Já jsem v tom kalupu úplně zapomněla, že jsem právě před deseti lety 12. srpna 2008 začala blogovat...


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


Kavárna U Ruži - listopad 2015

1. listopadu 2015 v 0:01 | Ruža z Moravy |  Kavárny-povídání s lidmi
Vítám vás v listopadové Kavárně


VZPOMÍNÁME...

Byli jste tu s námi, zdá se to tak dávno...
Na mnohé z vás někdo vzpomíná stále,
přes den, večer, ve snu i ráno...

Připomenu několik pranostik pro srovnání se stávajícím počasím
- jak to ve skutečnosti bude později, v zimě - uvidíme.(zdroj net)

Listopadové hřmění pšenici ve zlato mění.
Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá.
Když krtek v listopadu ryje, budou na vánoce létat komáři.


Stromy-li v listopadu kvetou, sahá zima až k létu.
Padá-li listí v listopadu, jistě brzy přijde led, ale dlouho nepobude.
Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.
Když se v listopadu hvězdy třpytí, mrazy se brzo uchytí.
Studený listopad - zelený leden.
Listopadové sněžení neškodí vůbec osení.
Jestliže sníh listopadový dlouho zůstane, více než hnůj polím prospěje.
Když napadá sníh na zelené listí, bude tuhá zima.
V listopadu příliš mnoho sněhu a vody, to známka příští neúrody.
Jaké povětří jest v listopadu, takové má býti měsíce března roku budoucího.
Jaký listopad, takový březen.

Podle zvyklosti přidám i něco ze zásoby starých snímků, které mi posílá Tlustˇjoch,
za což mu děkuji...





Co myslíte, vydrží ještě trochu teplé počasí nebo přijede sv. Martin na bílém koni?

Mohla bych přidat nějaký vtípek z emailů , od čtenářů:






Divíte se pak něčemu?


Došlo mi emailem- poslechněte si 12 tenorů...krása


Neměla by chybět nějaká rada, že?

Nevyhazujte skořápky od vlašských ořechů:


Ingredience:
Čaj ze skořápek vlašských ořechů
Skořápky vlašských ořechů
Postup přípravy :
10 omytých skořápek vlašských ořechů dáme do 0,5l vody a pomalu vaříme 30 minut. Pak necháme ještě chvíli odstát, scedíme a popíjíme. Tento čaj Strnadelová doporučuje jako velmi účinný prostředek při kašli, zejména dlouhotrvajícím vlhkém kašli. Lze ho pít několik dní po sobě.
Poznámky autora( z webu Paní Dýně):
Je to kupodivu velmi chutný nápoj medové vůně, barvy i chuti. Mile mě to překvapilo, čekala jsem že bude dost trpký. I naší malé (2,5 roku) velmi chutnal a od kašle nám pomohl.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

K tomu receptu mám poznámku od manžela:

Pamatuje si, že za jeho dětství babička, kde s rodiči bydlel ,
vařila v létě ze starých ořechových skořápek nápoj, který popíjeli při práci na poli.
Přiměřené množství slupek povařila ve vodě, scedila,
přidala trochu cukru a octa a dala do konvičky nebo láhve na pití.
Takže byl nejen zdravý, ale i osvěžující.
Předkové uměli zužitkovat co příroda dala a dalo se jíst či pít.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Další užitečná rada:

Jednoduchý recept na rychlé zahojení oparu Jemně nasekejte jeden stroužek česneku.
Poté přitiskněte česnek jemně na opar.
V případě, že opar je velký, opakujte to několikrát s novými kousky česneku.
Ponechte působit deset minut, poté opláchněte vlažnou vodou.
Bude to pálit, ale všimnete si okamžité úlevy.
V mnoha případech, česnek zabije opar okamžitě a postižené místo se přes noc zahojí.
Česnek se skládá z dusíkatých látek, sodíku, draslíku, selenu, vápníku, hořčíku,
křemíku, kyseliny sírové, kyselina fosforečné, vitamínu C, D, B, fytosterolů a esenciálních olejů.
Navíc, česnek je bohatý na fytoncidy, jako je allicin, který je vytvářen při drcení
nebo mletí stroužků česneku.
Podle některých výzkumníků má allicin silný bakteriostatický účinek,
který pomáhá rychleji vyléčit infekci.
Česnek může také bojovat proti plísňové infekci, což z něj dělá mnohem cennější lék,
než jsou mnohá dnešní antibiotika.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Těším se na vaše povídání a budete-li mít něco zvlášť zajímavého,
je možno poslat emailem a já to sem dám...
Tady si můžete prý vzít, kolik potřebujete a poslat to dále...
jsou to nové dvacky nebo padesátky?




Pro Alenku...Opel Corsa

Tyto články by se vám mohly znovu hodit před Vánocemi a Silvestrem :




a pro ty, kteří budou dělat zabijačky je jeden užitečný web :

a k tomu se hodí:
http://www.knedlikylaznicka.cz/speciality

Virtuální kamarád Arnošt mi poslal obrázky- fota vánočních kaktusů, které vypěstovala jeho paní .
Je to nádhera...první vykvetl letos, na druhém jsou poupata, jeho foto je z loňska. Má jinou překrásnou barvu.



Létají k vám kvíčaly? Pokud je někdo nezná, toto jsem našla v Ptáci.cz

Drozd kvíčala

Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Drozdovití (Turdidae)
Rod a druh: Drozd kvíčala (Turdus pilaris) (Fieldfare)
Obrázky (1/11)
Drozd kvíčala
Obrázek
Foto:Alex Auer
Popis:
Velký jako kos, pestře zbarvený pták. Vrchní strana těla je tříbarevná, má šedou hlavu a kostřec, hnědá záda, černý ocas a hnědě skvrnitou hruď. Samec=samice. Mláďata mají hnědou hlavu a kostřec, prachový šat je světle hnědý.

Rozšíření:
Severské kvíčaly se postupně rozšířily i do Střední Evropy.

Prostředí:
Parky, zahrady, okraje lesů při vlhčích loukách, pole, nebo břehy rybníků.
Částečně tažný a zimní host (III-V a X-XI).

Potrava:
Hmyz, červi, plži, na podzim výhradně bobule (jalovcové, nebo jeřabiny).

Hnízdění:
V koloniích hnízdí 1-2x ročně (IV-VI) až 30 párů naráz. V korunách listnáčů či borovic staví po dobu 4-5 dní hluboké hnízdo. Samice snáší 4-7 vajec, na kterých sedí 12 dní.

Poznámka:
Hlas je hlasité "šak šak šak", píseň je tlumené cvrlikání.
Až do přelomu století se kvíčaly lovily pro hořce kořeněnou chuť masa.
Proti vetřelcům se kvíčaly brání tím, že na nepřítele vrhají v letu trus, který slepí peří útočníka, který je pak neschopen letu.

Přidám recept na kuřecí bábovku, který si mnozí pamatujete z listopadové Kavárny roku 2011:

Recept na kuřecí bábovku: Kuřecí maso nakrájené na plátky či kousky, 4 plátky slaniny, pažitka, 4-5 vajec, 10 dkg nastrouhaného sýra, pepř, sůl. Do bábovky vlož pečicí papír-( pokud nemáš tu umělohmotnou-modrou) naskládej polovinu připraveného osoleného, opepřeného masa, rozklepni po obvodu 4 celá vejce, posyp je 2/3 sýra, pažitkou, na to naklaď plátky slaniny, pak nakládej opět maso a na něj nalej vejce v němž jsi rozmíchal-a zbytek pažitky a sýra. Dej do trouby na 250°C asi 1,5 hodiny péci do zlatova. Pak vyklop a nakrájej jako bábovku, podávej s bramborami ( dobré jsou dušené na cibulce s červenou mletou paprikou). Obrázek bábovky viz na konci tohoto receptu.Dobrou chuť..



Mám jednu dobrou zprávu ze světa známých blogerů a to je, že paní Hana Ševčíková vydala
knížku Písecké oblázky. O čem je, dozvíte se, když se podíváte na její blog











 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (1023)
Zobrazit starší komentáře

1001 Lydie Lydie | 30. listopadu 2015 v 12:34

Přeji krásný deštivý den. :-)  :-)  :-)

1002 Lydie Lydie | 30. listopadu 2015 v 12:35

[1000]:Gratulace ke krásné tisícovce. :-)  :-)  :-)  :-)

1003 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. listopadu 2015 v 14:48

[1000]:Ruženko gratuluji k 1000 :-) Já si vzala dnes 1000 do peněženky a vydala se do světa - do zdravotní prodejny. Světe div se,vrátila jsem se domů aj s 1000 :-)
U nás neprší, prozatím, souhlasím

[996]: déšť je potřeba. Přeji všem pohodové odpoledně. :-)

1004 Petr Petr | 30. listopadu 2015 v 14:53

[990]: Tradice Vánočního stromu v našem městečku: Byl  znovu postaven v r.1968,a 69, pak to rudí zase zakázali. Znovu se rozzářil až po roce 1989. Zážitek při jeho rozsvícení se mi zdá od roku lepší. Pokud má někdo ze svého bydliště jiné zkušenosti, rád si je přečtu...

1005 bábina bábina | 30. listopadu 2015 v 14:58

[1003]: Také jsem si dala do peněženky 1 000,-Kč a také jsem se s ní vrátila domů. Platila jsem kartou. ;-) Neboť jsem se uškrdlila. :-)Dostala jsem dopis od peněžního ústavu, že pokud zaplatím šest nákupů, větších i menších,platební kartou, připíší mně 100,- Kč.Jsou to naspořené úroky.ha, ha...

1006 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 14:59

[1002]:Díky, nečekala jsem to,( když jsem vídala denní přírůstky komentářů), ale jsem ráda za každou zprávu od virtuálních přátel bez ohledu na počet komentářů. :-)

1007 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 15:02

[1003]: Já jsem sice nevyšla z domu, ale dokážu utratit za týden víc než tisícovku. Muž se také divil, že měl jednu v peněžence, ale byl v lékárně, tam  prý platil přes  400 doplatky za jeho léky. Já mám jen na tlak 1 a za ten jsem nic nedoplácela. Já platila dobírky a tak ... ;-)

1008 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 15:05

[1004]: Petře, u nás byl vánoční strom každý rok, asi to opravdu záleží na lidech, kteří se bojí a nebojí. Spíš nyní se víc šetří a bývá menší, jen vánoční světla po hlavní cestě jsou ozdobná- hvězdy a pod. :-)

1009 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 15:07

[1005]: Bábinko, když já platím kartou nebo dobíjím mužovi telefon, či vybírám hotovost z bankomatu, tak nám přičítají iBody, za které si můžeme něco vybrat. Tak jsem si vybrala vykrajovátka a už jsem je dala  i s knížkou Žena s dranžírákem snaše k svátku. Budou se jí prý hodit. S malou mohou vykrajovat cukroví. ;-)

1010 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 17:11

Koukám, že tady nikdo není, takže zatím... :-)

1011 Zdeňka-Anna Zdeňka-Anna | 30. listopadu 2015 v 18:12

Nabízím tvarohový koláč, právě vytažený z trouby, krásně tady prší, tak, jak píšete výš.
A přeji klidný poslední listopadový večer.

1012 Johanes Johanes | E-mail | 30. listopadu 2015 v 19:09

...nashledanou v lepších časech...ADVENTNÍCH. :-)  :-)

1013 Lydie - pokr. Lydie - pokr. | 30. listopadu 2015 v 19:47

[1011]:Jůůůů - to je dobrota - beru si dva kousky - dík. :-)

1014 Lydie Lydie | 30. listopadu 2015 v 19:49

[1012]:Jasně, ale v kavárně jsou dobré časy pořád, tak se zastav častěji. :-)

1015 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 20:17

[1011]: No toto? A my jsme si udělali na večeři chleba s máslem a sardinkami, cibulí a čajem. K tomu čaji by koláč šel, ale co na to figura? O_O

1016 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 20:25

[1012]:
Na shledanou v prosincové Kavárně.  Zrovna jsem ji připravila a doufám, že minutu po půlnoci bude publikována.Doufám, že se se všemi dosavadními návštěvníky  setkávat budeme a  případně nové  rádi přivítáme. Jestlipak si vzpomenete na některé bývalé návštěvníky. Jak se asi mají? Doufám, že dobře. Tedy kromě těch, co už odešli do věčných lovišť a na které můžeme jen vzpomínat, ale návštěvy se nedočkáme.
[1014]: :-)

1017 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 20:31

Maruška-Fukčárinka byla na procházce a krásné obrázky nafotila. :-)

1018 Kitty Kitty | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 21:45

Ruži, děkuji za pěknou listopadovou kavárnu. Mají pravdu ti, kdo si jsou jisti, že zde se přátelsky nepodávají jen tvarohové koláče čerstvě vytažené z trouby, ale i rady a zkušenosti, včetně vtipů. Tak na shledanou v prosincové. Jsem napnutá, jestli nabídneš něco víc než prosincovo-vánoční cukroví. Určitě ano, znám tě. Tak hurá do prosince. Já už jdu ke knížce a potom za hukotu vichru a klapotu deště chrupat. Dobrou noc :-)

1019 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 22:34

[1018]: Kitty, vánočního cukroví je už všude neurekom, myslím, že pokud někdo bude chtít zopakovat některý recept, klidně jej hodíme do komentáře, kdo ho bude znát, jsou tady zkušené hospodyňky- cukrářky- možná bys to neřekla, ale třeba HANA  sceneryphoto se před publikování fotek věnovala pečení cukroví a měla hodně receptů (mimochodem někdo je neptaně převzal a vydával za své). Když odněkud převezmu recept nebo obrázek, uvedu autora. Nikdo nemůže znát všechno podrobně.

1020 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2015 v 22:37

[1018]: Jo a to já bych měla poděkovat za všechny komentáře- návštěvy. Bez nich by byla Kavárna jen normální článek- takový pel-mel. :-)

1021 Lydie Lydie | 30. listopadu 2015 v 23:47

Tak listopad je už téměř pryč. ;-)
S chutí přivítáme prosinec s novou kavárnou. :-)  :-)  :-)

1022 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. prosince 2015 v 0:02

[1021]: Právě je 00.00 hod. Za minutu by měla být na place. :-) Tak pá, listopadová Kavárno!

1023 Kitty Kitty | E-mail | Web | 1. prosince 2015 v 12:19

[1022]: Je tam, už jsem tam taky byla. Podařila se ti zajímavě jemná v barvách. Jací budou návštěvníci se teprve uvidí. I teď se tam už peče ;-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama




Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx