Vlasta Burian se měl....

3. října 2011 v 18:47 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
aneb Když má někdo doma mistra kuchaře.

Vlasta Burian byl skvělý, slavný a díky tomu také zámožný. Mohl si dovolit zaměstnávat nejen zahradníka, podkoního, osobního trenéra a další, ale hlavně zlanařil tehdy jednoho z nejlepších českých kuchařů.
Jaromír Trejbal měl bohaté zkušenosti nejen z České restaurace v Paříži, ale také z pařížského Ritzu, kde mu jeden z nejslavnějších kuchařů Auguste Escoffiere na rozloučenou řekl:,, Mes garcons, ne fumez pas!(chlapče nekuř!) Kuchař, který kouří, ztrácí veškerou schopnost chuti. A kuchař bez chuti není a nemůže být opravdovým kuchařem."




Do Paříže se dostal zvláštním způsobem, ne zcela běžným: Česká restaurace v Paříži oslovila náš Svaz kuchařů s žádostí o vyslání výborného kuchaře- mladého, svobodného, nekuřáka a hlavně prvotřídního fotbalistu. Tyto podmínky Jaromír splňoval. Hrál 1. dorosteneckou ligu za Slávii, za tři dny byl v Paříži.

Kuchař měl vždycky z čeho vařit , i když plat 10.000 byl také dostatečným lákadlem. Vlasta Burian dostával od fanoušků lahodné pozornosti až do divadla. Čtyři lednice ve vile , každá určená na potraviny jiné - maso, ryby, zeleninu a mléko,máslo i sýry - byly velmi dobře zásobeny.

Kuchař vařil jen pro Vlastu Buriana a jeho ženu Ninu. Neměli spolu děti, o jedno dítě paní přišla a pak už je nemohla mít. Jednu dceru měl Vlasta Burian už když mu bylo 21, byl svobodný a matku dcery si nevzal, přestože se o dítě staral.

Herec dbal o štíhlou postavu a tak na stůl přicházela lehká francouzská kuchyně, knedlíky se na něm neobjevily ani jednou za rok. Oběd míval
až sedm chodů, večeře se podávala studená, až po návratu z divadla.

Vlasta Burian tvrdil, že mu ,,od Jarky chutná všechno, že umí udělat oběd i ze vzduchové kuličky, ale měl nejraději jeho kuře s jablky, dnes už oficiálně zvané Kuře Vlasty Buriana, které pan Trejbal připravoval s milánskými nudlemi.
Můžete se přesvědčit uvařit si je dle následujícího originálního receptu .
(Obrázky hotových jídel, připravených šéfkuchařem Tritonu Michalem Novákem jsem přefotila).
Další lahůdka :


Král komiků a jeho kuchař se setkávali nejen na poli kulinářském, ale na poli sportovním. Jednou, ještě když nebyl jeho kuchařem, hráli proti sobě fotbalové utkání pařížské mužstvo s Trejbalem v centru a pražský tým s Burianem v brance. Zápas skončil 4:4.
Vášnivě fandili - Burian Spartě a Trejbal Slávii. Stále se kvůli tomu popichovali. Když Sparta vyhrála ligu či pohár, vařili se hory jídla a hostil Burian celý fotbalový tým, když vyhrála Slávie, dorazil druhý den na stůl ohromný dort se skóre 8:1 z marcipánu. Burian jej prý tehdy ani neolízl a okamžitě poslal zpět do kuchyně s temným mručením :
,,Neboj se, však já ti to strhnu z výplaty, uličníku."
Přidám ještě jednu perličku z Burianova života. Vlasta Burian nevynechal představení ze zdravotních důvodů.
Občas ho trápilo zažívání. Hlavně silná zácpa. Ve slabé chvíli si postěžoval v kuchyni a Jaromír mu nabídl osvědčený recept francouzských kuchařů:
,,Rozšlehal jsem metlou na kaši 3 oloupaná rajčata a zalil to čtvrtlitrem vařícího mléka. Vlasta z hrnku ulízl a než jsem se vrátil ze špajzu, byl hrnek prázdný." Vyprávěl kdysi pan Trejbal. Další den se v kuchyni zastavila paní Burianová a ptala se, jestli neviděli v domě někoho cizího.,,Něco se ztratilo, paní?" lekl se kuchař. ,, To ne, ale někdo nám utrhl kliku od záchodu," utrousila suše paní Nina.

(Čerpala jsem z článku Evy Müllerové v Stylu pro ženy)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lydie Lydie | 3. října 2011 v 19:32 | Reagovat

Moc zajímavé.
To kuře s nudlemi by nemuselo být špatné. :-)

2 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. října 2011 v 20:03 | Reagovat

[1]:Určitě a nemusely by nahoře ani být ty mandle...Nemám sice milánské nudle, ale snad široké normální by stačily, kuře a papriku, máslo, jablek habaděj ... ;-)

3 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. října 2011 v 20:05 | Reagovat

Jenže zítra chci péci rybu-filé a k ní červené brambory a kompot. Dnes jsme měli kuřecí prsíčka na smetaně s knedlíkem do hrníčku...

4 S.aba S.aba | Web | 3. října 2011 v 20:44 | Reagovat

:-D poučné :-D

5 týna týna | 3. října 2011 v 21:17 | Reagovat

moc zajímavý článek ruženko :)

6 týna týna | 3. října 2011 v 21:18 | Reagovat

[5]:pardon zase ten shift Ruženko samozřejmě :-)

7 DRAK DRAK | Web | 3. října 2011 v 21:30 | Reagovat

a jéje, sem není radno chodit s prázdným žaludkem! ;-) sliny se sbíhají divoce...

8 Lydie Lydie | 3. října 2011 v 21:41 | Reagovat

[7]:
Prostě musí to být v rovnováze - u Draka poetické snímky,tady trošku papání. :-)

9 Iveta Iveta | Web | 3. října 2011 v 21:44 | Reagovat

To jsou zajímavé recepty a krásný článek.
Asi vyzkouším ta jablka, je přeci jejich sezona. :-D

10 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. října 2011 v 21:48 | Reagovat

[9]: Taky jich mám na balkoně platonek, tak něco s nimi musím udělat. Budou se dost kazit a přitom jsou tvrdá.Páni, ten rybí salát mrňavej na večeři mě spíš vyrajboval než nakrmil. A nebudu jíst, nebudu, jen se čaje napiju. :-(

11 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. října 2011 v 22:15 | Reagovat

Tak jsem doplnila článek o jednu příhodu Vlasty Buriana a jeho kuchaře coby sportovců, takže zájemce, nechť to najde pod recepty. ;-)  ;-)

12 Natty Natty | Web | 4. října 2011 v 7:45 | Reagovat

Ruženko, děkuji za návštěvu a přišla jsem juknout, co nového máš na blogu, tvoje článěčky z DD jsem četla na Doma.cz. A vidím, král komiků Vlastíček Burian a super receptíky, takže byl kouzelník nejen na plátně, ale i v kuchyni. Zaujala mě jablíčka, asi brzy vyzkouším ;-) Pěkný den.

13 Vendy Vendy | Web | 4. října 2011 v 12:18 | Reagovat

Paradox... dbal o štíhlou postavu, ale oběd měl sedm chodů. Obědval dvě hodiny? :-D
Nicméně, tu štíhlou postavu si skutečně uchoval a byl ve formě. Fešák, komik a fyzicky zdatný muž. (Nezapomenu na jeho kozáčky, dokonce i ty legrační... :-D)
Kuchařka vypadá vážně vábivě a slibně a když čtu recepty, sliny se mi sbíhají... mňam!
(Možná ta štíhlá postava byla i tím, že potraviny v té době byly kvalitní, žádné chemické náhražky a směsi, co jíme dnes.)

14 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 4. října 2011 v 15:43 | Reagovat

Všimla jsem si toho, že používal máslo i na smažení, zřejmě bylo kvalitnější. Pan Burian hodně cvičil, měl osobního trenéra, tenisový kurt a bazén u vily. Pak se mohl nadlábnout. Hodně energie vydal právě také při hraní divadla a natáčení filmů.

[13]:

15 Jeník Jeník | 4. října 2011 v 16:58 | Reagovat

No,to jo.

16 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 4. října 2011 v 17:31 | Reagovat

[12]:Natty, však máš krásný blog a dá se tam číst ledaco. ;-)

17 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 4. října 2011 v 17:32 | Reagovat

[15]: A ženské ho obletovaly, paní si ho sice dost hlídala, ale byla prý velice tolerantní, měla ho moc ráda. :-)

18 jezura jezura | Web | 4. října 2011 v 18:13 | Reagovat

Krásné a zajímavé čtení! Mne zaujal ten recept s těmi jablky, která mám moc ráda v jakémkoliv stavu. :-D

19 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 4. října 2011 v 18:33 | Reagovat

[18]:Dávám nastrouhaná syrová jablka rozvařit do různých omáček. Zahustí je a dá takovou zvláštní nakyslou chuť. Dnes jsem jedno nastrouhala do šťávy na drůbeží játra- tedy kromě cibule, stroužku česneku, půl zelené na droboučko oloupané papriky a 1 oloupaného rajčete a  (mého)koření s trochou zázvoru a provensálského koření a mohu říci, že to bylo dobré. Muž dobře říká, že nikdy neví co všechno jí. Však nic špatného. ;-)

20 Iwa Iwa | Web | 4. října 2011 v 22:40 | Reagovat

Ahoj, sice vůbec netuším jak jsi přišla na můj blog, ale jsem moc ráda, že ses tam objevila. Co se týče těch známek - holt se to někdy vymkne z rukou a je toho moc takže není čas se naučit všechno. A navíc ještě k tomu, se naskytne vždycky něco, co mě od učení odpoutá a nepusti. ( např. nějaký film nebo kamarádky :-) ). A jinak Vlasta Burian-to je bez komentáře..Některé filmy s ním znám a on v nich hraje skvěle. A ty recepty zkusímdat svojí babičce :-)

21 Iwa Iwa | Web | 4. října 2011 v 22:42 | Reagovat

A určitě se zastav zase někdy u mě na blogu. Zatím se měj krásně.

22 signoraa signoraa | Web | 4. října 2011 v 23:50 | Reagovat

Krásný článek a báječné recepty. To kuře by určitě stálo za vyzkoušení. :-D

23 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. října 2011 v 14:54 | Reagovat

[22]:No, já teď budu často dělat kuře, ale spíš dietně (dušené, vařené) muž je po operavi žlučníku a to nejméně 5 týdnů bude přísná dieta. Ono se dá ostré koření nahradit bylinkami, stejně je dost používám a pokrm může být chutný. Dost chuti zachová vaření v papiňáku či dušení v remosce. ;-)

24 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. října 2011 v 14:55 | Reagovat

operaci- tedy ty překlepy mě štvou.. :-?  :-!

25 Iwa Iwa | Web | 5. října 2011 v 16:26 | Reagovat

Aha, tak to jo. No máš určitě pravdu a já se ráda dozvím něco od starších lidí a z té doby když oni byli mladí a tak. Abych pravdu řekla ( možná jsem divná ), tak je málo holek v mém věku, který mě příjdou normální a dobře si s nimi popovídám. Mám malinkatej okruh opravdu dobrých kamarádek a nějaké namyšlené holky co chodí každej večer na diskotéky-to mě prostě nebere. Určitě budu ráda, když se zase někdy stavíš a já se semka juknu taky. :) Zatím ahoj a měj se krásně. :)

26 jezura jezura | Web | 5. října 2011 v 16:31 | Reagovat

[19]: Růženko, díky za tip. Opsala jsem si to, protože chci v pátek dělat drůbeží játra s rýží. Ale bude to bez "tvého" koření, dám tam jen to, co mám doma, ale snad to i tak bude k jídlu.

27 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. října 2011 v 17:14 | Reagovat

[25]:Díky, měj se fajn, zase někdy juknu. :-)

28 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. října 2011 v 17:22 | Reagovat

[26]: Jezurko, není to nic zvláštního, ale myslím, že se bude hodit i při dietě, co budu teď vařit mužovi.
Základem je tak 5 kuliček nového koření, na mrňavé lžičce kmín, )dosud jsem dávala 4-5 kuliček pepře(teď ho vynechám), dva-3 hřebíčky, na špičce nože provensálského koření. Všechno to pomelu na malém mlýnku na  koření na mističku, přidám trochu červené papriky(tu budu také muset na čas vynechat)špetku zázvoru a posypu tím maso, nebo to dávám do té namáčecí čmajdy na řízky(bílý jogurt,1 vejce,sůl tak l čaj.lžička,2 lžíce bramborové moučky-Solamyl atd. a lžička toho koření se zamíchá a připravené maso jakékoliv se do toho nejméně na dvě hodiny, ale i dva dny v chladničce nechá odležet.) Opakuji to po několikáte pro případné zájemce, řízky se pak jen vytáhnou, obalí ve strouhance a usmaží a nebo jen opečou jako přírodní. Jsou velmi křehké a dobré. ;-)

29 Hanako Hanako | 5. října 2011 v 19:07 | Reagovat

[28]: Moji kolegyni v práci upozorňoval lékař, aby si nedráždila žlučník krupicovou kaší, ani neomaštěnou. Je to prý těžké jídlo, měl takovou zkušenost.

30 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. října 2011 v 19:21 | Reagovat

[29]:To je možné. Stejně mě překvapilo, když jsem si zjišťovala, co ne a co ano, že umělé tuky ne, kynuté knedlíky včetně ovocných ne, nejvíc mu ale bude chybět paprika, syrová cibule, nic smaženého nesmí, jitrnice, zelí, kapustu, brokolici, z ovoce vlastně může jen jablka. Snad to nebude tak zlé. ;-)

31 Didí Didí | Web | 5. října 2011 v 20:07 | Reagovat

cool blog, pekný desing, fajn članky... Navštiv plz aj moj blog www.all-about-book.blog.cz

32 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 5. října 2011 v 22:54 | Reagovat

[31]: Jo, navštívila jsem jej, poznávám ráda blogy mladých. Jen nevím, jestli se jim někdy moje příliš upřímné komentáře zamlouvají. Jsem tolerantní, ale co se mi nezdá, sdělím. ;-)

33 Zdeňka Zdeňka | E-mail | Web | 7. října 2011 v 18:56 | Reagovat

Díky za zajímavé počteníčko.Dozvěděla jsem se o Burianovi něco nového. :-)

34 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 7. října 2011 v 20:50 | Reagovat

[33]: Tak to já také, když jsem ,,zašla na tvůj web. Takové hezké výtvory, nejen háčkované, skládané, vyšívané by se hodily jako dárečky. Zájemkyně by se měly podívat, co by mohly honem ještě stvořit svým blízkým pro radost. Doba se krátí do ,,dárkového" ,,bláznění". Dala jsem vás do oblíbených, ať tam lépe mohou zabrousit. Díky, moc se mi tam líbilo. :-)

35 Amelie Amelie | Web | 8. října 2011 v 17:45 | Reagovat

Zajímavé recepty. Buriana mám moc ráda...a to mi připomíná, že jsem už dlouho žádný film neviděla.

36 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 8. října 2011 v 19:33 | Reagovat

[35]:Amelie, znám váš blog, chtěla jsem tam něco napsat, vaše psaní o synovi je zajímavé. Viděla jsem, že také máte knížku Já písnička- máme 1,2,3- u mne jen 3, kde je už víc písniček- je pro střední školy.
Víte, kde byly k dostání kuličky? Mívali jsme je v trafice, ve stánku pak také i skleněnky. Možná spíš v prodejně bižuterie nebo dárkových předmětů by mohly být. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx