrovna tak  to dělá kamarád, když něco montuje na kole nebo autě a kamarádka, když se hrabe v hlíně na zahrádce.Možná by posloužil i JAR.

18 Bev Bev | E-mail | Web | 17. října 2018 v 17:47 | Reagovat

Ořechové cukroví je ze všeho nejlepší. Teď jsem dostala nějaké ořechy od švagrové, tak jsem nadšená. Na zahradě také máme vlašský ořech, ale letos plodil poprvé, je ještě docela mladý, měl asi deset ořechů. Těším se, že příští rok jich bude třeba víc. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Tehdy byli tři...Žofinka, Muf a Mudla...







Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx