Kavárna U Ruži - září 2014

1. září 2014 v 0:01 | Ruža z Moravy |  Kavárny-povídání s lidmi
Dobrý den!

Otvírám zářijovou kavárnu, všechny Vás v ní vítám.
Sklizeň různých plodů ještě pokračuje, noha však k podzimu vykračuje.
Nastávají dny posvícení, zelenina a ovoce se zpracovává i ukládá.

Trochu pranostik neuškodí, snad špatnou náladu vám nenavodí:



Teplé září - dobře se ovoci i vínu daří.-V září mnoho požárů bývá, proto se obloha rdívá.
Na dešti v září rolníkům moc záleží. -Zářijový déšť polím potrava, zářijové spršky pro víno otrava.
Zářijová slota - hrstka deště, fůra bláta.-Po hojných deštích v září osení zimní se podaří.
Bouřky v druhé polovině září přinášejí mnoho větrů.- Bouřka v září - sníh v prosinci.
Bouřky v září - na jaře mnoho sněhu. -Ozve-li se v září hrom, bude v zimě zavát každý strom.
Teplé září - říjen se mračí. -Září víno vaří a co nedovaří, říjen dopeče.
Babí léto - léto na odchodě. -Touží-li září po rose, bude v říjnu bláta po ose.
Pěkné růže v zahrádkách věští pěkný podzimek a pozdní zimu.-Divoké husy na odletu - konec i babímu létu.
Divoké husy svačinu odnášejí a zimu přinášejí.- Podzim jezdí na strakaté kobyle.

Z Tlusťjovy sbírky pohlednic starých se snad bude hodit k pohoštění při posvícení tato:


Přidám něco z gastronomie... (přišlo mi emailem, ale mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti)

Zajímavé čtení o SÁDLE… :-)
"Když sádlo, tak se škvarkama na chleba s hořčicí, cibulí nebo okurkou a několik půllitříků pěnivého piva. Toť chvilka nefalšovaného lidského štěstíčka.
Sádlo funguje jako neocenitelný pomocník při"odbourávání" vlivu mastných kyselin, čímž dochází ke snížení cholesterolu.
Kdy naposledy jste si namazali chleba sádlem?
Klidně to udělejte, sádlo je lék našich babiček a určitě si nezaslouží, abychom na něj zanevřeli! Má totiž spoustu dobrých vlastností!

Až budete péct koláč, použijte sádlo místo rostlinného tuku -kůrčička bude krásnější a křupavější!

Že je sádlo "fuj" a dostaneme po něm infarkt? - Nesmysl!
Vědci už došli k závěru, že ti, kteří nahradili sádlo margarínem, nemají žádnou záruku, že zemřou později než ti, kteří si čas od času sádlo dopřejí.
Proč tedy používat "náhražky", když i naše babičky dobře věděly, co je zdravé?

Vepřové sádlo obsahuje nasycené mastné kyseliny, nenasycené mastné kyseliny a také kyselinu olejovou. Ta funguje jako pomocník při "odbourávání" vlivu mastných kyselin, čímž dochází ke snížení cholesterolu. Oproti máslu obsahuje jen 1/3 cholesterolu, takže z hlediska vzniku infarktu je na tom sádlo několikrát lépe než kravské máslo.
Sádlo je všestranné, dokonce i lék.

Nasycené tuky, ačkoliv se o nich tak nepěkně mluví, jsou velmi důležité pro zdravé kosti a mimo to posilují imunitu! Má sice málo bílkovin, nulové množství sacharidů, ale nějaký ten vitamin má, především "E", který patří k elixírům mládí.
Pokud se nechystáte sníst celou vaničku sádla, pak si směle můžete čas od času sádlo dopřát! Ovšem raději v rámci snídaně nebo oběda, sádlo není vhodné konzumovat před fyzickou aktivitou nebo po ní (prodlužuje se doba trávení).
Kulináři jej od nepaměti využívají při smažení, protože je tepelně stabilní a maso se na něm nepřepaluje. Kromě toho při smažení na sádle nevznikají karcinogenní látky, takže z hlediska zdraví je sádlo bez diskusí lepší, než rostlinné oleje!
A chuťově dalece převyšuje margarín!

Každodenní péče o pleť se vyplatí. Vepřové sádlo neobsahuje žádné chemické látky, není parfemované, takže nedráždí ani citlivější pokožku. Sádlo je mastné, takže je ideální v případě ekzematické a suché pokožky. Zjemní ji, promastí a regeneruje. (používá se jako základ různých mastí , balsámů).
Jste těhotná? Mažte si těhotenské bříško sádlem a po striích nebude ani památka!
--------
A topinka je podle mne stejně nejlepší na sádle- moje pozn.

Je prý hodně jablek, kdo máte rádi jablečný křen (máte-li ho na zahrádce) udělejte si jej.Našla jsem recept:
Ingredience
Jablka3 kg
Křen500 g
Cukr200 g
Sůl
Ocet250 ml


Postup přípravy:


Křen s jablky pomeleme na masovém strojku nebo ustrouháme na robotu a smícháme s cukrem, solí a octem. Směs naplním do dobře vymytých skleniček a uzavřeme. Podáváme k vařenému masu nebo k uzenině.
Takto připravený jablečný křen vydrží několik týdnů bez sterilizace. Pokud připravujeme větší množství a na delší dobu můžeme krátce sterilovat 15 minut při 80 °C.


Děti nastupují do školky, do školy, leckteré po prvé. Budou potřebovat nejen aktovky, batůžky, učebnice, přezůvky, ale také různé maličkosti - doplňky.


Nechystáte už také dárky ? Takový ručně udělaný je prý nejlepší. Ale většinou práce trvá déle . Vlastní práce se do ceny nepočítá. Mám už delší dobu takové pletací období. Pokouším se uplést nějaké svetříky, upletla jsem dlouhou šálu ze silnější vlny (tu pro sebe) a mám stále chuť něco tvořit. Už jsem dávala obrázek svetříku pro miminko v minulé kavárně, tak jsem ho stáhla sem, aby byly pohromadě s následným:
Ten meruňkový je mnohem delší, doplněný 2 čepičkami a jednoduchými bačkůrkami.

Čepička z příze - s čudlíkem...

Šála je pletená jen obrace-anglicky, vzor zajišťuje merlírovaná vlna. Je teploučká.Na celou čepici nezbylo, tak jsem zrenovovala starou háčkovanou a upletla k ní jen ,,čelenku" s dírkovaným vzorkem (ten šetří vlnu) a našila. Dá se nosit jako ,dlouhá" a nebo obrácením a ohrnutím okraje jako nižší.







Jedna rada na čištění pračky:
Kupte litr obyčejného octa a nalijte dovnitř do pračky. Cyklus praní "vyvářka" a máte vystaráno. To samé lze udělat i s myčkou nádobí. Na čištění pračky používám jednou měsíčně 1 litr klasického octa. Naliji ho do bubnu a zapnu pračku na max. teplotu, funguje to dokonalé. Jednou jsem zkusila pustit vývod z pračky do vany a celý ten humus viděla na vlastní oči. Tenhle způsob čištění cca za deset korun mi doporučil místní opravář praček s 30letou zkušenosti, kterého jsem se při opravě myčky zeptala, který "calgon" je lepší.
Hezký den.

Přidávám foto hořčičáku (mluvilo se o něm v komentářích)
Vejdou se do něj přesně 2dcl- po okraj...mám ho v kredenci-pardon v kuchyňské lince.

Mám takovou informaci pro ty, kteří chtějí věnovat zvláštní dárek do domácnosti podívejte se na lisnapetlahve.cz,
užitečné a možná to použiji na dárek někomu...ekologické, užitečné.

Hlavně pro Týnu, ale i jiné zájemce přidávám recept na Koka-sušenky -

Ingredience na Koka sušenky

  • 250 g másla
  • 125 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žloutky z větších vajec
  • 125 g strouhaného kokosu
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce holandského kakaa

Jak na to

Změklé máslo utřeme s oběma druhy cukru a žloutky. Přidáme kokos, mouku a na závěr vmícháme kakao. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme alespoň hodinu odležet do ledničky.
Připravíme si plech vyloženým pečícím papírem. Těsto vytáhneme z ledničky. Vyválíme kuličky o průměru 1,5 - 2 cm (můžeme udělat váleček, nakrájet a udělat kuličky, nebo si kousky těsta uždibujeme), dáme je na plech a vidličkou pomoučenou v moučkovém cukru uděláme stlačením kuliček a jejich splácnutím žebrování na sušenkách.
Plech dáme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme cca 10 - 15 minut. Upečené domácí Koka sušenky necháme vychladnout a můžeme podávat nebo skladovat do uzavíratelného nádobí.

Další příspěvky nejen z vašich emailů , ale případně zajímavosti budu opět přidávat průběžně v měsíci.

Těším se na povídání s blogery, čtenáři, prostě všemi návštěvníky.

P.S. Smazala jsem obrázky a videa převzatá, co kdyby to někomu vadilo a pozastavil můj blog. Na jiných blozích sice je také vidět různá videa i články převzaté, ale asi se neměří všem stejným metrem. Nač dráždit.
Nemám zařazení mezi Autorské blogy, články píši sama, zdroj uvádím, pokud něco cituji, autora se zeptám, pokud chci použít jeho obrázek.



 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (915)
Zobrazit starší komentáře

901 Hanako Hanako | 30. září 2014 v 20:53

Pro Ružu. Petr má další článek na Astru, mámě asi běhá mráz po zádech, co její děti prožívaly. ;-)

902 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2014 v 20:56

[900]: Pavlínko, gratuluji k 900, je to vlastně poslední stovka v tomto měsíci.
Jinak, na burčák bych asi moc chuť neměla, pokud by byl nějak moc kyselý.
Přeji krásnou oslavu manželových narozenin a svátku. :-)

903 nar.soc. nar.soc. | 30. září 2014 v 21:20

[899]:

Burčák si můžete udělat.
2kg hroznů ze slevy (omačkané i nahnilé) zpracovat nejlépe na odšťavňovači nebo rozmačkat v nerez hrnci, nechat odpočinout nejméně do rána ( až 24 hodin ) nezapomenout zakrýt mikrotenem na hladině proti hnědnutí. Po odpočinku vymačkat přes nerez síto a slít do PETky ( nechat 1/5 prostoru na kvasné pěnění). Postavit do tepla  zakrýt mírně zašroubovaným víčkem a čekat na mléčné zakalení. Bez třepání slévat a "koštovat". Jakmile je burčák "akorát", ponechat 2/3 v PETce zatáhnout víčko a silně schladit, tím se zastaví kvašení a prodlouží použitelnost asi na 14 dní.
I prokvašený lze "renovovat" tj. dolít oslazenou vodou (20dkg cukru na litr ) s přídavkem kys. citronové ( podle chuti ). V teple se zase rozkvasí a máte burčák druhák ( tím se obvykle nalívají obchodní štamgasti). :-D

904 bábina bábina | 30. září 2014 v 21:37

Měla jsem chuť na zákusek, tak proč si ho nedopřát. Podívala jsem se a zalíbila se mně  kakaová kostka, cenovka před hlásala 17,-Kč. Tak jsem si vzala  kostky dvě, prodavačce dala 54,- Kč. Ona mně vrátila jen deset Kč a dala mně je přímo ruky. Podívala jsem se, říkám, že je to desetikoruna, myslela jsem, že se zpletla. Ona nic. Tak říkám: mělo to stát 34,-. Ne 44,- Říkám, jak to, vždyť na cenovce je 17,-Ale to klamání, když nemáte v pořádku cenovky.Jaké klamání. Právě teť jsem cenovku odělala.Je to klamání, protože já bych si ten zákusek za 22,- nekoupila.  A vlastně proč jste tu cenovku oddělala? Nedokázala odpovědět.
Tak jsem si pomyslela, jestli jsi mne natáhla, tak si to strč do... ale to jsem si jen myslela. Stála tam jak socha a něco  mně na ní štvalo. Třeba: proč nepoložila tu desetikačku jako obvykle na tácek. Kalkulovala s tím, že drobné hodím do peněženky bez zkontrolování? A co ta cenovka?
Příště se musím podívat jaká cenovka bude u toho zákusku.
Co byste uděli vy? Hádali byste se  s ní? Nebo nechali zavolat její vedoucí?
Nebo byste jí věřili a mylsleli si, že nemá zrovna den?

905 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2014 v 21:48

[901]: Haničko, tak jsem dočetla ten Petrův článek na Astro - Cena za ráj a záblesky u citrusů -víš, nemám slov. Co lidé zvládnou a obětují pro svoji zálibu- spíš poslání. Nejen krásně píše, úplně jsem se do toho vžila, jak mu asi muselo být. Má můj obdiv.

906 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2014 v 21:51

[904]:Fanynko, nevím, asi bych jí řekla: víte co, přešla mne chuť vraťte mi peníze. Je to sice ,,jen" 10 Kč, ale i za 17 Kč je to drahé. Normálně šidila. ;-)

907 Týna Týna | Web | 30. září 2014 v 21:52

[904]: já bych se hádala, ale nestojí to za to, bylo by mně potom smutno
asi před rokem jsem se dohadovala v pekárně, když mne naštvalo, že paní prckovi dávala rohlík holou rukou, kterou předtím brala peníze...vysloužila jsem si že jsem kráva blbá (to řekla kolegyně která netušila že slyším i venku před krámem,) to jsem se i vrátila a řekla jí, že by si měla dávat bacha na pusu i na způsob práce, že Hygienu můžu zavolat vždy... (ale neudělala bych to, jen štěkám)

908 nar.soc. nar.soc. | 30. září 2014 v 21:56

[904]:

Zeptal bych se, na co je určená přirážka 10Kč, to je regulační poplatek! Tím se odvede řeč od přímé zlodějny a dá se prodavačce možnost věc napravit. Teprve když to nezabere, chci nadřízeného. Rozhodně se nenechám pumpnout ( pokud si všimnu ). :-D

909 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2014 v 22:00

[904]: Ptala jsem se muže, on tvrdí, že by to tak nenechal. Když tam byla cenovka 17,-Kč určitě platí. Jinak by měla upozornit předem než platíš, že je chyba v ceně a stojí to 22,-.
Mimochodem, já bych to jako prodavačka neudělala tak, jako ona.

910 Týna Týna | Web | 30. září 2014 v 22:03

Dívám se na Kůstku a přeju dobrou noc :-)

911 nar.soc. nar.soc. | 30. září 2014 v 22:06

Jsou různí lidé. Je zde silnice v rovině s chodníkem. Bylo tam volné podélné parkovací místo. Couvnul jsem tam, když v tom přijede auto, vyskočí chlapík ať prý vodpresknu, protože tam stává on. Jdu pro chleba a odjedu za pár minut. Ty vole, už nevodjedeš! No chtěl jsem odjet, ale na takové oslovení se nehnu! Donesu chleba a on stojí vedle na silnici, abych nemohl vyjet. No nic, chodník je prázdný, nikde nikdo, pomalu vybočím doprava na chodník a po čtyřech místech je výjezd. Jsem na silnici a už je tu strážník. Jel jste po chodníku, ano ale vynuceně, tam ten mne schválně "zasklil", běžte to sním vyřídit na mne čeká žena u doktora na odvoz. Strážník šel a chlapíka si podal. Někdy se dá na blbost vyzrát a na zloděje taky. :-D

912 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2014 v 22:06

[908]:Fakt je, že splést se může každý. Mohla se přechytnout, vzít 10 místo 20, tak klidně mohla říci pardon, měla jsem to ve špatném chlívečku . ;-)

913 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2014 v 22:07

[910]: Dobrou, já taky. Ale v zrcátku... ;-)  :-D

914 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. září 2014 v 22:17

[911]:Čím to je, že lidé za volantem tak zhrubnou? Jak si dovolil vám říci ,,vole"? Copak jste se znali? No nic. Já si vždycky vzpomenu na 13letého klučinu, kterému jsem neprodala cigarety a on kamarádovi řekl : Ty vole, ta pi.a mi je neprodala. Byl za rohem stánku a divil se, když jsem se za ním podívala a řekla:,, A neprodá .. Takový chlapeček hezký a tak sprostě mluví." Honem se klidil... :-)

915 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. října 2014 v 0:42

Dobrou noc všem, zářijová Kavárno pá, jdeme dál... :-)Díky všem, kteří ji navštívili, o své myšlenky a poznatky se zde podělili. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama







Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx