♥♥♥♥♥♥♥♥


Máte ještě rybíz? A co černou jeřabinu?

19. července 2018 v 21:27 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí

Našla jsem v zásobníku receptů jeden, vlastně dva recepty, (Bohužel už původního autora k tomuto nemohu přidat),které by vás při letošní úrodě různého ovoce mohly zajímat: Přidám ještě pár dalších, které jsem zkopírovala z iReceptáře a autoři jsou u nich uvedeni.

Dva recepty na ,,brusinky" z rybízu a černých jeřabin


1 kg rybízu bez stopek

1/4 l vody
1/4 l octa
650 g krupicového cukru
celou skořici, pár hřebíčků asi 1 dcl rumu
Postup:
Rybíz přelijeme horkou vodou svařenou s octem. Přidáme 650 g cukru, celou skořici, hřebíček a vše 15 minut povaříme.Na závěr dáme trochu rumu cca 1dcl. Kuličky rybízu můžeme částečně rozmačkat. Skořici a hřebíček vybereme. Pokud se vám bude zdát, že je tekutina moc řídká, nechte ji ještě víc odpařit a nebo přidejte 1/2 sáčku Gelfixu. Chuťově se nic nezmění. Horké plníme do sklenic, uzavřeme víčkem a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut. Pak obrátíme a necháme vychladnout.
Podobně můžete udělat totéž z plodů černého jeřábu.


Černý jeřáb á la brusinky

7 dcl červeného vína
1/2 kg cukru krupice
1 kg jeřabin
Pro lepší chuť můžeme přidat opět kousek celé skořice a pár hřebíčků. Rozvařit, opět můžete část plodů rozmačkat, nakonec přidáme 1 dcl rumu. Horké plnit do sklenic, uzavřít, otočit dnem vzhůru asi na 5 minut.
1 kg rybízu bez stopek
1/4 l vody
1/4 l octa
650 g krupicového cukru
celou skořici, pár hřebíčků asi 1 dcl rumu


Černá jeřabina, arónie - vyzkoušené recepty

Také máte na zahradě černou jeřabinu a zatím jste bohatou úrodu příliš nevyužili? Co všechno se dá z velmi zdravých plodů arónie, známé také pod názvem jeřáb černý, připravit, prozrazují čtenářské recepty.
Mít na zahradě neboli arónii, to je docela terno. Jen je třeba vědět, jak naložit s množstvím dost trpkých, ale tím zdravějších plodů. Tady je několik receptů a vyzkoušených rad

Jeřabiny na buchty

Černé jeřabiny zavařujte s větším množstvím cukru. Jsou dost trpké, a tak se hodí je předvařit v cukerném roztoku.
Rozpusťte 1,5 kg cukru v 1 litru vody (získáte 1,9 l nálevu. V něm jeřabiny předvařením ztratí tuhost a částečně se prosladí. Nesmí se však rozvařit.
Předváření ukončete, když jsou jeřabiny změklé, elastické a zcela prosáklé cukerným roztokem. Už v tomto stavu je můžete použít. Nebo je také zavařit. Vhodnější jsou menší sklenice. Naplňte ji bobulemi a zalijte cukerným roztokem, v němž jste jeřabiny předvařili. Poté je sterilujte ve vodní lázni horké 80 °C po dobu 20 minut.
V zimě můžete sladkými kuličkami ozdobit třeba buchtu a cukerným roztokem si osladit a ochutit čaj. Trpkost plodů sice zcela nevymizí, ale hřát vás může vědomí, že dopřáváte svému tělu opravdu zdravou pochoutku.
Lenka Šimíková, Frýdek-Místek
černá jeřabina - aronie

Likér z černých jeřabin

Do čtyřlitrové láhve dejte 1 l černých jeřabin, zalijte 1 l jemné lihoviny (vodky, brandy). Nechte 14 dní uložené v chladné místnosti. Každý den promíchejte.
Po dvou týdnech svařte litr vody s kilogramem cukru krupice a vychladlý roztok nalijte k jeřabinám. Následujících čtrnáct dnů láhev denně promíchejte. Potom výluh sceďte do láhví a uložte.
Můžete udělat takzvaný dokap, který se pije jako víno: Zbylé jeřabiny zalijte nálevem z 1,5 l vody a 3/4 kg cukru krupice. Opět každý den promíchejte a za čtrnáct dnů slijte do láhví.
Josef Pilnáček, Hradec Králové-
poznámka: Toto naši mladí dělávají a je to výborné.

Kandované jeřabiny na mlsání

Omyté černé jeřabiny dejte do polévkové mísy s pokličkou. Nalijte na ně horký svařený cukr (1 kg cukru na 1/2 l vody) a dejte do chladna. Druhý den sirup slijte a převařte a to dělejte asi osm dní, dokud se sirup nevyvaří.
Potom černý jeřáb na prudkém slunci nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý.
černá jeřabina - aronie

Jeřabiny ve sladké šťávě

Plody černého jeřábu dejte do pekáče bez vody a na 1 kg jeřabin nasypte 1/2 kg cukru. V troubě je pomalu v mírném žáru pečte, dokud nepustí šťávu. Občas je zamíchejte, a jsou-li příliš suché, podlijte je troškou vody, aby se nepřipálily. Poté jimi naplňte sklenice a zavařte je.
Olga Baloušková, Zbuzany

Jeřabinový kompot

Na 2 kg jeřabin budete potřebovat 1 kg cukru.
Jeřabiny dejte na noc namočit i se stopkami. Ráno plody otrhejte a asi se 2 dl vody pět minut vařte pod pokličkou a dalších deset minut bez pokličky.
Přidejte cukr a vařte ještě dalších deset minut. Kompotem naplňte sklenice, navrch dejte kyselinu sorbovou (prášek) a celofán.
Nikola Poláková, Roztoky u Jilemnice










foto Tlusťjoch
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 20. července 2018 v 14:46 | Reagovat

Zamlouvá se mi ten likér! :-D

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 20. července 2018 v 17:36 | Reagovat

[1]: Však ten byl opravdu chutný. :-D

3 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 20. července 2018 v 20:31 | Reagovat

Pro ty co mají zahrádky,nebo jejich přízeň, výborné recepty. :-)

4 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 30. července 2018 v 17:30 | Reagovat

Oni i samotne jerabiny jsou neco jako brusinky...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama







Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx