Silvestrovské hodování, novoroční bolehlav.

28. prosince 2010 v 21:01 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Inspiroval mne opět článek ve Stylu, který napsala Valburga Vavřinová a dovolím si z něj údaje převzít, neboť budou třeba zajímat i další čtenáře.

Původně prý totiž byly dny 31. prosinec a l. leden zcela obyčejnými dny. Teprve v 19. století se po vzoru oslav v antickém Římě začaly stoly prohýbat pod tíhou pokrmů.
Lidé se vydávali za zábavou , ale předtím se doma najedli. Bylo to obvykle obyčejné jídlo: Bílá polévka s rýží, hovězí maso s cibulovou omáčkou a okurkami, kuřata s květákem, salát, suchárky, pilo se pivo a káva.






Vyrazilo se obvykle do tančíren a kabaretů, na večírky do soukromých domů, kde se tančilo, hrály se společenské hry, nejčastěji o fanty, předváděly se pantomimy.
Hodinu před půlnocí se objevilo na stolech pohoštění v podobě řezů z housek i chleba, pečených mas na mísách, tence nakrájených uzenin, sýrů, huspeninou a s kolečky citronů. Obložený chléb si pak připravil každý sám podle svého gusta.

Později byl jídelníček obohacen o mořské plody, srnčí, zaječí, kapouny s mušlemi, nadívané šneky, drůbež, paštiky.
Pilo se pivo, méně víno, mládež dávala přednost punči a punčové bowli, dámy cucaly cukrovou vodu, limonády či mražené mandlové mléko.

Na Nový rok se hodovalo v úzkém kruhu doma.


Kulinářskou magií k růžové budoucnosti.

Jídla, která by měla člověku zajistit hlavně zdraví a štěstí, by neměla na stole chybět ani dnes:


S i l v e s t r.

x Pečené selátko - pro šťastný konec každého podnikání.

x Ovar s křenem - pro uchování zdraví.

x Bílá ovarová polévka s kroupami - pro podporu zdraví, velkou moc v oblasti sexu a plodnosti.

N o v ý r o k.

x Čočka - potravina štěstí a pokoje. K rozmnožení peněz v rodině.

x Novoroční jablka - pro sílu, odvahu, zdraví. Nejlépe s hovězím masem a křenem, aby se spojily magické síly všech těchto potravin.

x Vepřové maso - zdraví a radost. Spojovalo se s bohatsvím a navíc si ho mohli dovolit i nepříliš majetní domkáři.

x Vepřový rypáček - pro svižnost a pracovitost - proto jej podle tradice dostávala výhradně paní domu.

x Novoroční dort - proti bídě a hladu. Měl by mít hranatý tvar, který symbolizuje bohatství a blahobyt.

x Vánočka novoročka - pro celoroční štěstí. Do těsta se zapeče jeden jdiný hrášek a kdo jej najde, tomu se bude vyhýbat smůla po dvanáct následujících měsíců.

Na Nový rok se mělo vyčistit tělo po přílišném hodování, také rozpočet byl vyčerpaný a proto se jedla čočka, hovězí polévka s drobnou krupicí - miliónová, jako osvědčený lék na posilvestrovskou kocovinu horký vývar s velkou dávkou celeru.

Tradice velí, že na novoročním stole se nemá objevit ni, o mělo peří, křídla či rychlé nohy.
Štěstí by uteklo k sousedům a rodinný majetek by se rozletěl.
Tak pokud si z těchto tradic něco vyberete, možná to nebude na škodu...

Přeji vám pěkné prožití Silvestra podle svého vkusu a dobrý start do nového roku 2011.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Pavlína Pavlína | E-mail | 29. prosince 2010 v 12:31 | Reagovat

Ahá, tak proto naši odmítali dělat kuřátka, od děcka miluji kuřata a to dodnes.
Tlačenku jsem včera udělala ne do střev, ale do malinkých forem (na pudink, mini bábovku, rosol, aspik atd.) Nechci tláču dávat do mrazáku, dělám ji jen trochu, na chuť, máme ji celkem často. Udělala jsem 3 - vepřovou, klasickou, salámovou a vaječnou. Vypadají dobře na mísách.

2 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. prosince 2010 v 13:46 | Reagovat

My zase máme docela rádi sulc- do pekáčku, ale už toho moc nedělám Stejně máme rádi sekanou. Tu dělám do toho modrého mufinkového pekáčku. Bez mastnoty a vypeče se pěkně sádýlko, jsou karbenátky a to sádlo sliju do skleničky a pak si je dám na chleba.  No, jsme už jen dva (někdy 3-4), tak omezuji množství zvl. tuků. :-)

3 Pavlína Pavlína | E-mail | 29. prosince 2010 v 15:07 | Reagovat

2 ruža z Moravy ruža
Dobrý den přeji, taky tak dělám karbenátky a slitý, studený tuk s cibulkou na chleba :)))
Připomnělo mi to, smála jsem se, že učitelka napomenula dcerku, že přišla do školy se svačinkou ála retro :))) jak říkáme :))) Mezi dva chleby sádlo se škvarkama a cibulí. Co na tom učitelce vadilo? Že na to dostala takovou chuť, že ji až začalo křučet v břichu :-D Stejné to bylo i s mojí domácí masovou konzervou z bůčku, všem dětem ve třídě musela dcerka dát ochutnat :-D

4 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. prosince 2010 v 16:12 | Reagovat

[3]:Pavlíno, chleba se sádlem a cibulí jsem nosila do práce a měla jsem jej také v den, kdy jsem musela z práce rovnou jet městským autobusem do porodnice. Syn se narodil až před půlnocí a já jsem od oběda nejedla.  Tak jsem po půlnoci hrábla do tašky, kde jsem měla nesnězenou svačinu a už dlouho mi tak nechutnal- ten chleba se sádlem a cibulkou. :-D

5 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 29. prosince 2010 v 18:33 | Reagovat

Jsem moc zvědavá, jestli budou lidé ty návody dodržovat. Když se u nás uživí tolik astrologů, kartářek, tak asi hodně lidí ( alespoň v něčem ) je pověrčivých. Nevěří, ale co kdyby... :-|

6 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. prosince 2010 v 22:41 | Reagovat

Zjistila jsem, že je dobré jen se tak ,,podnapít" do stavu veselosti. Jedna moje kolegyně (bohužel i spolužačka již několik let zemřelá) říkávala:po 4 frťaněch jsem veselá, po 6 rozpustilá a po 8 samopašná. Tak nevím, co tím myslela, protože více jak ke 4 jsem se zatím nedostala. NIKD tu moji veselost neakceptoval a musela jsem ji spíš skrývat a končila ospalostí. :-D

7 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. prosince 2010 v 22:42 | Reagovat

O- vypadlo :-(

8 Nikolka Nikolka | Web | 4. března 2011 v 0:43 | Reagovat
9 Nikolka Nikolka | 4. března 2011 v 0:43 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx