JSOU TŘI ETAPY ŽIVOTA: MLÁDÍ, STŘEDNÍ VĚK A VYPADÁTE DOBŘE!


Chystáte pohoštění pro milé hosty?

26. června 2014 v 17:49 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
V červnové Kavárně se objevil dotaz, jak lze jednoduše a přitom chutně pohostit asi 20 milých lidí. Starší paní se obrátila na naši věrnou čtenářku Pavlínu. Ta jí samozřejmě poradila a mně napadlo, že tyto rady, co a kolik nakoupit by neměly mezi komentáři v Kavárně zapadnout. Každý tam nechodí, že? Tak jsem je zkopírovala a tady jsou:


Pohoštění jako posezení na odpoledne či večer:
Obložené mísy:
20 osob = po 2 rohlících na osobu - nakrájet na špičaté špalíčky - z jednoho jsou 3 našikmo uřezané), do košíku nebo misky, bude potřeba tak 5 misek nebo košíčků - v zásobě mít tak půlku chleba, kdyby něco - jí se vše možné, ale pečivo moc ne.
500g salámu (poličan nebo princ)
500g salámu (vysočina nebo selský)
500g šunky nebo debrecinky
500g uzeného - anglická nebo krkovice
600g tvrdého sýra nakrájeného na 1 cm široké a asi 5 cm dlouhé kousky
20 vařených vajec, na čtvrtky nakrájených
Z toho udělat 5 obložených mís, přijde tam pak ještě zelenina.
5 oválných talířů - na 4 osoby jeden (dají se koupit jednorázové, z alobalu, v každém větším obchodě)
Jednorázové talíře kulaté na zeleninu:
Čerstvá zelenina - ze 6-7 tlustostěnných paprik nakrájených na plátky - můžou být kombinované barvy - červená, oranžová, žlutá -( ne zelenou, ta není dobrá, zbytečně by vám zůstala.)
Okurky - taky tak ze 5 dlouhých, na kolečka nakrájených . Je možné využít také sladkokyselé nakládané okurky, nakrájené na šikmé oválky.
Také jsou vhodná cherry rajčátka, půlená i nepůlená, jen tak pohozená na ozdobu
Pak k drobnému zobání:
olivy - 3 pytlíky a na pár kostiček tvrdého sýra nabodnout na párátko olivu, naskládat na talířek. Zbytek oliv podle potřeby dejte do kompotové misky, bude kolovat :-D
6 pytlíků brambůrků
4 velké pytlíky slaných tyčinek
2 velké pytlíky solených arašídů
Pro ty, co nemají rádi solené, tak jsou dobré oloupané mandle, jen tak na syrovo, dá se jimi i zdobit.

Sladké: upéct 1 nízký piškot na plech z 5 vajec, pak na to 3 tvarohy s cukrem smíchaných s velkou zakysanou smetanou a 2 uvařenými pudinky v 250 ml mléka. Osladit podle uvážení. Dáte na piškot, nazdobíte ovocem - čerstvé jahody napůl nakrojené jsou bomba, nebo jakékoliv kompotované a pokapat čokoládou. A máte lehký moučník.

604 Pavlína Pavlína | Dnes v 12:27
Slaný závin z vás udělá frajerku před sousedy. Dělá se den předem.

Obyčejné slané kynuté těsto z kila mouky. 1 hlávky zeleného zelí, 500g uzeného(nějaké levnější, mastnější), 200g špeku. Zelí klasicky podusit, nesmí mít moc vody, nechat vychladnout.
Špek a mastnější uzené na kostičky nakrájené vyškvařit. Vyškvařené i s částí tuku vlijeme do zelí. Ochutíme.
Vykynuté těsto vyválíme, pomastíme tukem ze špeku a posypeme strouhankou, na to dáme zelí se slaninou a uzeným, klasicky zabalit, vrch pomastit tukem ze špeku a upéct. (Jsou z toho 2 záviny)
Studené nakrájet na tác a ozdobit nakrájenou paprikou. (Zatím se mi nestalo, že bych tím někoho urazila :-D )
Kdyby jste si chtěla slané pochutinky místo tyčinek a brambůrků udělat sama tak
- 250g tvarohu, 250g hladké mouky, 250g másla - vyhňácat, nechat odležet tak hodinu, vyválet na 3 mm, vykrájet tvary, pomašlovat vejcem, posolit, příp.posypat kmínem nebo mákem, sezamem.
BRYNZOVÉ PALIČKY
Ingredience
Na ozdobu:
2 lžíce kmín
Těsto:
200 g brambor
1 špetka kypřící prášek do pečiva
200 g brynzy
1 ks vejce
200 g tuk na pečení
1 špetka soli
600 g polohrubé mouky
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a rozmačkáme.
Na desku přesejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem, přidáme uvařené rozmačkané brambory, tuk na pečení nakrájený na menší kousky, brynzu, sůl, žloutek a vše promícháme na hladké těsto.
Z těsta potom na dobře pomoučněné desce vyválíme pruh široký asi 10 cm a silný 0,75 cm. Pruh těsta potřeme bílkem, posypeme kmínem a nakrájíme na paličky široké asi 1 cm.
Paličky uložíme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v předehřáté troubě dorůžova.
Ale oslavy nejsou o dřině, takže ... :-D
Možná se bude někomu hodit o prázdninách, při různých oslavách ve formě švédského stolu. Dobrou chuť!

Před časem mi došel dráždivý soubor inspirací na úpravu pohoštění, tak jsem něco málo upravila do velikosti vhodné do článku:











 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 26. června 2014 v 18:12

Teda ty mi dáváš! S těmi jednorázovými talíři jste mě dostaly. Podívám se po nich. A všechno už si kopíruju. Slaný koláč si nechám předvést od sousedy, abych se naučila. A zelená paprika že zůstane - je pravda. Fakt, ona není chutná. Výborný rady. Na studený večeře dobrý tip :-)

2 Hanka Hanka | E-mail | Web | 26. června 2014 v 18:18

Z podobných akcí už jsem "vyrostla" Ruži, ale tyhle rady a recepty se můžou v menším hodit. ;-)  :-) Díky :-)

3 Máří Kosáček Máří Kosáček | E-mail | Web | 26. června 2014 v 18:32

Dobré rady, můžou se hodit, schovám a jak se znám tak dobře a až budu potřebovat, nenaleznu a zase budu improvizovat. V rodině budou dvoje padesátiny a to bude lidí :-D

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. června 2014 v 18:42

[1]:
Doplnila jsem to obrázky, tak koukej.
[2]:
Hani, já vím, že ty to nepotřebuješ, dobře to umíš, někomu se to třeba bude hodit.
[3]: Někdy člověka hned něco nenapadne, trochu inspirace neuškodí. ;-)

5 Pavlína Pavlína | 26. června 2014 v 18:59

U nás jsou zásoby jednorázových talířů právě na takové návštěvy celkem nutné. Hostitelka nemá strávit oslavu umýváním nádobí.

Co nepoužívám, jsou plastové kelímky (kromě štamprlí) na limo a pivo. A plastové příbory.

Papírové tácky se spálí, plastové nádobí jde do tříděného odpadu.

6 Johanes Johanes | E-mail | 26. června 2014 v 20:25

...z toho přechází oči.Jsem rád,že už to nesmím....ale dal bych si... :-D

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. června 2014 v 20:31

[6]: Jeníčku, něco snad ano. Jsou tam talíře i bez uzenin. Vybrat by se dalo. I očima se papá, ne? :-)

8 Hanako Hanako | 26. června 2014 v 20:40

Na noc dávat taková lákadla. Veleakce už nepodnikáme, ale návod jak mnoho a co nakoupitpro tolik lidí je dobrý.  Recept na slané pečivo mám vyzkoušený, mastňoučké, ale dobré. :-)  :-)  :-)

9 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. června 2014 v 20:49

[8]: Hani, po mastnějším se lépe pije. Pivo tedy určitě. ;-)  :-D

10 Intuice Intuice | E-mail | Web | 26. června 2014 v 21:19

Pěkná dráždidla na noc. Pěkné pokoukáníčko! :-)

11 Johanes Johanes | E-mail | 26. června 2014 v 21:34

...to kafé na mne mrká...asi si zajdu jeden Lošinj uvařit.Bude fotbal do půlnoci ,příjde vhod.
Růži při tvorbě takového pohoštění je také rozhodující skladba osazenstvakapsa hostitele a pod.Mimo masa jsou velice vhodné zeleninové mísy nebo ovocné,grilovaná kuřátka,různé poháry.Ale i vhodné likéry jako koštovačku je možno nabídnout.Patří tam i různé nealkoholické pitivo,případně vzácnější píva v třetinkovém balení a pod.Proto říkám,že jde o fantazií.A nemusí to stát vždy majland.I meloun je krásný a chutný na osvěžení.A což tak jahody k vínku nebo sektu...atd.Pokračujte,odcházím na fotbál a noční kafíčko se slivovicí... :-D

12 Johanes Johanes | E-mail | 26. června 2014 v 21:35

...hilféééé...spammmm... [:tired:]

13 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. června 2014 v 21:56

[11]:Máš pravdu hlavní je složení hostů. Když víš, co mají rádi, co pijí, co nemají rádi a pod. Poslední rodinná setkání doma jsem vyřešila jednoduše : Nasmažila jsem kuřecí řízky (předem naložené v té jogurtové čmajdě) dali jsme k tomu chleba i krajíčky nakrájené z bagety, okurky, nějakou tu zeleninku. Potomci to sami navrhli. Jindy jsem vařila zelí, bramborové knedlíky s houskou k ,,pestré" pečeni. To se do trouby dají kousky vepřového, uzeného, kuřecího masa a pěkně se to nejdříve podusí s cibulí,  česnekem a provensálským kořením a pak dopeče do červena. Každý si vezme maso, jaké má rád. To se dá ale udělat tak do počtu 12- 15  lidí. Hrnce mám velké, dalo by se i pro víc. :-D

14 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. června 2014 v 21:58

[12]:to hilféé mě dostalo... :-D  :-D

15 Čerf Čerf | E-mail | Web | 26. června 2014 v 22:12

Moc pěkné na koukání, ale 20 je na mě moc, i kdyby byli návštěvníci sebemilejší. Ještě tak jeden, dva, to by šlo. Možná! :-).

16 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. června 2014 v 22:21

[15]: Když navíc musím většinou chystat všechno sama neboť jsou všichni potomci zatím nablízku a jezdí jen maximálně na půl dne a tím pádem musím vše připravit předem. Dvacet bych asi pozvala do vedlejší restaurace a nechala si je objednat na co mají chuť. Pokud by byli jako naši, tak by ta útrata až tak velká nebyla. ;-)

17 Pavlína Pavlína | 26. června 2014 v 22:21

[12]: Ja, ja, naturlich :-D  :-D  :-D

18 Pavlína Pavlína | 26. června 2014 v 22:31

U našich, když se sešla komplet celá rodina (65 lidí i s dětmi), předem se v zavařovacím hrnci udělaly zelné závitky - golombki, jak se jim říká tady. Jedly se na studeno a každý si jen mlaskal. Taky táta vyzabíjel pár králíků, naložil je, vyudil... Domácí zavařené okurky, utopenci a zavináče, nějaké buchty a koláče a navařilo se srnčího guláše...
To byly hody :-D  :-D  :-D

19 Helena Helena | Web | 26. června 2014 v 22:59

Dobré rady, já si to Ruži zkopíruju do aktuálních odkazů, a budu to mít po ruce, kdyby náhodou, jsou to krásné inspirace. :-) Děkuji. :-)

20 Helena Helena | Web | 26. června 2014 v 23:00

té kávy jsem se pořádně lekla. :D  :-D

21 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. června 2014 v 23:08

[18]: Jé, zelné závitky ty umím, od mužovy maminky. Měla je vždycky dobré, v rychlozakvašovaném zelí vařené, tak jsem je jednou dělala s ní a dodnes je umím. Však jsem někde na blogu už recept-postup psala.
Budu je muset zase někdy udělat a pozvu na ně švagrovou, té chutnaly už na návštěvě na Slovensku. Byli tam ještě s mým bratrem s námi na návštěvě.

22 MirekC MirekC | Web | 27. června 2014 v 3:56

No to je úžasné a geniální. U nás ve škole na to mají ve studené kuchyni také nějaký fígl, když dělají rauty, tak určitě také na určitý počet. Ale pro domácí "laické" použití fantastická pomůcka. O_O

23 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. června 2014 v 10:17

[22]: Jsem ráda, že se to líbí, Pavlínka je na takové věci dobrá, má zkušenosti. Proč toho nevyužít, že? :-)

24 yoshikuni-pise yoshikuni-pise | Web | 27. června 2014 v 11:33

jj člověk jí očina je to krásně udělané, hned bych si dala

25 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. června 2014 v 12:45

[24]: Podle toho, co umíš ty na blogu, je toto jen takové jednoduché. ;-)  :-)

26 $ Nermal $ $ Nermal $ | E-mail | Web | 28. června 2014 v 12:35

Nádherný obrázky :) ;) XD

27 Míša z Moravy Míša z Moravy | 28. června 2014 v 17:22

Ahoj Růžo z Moravy! Taky jsem z Moravy! :) zhruba před rokem jsi psala na jeden blog tento komentář: ''Dost dávno jsem viděla film, kde dívka měla propojení s myšlenkami vraha. Jenže on viděl, tedy cítil i to co ona si myslí. Byl to horor, kdy jí šlo o život. Když ho chtěla dostat, musela ,,myšlení vypínat" být krůček před ním, aby nevěděl co připravuje.''
Strašně moc by mě zajímalo jak se tento film jmenoval! :) moc prosím o odpověď, jelikož blog nemám tak na e-mail = misamarsikova@seznam.cz , prosím ozvi se! :)

28 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 28. června 2014 v 18:22

Nejvíc mě zaujaly brynzové paličky, ty určitě zkusím. :-)

29 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. června 2014 v 18:35

[27]: Míšo, ten název si už nepamatuji, ale přeposlala jsem ti zajímavý odkaz na 200 filmů a nasměrování, kde bys mohla hledat. Byl to buď horor nebo krimi francouzský nebo koprodukční, dabovaný, protože šel v našich kinech. Možná by si někdo na něj pamatoval.

30 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. června 2014 v 18:36

[28]: Brynza je dobrá, ač pro mne dost slaná a tučná. ;-)

31 LATRYNA LATRYNA | Web | 29. června 2014 v 5:59

Ja by som sa s tým "nepárala" a navarila by som poriadny guláš! :-D

32 LATRYNA LATRYNA | Web | 29. června 2014 v 6:01

[30]:Ruženka, záleží na tom, kde sa bryndza kúpi - teda či v nejakom supermarkete alebo priamo od výrobcu. Bryndza (poriadna a nepasterizovaná) je mimoriadne zdravá. :-)

33 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. června 2014 v 18:57

[32]: Však ano, v obchodě ji nekupujeme. Syn má  zdroj přímo od výrobce, jenže tam nejezdí moc často. Kupujeme ovčí sýr, je sice dražší, ale výborný. :-)

34 Vendy Vendy | Web | 30. června 2014 v 13:34

Růži, to je provokace! A zároveň výborné rady, včetně toho, že se má myslet i na slanou i sladkou variantu. Nedávno slavila kolegyně narozeniny, kulaté, a taky používala umělohmotné tácky jednorázové.  Pak se to jen vyhodí... vůbec je to dobrý nápad, odpadne věčné umývání nádobí i hrozící střepy z takového rozbitého talíře. Akorát jsou některé ty tácky veletenké, a mají tendenci se "zvrhávat" na stranu, takže, opatrně při přenášení, raději oběma rukama.
A je to skvělé řešení, dost zeleninky. Kdo rožní, tak je dobré rožnit i papriky, brambory, žampiony... takové grilované žampiony mají skvělou chuť.
Taky bych klidně přidala i umělohmotné kelímky, aspoň na nealko.
Výborný článek! a s těmi obrázky, grrrrr... tos mě rozmlsala. ;-)  :-D

35 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. června 2014 v 18:25

[34]:Aspoň ses napapala očima, já moc salámy nemusím, ale jednou za čas, pokud jsou dobré a zeleninkou doplněné...
Naši dělávají do mísy zeleninové saláty, misky k tomu, každý si nabere . Je to lepší než brambůrky a pod. Já zase dělám ovocnou mísu z čerstvého a kompotovaného ovoce. Na plátky či kousky podle toho, co je to. A vždycky je to vítanější u nás než zákusky. ;-)

36 Vendy Vendy | Web | 10. července 2014 v 20:09

[35]: :-D Chutě chutě chutě :-D

37 Kitty Kitty | E-mail | Web | 1. listopadu 2015 v 10:34

[4]: Koukám. U nás doma se zdobením neupěju, všeho musí být hodně. Až tak, aby se dalo pokoutně "zarovnávat v míse". Ale jako občasná inspirace - mám článek po ruce ;-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama







Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx