.

Bloguji od 11.srpna 2008 - - k této vzpomínce přidejte 1 rok.
Jsem tady s Vámi ráda, jste zde všichni vítáni.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Četli jste to taky?

10. listopadu 2012 v 14:02 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Kup si maso u ceskeho reznika. Stoji za precteni.
Dávám to sem jen proto, že v jednom z komentářů se ptali, z čeho je dělaná šunka od kosti.

Jeden řemeslník byl na práci u velkofirmy - své poznatky napsal:
Tak mi to nedá a musí to ze mě ven. Není to tak dlouho, co
jsem dělal vjezdovou bránu pro jednoho majitele velkofirmy
na výrobu uzenin (nebudu jmenovat).


Ze začátku nepříjemný člověk, ale slovo dalo slovo a zjistilo
se, že si taky hraje s modýlkama a vše se najednou otočilo a začal být sdílný.
Samozřejmě jsme si postěžovali na situaci u nás atd. Pak z něj
začaly padat věci, které jsem ještě nestrávil. Je dodavatelem uzenin do
jednoho obchodního řetězce.
Uvedl, jakou má smlouvu, že obchodní řetězec si sám určí cenu za uzeninu.
On musí dodržet pouze hmotnost výrobku - složení nikoho nezajímá.
Jak sám řekl, v roce 1990 se zrušily normy, takže to není problém.
Rovnou mi řekl, že svoje uzeniny nejí a s velkým smíchem dodal, že
by mi to taky doporučoval. Je to jenom velký kšeft. Do teď nic zvláštního
a každý asi ví, že párky již nejsou párky a buřty už nejsou buřty a o mase
si to může nechat jen zdát.
Extra dílkem "chemiků" - tak on nazývá zaměstnance, kteří určují složení
výrobků, je prý všem dobře známá "název obchodního řetězce" šunka.
Celé je to vyrobeno ze šlemů, které zůstanou na kostech - to se tlakem
vody odstraní, pod velkým tlakem opět slisuje, aby to vypadalo, že jsou
to kusy masa, přidá se pár chemikálií, aby se to nerozpadlo a pak se z toho dělá ta
žasná šunka za Kč 80,-- do které se navíc napumpuje voda, aby to bylo těžší a
zavakuuje se to (pak to dělá ten krásný sliz uvnitř). Tohle jsem také tušil.
Ovšem brada mi spadla, když jsem se dozvěděl, že má ve smlouvě
uvedeno vracení neprodaného masa na konci své životnosti, za účelem
jiného využití. Maso se přebere, které ještě nesmrdí - z toho se dělá
nádherné uzené (zavakuované se slizem). To, které je již chycené, se
prožene chemikáliemi a dělají se z toho kořeněné masové směsi nebo tzv. "pochoutky na gril".
Nikomu to samozřejmě asi neuškodí, protože je to důkladně ošetřeno, ale mě je z toho na blití.
Pokud takhle funguje všechno v této republice, tak potěš pánbu!
Když jsem chodil do školy, někdy v osmdesátých letech, většina lidí
umírala na infarkty a jiná cévní onemocnění. Teď je to samá rakovina.
A všichni se diví, že je tady obrovský výskyt rakovin zažívacího traktu
- z čeho jiného by to bylo než ze žrádla. Bohužel si to lidi dělají tak
nějak sami, když si tyhle laciné sračky kupujou - je poptávka, je nabídka.
Ale každý by si měl umět spočítat, že když kilo masa stojí Kč 150,-
že kvalitní tepelně opracovaný výrobek nemůže stát polovičku.
A tak dál lidi do sebe cpou ty podřadné potraviny a večer si řeknou, to jsem
zase ušetřil... A ušetřené peníze vyhodí za nehorázné úroky za různé půjčky na nesmysly..
. Díky regulacím EU je cena vajec vyšší, než cena 9mm munice.
Takže, až zase politici vyjdou do ulic, je levnější do nich střílet, než po nich házet vajíčka!
Tak co s tím uděláme?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 valin valin | Web | 10. listopadu 2012 v 14:17 | Reagovat

Ani mě to nějak nepřekvapuje, protože když vidím, co je nyní v obchodních řetězcích druhů šunky, vysvětluju si to, že na prasátcích roste jenom samé šunkové maso. Unie zřejmě vynalezla šunková prasátka. Pokrok holt nezastavíš..
Sranduju, ale je to opravdu k poblití, stáváme se pomalu, ale jistě smetištěm Evropy.. ???

2 VendyW VendyW | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 15:03 | Reagovat

Nevím, co s tím....jaká tu může být změna? Chvilku to bude O.K. ale pak se zase sklouzne do hádání a dohadování o pravomocích, kdo je větší padouch a pod. a při tom je to všechno jedna sběř. Co z ní vybrat? jak se může nějak něco u nás stabilizovat natož jít kupředu když si politici navzájem házejí klacky pod nohy, pořád se hlasuje o důvěře a řeší se píčusoviny než důležité věci a schvalují se paskvily které k ničemu nejsou....a co se týče marketů a jiných, holt je globalizace a s tím nic nenaděláme :-!  :-?

3 Vendy Vendy | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 15:13 | Reagovat

Někde jsem dostala email, kde bylo vypsané složení levných párků. Zkusím to pohledat, dokonce jsem někde měla i se složením párků před rokem 89 a to byl teda setsakramentský rozdíl.
Kupuji šunkový přes stovku, většinou když je v akci - u nás mají většinou šunkový salám a různé šunky opravdu přes sto korun, tak doufám, že aspoň nějaký podíl masa v tom je, i když si nedělám iluze.
Spíš mi vadí, že některé obchody prodávají párky a klobásky, které jsou takto šizené, za poměrně drahou cenu. Když si koupím párky za 50-60 korun, vím, že nemůžu čekat zázraky a počítám s tím. Ale když za ten samý šmejd vyhodím 90-100 korun za kilo, tak to už mi opravdu vadí. Abychom se nedočkali doby, kdy budou nejlevnější šmejdy přes stovku a lidi je budou kupovat, protože nic levnějšího už nebude. :-?  :-x

4 Milovnice žiraf Milovnice žiraf | Web | 10. listopadu 2012 v 15:15 | Reagovat

Joooo, drsnej článek z české reality. Já jsem se naučila číst etikety všeho a i když jsem zrovna neměla tolik peněz na oblečení atd, na jídle jsem nikdy nešetřila, protože nechci, abychom s dětmi jedli odpadky.

5 Vendy Vendy | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 15:15 | Reagovat

Ještě k těm akcím - dvakrát se mi stalo, že jsem koupila uzenou rolku (opravdu šrůtek masa, žádný salám), která byla v akci a když jsem do toho kousla, málem jsem se poblila, promiň mi ten výraz. Mělo to divnou chuť, jak shnilotina a mám podezření, že to maso už bylo místy silně jeté, proto je vyudili, aby to zakryli barvou i vůní uzeného. Rolka skončila u psa, ten to zblajzl, měl silný žaludek a já od té doby tenhle výhodný nákup už neopakovala.
Reklamovat se mi to nechtělo, neměla jsem lístek, tedy nákupní doklad.

6 Milovnice žiraf Milovnice žiraf | Web | 10. listopadu 2012 v 15:16 | Reagovat

Jest ovšem otázka, jestli to, co čte na etiketě, odráží realitu... :-(

7 Milovnice žiraf Milovnice žiraf | Web | 10. listopadu 2012 v 15:16 | Reagovat

co čtu, ne čte

8 Helena Helena | Web | 10. listopadu 2012 v 15:51 | Reagovat

Dělá se mi špatně,ale ono všude se najde něco.Když zrušili normy,tak se není čemu divit.Nejlepší by bylo vrátit
se k nakupování od malých řezníků,kteří si porážejí sami,ale ti už snad vůbec neexistují.Závislost na supermarketech a jejich akcích?Co můžete koupit v akcích,myslím ted' potraviny?Jen něco,co už je na hraně záruky. 8-)
Něco se musí stát,to není normální žití.
Svět je totálně zkažený penězmi.Jednomu nezáleží na druhému,jenom peníze.

9 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 16:26 | Reagovat

Kamarádka se ptala- naivně- prřece jsou nějaké kontroly? Jo, čas od času dají pokutu, ale za chvíli se jede dál, do cdalší kontroly. Koupili jsme ,,čerstvé" mléko, mělo mít záruku ještě tři dny. Náhodou jsem zvyklá při potřebě nlít mléko do hrnku (chtěla jsem vařit pudink) a zjistila, že je to ,,tvaroh" kousky zkyslého mléka. Náhodou byl od toho nákupu lístek- to mléko bylo v akci za 13 Kč. Hnala jsem muže do marketu, ať jim to vrátí, že nekrademe. Vyměnili mu to za jiné, ale doplatil 3 Kč. Tak jsem si uvědomila, že to měli asi skladované někde v teple a proto honem dali do ,,akce". Kolik lidí na to ale včas přišlo a ještě v té záruční době je vrátilo? Co myslíte? ;-)

10 Ježurka Ježurka | Web | 10. listopadu 2012 v 16:46 | Reagovat

Je to opravdu všechno čím dál tím horší. Já tento email také dostala a hned při čtení se mi chtělo zvracet. Zásadně nekupuji balené uzeniny nebo nějaké rolky, kdoví, z čeho je to rolované. U nás máme dvě řeznictví, kde nejen sami "bourají" maso, ale také dělají vlastní uzeninu. A zatím dobrý.

11 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 17:02 | Reagovat

[10]: Uzeniny nejím, jen snad v ohrožení života a to jen viditelně masové, spíš dražší, přímo  od řezníků. ;-)

12 děda tik tak děda tik tak | Web | 10. listopadu 2012 v 18:18 | Reagovat

Skandál s mlékem!

Mléko v česku - to je skandální!!! - Věděli jste to?!!

Mléko v tetrapaku, které se nespotřebuje do konce trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel otevře obal, mléko opětovně převaří a opět zabalí. Mohou tak učinit max. 5 krát.

Zespodu krabice jsou pod zalepeným záhybem číslice 12345, kde jedno z čísel chybí. Tato chybějící cifra udává, kolikrát už bylo mléko "recyklováno".

Tj. 12 45 znamená, že bylo převařeno 3 krát. Tak dobrou chuť. Mrkla jsem na to a opravdu. Na krabicích plnotučného mléka, které bylo "v akci" za 11,90 Kč, chybí v řadě č. 4. Doufám, že alespoň u mléka prodávaného jako čerstvé, nechybí v řadě žádné číslo.

Datum spotřeby je cca 1 rok, takže je v krabicích i 5 let staré mléko!!! A protože se krabicové dělá ze sušeného prefabrikátu s dobou použitelnosti až 5 let, pijeme mléko i 10 let staré!!!

Takže si ty sračky za 9,90 Kč kupujte! Dobrou chuť

13 děda tik tak děda tik tak | Web | 10. listopadu 2012 v 18:20 | Reagovat

Tento článek mi přišel na meil

14 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 19:35 | Reagovat

[13]: Zkuste se ale podívat na to prakticky. Je to nesmysl. Kdo by přeléval mléko, navíc je svážel z prodejen- převařoval a dával znovu do krabic. To by se nevyplatilo ani náhodou. Dostala jsem to také na email, ale známá mi poslala odkaz na článek, kde se vysvětlují různé  fámy. Ono není zase všechno tak, jak se lidé domnívají. Pokud to není rentabilní, tak se to nedělá.

15 Intuice Intuice | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 21:37 | Reagovat

[14]: Ano, o mléku je to spam. Ale masa a uzeniny, to je děs. Přiznám se, že poslední dobou mi masa i uzeniny moc nechutnají. A není divu.

16 nar.soc. nar.soc. | 10. listopadu 2012 v 23:10 | Reagovat

Jen drobnost.

Nosnice (slepice) v kleci. Je tam vsazena v době pohlavní dospělosti. Dostane ve žrádle hormony a nese denně 1 vejce. Je to spočítáno na 200ks, část dává do vejce z vlastního těla. Po 220 dnech je vyskladněna ( už pravidelně nesnáší vynesena )na porážku. Má odřené a oškubané peří ( stres ), zkroucené  prsty od drátěného dna a hlavně zřídlé kosti.
To je ta "výhoda" klecí. Maso se oddělí na "chutné" prsní řízky a jiné "masné" výrobky. Kosti se proženou kontinuální lisovací stolicí a vznikne "chutný masový separát", základ většiny uzenin. S větší stolicí se zpracují i vepřové "měkké" kosti na totéž.
Doveze se zmražené maso, které by v Argentině možná dali do ZOO. Tady se rozmrazí, vyždímá se voda a vznikne surovina + separát pro výrobu Herkulesů a dalších drahých salámů. :-D  :-D

17 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 23:18 | Reagovat

[16]:Tak salámy  skoro nejím, neměla jsem je nikdy zvlášť ráda, ale teď jste mi skoro zprotivil i to drůbeží. No jo, ale co budeme za chvilku moci jíst bez  ošizení... :-!  O_O

18 Natty Natty | Web | 11. listopadu 2012 v 6:05 | Reagovat

Ruženko, já kupuji jedině šunku od kosti a u té si jsem jistá, že to je maso, byť vakuované. Že tam bude také přidaná nějaká chemie, to je jasné, ale je to maso...jiné šunky určitě jsou směsi všeho možného a o ostatním ani nemluvě. Už se zase vrací doba, kdy budeme jíst to, co si sami vypěstujeme, ať na poli nebo v chlívku ;-) Pěknou neděli.

19 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 11. listopadu 2012 v 17:12 | Reagovat

[18]: Natty, kde není ta chemie? ;-)

20 Margarita Margarita | Web | 11. listopadu 2012 v 17:42 | Reagovat

Růženko, dnes už by si člověk nemohl koupit pomalu nic, slizké salámy, párky co jak hned nesníš, jsou odporné. Pamatuji si, že dříve bylo vše chutnější, dnes je to řetězec podvodníků a ne jen u masa. Med si koupím jen od včelaře, bonbóny jsou jen přeslazené divné chuti, asi by se dnešní děti divili jak chutná pořádný turecký med, nebo šuměnky. A co má dělat rodina, když po zaplacení všech měsíčních poplatků má starost vyjít, jde a kupuje ty levné chemikálie. Já si nikdy nekoupím naložené maso na gril, nebo naloženou čínu, protože mi je jasné, že je to staré. Natty má pravdu, místo vpřed se vracíme, kačenku ze dvorku, vajíčko z kurníku, prasátko do chlívku. Já mám vajíčka své a nikdy bych je po politicích neházela, pro ně je jich škoda! Volila bych tu munici. Přeji ti moc krásný nový týden. ;-)

21 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 11. listopadu 2012 v 18:31 | Reagovat

[20]: Díky, snad bude. Také nic  v polotovarech nekupujeme, ale co má dělat ten, kdo má byt a žádný dvorek, mít to někde u chaty, to aby tam bydlel a navíc by se to nevyplatilo. No, na něco umřít musíme. Copak my, máme dobrý základ, ale jak to bude s dětmi a mladšími generacemi než jsme my. Myslím než lidé v už delším důchodu, víš? ;-)

22 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 11. listopadu 2012 v 22:54 | Reagovat

[14]: Já bych to také tak viděla. My si občas namísto salámu upečeme masíčko a to pak za studena dáme na chlebíček či housku. :-)

23 pizlik1 pizlik1 | E-mail | Web | 12. listopadu 2012 v 7:39 | Reagovat

Já už se pomalu bojím něco kupovat. Nejhorší jsou marinovaná masa.
No, jo, ale co budeme jíst? Doma upečený chleba a vodu z potoka? :-)

24 Hanka Hanka | E-mail | Web | 13. listopadu 2012 v 22:27 | Reagovat

Vakuované uzeniny vůbec nekupuju, máme u nás skvělého řezníka, takže chodím k němu. Ten má kvalitní maso a uzeniny celkem taky, i když v nich není tolik masa, jak by mělo být.
To, co se u nás děje s potravinami, je děs a hrůza. Člověku je z toho fakt zle. :-! Šťastný ten, kdo má vlastní zdroje. :-)

25 signoraa signoraa | Web | 14. listopadu 2012 v 17:59 | Reagovat

Růženko, mě tenhle email poslala sestra a četla jsem to. Je mi z toho opravdu na blití. Stačí se podívat v obchodě na krájenou debrecínku a jsou na ní vidět čárečky, to znamená vodu ve výrobku, který navíc vůbec není k jídlu. Můj bývalý kolega těmto výrobkům říkal umělá hmota. Bohužel tohle všechno je u nás možné, protože neplatí žádné normy.

26 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 22:31 | Reagovat

[25]:Říká se, že zvířata poznají, co je dobré. My kočkám šunku nekupujeme, vlastně žádné uzeniny, sem tam Mufík loudí, když je doma debracínka a muž si dává plátek na krajíc. Stalo se už, že k tomu čuchl a nechal to ležet. Kousky taveného sýra některého nechce ani Mudla ani Muf, jen snad opravdu bez příchuti, smetanový. Jeden dva kousíčky.

27 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. listopadu 2012 v 22:32 | Reagovat

[25]: Snad se blýská na lepší časy. Připravují snad nějaké zákony o kvalitách potravin tady vyráběných, ono by stačilo obnovit státní normy a kontrolovat to, že? ;-)

28 Vendy Vendy | Web | 17. listopadu 2012 v 20:32 | Reagovat

[20]:Naložené maso bych si taky jaktěživa nekoupila. Ani kdyby měli slevu 70%.
Nejhorší je, že člověk nemůže věřit ani tomu, že drahé salámy jsou kvalitní. :-!

29 Katka Katka | Web | 17. listopadu 2012 v 22:59 | Reagovat

Slyšela jsem podobnou ze života. Jisát firma se ucházela o kšeft s jakýmsi výrobkem, třeba bramborovým salátem. Udělala kalkulaci, nabídla cenu, obchod chtěl dát polovinu. Uchazeč namítal,že to není ani cena surovin a bylo mu doporučeno, ať tam dá místo majolky mléko....apod. Na to výrobce vrazil obchodníkovi pěst do ksichtu. A byl bez kšeftu samozřejmě. Tak to dnes chodí. Peníze až na prvním místě a řemeslnický fortel se necení ani za mák. :-?

30 Jitka Jitka | E-mail | Web | 3. června 2013 v 20:56 | Reagovat

Já si iluze o tom, co se u nás dělá pro obchodní řetězce nedělám a dávám si moc pozor,co kupuju. Raději si děláme svoje klobásy. Z jogurtů kupuji jen jihočeský bílý ve skle a marmeládu si do něj dávám vlastní výroby. Dělám si svoje kečupy a všechno, co jen jde.Vím, že to není ideální řešení a každý tu možnost nemá, ale kdyby lidi sabotovali nákup těch zu odpuštěním sra..., tak by řetězce měly brzy po žížalkách , ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama






Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx