Je zrovna čas nejen na perníčky...

23. listopadu 2011 v 21:19 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Musí se to péci v předstihu. Co? No přece perníčky !
Jak uvidíte jsou na zdobení perníku šikovné ženy.
Následující výtvory jsou označené jmény a určitě byste je někde našly na internetu.
Pro své čtenáře jsem využila emailu- obrázků překrásných perníčků. Můžete se kochat, inspirovat, vybírat, který výrobek se vám líbí.
Některé jsou zdobené bohatě, některé méně, ale jsou pěkné všechny.





































Věřím, že se vám ty perníčky líbí, mnozí možná umí také takové. Fantazie je bezbřehá. Když jsem psala o Pardubickém perníku, také jsem tam měla obrázky perníku. Mám připomenout?





Mají-li být perníčky měkkoučké, je dobré začít péci..
Má-li někdo dobrý recept na perníčky, které nemusí tak dlouho ležet (nebezpečí snězení) tak se podělte v komentáři, ano? Případně nějaký neobvyklý ,, doma tradicí rodiny upravený " recept na jiné ,,trvanlivé " i netrvanlivé cukroví. Stačí prý přidat na špičku nože jedlé sody a perníčky jsou dříve měkké.

Vyhrála jsem v tombole perníkovou chaloupku- malou, ale hezkou. Pekla ji naše předsedkyně ČČK Jarka.



 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 SISI SISI | E-mail | Web | 23. listopadu 2011 v 23:04 | Reagovat

Moje máma už peče od minulého týdne a máš pravdu,perníčky se musí nechat uležet.Já je miluju. :-)
A obrázky jsou překrásné!!! :-)

2 týna týna | 24. listopadu 2011 v 9:27 | Reagovat

Ruženko přechází mi zrak, to je nádherta, kéž bych uměla zrovna tohel, ale zdobení perníčků mi nešlo nikdy ač na jiné věci dřevo nejsem :-)
kouknu co mám za arzenál vykrajovátek a možná se do nich pustím, já letos asi péct nebudu, protože absolutně nevím jak bych to s prckem udělala a do noci to dělat nebudu :-D uvidíme

3 Zdeněk Zdeněk | 24. listopadu 2011 v 14:03 | Reagovat

Zdravím Růženku a musím pochválit obrázky.Já bych se bál to mít doma na vánoce na mísách,protože jsem se rozhodl hubnout,né tloustnout.Týnko a Vy to nedělejte,tatin vám zbachratí a bude po radovánkách,bude funět a hekat,tak jako já. :-D  :-D  :-D

4 Zdeněk Zdeněk | 24. listopadu 2011 v 14:06 | Reagovat

No včera žena udělala adventní věneček,dělala to z mouky a vody a já jí říkám-" holka to je dobře,tady se nemusíš strachovat,že se Ti na něj vrhnu a zlikviduji ho". :-D  :-D  :-D

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. listopadu 2011 v 19:41 | Reagovat

[4]: Tomu se myslím říká vizovické těsto- jen z mouky a vody, lehce upéci potřené žloutkem, pak je krásně žluté a tvrdé. Dělají z toho figurky různé. ;-)

6 Lydie Lydie | 24. listopadu 2011 v 20:03 | Reagovat

Perníčky jsou nádherné.Já je neumím zdobit,tak je nedělám. :-(

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. listopadu 2011 v 21:30 | Reagovat

[6]:Jak jsem psala, teta dělala perníčky obdélníkové, rádýlkem krájené. Mám taková mrňavá vykrajovátka- píky, srdce, prostě když to do těch obdélníčků vykrájím, tak budou perníkové nebo linecké karty. ;-)

8 Vendy Vendy | Web | 24. listopadu 2011 v 22:05 | Reagovat

Růženko, to je pohádka!
Obdivuji všechny ty perníčky, je to kumšt a je to nádhera.
Já jsem to zkusila jednou a naposled. Moje perníčky byly jak šutr a jak šutr zůstaly ještě v březnu... už nevím, coj jsme s nimi dělali, nešly ani nastrouhat.
Mamka to nakonec řešila tím, že si je máčela v čaji nebo v kafi... :-D
Poučení? Ráda se podívám, když někdo nabídne, ráda ochutnám, ale sama se do toho už nepustím... :D

9 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. listopadu 2011 v 22:55 | Reagovat

[8]:Tak u nás pečou perníčky  obě snachy, většinou při návštěvě donesou krabičku vánočního cukroví na ochutnání, mají to moc dobré, ale samozřejmě nemohu dát na stůl jen to jejich, že? Takže budu muset asi něco nachystat. Možná by uvítali Pařížské štangličky- chutnaly vždycky moc tchánovi, toho domácího přítele a kokosové kostky- ty pečou i mladí. Jednak jsou moc dobré a docela levné a chutné. Už jsem dávala recept ještě na novinkách blogu. ;-)

10 pavel pavel | Web | 25. listopadu 2011 v 12:54 | Reagovat

Jen jestli je z Pardubic. Včera jsem jedl lázeňské oplatky vyrobené v Praze. :-D

11 adaluter adaluter | Web | 25. listopadu 2011 v 16:59 | Reagovat

Je to nádhera, ráda se podívám, ale perníčky nepeču, nemáme moc rádi  perníkové koření, takže u nás vedou jiné dobrůtky. :-)

12 Jezurka Jezurka | Web | 25. listopadu 2011 v 17:13 | Reagovat

Je to krása a velká! Obdivuji ty, co to umí tak krásně nazdobit. Mně už se u toho klepe ruka, ale co, hlavně, že jsou jedlé, ne? Sice bych také měla raději takové krásné, ale co mohu dělat. A já ještě nepeču perníčky, ani se zatím nechystám. Mám recept, který tolik uležet nepotřebuje. :-)

13 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 25. listopadu 2011 v 17:35 | Reagovat

[10]:To jsou už jen názvy zřejmě, ale určité výrobky- názvy si už  někde zaregistrovali a nesmějí se tak ty jinde dělané jmenovat , i když jsou skoro stejné. ;-)

14 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 25. listopadu 2011 v 17:37 | Reagovat

[12]:Ono je také nebezpečí, že by byly snězeny dřív, že? Napíšeš ho na svém blogu? Tady by se hodil, ale klidně si ho přečteme tam. Prosím- hodil by se možná. :-)

15 signoraa signoraa | Web | 25. listopadu 2011 v 23:10 | Reagovat

Růženko, to je nádhera a já úplně cítím tu jejich medovou vůni. Perníčky jsem také pekla a i zdobila, ale takovou nádheru, jaká je tady, jsem nikdy nevytvořila. :-)

16 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 25. listopadu 2011 v 23:16 | Reagovat

[15]: No jo, to jsou zřejmě pekařky na slovo vzaté a ty Pardubické pekli profesionálové. Kam se my hrabeme, i když znám ženy, které si s perníčky doslova pohrají a mají je krásné. Já nemám asi trpělivost a bylo mi pak líto je sníst. :-(

17 VelííQ VelííQ | Web | 26. listopadu 2011 v 11:51 | Reagovat

Jo, myslím, že ano. :) Myslím, že je to dobré téma. Děkuji moc :) Zkusím to.

18 DRAK DRAK | Web | 26. listopadu 2011 v 19:06 | Reagovat

já se musím pochlubit, u nás je jedna mooc šikovná paní, ta dělá z perníku celé domy a předměty, prostě vše. kdysi dávno jsem od ní dostal perníkovou rakev s odklápěcím víkem a v ní ležel vyndavací perníkový nebožtík. vše nádherně zdobené cukrovou polevou. pravda, bylo to morbidní, také jich asi moc nedělala, to už nevím. bohužel po deseti letech se rakev i s nebožtíkem definitivně razpadla, byť jsem ji opatroval a před světlem a vlhkem chránil...

19 Hanako Hanako | 26. listopadu 2011 v 19:49 | Reagovat

[16]:V Pardubicích se stále peče originální perník, výrobna nezanikla. Pardubičtí příbuzní tradičně obdarovávají dětičky zdobenými perníčky a perníkovými chaloupkami. Tak jako Drak ji nikdy neuchováme, sní se, když už vánoční dobroty došly. Krabice s perníky si můžete i objednat na dobírku.

20 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. listopadu 2011 v 23:10 | Reagovat

[18]:Nebyla to škoda, že se rozpadla ta rakev? Měl jste to nastříkat lakem, když jste to stejně nechtěl jíst. Pak by to možná vydrželo . Já jsem tak udržela ,,vizovickou holubičku" mám ji už víc než dvacet let. :-)  ;-)

21 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 26. listopadu 2011 v 23:12 | Reagovat

[19]:No jo, když ta dobírka by byla dost drahá- poštovné je zase zdražené i za obyčejný balík. To si opravdu upeču jen ty ,,naše". :-D

22 Hanako Hanako | 27. listopadu 2011 v 9:09 | Reagovat

Vzpomínám, jak moje maminka udělala perníkovou chaloupku pro svoji první  vnučku. Byla z jiného těsta než perníčky. Jako krejčová si na jednotlivé díly udělala papírový střih a vyřezávala díly z plátu. Počokoládované a ozdobené díly, s okýnky a pootevřenými dveřmi slepovala bílkovou polevou, myslím, že v rozích byly špejle. Bílkovou polevu barvila potravinářským barvivem bretonem. Úspěch byl přenáramný.

23 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. listopadu 2011 v 16:06 | Reagovat

[22]:Dá se i z lineckého těsta obarveného kakaem, ne? Jen musí být trochu silnější plát, aby to drželo. ;-)

24 Lucerna Lucerna | Web | 27. listopadu 2011 v 17:54 | Reagovat

jeee ten citat nema chybu, po precitani som sa musela rozosmiat na celu miestnost :D ale jasne, je topravda, pravduca! :D

Tie pernicky vypadaju nadherne, domceky, veniec, srdiecka.. mozem povedat len krasa a dodat velka krasa! :-D u nas sa nikdy pernicky nepiekli a ja zacinam uvazovat, co keby som to skusila.. :-D no budem sa muset rozhodnut rychlo, aby ako hovoris boli mekucke :-)

25 Lucerna Lucerna | Web | 27. listopadu 2011 v 17:55 | Reagovat

[24]: omg, oprava, teda vlastne svedske prislovie, nie citat :-D

26 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. listopadu 2011 v 18:25 | Reagovat

[25]: No, chlapom se moc nelíbil. Proč prý předělávat. Nakonec, když si ho člověk vybere asi se mu líbil, tak jak byl, ne? ;-)

27 Lady Punčoška Lady Punčoška | Web | 27. listopadu 2011 v 18:56 | Reagovat

Mmmmm....Perníčky,letos je budu péct s babičkou a doma pak jen cukroví. :) Ty na Těch obrázcích vypadají lahodně a určitě dobře chutnají. :)
Jinak děkuji za typ na blog o upírech (?) Některé z příběhy si 100% přečtu. :)

28 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. listopadu 2011 v 19:28 | Reagovat

[27]:Je skoro škoda je sníst, ale zase je schovávat...? ;-)

29 Lady Punčoška Lady Punčoška | Web | 27. listopadu 2011 v 19:56 | Reagovat

[28]: Ano,ano krásně vypadají a když potom leží v ozdobném talíři na vánočním stole Tak je mi líto je sníst,ale po pěti minutách se do nich stejnak pustím. =D
Schovávat.A proč ne?Třeba perník z pouti jsme měli vystavený na si skoro pět let,ale něco jiného je perník z pouti a perník,který si upečeme vlastnoručně.To mi připomíná že chaloupku,kterou jsem pekla mi vydržela na stolku celý rok.Pak se do ní pustila sestra. :-D

30 Lady Punčoška Lady Punčoška | Web | 27. listopadu 2011 v 19:57 | Reagovat

[29]: *Na zdi...

31 Elli Elli | E-mail | Web | 27. listopadu 2011 v 20:22 | Reagovat

Ahoy! Pošleš nám ozdobičky? na 100% oplatíme kdekoliv :)
http://vanocni.datart.cz/ivana-kollertova-si-preje-notebook-acer/

A promiň mi reklamu

32 Vendy Vendy | Web | 27. listopadu 2011 v 23:38 | Reagovat

[9]:Kokosové cukroví mám ráda. Myslím pečené z kokosového těsta, ne pěnové... Když je to slepené pikantní marmeládou, chutná báječně.
A když je polité čokoládou, chutná ještě líp! :-D
(A poslední dobou jsem si hodně oblíbila marokánky...) 8-)

33 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. listopadu 2011 v 23:44 | Reagovat

[32]:Vendy, ty kokosové kostky jsou z lehkého těsta, podobného piškotu, ale nakrájí se plát upečený na kostky, ty se máčí v čokoládové polevě a obalují  v kokosu. Najdu zítra ten recept, mohl by zajímat i druhé lidi a napíši jej sem.  Mladí je pečou každý rok a kam jsem je přinesla (třeba jednou na setkání spolužáků) musela jsem rozdávat recept- napadlo mě ho vzít sebou. ;-)

34 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. listopadu 2011 v 23:45 | Reagovat

[31]:Elli, už jsem ti ozdobičku poslala, víckrát to nejde, počítač to sleduje, sorry. ;-)

35 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. listopadu 2011 v 23:47 | Reagovat

[29]:Doufám, že to přežila ve zdraví. Nenastrouhala si ji na krupicovou kaši? Na té je totiž strouhaný perník bašta. :-)  :-P

36 Jarmila Jarmila | Web | 28. listopadu 2011 v 13:47 | Reagovat

Perníčky jsou nádherné. Ty ženy jsou kouzelnice. :-)

37 Yřyk Yřyk | 28. listopadu 2011 v 13:50 | Reagovat

Ruženko to co jte tu předvedla není pečení ale umnělecké dílo :-)  :-)  :-)
Klobouk dolů. :-)

38 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 18:26 | Reagovat

[37]:To ano, až na to, že to není moje práce , ale těch žen na perníčcích podepsaných. Určitě byste také nějaké zvládl. ;-)  ;-)

39 DRAK DRAK | Web | 28. listopadu 2011 v 18:49 | Reagovat

[20]: jenže vizovické těsto má větší výdrž, to je opravdu na hodně dlouho. mám obavy, že perník se příliš dlouho neudrží v původním stavu, i když nevím, zda nezáleží na receptu, složení apod.

40 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. listopadu 2011 v 0:15 | Reagovat

[39]:Vizovické těsto je vlastně modelovací, ozdobné, perník by se měl myslím spíš aspoň po čase sníst, ne? :-)

41 S.aba S.aba | Web | 29. listopadu 2011 v 6:41 | Reagovat

já at peču jak peču, jsem ráda, že venku jsou havrani.ti sťapou i moje výtvory :-D

42 Vendy Vendy | 29. listopadu 2011 v 23:35 | Reagovat

[33]:Mmmmm...mňam mňam, to vypadá báječně!
Prosím o receptík... i když já jsem schopna zkazit i ty kokosové kostky. Dnes jsem dělala buchtu, litou, hrnkovou a asi byl nějaký slabý proud nebo co - prostě pekla jsem ji hodinu.
Taky podle toho vypadá.
Ne že by byla spálená, ale je děsně vysušená. A kraje buchty - to jsou prostě sladké keksy. Tvrdší. :-D

43 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2011 v 1:07 | Reagovat

Kokosové kostky:
----------------
Těsto: 20 dkg cukru, l celé vejce, 2 lžíce medu, 5 dkg Hery míchat nad párou do pěny (nevařit), pak odstavit a míchat, přidat 30 dkg hladké mouky, l prášek do pečiva, 2dcl mléka. Těsto nalít do vymazaného, moukou vysypaného  nebo pečicím papírem vyloženého plechu a  upéci jako piškot.
Po vychladnutí na plechu, nakrájet na kostky, máčet je v polevě a hned obalovat v kokosu. Je lepší vít menší misku na kokos a dosypávat případně.
Poleva:  25 dkg moučkového cukru, 20 dkg Hery, 3 dkg kakaa, 6-8 lžic mléka, 2 lžíce rumu míchat nad párou- nevařit!!! Je dobré k namáčení tu čokoládu v hrnku ponechat v té horké lázni (ne nad ohněm-jinde). a rychle kostky (nejlépe je brát dvěmi vidličkami namočit a obalit. Klást je třeba na ten plech, bez papíru a nechat vychladnout. Nemáte-li rádi kokos, obalte je třeba v mletých ořechách- jen zlehka obalovat. ;-)

44 Yřyk Yřyk | 30. listopadu 2011 v 1:20 | Reagovat

[43]: Rozkaz splněn :-D  :-P

45 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. listopadu 2011 v 1:29 | Reagovat

[44]:Tak to je fajn. :-D

46 Vendy Vendy | Web | 30. listopadu 2011 v 23:41 | Reagovat

[43]:Děkuji! Pokusím se a pak dám vědět, jak to dopadlo... :-D

47 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 0:31 | Reagovat

Pro ty, kdo by chtěl vyzkoušet chaloupku, perníkové stromečky, či jen perníčky, zde je recept, který mám od blogerky z jejího článku o Perníkové chaloupce: signoraa.blog.cz a napsala jsem ho také do Kavárny prosincové.

18 dkg cukru
2 celá vejce
10 dkg medu
30 dkg hladké mouky
na špičku nože amonium (lze nahradit jedlou sodou)
skořice
hřebíček
badyán
anýz
nové koření
citronová kůra
žloutek na potření

Poleva:
15 dkg cukru moučky
1 bílek
št'áva z 1/2 citronu
Polevu třeme tak dlouho, až je hladká. :-(

48 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 4. prosince 2011 v 18:15 | Reagovat

Ještě mám dva recepty, jeden taková kalorická bomba, ale hrozně dobrá a lze s tím skoro zároveň udělat nesladké , na které použijeme polevu stejnou jako na to první. :-) Už jsem to URČITĚ psala loni, ale pro ty co to nečetli: ;-)

49 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 4. prosince 2011 v 18:36 | Reagovat

Maminčina lepená kolečka:
-------------------------
30 dkg hladké mouky, 20 dkg tuku Hera (nebo jiný margarin) 1 celé vejce- vypracujeme těsto a dáme je odležet do chladničky.
Poleva : l bílek 14 dkg moučkového cukru umícháme do husta (můžeme kápnout citron šťávu, ale dodat trochu cukru)
Těsto vyválíme na plát a vykrajume ,,ostrou" štamprlí nebo plechovým kolečkem kolečka, která potřeme bílkovou polevou a dáme na plech. Není třeba mastit, ale papír na pečení je lepší pod ně dát. Ve velmi mírné troubě se pečou, či spíše suší, aby poleva nebyla moc nažloutlá. Pak necháme na plechu (práv možno stáhnout papír s kolečky někam z plechu) vystydnout a opatrně (jsou křehká) kolečka potřít marmeládou a slepit.
Poleva nám určitě zůstane, takže je možné dělat hned pak Pařížské tyčinky podle tety Růži.
Dělám to obráceně. Zadělám těsto na kolečka a mezitím, co se chladí v chladničce, udělám tyčinky a zbylou polevu použiji na kolečka. Takže:

Vypracujeme těsto na tyčinky: 18 dkg moučkového cukru, 18 dkg  mletých ořechů, 1 vejce, 2 dílky  nastrouhané čokolády hořké nebo na vaření- příp. 1 lžíce kakaa
opravdu je to bez mouky)
Poleva : 1 bílek, 14 dkg moučkového cukru (viz výše) umíchat do husta, aby držela tvar po namazání. Tyčinky se dělají ihned, těsto nemá  ležet.  Vyválet pláty tak 1/2 cm (ta kolečka stejně silná) a natřít je prostředkem bílkovou polevou. Okraje nechat tmavé. Pak buď rádýlkem nebo ostřejším nožem nakrájet tak 1-1,5 široké tyčinky, dávat je na pečicí papír na plech a v mírně vyhřáté troubě jen krátce upéci-usušit. Po vychladnutí sdělávat, aby se nelámaly. Poleva by měla zůstat bělavá. Jsou tvrdší a měly by se uležet (většinou  jsem je musela schovat). ;-)

50 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 4. prosince 2011 v 18:39 | Reagovat

Pozor , ta kolečka drží vlastně pohromadě ta poleva a pak to, že jsou slepená marmeládou, jinak je těsto hodně křehké. Ale málo sladké. Dala by se slepit rozpuštěnou čokoládou, ale marmeláda je lepší. ;-)

51 Pavlína Pavlína | 8. prosince 2011 v 12:08 | Reagovat

Tak tedy - u nás neexistuje trvanlivé cukroví. Ledaže bych ho uložila do sejfu :-D  :-D  :-D

52 Bylinka Bylinka | Web | 13. prosince 2011 v 12:22 | Reagovat

Nádhera!! Tohle tak umět!! Obdivuju neskutečnou píli a trpělivost, každý perníček je takové malé umělecké dílko :-) Tleskám!! :-)

53 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 13. prosince 2011 v 13:04 | Reagovat

[52]: Však to dělaly šikovné cukrářky- nevím jen jestli profesionálky nebo amatérky.

54 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 13. prosince 2011 v 19:57 | Reagovat

Doplnila jsem dnes článek o záběry perníkové chaloupky, kterou jsem vyhrála v tombole na schůzi ČČKříže. Dobré ne? ;-)

55 (Ta)jemná kakaová (Ta)jemná kakaová | Web | 14. prosince 2011 v 14:28 | Reagovat

Ty perníčky by v mé společnosti asi moc dlouho nepobyly :)

56 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 0:01 | Reagovat

[55]:Kaji se kaji, skoro jsem zlikvidovala mandlové rohlíčky a musím upéci další. Ještěže mám tu formu na 42 ks. ;-)  :-D

57 Zmražená Opice Zmražená Opice | Web | 15. prosince 2011 v 16:45 | Reagovat

Miluju medové perníčky, zrovna se chystám připravit těsto :)
Loni jsem na internetu objevila nějaký recept a všem to doma chutnalo, až nedávno jsem se dozvěděla, že všem trochu vadilo, že perníčky nebyly měkké ale hezky křupavé. Kdyby mi to řekli už loni, mohli je mít měkké, já je schválbě nechala trochu ztvrdnout, protože měkké mi nechutnají :D
Když se dívám na všechny ty krásně nazdobené perníčky, závidím všem, kteří je umí udělat takhle nádherné. U nás to bude zase jenom "obtáhnout obrysy a dovnitř přidat pár teček" :D Loni jsme měli snad dvě kila perníčků a asi jenom pět druhů vykrajovátek, takže si většina perníčků byla podobná, ale na letošní rok jsem se vyzbrojila řadou nových vykrajovátek, tak snad moje perníčky zaujmou aspoň tvarem když ne zdobením :)

58 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 15. prosince 2011 v 18:33 | Reagovat

[57]:Teta ty svoje obdélníkové perníky natřela celé bílkovou polevou s trochou citronu a doprostřed se dala půlka oloupnuté mandle a bylo to také hezké a dobré. ;-)

59 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 18. prosince 2011 v 20:59 | Reagovat

VFšem doporučuji nepečte mandlové rohlíčky, nedá se jim odolat, dokonce chutnají i našemu kocourovi- já mu je ale nedám. Zkusila jsem jen kousíček, no, tři a všechny sežral...takže opatrně, musím tu krabici schovat nejen před sebou, ale i před ním. ;-)

60 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 18. prosince 2011 v 21:00 | Reagovat

Nemyslím rohlíčky jen kousíčky rohlíčků. [:tired:]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx