Škoda, že jsem u toho tentokrát nebyla...

24. srpna 2010 v 1:04 | Ruža z Moravy |  zvířata a lidé
Kdysi asi před 26,5 lety jsem něco podobného viděla na rekreaci na Vranovské přehradě a dnes jsem dostala od kamaráda obrázky- dokumenty, bez udaných parametrů úlovku rybáře na řece Moravě v Napajedlích. To tedy lze závidět, to maso, hlavně v konečné úpravě, že?



Pokochejte se se mnou, slov dalších netřeba. Něco je pod šipkou v obrázku









A je to.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Michal Očadlík Michal Očadlík | 24. srpna 2010 v 1:40 | Reagovat

Na Vranov jsem také jezdíval, jako malý, je tam krásně. Co se týče fotografií, rybářovi nad nimi asi musí plesat srdce, ale mně se nelíbí..když vidím rybu, jak marně lape po dechu, je mi jí líto..

2 Jeník Jeník | 24. srpna 2010 v 8:25 | Reagovat

Dnes většinově rybáři vracejí své úlovky zpět do vody.Vlastně je to spíše forma sportovního rybářství.Rybářství za účelem jídla dnes provozuje málokdo.Mám pár kamarádů,kteří jsou opravdu rybáři tělem a duší a veškerý jejich život se točí kolem tohoto "sportu",ale ryby nejedí ani náhodou.Buď je rovnou vracejí do vody,nebo je rozdají někomu známému.

Ale velký úrovek ,jak ukazujete je snem každého rybáře a není v tomto mezi nimi rozdílu.

3 rucuk rucuk | E-mail | 24. srpna 2010 v 9:00 | Reagovat

Je mi těch zvířat také líto, ale je to koloběh v přírodě. Nemohu vidět, jak šelma honí vyděšenou laň a přesto maso jíme. Dovedete si představit, že by  se nechalo všechno žít, jak je? Moucha, komár a pod. jsou také živí a přesto je klidně zabijíme a vlastně jen ze zvyku a proto, že roznáší nemoci.

4 rucuk rucuk | E-mail | 24. srpna 2010 v 9:35 | Reagovat

Jsem trochu na vážkách, jak se asi maso ze sumce zpracovává. Na filety? Jak se ponejvíce upravuje. Ještě jsem to nejedla.

5 Zdenka-matka Zdenka-matka | 24. srpna 2010 v 14:06 | Reagovat

Vyudit, myslím.

6 Jeník Jeník | 24. srpna 2010 v 16:55 | Reagovat

Podle rybářů na všechny způsoby.Ale není to z mé zkušenosti.

7 rucuk rucuk | E-mail | 24. srpna 2010 v 16:56 | Reagovat

Možná bych to našla v rybářské kuchařce- receptech, které mi emailem přišly. Ještě jsem je všechny nečetla:-((

8 Pavlína Pavlína | E-mail | 24. srpna 2010 v 19:52 | Reagovat

4] rucuk

Dobrý večer :)))

Sumec - nádherný kousek:)))

Hlava - polévka, guláš.

Jikry nebo mlíčí i s játry (některý kus má i mlíčí i jikry) - převařit v octové vodě, bobk. list, nové koření, pepř. Pak studené jikry (nebo mlíčí) a játra vmíchat do tatarky, přidat najemno nakrájenou cibuli a pažitku, přikyselit a přisolit dle chuti. S vekou je to mňamka :)))

Větší kusy sumce napajcovat kapkou oleje smíchaným s česnekem, bylinkami nebo jen se solí, nechat den naložené a vyudit.

Také dělám maso ze sumce na víně. Naložím do pekáče na kousky nakrájené maso a potřené hořčicí na půl dne do červeného vína, osolím, opepřím, přidám sojové omáčky tak 1 kávovou lžičku. Pak jen pekáč z lednice přemístím do trouby a peču na grilu. Polévám vypečenou šťávou. Hořčice udělá perfektní kůrku. S vekou nebo rohlíkem je to skvělé. Nepřidáváme žádný tuk. Sumec je mastná ryba.

Nebo dáme maso na kousky či v celku na pekáč pokropeným vodou - bez oleje - zalít směsí ze zakysané smetany, vejce, česneku, soli, pepře (nebo jen bylinky - nejlepší k rybě je rozmarýn) a upéci. Nikdy jsem netestovala, jak dlouho jsem pekla, prostě jsem zkoušela. Pak ke konci pečení posypat strouhaným sýrem. Podlévat jen vypečenou šťávou. K tomu bramborovou kaši.

A taky z části masa dělám řízky, ty když pak zbydou, udělám z nich pečenáče. Prostě dám řízky do lahví a zaliju nálevem na rybí karbenátky. Za dva týdny už "projdou" a můžou se jíst.

Takže, dobrou chuť přeji :)))))))

9 Pavlína Pavlína | E-mail | 24. srpna 2010 v 20:30 | Reagovat

Jo a ještě jsem zkoušela sumce naloženého 1 den v kyšce s česnekem + lžička soli + lžička vegety + pak obalit ve strouhance (dělám tak i řízky z kuřecích steaků a z krkovičky).

Nebo na asi 100g kousky naporcovaného sumce naložím do majdy: 1 velký kelímek zakysané smetany, sůl, pepř a 2 - 3 lžíce hořčice, naložit a za dvě hodinky vytáhnout, obalit ve strouhance a usmažit jako řízek.

Taky dobrotka.

10 rucuk rucuk | E-mail | 24. srpna 2010 v 22:51 | Reagovat

9-Pavlína, vždyť to píši v Kavárničce, to je trestné, takové chutě dělat na večer a ještě za úplňku, kdy mnoho lidí má vsugerované, že nebude spát. Ať si vezmou prášek na spaní (já žádný doma nemám, bo ho nepoužívám) a hotovo.  Když hladíte dlouho kočičku, která si vám lehne na deku až skoro pod krk, bezpečně vás to uspí a ona si, opice, jde pak lehnout jinam.Naštěstí. Říká si, už jsem tu panímámu uspala, tak můžu jít...

11 Pavlína Pavlína | E-mail | 25. srpna 2010 v 0:27 | Reagovat

No, já chodím spát dosti pozdě a koťátka už začínají divočit. Vylezou z bedničky a valí se přes chodbu k Ergovi a olizují se - včera měl půl roku a tak byl na injekci, váží 26 kilo a veterinář ho pochválil, že je takový macek. Prý mu nedával moc šancí k životu, mám ho od 4 týdnů a bylo to takové nedomrlé chuďátko. Je ve vynikající formě a je z něj výstavní kousek. Pes je z něho pořádný, ale rošťák. Pořád blbne s koťaty, nosí je po zahradě a s Fidem je pak hledáme - jako!!!, ať mají psi radost.

A jinak, vaření je moje radost a i když ryby obvzlášť nemiluji, umím je připravit a zrovna sumce, tolstolobika, štiku anebo pstruha sním, Jen ten kapr mi prostě nejde do pusy.

12 Hanako Hanako | 25. srpna 2010 v 7:18 | Reagovat

11 Pavlína  ....Rybničního kapra taky moc nemusím, je dobré stáhnout kůži, ale fajšmekři to odsuzují.

13 Pavlína Pavlína | E-mail | 25. srpna 2010 v 14:00 | Reagovat

Dnes si ráno zase manžel donesl kapra. 60-tku. Až se mi oči převrátily. Vyšistil si ho a prý - na, Máňo, vař mamuta :))) Tak jsem mu ho vyfiletovala a posolené zalila strouhanou nivou s česnekem a zakysanou smetanou a zapekla. K tomu brambor a ze zbytku kapra udělala jen tak rybí vývar s obraným masem a tarhoňou a pro nás holky vepřovou krkovici také zapečené s nivou, česnekem a zakysanou smetanou.

Přijel soused na svačinkovou pauzu z práce, tak jsem ho na rybu pozvala a oblizovali se ti dva s manželem, jak mlsní kocouři :)))))))

14 Pavlína Pavlína | E-mail | 25. srpna 2010 v 14:01 | Reagovat

Pardon :))))) Vyčistil :))))

15 rucuk rucuk | E-mail | 25. srpna 2010 v 16:39 | Reagovat

14-Pavlína- zase to č. a š, že:-))) To máte za to, že nám děláte chutě. Muž ale říká, že ryba má vonět rybinou, třeba pangas mu nechutná moc, protože to prý není cítit jako ryba.

16 Pavlína Pavlína | E-mail | 25. srpna 2010 v 19:53 | Reagovat

Pangasius je mdlá ryba, kupodivu ji mají rády většinou děti - možná proto, že není cítit jako ryba.

Kapr je celkem aromatický, musela by jste ho hodně ocitrónovat a překořenit, aby nebyl cítit, jenže když je to ryba, má být cítit rybou - to je fakt.

Já mám radši masíčko z prasátka :)))

Zeťáček pro mne občas sežene kilovou plechovku tuňáka ve vlastní šťávě (od Tíráků, ze Španělska), stojí to kolem 200,- Kč, a to je balada. Citrónek, cibule, veka - mňam... Ty plechovky, co se u nás prodávají ani u tuňáka neležely :)))))

17 rucuk rucuk | E-mail | 25. srpna 2010 v 22:07 | Reagovat

Už zase, Pavlíno? Já to asi přestanu večer číst, je to drastické:-)))

18 Pavlína Pavlína | E-mail | 25. srpna 2010 v 22:32 | Reagovat

17] rucuk

:)))))), dobrou noc přeji :))))))

19 ))):-0 ))):-0 | 28. srpna 2010 v 9:33 | Reagovat

[12] Hanako, 25.8.2010 07:18

11 Pavlína ....Rybničního kapra taky moc nemusím,

A jakého kapra máte ráda,když ne rybničního.Tescového či Hypernového, nebo snad kauflandského???

20 Hanako Hanako | 28. srpna 2010 v 14:59 | Reagovat

19 ))):-O...Kapra z čisté tekoucí vody, nepřikrmovaného, ale někdo považuje za pochoutku rybničního třeboňského kapra, jak je komu libo.

21 jan+rich jan+rich | E-mail | 30. srpna 2010 v 23:32 | Reagovat

Tož Růženo Učekajojc,

vieš,čo dokážó udělat švindléři na počítajcojctechnice?Kapra 2metre padesát,štiku bez zubou skoro dvúmetrovou,čapa bez zobáka a undatru s pavími brky.Chuj do nich.Tvoj Rich.

22 rucuk rucuk | E-mail | 3. září 2010 v 14:21 | Reagovat

21-jan+rich, věřím, že dovedou, ale já jsem sama byla svědkem toho jak otec(vlastně prý to byl dědeček a kluk asi 10letý ulovili sumce na Vranovské přehradě, museli jim pomoci chlapi-kolegové, co tam byli na dovolené. Ten sumec byl pověšený na větvi stromu u jejich chatky a byl opravdu moc velký. Na délku určitě větší než metr a půl (tedy i s ocasem).

Tak se nezlob...

23 jan+rich jan+rich | E-mail | 12. září 2010 v 1:48 | Reagovat

Já se,Růženko,nezlobím.Vím,co rybáři ve svých skazkách dokáží.Jen nemám rád počůrané nohy.Pak mě zebou.Rich.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx