Máte rádi ovocné knedlíky?

27. června 2011 v 20:07 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Původně jsem chtěla toto téma zařadit do červencové kavárničky, ale pak jsem si přečetla článek ve Stylu- příloze pro ženy( to tedy nevím proč pro ženy, když je tam čtení zajímavé i pro muže) a řekla jsem si , že by to bylo škoda míchat do všech těch témat, které tam probíráme. Ač i to jídlo se tam velmi často probere.
Za chloubu české a moravské kuchyně se odedávna považovaly knedlíky, zvláště ovocné. V Evropě prý byly natolik proslulé, že francouzský labužník Edouard de Pomiane zařadil speciálně švestkové mezi deset nejlepších jídel světa.


Jakmile vykouknou na zahradě řapíky reveně, objeví se na našich stolech i první knedlíky, v nichž tato šťavnatá jarní náhrada zastoupí ovoce. Pak jahody, třešně, meruňky, borůvky a nakonec koruna všech - nejslavnější švestkové knedlíky.
Jsou sice všechny lahodné, ale jde o kalorickou bombu. Měli bychom se tímto faktem řídit při jejich zařazování do jídelníčku. Ovlivní to také jejich finální úprava. Čím je omastíme a posypeme.

První psaný recept se objevil až v 17. století. Šlo samozřejmě o švestkové, ale kupodivu smažené. Později se jejich paleta značně rozšířila, dělaly se z těsta páleného, třeného, žemlového, krupicového, bramborového či kynutého.
Na Moravě je sypali mákem, v Čechách tvarohem, na Letovicku zase místo máslem polévali smetanou. Měli i různá jména- od obálek v Polabí až po kulivále na Slovácku. Naše mamka je sypala mletými ořechy s cukrem a polévala přeškvařeným máslem se špetkou soli. Nevěřili byste, jakou měly jinou chuť. A do bramborového těsta nedávala vajíčko- prý proto jsou tak lehké. Meruňkové!!!!!!!! Páni....

Ještě taková perlička: Mezi nejvěrnější ctitele švestkových knedlíků patřil básník Jan Neruda, který jim složil hold v jednom ze svých fejetonů:
Ne snad, že bych kvůli švestkovým pohrdal jinými -o né, to nikdy! Vítám lahodný tvarohový, s pocitem spokojenosti pohlížím na krupicový a hned se poddám, když se objeví veselý knedlík třešňový. Ale se švestkou v hubě člověk šišlá rozkoší, až mu oči svítí. Švestkový knedlík je můj jídelní ideál.
A teď už pár ofocených receptů:


Žemlové knedlíčky...
Tak toto je zvláštní specialita majitelky jedné cukrárny, kterou zná od své maminky. To bývá obvyklé, že recepty na ty nejlepší dobroty se dědí z pokolení na pokolení.












Bylo mi divné to ovoce mučenka. Tak jsem si to našla, vyfotila a vypadá to takto.




























Tak co, které máte nejraději? Které vaši blízcí ?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 otavinka otavinka | Web | 27. června 2011 v 20:35 | Reagovat

Ahojky Růženko!
Pozorně jsem ptohlédla všechny Tvoje nabízené recepty na švestkové knedlíky, které bohužel dnes už nesmím, ale v těhotenství jsem na ně byla fixovaná a jezdila do Mléčné jídelny na ně ob den. Vždy mně fascinovalo, že na Moravě nebýval tvrdý tvaroh na strouhání a musela jsem si ho vozit z Čech. Naštěstí je to už jinak. Díky za komentíky. Chceš si poslechnout hezkou písničku Ladislava Vodičky. Možná i zaslzíš, ale je to moc hezké.Na blogu nad Ladislavy :-D

2 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. června 2011 v 20:40 | Reagovat

[1]:Díky, on zpíval hezky, poslechnu si ho ráda. ;-)

3 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. června 2011 v 20:48 | Reagovat

[1]:Tak to bylo spíš krásné melodické povídání, ale ta auta jsou nádherná a já obdivuji všechny, kdo takové kolosy umí řídit. :-)

4 Pavlína Pavlína | 27. června 2011 v 20:52 | Reagovat

Knedlíky, a švestkový, mákem i tvarohem sypaný... To já můžu :-D  :-D  :-D

[1]: Jestli je to kvůli cukrovce, dá se nahradit Irbisem či jiným dia cukrem. Je to sice náhražka, ale dá se :)
Jestli kvůli bezlepkové, tak se dá těsto dělat pouze z tvarohu smíchaného se strouhankou z bezlepkových sušenek - třeba pohankových :-D  :-D  :-D

5 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. června 2011 v 20:58 | Reagovat

[4]:Z odpalovaného těsta jsou dobré a já mám hlad a jdu něco spolknout... :-(

6 Veverka Veverka | E-mail | Web | 27. června 2011 v 21:25 | Reagovat

Jak jsi mi psala na web, kvůli tomu povinnému jídelníčku. Nemáš něco, nějaké babské rad na spalování tuků a zvýšení fyzického výkonu? :-)

7 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. června 2011 v 22:06 | Reagovat

[6]:Tak to by ti mohly poradit naše ,,znalkyně" bylinkářky., zajdi někdy na Kavárny u Ruži, tam se semele ledaco a můžeš se přímo zeptat. ;-)

8 Latryna Latryna | Web | 27. června 2011 v 22:11 | Reagovat

Pripájam sa do debaty... ovocné knedlíky mám teda rada a ktorý by som si dala? No predsa z každého jeden!!! :-D
Zdravím z Bratislavy a prajem iba všetko dobré! :-)

9 Lydie Lydie | 27. června 2011 v 22:30 | Reagovat

No jak jinak-ovocné knedlíky miluji.Také je ráda vařím.Už se těším na borůvkové. :-)  :-)  :-)

10 Vendy Vendy | Web | 27. června 2011 v 22:50 | Reagovat

Žemlové knedlíčky mě zaujaly. Mamka vlastně dělala žemlové knedle jako přílohu, ale knedlíčky jako na sladko, to jsem zatím nezkoušela.
Ovocné knedlíky samozřejmě můžu, i když tolik vychvalované borůvkové mi kupodivu připadají docela mdlé. Nejvíc mi chutnají meruňkové a jahodové, po tom bych se utloukla. Třešňové mám taky ráda a švestkové též. Rybízové nemusím, rybíz mám raději v buchtách.
A sypeme je cukrem a kakaem a políváme rozpuštěným máslem. Nebo jako posypku používáme lehce opraženou strouhanku s mletým cukrem, k tomu opět rozpuštěné máslo (aby to nebylo tak suché).
Na knedlíčky tvarohové, neplněné, zase používám ovocnou omáčku, což je vlastně povařené ovoce s cukrem, nebo rozvařený džem. Též přidávám šlehačku (tekutou) nebo zakysanou smetanu a když nemám nic po ruce a zrovna mám v ledničce ovocný jogurt, tak používám ten. ;-)  :-)

11 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 27. června 2011 v 22:55 | Reagovat

Já mám v ledničce ve skleničce s víčkem postrouhané ořechy. Teplé knedlíky omastím kouskem másla, posypu  ořechy přidám trochu mletého cukru a skořice . ;-)

12 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 28. června 2011 v 5:22 | Reagovat

[11]:Mana nebeská,letos bude hodně ořechů.aspoň u nás tak vyzkouším.Jinak na www.doma.cz-internetový časopis-mám svůj recept na jahodové-jsou famózní :-)

13 Hanako Hanako | 28. června 2011 v 7:45 | Reagovat

Trochu soli do samého cukru...Nemám ráda ovocné knedlíky, zvláště ne z kynutého těsta(blbouny, bacouchy). Přesto dám vyzkoušený předpis na těsto. Jeden tučný tvaroh(25Og), stejné množství vařených strouhaných brambor a hrubé mouky, jedno vejce a špetka soli. Nesladičum se můžou plnit třebas uzeným.Dobrou chuť všem.

14 Drak Drak | Web | 28. června 2011 v 10:15 | Reagovat

pokud jde o knedlíky ovocné, na kalorie nehledím! :-D

15 DJ Volder DJ Volder | Web | 28. června 2011 v 11:05 | Reagovat

dobrý sou :-D

16 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. června 2011 v 13:34 | Reagovat

[13]:Díky, zapsáno, vyzkouším. :-)

17 Jeník Jeník | 28. června 2011 v 16:50 | Reagovat

Ano,ale je to pro mne vzácnost.

18 who7 who7 | Web | 28. června 2011 v 17:35 | Reagovat

Kynuté knedlíky s povidlama posypané mákem a polité máslem - od maminky, ty jsou a budou vždy ty nej..., jen s přibývajícíma letama (mýma) že se jim vyhýbám. Jinak bych neprošla dveřmi. - :)))

19 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. června 2011 v 19:16 | Reagovat

[18]: Co dveřmi, já bych se kutálela. K zemi nemám daleko. :-D

20 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. června 2011 v 19:40 | Reagovat

Jen co přijdu na blog, zjistím, že jsem vlastně nevečeřela a mám hlad. Mám ale v ledničce salátek z čínského zelí, přidám k němu kousky sýra a bude ňamka.

21 jezura jezura | Web | 29. června 2011 v 16:49 | Reagovat

Tak to je dobrý, vůbec bych nepociťovala hlad, kdybych nečetla všechno o dobrůtkách tady u tebe. U nás doma bylo vždy ovoce na stromech dost, proto se dělaly knedlíky se vším možným. Nejvíce si pamatuji na meruňkové, sypané opraženou strouhankou, maličko oslazené a dost omaštěné. Švestkové knedlíky dělávala maminka z bramborového těsta, opravdu jen obalenou švestku. Tatínek prý jich snědl k obědu také 60 kousků! :-)

22 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. června 2011 v 17:55 | Reagovat

[21]:Tak to musely být jen ty švestičky obalené slabounce. Ale i tak to je počet... Švestky jsou ale dost projímavé, nenechal si otevřené dveře někam? ;-)

23 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. června 2011 v 17:59 | Reagovat

[8]:Zdravím i do Bratislavy. Občas jsem dělala meruňkové knedlíky na Slovensku pod Košicemi. Mama dávala zásadně meruňkovou marmeládu a to je podle mne hřích, když má někdo čerstvé meruňky, ne? Takže knedlíky, lívan s meruňkami a drobenkou, buchty panenky. Ty jsou pečené samostatně, potřené máslem, aby byla dokola kůrka křupavá. Ale takové ,,buchytky" s bělavým bokem, lehoučké, ach jo... :-(

24 Alisa Alisa | Web | 29. června 2011 v 21:09 | Reagovat

Myslíte, že by sa to dalo spraviť aj bezlepkové ? :-?

25 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. června 2011 v 21:26 | Reagovat

[24]:Určitě existuje bezlepková mouka. Možná byste to našla v bezlepkové dietě, receptář na internetu existuje. :-)

26 Alisa Alisa | Web | 29. června 2011 v 21:56 | Reagovat

[25]: Skôr ma zaujímalo, či to bude spolu držať . :-D Ale to asi neviete, čo ? Priateľ má celiakiu, tých múk sa doma nájde . Lenže ja neviem variť a všetko, čo napečiem sa mi rozpadne . Už mám z toho mierne depky . :-D

27 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. června 2011 v 22:18 | Reagovat

[26]:Aliso, tak pečte t. zv. sypané moučníky. Do vymazaného pekáčku dejte vrstvu té spec.mouky promíchané s cukrem, na ni slabounké plátky másla nebo Hery či jiného tuku. Lépe krájet se dá, když je vyndaný z chladničky, pak jen slabounce posypte zase směsí a na ni naklaďte nastrouhaná jablka, nebo ovoce čerstvé nebo kompotované (okapané bez šťávy) a zase vrstvu mouky s cukrem a na to plátky (tuku)-másla. Dejte péci. Ono se to poněkud spojí, ale pak to nakrájejte po vychladnutí přímo na pekáčku a ,,plácačkou nebo lžící na zákusky dejte na talířek.  Jí se to lépe lžičkou, ale je to moc dobré. ;-)

28 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. června 2011 v 22:21 | Reagovat

[26]:Víte, ono by to chtělo konsultovat s někým, kdo má stejnou potřebu a vyzná se v tom. Jsou tady na blogu zkušené kuchařky v tomto směru, snad poradí. Já si někdy pomáhám , když spojuji těsto máznutím bílku na okraj těsta mašlovačkou- tedy pírkem nebo i vodou, když je těsto susší.

29 Hanako Hanako | 30. června 2011 v 7:36 | Reagovat

[23]: Buchty panenky..Ruženko, dejte předpis. Tchýně(to je nesympatické slovo) dělávala podobné plněné švestkou, místo pecky byla v kyselejší švestce půlka kostky cukru, hotové obalit cukrem. Pro diabetika bez cukru a bez obalování. Nejlepší byly mírně vlahé, chutnaly výborně. Maminka náhle zemřela a předpis měla jen v hlavě. Mně se to nikdy úplně nepovedlo, ani švagrové.Díky.

30 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. června 2011 v 16:23 | Reagovat

Hanako, ty buchta panenky se dělají stejně jako normální kynuté, jen jako ,,mastnota" se tam dáva chladnější rozpuštěné máslo a na plech se dávají dál od sebe a pěkně se dokola potřou máslem nebo dokonce sádlem a upečou. Dovnitř můžete dát trochu tužší náplň. Dávám tam vypeckovanou švetsku nebo půlku meruňky překrojenou a dovnitř trochu skořicového cukru. Víc nic. Po upečení je dobré je ještě znovu ,,pírkem" potřít máslem a malinko pocukrovat. Jde o tu kůrečku. Proto se jim říká panenky, že jsou pečené samostatně, nenatlačené. :-(

31 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. července 2011 v 11:06 | Reagovat

ty buchty- :-(

32 Přemek Přemek | E-mail | 1. července 2011 v 19:19 | Reagovat

Tak to já mám nejraději kynuté knedlíky plněné borůvkami... Ty jsou...ach jo, raději ani nemyslet, nabo budu kynutý taky... :-D

33 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. července 2011 v 20:45 | Reagovat

[32]:Přemku, borůvky víc vyniknou na lívanu. Slaboučké těsto, velká vrstva borůvek, drobenka z másla,mouky a cukru- ouvej, to je drastické. A ještě se tady masochisticky týrám popisováním... :-!  [:tired:]

34 Pavlína Pavlína | 1. července 2011 v 23:29 | Reagovat

[24]: Z bezlepkové mouky špatně kyne těsto, ale můžete udělat tvarohové a trošku bezlepkové mouky - třeba rýžové, jemně pomleté - do toho tvarohu. A také kvasnice by jste neměla používat na celiakii.
Kamarádka je na bezlepkové dietě a u mě si vždycky pochutná, sama se bojí a učí se ode mne finty, jak neošidit dietu a přesto si pochutnat :-D  :-D  :-D

35 Pavlína Pavlína | 1. července 2011 v 23:36 | Reagovat

[29]: My máme taky "speciální" buchty od maminky - tchýně :-D  :-D  :-D Říkáme jim miturenky, moje máti dělala "cihle" a podle toho také chutnaly, maminka mužova dělala hebké a voňavé :-D  :-D  :-D

36 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. července 2011 v 15:43 | Reagovat

[34]: Pavlíno, tak hoďte aspoň jeden recept na takové ,,šizené" buchty nebo knedlíky. ;-)

37 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. července 2011 v 16:18 | Reagovat

Máte ještě loňské kompoty? Třeba i angrešt, který moc nemá nikdo rád? Tak lze ty zavařeniny využít na turistické řezy (už jsem někde ten recept vloni psala):
míchat 3 vejce + 15 dkg krupicového cukru,přidat 30 dkg polohrubé mouky spolu s l velkým kompotem i se šťávou(pokud je jí moc, tak trochu odlít), přidat 1,5 malé lžičky jedlé sody, nakonec 3/4 hořčicové sklenky oleje t.j.15 dkg, zamíchat a nalít na vymazaný, moukou vysypaný plech a upéci.  Jsou to vlhké dobré řezy, připomínající perník a vydrží déle, (pokud se nesnědí). ;-)

38 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. července 2011 v 16:20 | Reagovat

No a tam by bezlepková mouka zřejmě nevadila a určitě by se to spojilo. :-(

39 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. července 2011 v 20:00 | Reagovat

Když jsem ten článek psala, zaujala mne mučenka(vždycky jsem myslela na květinku a ne ovoce). Nakonec jsem si to našla v exotickém ovoci a ona je to maracuja. Proč tedy mučenka česky? Přidala jsem její obrázek k tomu receptu, kde ji doporučují jako dobrou do knedlíků- tedy nevím...

40 Pavlína Pavlína | 3. července 2011 v 15:37 | Reagovat

[36]: Velké uspěchy mám s moukou Jizerka,je výborná na pečení,na jíšku do polévek a používám jí všude kam patří mouka.Jsou z ní výborné palačinky,bramboráky ap. Takže se s ní dají vařit stejná jídla jako obvykle.
Bacha i na prášek do pečiva, je v něm normální mouka, nahradit lžičkou-dvěma-sody bicarbony.
Třeba recept Růženky č. 37, a nahradit polohrubou mouku Jizerkou.

Bezlepkové knedlíky s letním ovocem
-----------------------------------

Knedlíky třeba s meruňkami :)

250 ml vlažného mléka,  1 lžíce cukru, 25 g čerstvého droždí, 2 celá vejce, 250 g měkého tvarohu, 500 g bezlepkové směsi Jizerka či Mantler, špetka soli, ovoce.

Na posypání: cukr moučka, 2 lžíce tvarohu, rozpuštěné máslo

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzkypět.

Pak přidáme vejce, sůl, tvaroh a nakonec vmísíme Pak přidáme vejce, sůl, tvaroh a nakonec vmísíme bezlepkovou směs. Těsto vypracujeme vařečkou nebo elektrickým hnětačem.
Necháme asi 30 minut kynout v teple - při kile mouky asi hodinu.

Potom na vále pomoučeném bezlepkovou moukou vytvořme hromádky těsta, do kterého postupně zabalíme opláchlé a odpeckované ovoce. Pokud není ovoce sladké, přidáme před zabalením do těsta trošku cukru. Vytvoříme knedlíky, které necháme znova asi 30 minut kynout. Vaříme ve vroucí mírně osolené vodě. Zda jsou uvařené zjistíme když jeden knedlík vytáhneme z vařící vody a rozpůlíme. Uvnitř nesmí být syrové těsto. Nebo na páře asi 20 minut. Když jsou knedlíky hotové, vytáhneme je pomocí sítka a do každého píchneme vidličkou, aby unikla pára.

Knedlíky servírujeme s tvarohem nebo mákem, posypané cukrem moučka a polité rozpušťěným máslem.
----------------------------------------

Jestli můžu poradit, já čerpám kuchařské recepty na bezlepkové moučníky a rady tady:

http://www.bezlepkovadieta.cz/informace-a-clanky

Existuje hodně stránek, ale tyhle mi připadají fakt dobré a když přijde kamarádka, vždy jí něco z těchto receptů upeču nebo uvařím a je moc spokojená. :-D  :-D  :-D

41 Pavlína Pavlína | 3. července 2011 v 15:44 | Reagovat

[40]: A jinak jsou tam ke stažení také 4 recepty z Vlasty - bezlepkové - na rohlíky, koprovou omáčku (podle ní uděláte jakoukoliv omáčku), bublaninu a holandské řízky.

42 Pavlína Pavlína | 3. července 2011 v 15:50 | Reagovat

[41]: A ještě jednou:

Tvarohové knedlíky ovocné :)

Ingredience:

    * 250 g měkkého tvarohu
    * 1 vejce
    * 70 g másla
    * 200 g bezlepkové mouky
    * špetka soli
    * na posypání: máslo, tvrdý tvaroh, moučkový cukr, ovoce (švestky, broskve nebo jahody)

Postup přípravy:
1. Mouku jemně propracujeme s máslem, přidáme sůl, měkký tvaroh a vejce a vypracujeme těsto.
2. Ovoce obalujeme v těstě.
3. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme 15 - 20 min.
4. Uvařené knedlíky sypeme na talíři tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem. :-D  :-D  :-D

43 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. července 2011 v 21:18 | Reagovat

[42]:Díky, za tazatele. Člověk si kolikrát neuvědomí, kolik lidí se musí v jídle omezovat, vynechávat různé ingredience. Alergií mezi lidmi přibývá.Navíc se dá vypěstovat nechuť k určitým pokrmům- hlavně vnucováním v dětství. :-(

44 Pavlína Pavlína | 3. července 2011 v 21:58 | Reagovat

[43]: Naprosto souhlasím s poslední větou, dodnes mám odpor k určitým jídlům.

A co se týče vaření pro dietáře, pracovala jsem léta v interhotelu a pak dalších 12 let v lázních, projít dietní kuchyní by měl každý profi-kuchař, protože nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat. Navíc jsme měli dobrou lázeňskou dietní sestru, která sice stále jela podle striktních tabulek, ale i přesto nám dávala prostor k našim nápadům a inovacím.

Chválabohu za net :-D  :-D  :-D Najde se tam inspirací habakuk :-D  :-D  :-D

45 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. července 2011 v 23:14 | Reagovat

[44]:A stejně se nakonec jen něco vyzkouší a vráítíme se k osvědčeným zvyklostem- ani nepíši receptům, ty už máme natrénované. :-D  ;-)  :-D

46 Amelie Amelie | Web | 12. července 2011 v 17:31 | Reagovat

Miluji ovocné knedlíky.

47 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 18. července 2011 v 21:52 | Reagovat

[46]:V této době meruňkové!!! ;-)  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx