Víte co je oukrop?

26. října 2010 v 22:02 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Podještědí

Věřím, že málokdo dnes tuto v podhorských oblastech známou polévku v původní podobě zná nebo dokonce jí. Víte, jak se dělala ? Do mísy se nalámal tvrdý chleba, přidal podrcený česnek, vše se osolilo a zalilo vařící vodou - dříve zvanou úkrop.



Časem se výživná hodnota oukropu zvýšila. Začal se dělat z vývaru brambor či jarních bylinek, hlavně lebedy, mladých kopřiv a špiček rašícího žita. Kromě chleba se přidaly brambory, omastil se bohatě sádlem či slaninou, někdy se rozkleplo i vajíčko. Byly v něm vlastně všechny potřebné živiny a říkávalo se:

Jídej oukrop s česnekem a budeš dlouho živ!

V oblasti mezi Ještědským hřbetem a Libercem, které se říká Podještědí byla strava velice osobitá. Jak popsala ve svém článku ve Stylu Eva Müllerová bylo v tomto kraji hojně jídel kalorických, ale jinak prostých. Co takhle malý kulinářský slovníček:



Řípovka - polévka z řepy, mrkve a lžíce sádla, někdy s vepřovou nožičkou.

Drškovačka - houbová polévka.

Bramborová nevěsta - drobenka z brambor, zapečená s jablky, mlékem a cukrem.

Foucmouk -- bramborová kaše se zelím, někdy také houbovou omáčkou.

Zlaté buchtičky - knedlíky z vařených jáhel polité máslem nebo sirobem.

Fofrovance - bramboráky s cibulkou a houbami.

Rozpeky - drobné pečivo ze zbytků chlebového těsta.

Camprat - bramborový trhanec s česnekem a vejci, zapečený v troubě.

Granatyrmarš - cezené nudle s vařenými bramborami, paprikou a s máslem.

Sejkory - bramborové placky s česnekem, mazané máslem a naskládané na sebe.

Klouzáky - knedlíky ze syrových brambor, hrubé mouky, vajec a ze strouhanky, maštěné sádlem nebo teplými škvarky, podávané s osmaženou cibulkou a prohřátým zelím.

Vánoční moumelich - na kameninové pánvi utřený mák, svařený s mlékem a oslazený medem. Tečka za vánočním jídelníčkem.

Kantoráky se zelím
Bramborové karbanátky
klouzáky
klouzáky se zelím
Česnečka z tmavých hub
Dráčky s bramborami
klobásy
Jidášky mazané medem
jídelníček


Co dodat? Jídla z brambor jsou oblíbená dodnes nejen v tomto kraji, ale v různých podobách pod různými názvy i v jiných krajích.



Do Vánoc je ještě dost daleko, ale jen pro zajímavost vánoční menu v tomto kraji bývalo o 7 chodech(jako jinde):



-Bramboračka pojídaná z jedné mísy
- horké klobásy
-dobroty z jáhel, brambor a hrachu, kde nesměly chybět houby Večeře končila moumelichem.

Možná si něco z těchto jídel vyberete do svého jídelníčku. Také je skoro škoda, že se z jídelníčku vytrácejí t.zv. eintopfy- jídla vařená v jednom hrnci- kombinace masa, zeleniny, luštěnin, vydatná jídla, jednoduché úpravy.
Pro diabetiky, či šetřící dietu lze jídla obměnit, něco vynechat či přidat zeleninu. Dobrou chuť!
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 26. října 2010 v 22:05 | Reagovat

Kdo žijete v této oblasti, srovnejte svůj jídelníček s uvedenými a pokud máte ještě další dobroty, které nejsou uvedené, seznamte nás s nimi, ano? :-P

2 Jeník Jeník | 26. října 2010 v 22:39 | Reagovat

V předminulém století a na začátku minulého století,zvláště za první světové války byla u nás doba hladu,která se se ke konci první světové války přerostla do obludných rozměrů.Zde je prazáklad toho,kdy lidé vymýšleli všechny možné i nemožné recepty na to aby hlad utišili.recepty pak byly podle toho,co podle kraje lidé k snědku sehnali.problém byl v průmyslových střediscích a velkých městech.Tam to nešlo,tam hladové bouře kulminovaly.Vláda Rakousko Uherska na lidi kašlala.Bylo jim jedno že prostí lidé a zvláště jejich děti umírají hlady.Pak se nedivte,že přišel pohřeb slavné monarchie.Pak se nedivte,že to bylo všude stejné,ty hladové bouře proti režimu a válce.Bylo docela jedno jestli je to na Ostravsku,v severních Čechách,ve Vídni,v Berlíně.Bohužel ale o tom dnešní mladí nevědí a jsou krmeni jen nostalgickými filmy o kráse starých časů.Ale skutečnost byla taková,že je nikdo nechtěl.Obdobné jako před dvaceti lety.Dnes se již zase zapomíná.Hraje zde i roli okolnost,že se naděje všeobecně lidem nesplnily.Ale to je již zase  jiná káva.Věřím,že se nad tím zamyslíte a snad mne neukamenujete.

3 Jeník Jeník | 26. října 2010 v 22:40 | Reagovat

prosím dorovnat

4 Mohl bych se zeptat babičky Mohl bych se zeptat babičky | 26. října 2010 v 22:42 | Reagovat

ale zkusím to i když jsem to neviděl.
Myslím,že je to jídlo z krup,patrně nějaká kaše řekl bych že tam příjde smažená cibule a dál nevím ale i já se mohu mýlit. :-D

5 Jeníku musíte slušně Jeníku musíte slušně | 26. října 2010 v 22:44 | Reagovat

a projde to.Hlavně klídek.Já už jsem z té Balantinky prdlej :-)  :-D  :-)  :-D  :-x

6 Milča Milča | Web | 26. října 2010 v 23:23 | Reagovat

[4]:  Nemyslíte Šoulet? Jsou to vařené kroupy s hrachem a přidává se do toho česnek a smažená cibulka a může se tam dát i na drobno nakrájen slanina. Dříve se to podávalo jako samostatný hlavní chod, dnes to u nás jíme jako přílohu k uzenému :-)

Ještě bych zmínila Kyselo, dělané z chlebového kvásku. Kdo to nezná, tak tomu to většinou moc nechutná a známý z Brna to jí s knedlíky jako omáčku :-D

7 Jeník Jeník | 27. října 2010 v 0:18 | Reagovat

pane yřík - já si dávám také balantinku,ale na ostro,ale ještě stále držím prapor.Horší je již s tím jak držím meč a moč.Ale to je jiná káva. :-D

8 Jeník Jeník | 27. října 2010 v 0:19 | Reagovat

ale i tak prosím o dorovnání

9 Hanako Hanako | 27. října 2010 v 10:37 | Reagovat

3 - Mohl by to být černý kuba-vařené krupky nebo kroupy, vařené sušené houby,sůl, česnek, smažená cibulka. Směs se nechá zapéct v troubě nebo v remosce.

10 Hanako Hanako | 27. října 2010 v 10:55 | Reagovat

Sladký vaječný svítek(množství na velký hlubší plech)--3/4l mléka, 4 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli. Vejce, mouku a cukr a sůl smícháme s částí mléka, potom doředíme zbytkem mléka. Směs je hodně řídká. Nalijeme na plech vylitý olejem a pečeme v hodně horké troubě. Když je směs lehce zapečená, můžeme posypat syrovými borůvkami a dopéct. Podává se teplý posypaný skořicí a moučkovým cukrem dle chuti, případně s borůvkovým kompotem. (Ještěd mám na dohled)

11 caracola caracola | 27. října 2010 v 11:02 | Reagovat

Oukrop znám moc dobře. Býval často používán i na tzv.vypaření žaludku po bouřlivé noci v hospodě. Ti bohatší používali místo oukropu slepičí polévku. Kyselé zelí smíchané s brambory znám pod jménem lepenec. Je to dobré se škvarkama.

12 Hanako Hanako | 27. října 2010 v 13:24 | Reagovat

[9]: Černý kuba - doplněk-sušené houby se musí předem namočit. Lze také kořenit majoránkou, kmínem, pepřem, co kdo má rád.

13 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 27. října 2010 v 13:25 | Reagovat

[10]:Tedy Hanako, děláte mi chutě a to jsem hodinu a půl po obědě. To bych mohla zkusit jako rychlý moučník. Díky.

14 Hanako Hanako | 27. října 2010 v 13:31 | Reagovat

Drškovačka(dršťkovka) ..Nejchutnější je z houby zvané kotrč, která roste na kořenech stromů a vypadá jak rozeklaná mycí houba. Houbam se musí předem uvařit a potom nakrájet na proužky. Další postup stejný jako u pravé dršťkovky.Polévka je dobrá i z bedlových hlav.

15 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 27. října 2010 v 13:39 | Reagovat

Jeník- dorovnala jsem to nejen tady , ale pro jistotu i v Kavárně. To papání je takové zvláštní. Ať vařím, co vařím, když tam dám patřičné koření, kde je možno i česnek a cibuli, nějakou zeleninu, chutná nám to vždycky. Muž je naštěstí všežravec a pokud něco nemá moc rád, tak to nevařím a když tak málokdy a to sice trochu brble, ale nakonec to sní.

16 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 27. října 2010 v 14:17 | Reagovat

Pokud si vzpomenete, kdysi u jednoho článku o jídle- myslím Jídla mého dětství či pod. jsme vzpomínali na to, co je grenadýrmarš, tak  je to v článku uvedeno z čeho. Přiznám se, že tedy takovou míchanici moc nemusím- těstoviny s brambory a podobné míchání příloh. To už raději udělám zbytek přílohy samostatně a doplním jej zeleninou a kouskem masa či uzeniny, vajíčkem.

17 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 27. října 2010 v 14:20 | Reagovat

Zdena-matka dávala jinde návod na úpravu králíka, určitě moc dobrý. Komu se běžné pečení omrzí, už jsem také psala, že se dá udělat dobrá chuť králíka, který má dietní susší maso tím, že se peče zároveň s uzeným bůčkem či krkovičkou. Jen pozor na solení, aby šťáva nebyla moc slaná.

18 Jo Jo | 28. října 2010 v 11:09 | Reagovat

[6]:Asi jo myslel jsem asi šoulet. :-D

19 Yřyk Yřyk | 28. října 2010 v 11:10 | Reagovat

[8]: :-D  :-D  :-D  :-D Ja jaja

20 Yřyk Yřyk | 28. října 2010 v 11:18 | Reagovat

[14]: Také z masláků(žluté houby s kluzkou hlavou,slupka se ztahuje)Lépe se nacházejí než kotrč. :-)

21 Ydu Ydu | 28. října 2010 v 11:20 | Reagovat

Slavyť svatek

22 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 28. října 2010 v 19:15 | Reagovat

[21]:Oslavila jsem ho prací. Udělala jsem čistku mezi sklenicemi a hrníčky na sklem v pokoji a ve vitrině v pokojíku, pěkně lezla po žebříčku, kočky za mnou chodily- nevím jaké i psát, protože jedna je kočka druhý kocour -budu psát kočkoduo a bude to. Kontrola, jestli něco dělám. Ony se moc rády dívají, když něco děláme- ten nebo ten. :-D

23 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 29. října 2010 v 1:23 | Reagovat

Dnes jsou jiné možnosti na polívky.
Tak třeba, když byla manželka v nemocnici, vařil jsem si hrachovku pytlíkovku. Prý se nalepí na žebra ( říká žena) nevím jak to bylo možný, ale nalepila se na všechno. Přilil jsem tedy vodu, přidal sůl a byla to sice teplá, ale břečka. Tak byla protivná, že mi vydržela čtyři dny.
Pak jsem se upnul na polévku "přidej vejce". Hodil jsem ji do většího hrnce ( to mně zachránilo ). Přidal vejce, sůl,pepř, ale byla to řidina. Našel jsem těstoviny vrtule a nasypal jich velkou hrst do polívky, za chvilku v tom stála vařečka a musila pomoci zase voda, sůl, pepř a měl jsem té bryndy na týden. Při tomto teplém stravování jsem shodil za 14 dní 3 kg, což se mi teď (při manželčině výkrmu nepovede ani za půl roku ).
Ženu mi pustili z nemocnice po 14 dnech a když to moje vaření viděla smála se, přestože měla bolestivou jizvu přes břicho. :-D  :-D  :-D

24 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 29. října 2010 v 13:56 | Reagovat

[23]:Tak u nás se z pytlíku vaří opravdu jen málokdy, ale když, tak buď francouzskou nebo hovězí s knedlíčky,  nebo rajskou. Musí se dát aspoň o deci více vody hned, jinak se zdá moc slaná. Stejně je ale lepší třeba i z vodys, kterou dáme na vaření brambor, přidáme tam kmín, česnek, trošku másla, necháme po vyndání brambor jeden-dva brambory na kousky nakrájené, přidat petrželku nebo pažitku, strouhneme muškátového oříšku, je z toho dobrá polévka. Muž je polívkový a třeba moc husté (mixované) polévky rád nemá. Včera večer  jsem vařila hovězí hrudí , on donesl dnes čerstvé kvasnice, takže byly kvasnicové knedlíčky v polévce. :-D

25 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 29. října 2010 v 14:05 | Reagovat

Pero ty, kdo kvasnicové knedlíčky nedělají:
Tak 10 dkg kvasnic, sůl, koření (pomlela jsem trochu nového koření, pepře, 1 hřebíček, přidala trošku červené papriky, strouhla muškátového oříšku) strouhanka, cibule, 2 vejce.
Na trošce oleje jsem zpěnila jemně pokrájenou cibuli a nasypala rozdrobené kvasnice. Míchat, až se rozleje, pak trochu srazí, znovu rozleje a pak srazí. Odtáhnout z ohně. Mezitím pár protlačených stroužků česneku, dvě vejce, sůl, koření a tři- čtyři lžíce strouhanky rozmíchat v misce a kvasnice z pánve tam přendat a zamíchat. Mezitím na plotně v hrnci polévku přivést do varu a lžící  vykrajovat takové větší nočky a sklepávat do polévky, kterou udržujeme  ve varu. Vaří se jen krátce, tak několik minut. Těch knedlíčků je dost, neodolala jsem,, pár jsem si jich vyndala a snědla s okurkou jako předkrm. :-D

26 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 29. října 2010 v 14:31 | Reagovat

Pro ty, co.... :-D

27 Pavlína Pavlína | E-mail | 29. října 2010 v 14:57 | Reagovat

Přeji krásné slunné odpoledne :)
Jak vidím, je tady hezky veselo. Pan Ivan by měl být rád, že vaří tak dietně :-D, že zhubnul :-D
Kvasnicovou polévku máme moc rádi, dělám ji krémovou a nebo masový vývar s drožďovým kapáním či knedlíčky. Taky drožďovou pomazánku. Mňam.

Teď sice na jídlo ani na vaření nemám náladu, v pondělí mě sklátil zápal plic a vařím jen "z musu". Jinak se manžel o vše ostatní postará sám.
Na chvíli jsem sedla k PC, jen zkontrolovat poštu a všechny vás pozdravit.
Tak se mějte všichni moc krásně a užívejte si hezkého dne :-D
Já jdu šupito presto zpět do postele :-D :-D

28 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | 29. října 2010 v 17:52 | Reagovat

[27]:Pavlína, není to tak dávno, co jste se mne ptala na zdraví a teď jste na tom hůř než jsem byla já. Už jen občas pokašlávám a rýma už ustoupila, ale vy si dejte pozor, abyste to nechytla na průdušky. Chce to klid, hodně pít, však vy to víte než já líp...Tak se držte a uzdravte se co nejdříve. Zdravím vás i všechny vaše miláčky... :-)

29 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. ledna 2011 v 17:53 | Reagovat

Všimla jsem si, že někdo ten článek četl. Tak přidám jeden eintopf do tlakáče: na trochu sádla dát nakrájenou kapustu (může být i mražená v balíčku) podlít trochu vodou - lepší je vývar - přidat kousky masa vařeného nebo uzeniny oloupané. V tom  případě zatím nesolíme.Na kostky nakrájené brambory a hrnec uzavřeme. Vaříme tak 1/4 hodiny, pak zastavíme vaření, necháme dojít. Po otevření zamícháme, přídáme naškrábaný nebo protlačený česnek, trochu pepře, dosolíme. Je-li řídké, můžeme udělat trochu jíšky ze sádla a mouky polohrubé a přidat do kapusty. Ještě nechat povařit-míchat, aby se nepřipálilo. Já si pak přidávám trochu octa. Tak to vařila babička, ale v obyčejném hrnci  a proto trochu déle- do měkka. :-)

30 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 4. června 2011 v 17:12 | Reagovat

Poslední dva komentáře, velmi urážlivé pro člověka, který psal jen pravdu a poznala jsem jej jako seriózního čtenáře a komentátora, jsem smazala. Dotyčný ,,anonym" jen nadával, argumenty k uvedeným skutečnostem neměl. Takže...toto není zapotřebí, ať se ,,vynadává" jinde. :-x

31 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 8. srpna 2013 v 22:50 | Reagovat

Jsem překvapená, že ještě v r. 2013 někoho tento článek zaujal. Je o papání, asi proto. :-)

32 jakeline jakeline | E-mail | 2. dubna 2014 v 7:59 | Reagovat

[5]:Česnečka chutná pořád stejně! 8-O

33 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. dubna 2014 v 17:20 | Reagovat

[32]: Možná, ale dá se udělat také různá. Podle toho na čem osmažíte třeba chleba, který se do ní dává, případně jestli ji dochutíte čerstvým česnekem až nakonec a pak už nevaříte. To si uchová chuť a vůni. :-)

34 jakeline jakeline | E-mail | 3. dubna 2014 v 7:15 | Reagovat

Já to beru záleží na momentální chuti !"zdravím přeji Vám hezký den!

35 jakeline jakeline | E-mail | 3. dubna 2014 v 7:16 | Reagovat

Já to beru záleží na momentální chuti !"zdravím přeji Vám hezký den! :-D

36 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. dubna 2014 v 17:52 | Reagovat

[35]: Díky, vám také. Blog nemáte? Oplatila bych návštěvu, ale spíš proto, že jsem zvědavá ženská... :-D

37 jakeline jakeline | E-mail | 7. dubna 2014 v 7:05 | Reagovat

Bohužel blog nemám!Líbí se mě Vaše podnětné rady! :-D  8-)

38 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 7. dubna 2014 v 17:01 | Reagovat

[37]: Moc jich nerozdávám, je toho na webech plno, mám to trochu pomíchané s povídkami a hlavně si dáváme různé rady  v Kavárně, kterou  otvírám každý měsíc a tam podle období nejen já, spíš návštěvníci  dávají různé rady,  sdělují zkušenosti. Takové různorodé. :-)

39 Pepan Pepan | E-mail | Web | 7. září 2015 v 21:56 | Reagovat

můj recept na česnečku jak jí dělal můj děda http://mojekucharka.blogspot.cz/2010/10/cesnecka.html ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx