Máte rádi jihočeskou kuchyni?

28. srpna 2010 v 21:29 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí




Oblast jihočeských Blat z obou stran Vltavy - rozdělená na rovinatou soběslavsko-veselskou část a plastičtější hlubockou, se v tomto směru promísily, protože sedláci z jedné strany si přivedli nevěsty z opačné strany a ty sem své kulinářské zvyklosti přenesly.





Suroviny snadno dostupné byly základem těchto jednoduchých a rychlých jídel.
Obiloviny, luštěniny, zelí, kroupy. Lidé měli rádi i sušené ovoce, tvarohovou rozhudu, z cukrovky vařili sirob, jímž si sladili život.
Vařily se zde i halušky, ale ty byly odlišné od slovenských. Blatské halušky jsou bramborové placky pečené na kamnech a pak spařené. Jedly se teplé, polité sirobem a sypané mákem.








Jihočeská velmi pestrá kuchyně je známá nejen rybami, které jsou upravovány na mnoho způsobů, ale hlavním zdrojem mnoha chutných lidových jídel jsou brambory.


Nechci dnes podrobně vypisovat recepty, ty lze najít i jinde. Zaujaly mne více názvy jídel a co to obnáší. Tak jen několik jsem opsala z článku ve Stylu, snad vás také zaujmou:
































A další krásné názvy, ty už doplněné aspoň obrázky. Docela lákavé, že?








Tu kudlanku vlastně vařím také, jen cibuli a tymián vynechávám.
No, že ji také vaříte:
V osolené vodě povaříme kostičky oloupaných brambor, cibuli tymián, kmín, nové koření a bobkový list. Když brambory změknou, zalijeme je smetanou (kyselým mlékem) zahuštěnou moukou a promícháme, povaříme.















A jak jsou ta jídla zdravá?

Tak vařte. A dobrou chuť!



U nás by měly být zítra HODY- první neděli po Bartoloměji, jemuž je zasvěcený největší římsko-katolický kostel u nás ( a asi jinde také).
Jenže, spočítala bych asi na prstech, kdo je ještě drží.
My také ne.








Jen houbařům pro radost- tohle nasbírali nedávno jedni manželé na Šumavě :
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 caracola caracola | 28. srpna 2010 v 23:05 | Reagovat

Zajímal jsem se jeden čas o české národní kroje a objevil na tom blaťáckém jednu pozoruhodnost. Na místech kde mnoho krojů má flitry,nebo knoflíky,má blaťácký kroj našité rybí šupiny. A ta jejich kuchyně nesvědčí o tom,že by byli moc bohatí. Ale dovedli z mála udělat moc dobré věci. :-)

2 Jeník Jeník | 29. srpna 2010 v 8:54 | Reagovat

Kuchařky byly šikovné tehdy,ale jsou šikovné i dnes i když dnes to mají trochu jednodušší.Jen lidé mají pořád stejnou chuť,pořád stejný hlad.Dobroty byly oblíbené vždycky.Každý rád mlsá.Třeba dítě ,dospělák,kůň i pes.Někdo to řeší,že jde k Sachrovi na kávičku a dortíček,někomu stačí kostka cukru ve stájí a někomu třeba jen padané přezrálé hrušky na sousedovic zahradě.Neznám psa,který by si kostku cukru nevzal.Ale kousek vuřtu má raději.A to za každého počasí.

3 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 9:01 | Reagovat

2)Jeník: Také máme psa  a ten má rád i párky nebo kus točeného a cukr mu nedávám ale ostružiny,švestky,tak ty miluje ale zase ne za každého počasí,to pro to ,že třeba ostružiny nám nechtějí v prosinci zrát. A je to!

4 Jeník Jeník | 29. srpna 2010 v 9:20 | Reagovat

pro 0 - to máte blbý,s těma ostružinama.Je mi to líto,že mu nedáváte něco jiného.

5 Jeník Jeník | 29. srpna 2010 v 9:23 | Reagovat

Tak já jsem si sám dneska dovolil na snídani dát čabajku,chléb a klasickou hořčici.K tomu černý čaj s citronem a medem.Bylo to chutné,dobré a bylo toho na mou snídani docela dost.Předpokládám,že se dnes každý podle své chuti dosytosti nasnídal.

6 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 9:34 | Reagovat

5)Hořtici k čabajce přidávati je hřích-neodpustitelný.! D)))))))

7 Jeník Jeník | 29. srpna 2010 v 9:50 | Reagovat

Mám tak vycentrovanou chuť a na takové hříchy jsem povznesen.

8 Jeník Jeník | 29. srpna 2010 v 9:53 | Reagovat

Již se těším na oběd.Bude vepřový řízek s bramborovou kaší.Polévka - hovězí vývar s nudlemi.Jako moučník ke kávě tvarohový závin.

9 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 10:25 | Reagovat

Tož to sa matě paně Jenik! Hlavně ten tvarogovy zavyň.To moja babka tam zavyně skurem vždyckaj lapka bo ty lapka sebere na zahradě a nyšt ji to něstoji akurat tu jak sa to jmenuje do pěruna gromskego.no ta roza no jo ta vlastně tu škorycu tan navali a je to a to robi z kynutego a lebo aj z lisťovego aj aji z ruznego ´tastka a někdy jak staně rano a co sa ji z te gule vykuli tak to aj zrobi raz tam cpala do tego lisťovego vyno aj klobasu.No take bile jak husi hovno to bolo a žeprý Vinná klobása to je.Tož že mńa ta babka tak pekně vichovála žepry ku obrazu svemu tak sem ji to vychvalíl všystko zvlašť klobasa je dobra babyčko aj to ťastko z tych lysti je dobre babyčko aj to vyno v tym je dobre babyčko aj tve srdičko je dobre babyčko bo sy ho dala do tego dila božyho.no a jak sem to tak všechno vychvalil,vzal sem dvě klobasy do vrecka a ydu za Bertykem.

Bertyk je moje koště.Bertyk -mu pravym poyd ke mně mam žvaněc.Jo to je ten Bertyk co žere ty Ostružiny a teďkáj ma zruvna žně.Sedněm na řyť-prdel a peso vedle mňa a ja vytahněm ten Vynný klobás s tym lystim  a valim to do tego pesa a co ten svyňak něurobil. ´Tasko zežral a ten zufaly pokus o vynnu klobasu vychlustnul z tego svojego pysku či čo to ma za gamby a že to mam hodiť slypkam němušál ani řykať.Ty to sezobali všystko tak krom mňa byl cely barak spokojeny akurat ja bych sy dal tego tvarogovego,co sa Jenik na něgo chysta s tou kavou.

10 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 10:51 | Reagovat

Jenik už na mně sry ta ydu pryč asi valy to maso kladivem na řyzky. tak ydu ale zas přydu tak se s tym nesertě a pyště bo se odmlčym na dlugo a to tak dlugo že zapomenětě ,dam rači eště jednu čarku,že sem tu blil se mi to něchce mazať tu chibu tak pyšu-OPRAVA TEXTU BOSEM SA SPLET A MYSTO SLOVA BLIL MALO BYT BIL NĚBO BYL A TO JA SU ZAS TAK TOLERANTNY ŽE VAS KAŽDEGO NĚCHAM VYBRAŤ ČI CHCE Bil něbo Byl či čo.Ydu

11 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 11:16 | Reagovat

Rucuk bo sa nudim , bo něska něvařym tak buděm hledať ve vašym članku chibi a to hlavně hrupki bo ja chiby pravopisne něrobym bo žadny pravopis někdy něuznavam. Tak bich začal třeba tum hrubkum třeba že bych si vašym syrubem  nechtěl sladit život ani za flašu sirupu.Tečka a ydu čytať dal.

12 marie marie | 29. srpna 2010 v 11:32 | Reagovat

rucuk- u nás měly být také hody na sv. Bartoloměje, ale už několik roků je to "Rozloučení s létem" nebo před tím to byla " Gulášová neděle" - kdy naši i z vedlejších vesnic soutěžili o nejlepší guláš, který se potom prodával - hudba také hrála, ale to zavádění nebylo.Je to také pěkné - vůbec, když je hezké počasí.

13 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 29. srpna 2010 v 11:42 | Reagovat

Jurásku,Jurásku,Ty si se zase rozjel!Kolik si zase do sebe nahňapal tej šlihovice,nebo jak temu vy chachaři řikate?Asi k Tobě zajedu na kurz,abych to pochopil.moja roba teda je původní chacharka,ale tak to nezvládá jak Ty.Tak piš a už neslopej,bo se v tym ani prasa nevyzna!Daj vědět,odstavim aj tu moju motokáru a degustuju,co to do sebe valíš!

14 Hanako Hanako | 29. srpna 2010 v 12:08 | Reagovat

13 Zdenál ... V Týnině blogu(paní Ruženka promine) jste se chystal do středověké krčmy v Dětenicích. Byl jste tam a co jste si dal za jídlo?

15 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 12:09 | Reagovat

cukrovky vařili sirob,, polité sirobem

Sirob-sirobem jedná se o stejnou chibu ve stejnym slovnym zakladu a to je asy česke slovo a to slovo se imenuje syrup a protože slovo syrup a to lze vyčíst už podle prvních tří písmen tohoto slova tedy se vracík k tomu že z prvních tří písmenek daného slova syrup lze po dané asi tak půlhodinové chvilce no prostě sýr -Patrně někomu UPadl a bo Ostravaky maju kratke zobaky tak to zkratily a už byl syrup,bi to bylo huste jak to teklo ,tak sa to spojilo a byl syrup bo to dava logyku a je to logycke a z teho vypliva že Rucuk patrně něurobila chibu bo to asi něake nařečy čy čo ja maminka ju naučyla gadať no tak to asy psychicki nězvladla přy vaspomyňkach z mlady  a tak se ji omluvtě že stě mńa přemluvyli ,abych ji napsal o tych hrubkounoch bo ja bych si to nědovolil napsať a jak ysem tu bil eště doma tak mi těž psanci psali že pry mam hrubki.magoři .a ja nědbam.Tož kurva vstavajtě bo su tu sam a kurva sa sice neřííííkááááá ale psať sa to može,bo sem to čital a bylo to ve dvuch jazykách A bylo to někak tak hněd pro děbyly budu aj překladat,to aby nědošlo k dorozumněnutak

V dojčlandovem jaziku kurva znamena zatačka a nibo pry jakesy prkno z lodni paluby.

Eštly je ti nějaky schopnějšy bundesnátolok,tak si može dovolyť muj překlad upravyt ale až po mym svoleni.ynak boskám ti ryť.

České slovo hoši lze do češtony volně převézt jako třeba

jako clapci.a když půjdom dom vlastně na východ tak treby Synci možno aj kamarádi ale aj Ogaři a aj inak sa dá.To podle tego z jakej dury kdo pochází ale spyš kde ho učyli žvatlať.

No a po německu Gutentagen  To podle českého tága potém skratili na gutentag no a to je jako po moravsku dobrý den,nebo po česku-helééé volééé nemáááššš pěětkůůůů?No ale do čech sem nechtěl zabruslyť tak si vystačyme na moravě a bavorach a z tego vipliva že Název filmu byl ve volném ale opravdu volném překladu asi takový.

Chlapci jdoucí zatáčkou s lodním prknem v podpaží.Dobrý den.

A z toho zase vyplývá že kurva není a ani němože byť sproste slovo bo aj něktěre ženy a teď je třebaj třeba aby dámy a to obvzlašť ty cytlyve prominuly.Tedy ženy maji takoveto stare tradyčně česke meno bo aj ja sem znal několik takovych holek a to vam bylo zajimave,že některe mnely dvě mena tak jak aj někteřy umnělci,tak třeba Karel jaromyr,něbo Motyl Emanuel a dalšy tak aj byla třeba Kurva Věrka a yne a na tym mňa zaujalo,že použivaly ve styku s uřady enem jedno jmeno tak jak aj my ostatni co mame jen jedno jmeno bo nisme umnělci či čo.tak ta Kurva Věrka si na verřejnosty rykala jeno tak mírnyx týrnyx Věrka a bylo.Nikdo s tym nemněl problemy akurat někteři ji řykali Věrko nebo Věruško,to před ňou a za ňou ta kurva mi zas dala. Ale to už je iná cymbalovka o charakteru chacharu a to ˇměchame na indy.

Teďťkájc to odfrkněm a uvydym či spytě a něbo už čumytě.

16 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 12:15 | Reagovat

Tak stě sa zdarně probudili na poledně a tak to am byˇa ja vas zdravym bo to tak ma byť a jsem tomu rád tečka a dvojtečka ZE SRDCA RÁD AJ VÁS MÁM RÁD BO MI AJ SLZA UKÁPLA.tOŽ CO S VAMI.Beru Vás všeckých do mojej partie.Aj tu Ledničku z Hané.   ))).-00)))))))))

P:S:Dal sem do smajlyka dvě huby -šak to nevadí ne?

17 Hanako Hanako | 29. srpna 2010 v 12:24 | Reagovat

15  I spisovná čeština se mění, učila jsem se ve vyňatých(vybraných) slovech, že se zahuštěná šťáva z cukrové řepy píše syrob. Potom to změnili na sirob.  Zahuštěná cukrová šťáva z ovoce, nebo lék je sirup.   Ten sirob z cukrovky se unás doma také vařil, dá to hodně práce. Používal se na namazání vdolků(bochánky z kynutého těsta pečené na plechu v troubě), nebo se přidával do perníku místo medu.

18 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 13:14 | Reagovat

Hanako vaše odpověď mi plně postačuje.  ):-0

19 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 13:55 | Reagovat

[12] marie, 29.8.2010 11:32                                                            u nás měly být také hody na sv. Bartoloměje, ale už několik roků je to "Rozloučení s létem" nebo před tím to byla " Gulášová neděle" -

Zdravím Vás paní Marie.Gulášová neděle? To je veliká ostuda žrať v neděli GULAŠ čarka ale zasejc je to lepši jak hlad a polske vši čarka bo my na moravě žereme v nedělu kačenu zely a knedlyk čarka akurat jak se nam to něchce pořad žrať tak v nedělu mame řyzek tak jak aj dněska terazky to dame bez čarky bo babička moja zlatá,slepá dněska vařila sama čarka akurat sem včera naliskal flašu tej majonezy čarka co ini chodijaja kupovať za vydřene prahy.Ja jebnu vajco do šlehača,navalim tam oleja a hotove.Přydať sy tam može kdo chce co chce a ja tu dřystam o majoneze a zapomnak sem vam odpovědět na tu vaši drzu otazku čarka co sme dněska požrali.No bo su slušny synek a u nas doma nimame embargo na podavani informaci tak chytajtě bo už to valim ven.

Polifka-Polyfku v letě nežerem bo sme tlusty na tři prsty a po tem sa potime jak prasata.

Bramborovy salat,taky co stě vyděla na vanoce-pokud ste z Američky tak -La pardón.

Krůtí řyzek obvzláště velký a jeden malý hajzlik k temu velkemu navdavkem

Taléř

přybor

ruky

huba

a hotove.

A to je tak všechno co sem vam k tematu chtěl Maruško řyct bo si pamatuju že stě Maruška Bo mame těž Marušku ale něž vas odpalim tak sa podyvam co stě vlastně chtěla vědít čarka to abych na něco nizapomněl bo někdy přidam par slof a na par zas vyněcham a ti co umi čitať tak v tom čteňu maj burděl a chcu to svesť na mňa tečka.Tak je to v pořadku akurat dodam že mam rad minutky čarka bo to za par mynutek urobim aj sežeru ale ty hodinovky tak to mňa sere nejvic.Dvě-tři hodiny něco vařym a za deset minut to někdo sežere no gdo by nebul nasratý.Tak maruško informací máte dost a než je zpracujete a přejdete ten šok čárka tak hnedle bude zase středa a budete se těšit zase do kostela.Ydu.  PáááPáááááá

20 Zdenka-matka Zdenka-matka | 29. srpna 2010 v 15:00 | Reagovat

Tož teda to té majonézy přidáváme k žloutku a oleji ještě cukr, sůl, hořčici (to je též hřích?) a kapičku octa. Šleháme na talířku vidličkou.

21 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 16:23 | Reagovat

Nechce se mi to hledat ale zajisté jsem tam psal vajco-ja dávám celé,ne jen žloutek nebo žloudek,olej a zbytek ať si dá každý podle chuti,tím nemyslím strávníka ale výrobce, Jeden z mých spolustrávníků mi tam vkydnul,když jsem se nedíval kečup a ku podivu to bylo skvělé.Ale my jsme takové každé prase všechno spase.Já jsem vyžraný na staré škole a mám rád třeba plýčka.No kdo by to z generace 2000 asi žral??,

22 rucuk rucuk | E-mail | 29. srpna 2010 v 17:21 | Reagovat

21-))):-0, tak ten sirob jsem opsala z článku, není to vlastně klasický ovocný sirup (za našeho mlada se psalo syrup, pak se to změnilo- do Pěruna, furt to nějak mění ten pravopis):-))

Jinak, plíčka, neboli pajšl dělávala naše babička i z ,,předku" králíka a já to měla moc ráda. Normální pajšl klidně také sním, ale nejsem z generace 2000 , ale o sto let dřívější, tak to neplatí:-)))))))))))

23 rucuk rucuk | E-mail | 29. srpna 2010 v 17:22 | Reagovat

S tou vinnou klobásou v listovém těstě jste mě pobavil. Kdybych to dala mužovi, tak mi vynadá. Nemá rád v buchtách slané nádivky. Pizzu sní , ale nemusí ji mít....

24 MIRA MIRA | 29. srpna 2010 v 17:45 | Reagovat

Vinnou klobásu v listovém těstě vyzkouším, připadá mi to jako dobrý nápad. Těsto nadívané těstem. :-))

No, přeháním, aj stopy masa se tam určitě najdou.

25 rucuk rucuk | E-mail | 29. srpna 2010 v 17:46 | Reagovat

14-Hanako, prominu klidně, také si najdu lidi u jiného článku, když si všimnu, že tam chodí. To je normální. Klidně se můžete domlouvat. Na Týnin blog také chodím a ráda.

26 rucuk rucuk | E-mail | 29. srpna 2010 v 18:15 | Reagovat

24-MIRA, poslední dobou všechno, co je jemně pomleté a nejsou tam viditelné kousky masa,  nějak nemusím. Párky jsem mívala občas ráda, namlsám se někdy a pak jsem zklamaná a kdybych na ně nenapatlala hořčici nebo křen, tak bych je do sebe nedostala. A to nejsem obzvlášť mlsná.:-))

27 MIRA MIRA | 29. srpna 2010 v 18:22 | Reagovat

[26] rucuk

S tím se nedá než souhlasit. Párky jsem míval moc rád...

28 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 18:54 | Reagovat

Také souhlas,chutný párek jsem nemněl asi od roku 1993.

29 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 19:14 | Reagovat

[24] MIRA, 29.8.2010 17:45

Vinnou klobásu v listovém těstě vyzkouším, připadá mi to jako dobrý nápad. Těsto nadívané těstem. :-))

No, přeháním, aj stopy masa se tam určitě najdou.

Omyl-nenajdou!!!  Možná v chemickém rozboru ale asi by to chtělo opravdu zdatného chemika.   ).-o

30 marie marie | 29. srpna 2010 v 19:14 | Reagovat

19- Já jsem se neptala co jste kdo měli k obědu,  ale  že u nás je místo hodů "gulášová neděle" - je to soutěž, kdo z přihlášených bude mít nejlepší guláš!!!!!! Hodnotí to odborná i laická porota a nejlepší kuchaři dostanou odměnu!

31 Dědek Dědek | E-mail | 29. srpna 2010 v 19:41 | Reagovat

O jihočeské kuchyni něco vím.  Žena pochází od Tábora a tak občas nějakou specialitku udělá. Tři nejlepší -  kulajda, velikonoční sekanice a pečený zajíc polní s černou omáčkou. To ale jen vzácně, nejsou zajíci. Barvu dodávají švestková povidla.

32 Hanako Hanako | 29. srpna 2010 v 19:47 | Reagovat

9 ))):-O... Nevím, jaké jsou u vás na Moravě bílé vinné klobásy. Tady na Mladoboleslavsku se považují spíše za lahůdku. zvláště na Vánoce se jich prodá velké množství, podávají se na Štědrý večer spolu s rybou nebo řízkem. Každá výrobna má svůj předpis a svoji chuť. Během roku se prodávají spíše jen smetanové bez vína. Našla jsem předpis - na 14Odkg masa se dává l2dkg žemle(housky), to není moc houskové.  Posuďte sám.

33 rucuk rucuk | E-mail | 29. srpna 2010 v 19:54 | Reagovat

Dostala jsem písemný souhlas s uveřejněním skutečné fotografie úspěšného houbaře, stejně jim závidím tu úrodu...

34 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 20:09 | Reagovat

30 Marie: Nevadí že jste mně nepochopila. Ještě mne neznáte.  ))).-D

35 MIRA MIRA | 29. srpna 2010 v 20:13 | Reagovat

[33] rucuk

Krásná houba opravdu potěší srdce a posléze i žaludek. Dnes jsem viděl na TV, jak si tam manželé stěžovali, že už neví co s těmi houbami, mají nasušeno, zavařeno a vůbec, jak to množství dál zpracovat.

Mám návrh - už nesbírat!

36 MIRA MIRA | 29. srpna 2010 v 20:15 | Reagovat

[34] ))):-0

:-))

37 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 20:25 | Reagovat

Hanako:tady na Opavsku a Ostravsku stojí veškeré uzeniny za prd.možná je to můj názor tak ať ostatním chutná.Onehdy jsem si koupil na prajské u soukromníka koňské klobásy.Natěšený jsem si je ohřál a bohužel byly v umělém střevě a to po uvaření tak ztvrdlo,že jsem byl opět na doraz.

38 MIRA MIRA | 29. srpna 2010 v 20:36 | Reagovat

[37] ))):-0

Zakládám si na tom, že umím ohřát uzeninu. Ovšem v umělém střevě to ztvrdlo a prdlo. Jsem trdlo.

39 ))):-0 ))):-0 | 29. srpna 2010 v 20:43 | Reagovat

Mira:Ano ztvrdlo to trdlo a neprošlo přez  mé hrdlo.

40 Hanako Hanako | 29. srpna 2010 v 20:54 | Reagovat

38 Mira --Dnes jste naladěn na básnění, nedržíte náhodou přísnou dietu? Ve starých románech hladoví básníci prý skládali krásné básně.

41 MIRA MIRA | 29. srpna 2010 v 21:05 | Reagovat

[40] Hanako,

:-))

Dietu jsem opustil, neměla mě ráda. Básním i sytý, podle toho vypadá úroveň. Ale fakt je, že pokud se mi výjimečně podaří nějaký fór, bývá to v době, kdy mi není úplně nejlépe. Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že se kvůli tomu nehodlám uchovávat ve stresu. :-)

42 Hanako Hanako | 29. srpna 2010 v 21:10 | Reagovat

4l Mira ..Tomu se říká šibeniční humor, občas tím také trpím.

43 Hanako Hanako | 29. srpna 2010 v 21:21 | Reagovat

Dobrou noc všem, jdu mlátit komáry, nalezli mi sem, potvory, a chemie došla.

44 rucuk rucuk | E-mail | 29. srpna 2010 v 22:24 | Reagovat

Hanako- pokud se k nám dostane komár, lezou kočky po zdech a honí je. Jen na ně,, syčím", ať nepoškrábou zeď, protože máme vymalováno.

45 Zdenka-matka Zdenka-matka | 29. srpna 2010 v 22:27 | Reagovat

Jihočeská kuchyně? Neznám. ale ty houby vypadají dobře :-) Bude smaženice?

46 rucuk rucuk | E-mail | 29. srpna 2010 v 22:31 | Reagovat

45-Zdenka-matka, tedy já mám  docela chuť na něco lehkého, masitého, ale nelze, je už pozdě.

47 Zdenka-matka Zdenka-matka | 29. srpna 2010 v 22:50 | Reagovat

46 rucuk

Já myslela ty houby na obrázku :-)

Já jsem ještě přejezená, slavili jsme trochu opožděně narozeniny :-)

To se mi nebude dobře psát...  teda spát...

48 Hanako Hanako | 30. srpna 2010 v 7:25 | Reagovat

Dobré ráno, od kamarádky Jihočešky mám předpis na bramborové knedlíky, říká jim bosáky.  Půl kg syrových brambor a půl kg vařených brambor nastrouhat, přidat 1 vejce, lžičku soli a hrubé mouky tolik, aby šly lžící vykrajovat knedlíky(kouličky). Vaří se tak dlouho,až vyplavou na povrch. Moc nemíchat, jen uvolnit ode dna. Nejlépe je udělat zkušební knedlík, případně přidat mouku. Použití - k pečením se zelím a cibulkou, jedla jsem je i s gulášem a byla to dobrota.

49 rucuk rucuk | E-mail | 30. srpna 2010 v 14:18 | Reagovat

48-Hanako, to je dobré, člověk se pořád učí, že? Jak je to kolem jídla, zájem je vždycky. Dnes jsem se naštvala, protože jsem udělala  nádivku z 5 vajec, žluťoučkou, s pórkem, česnekem, kousíčkem papriky, kostkami ementálu-sýra a jen pár lžícemi strouhanky, vyklopila do  vymaštěné remosky nakladla do toho plátky drůbežích  prsek a upekla. Nafouklo to jako buchta. K tomu jsme měli okurkový salát se zakysanou smetanou. Mně to chutnalo, muž bručel, že to mělo být  hustší. To jsem tam měla asi nacpat více té strouhanky? Naštvalo mě to tak, že jsem mu řekla , ať zítra vaří sám. Za celé roky kromě brambor nic neuvařil. A to ještě už hodně dávno, když bylo maso hotové a já jsem nebyla doma. Co byste na to řekli?:-(((

50 Hanako Hanako | 30. srpna 2010 v 15:24 | Reagovat

Paní Ruženko, jak jste si to navykli, tak to máte, i když znám případy, kdy i muž vyššího věku začal vařit, protože paní je nemocná. Tuhle variantu vám nepřeju. Dost mužů v důchodu začalo vařit, protože se nudili. A svoje úspěchy dokážou ve společnosti náležitě podat, na rozdíl od svých žen, které vařily doteď.

51 ))):-0 ))):-0 | 30. srpna 2010 v 15:41 | Reagovat

[49] rucuk, E-mail, 30.8.2010 14:18 Naštvalo mě to tak, že jsem mu řekla , ať zítra vaří sám. Za celé roky kromě brambor nic neuvařil. A to ještě už hodně dávno, když bylo maso hotové a já jsem nebyla doma. Co byste na to řekli?:-(((

jÁ BYCH NA TO ŘEKL,KDYŽ UŽ SE PTÁTE,JINAK BYCH SE ANI NEODVÁŽIL,žE NEMÁTE PRÁVO takto tyranizovat svého muže,kor když jste si ho pokazila k obrazu svému.   ).-0

52 rucuk rucuk | E-mail | 30. srpna 2010 v 16:57 | Reagovat

51-))):-0. Máte recht, zkazila jsem si ho. Ráda vařím, ale pokud někdo vyrejvá a ještě neoprávněně, protože neocení mou snahu o kreativitu (a hlavně vařit z toho co je doma), vylíže talíř a pak teprve má ,,hemzy" to mě tedy naštve. Kdyby se předvedl, ať kritizuje, ale... Já mu do odborných věcí co umí lépe také nekecám:-)))

53 ))):-0 ))):-0 | 30. srpna 2010 v 17:05 | Reagovat

52)Vaše chyba že to neděláte.Tak to udělejte a uvidíte jak se vnitřně pobavíte.Chlapi to také nemají rádi.Věřte,také jsem býval chlap.

54 Zdenka-matka Zdenka-matka | 30. srpna 2010 v 17:34 | Reagovat

Tož já Vás chválím oba dva :-)

55 rucuk rucuk | E-mail | 30. srpna 2010 v 19:14 | Reagovat

54-Zdenka-matka, a  pak, že nemáte smysl pro humor..Co ale asi je ))):-0, když chlap býval?

56 ))):-0 ))):-0 | 30. srpna 2010 v 19:45 | Reagovat

Rucuk..Co ale asi je ))):-0, když chlap býval?

No co co co zoufalý pokus o chlapa ta jak ti vaši.

Časy kdy jsme byli mladí a krásní jsou v čiernej zadnej.

Takže každý soudný uzná, že z mládí a krásy nám zůstala pouze moudrost a to ještě jak komu a kolik. Davam smajlyka.

57 Zdenka-matka Zdenka-matka | 30. srpna 2010 v 20:02 | Reagovat

Tož chválím vás i tak a jdu s klidem spát :-)

58 ))):-0 ))):-0 | 30. srpna 2010 v 20:04 | Reagovat

Krásné sny přeji

59 rucuk rucuk | E-mail | 30. srpna 2010 v 20:32 | Reagovat

57-Zdenka-matka- Dobrou noc, co pohádka? Nebo jen vyčůrat, vyčistit zoubky a spinkat?:-))

60 rucuk rucuk | E-mail | 30. srpna 2010 v 20:34 | Reagovat

))):-0, neshazujte se, mládí a krása není všechno a rozum? Co je to? U nás je to už trochu zkušeností:o))

61 Hanako Hanako | 30. srpna 2010 v 21:11 | Reagovat

56 ))):-0....Taky se dá říct, že jsme byli mladí a krásní a teď jsme jenom krásní.(Jestli vzhledem nebo povahou, to ať posoudí každý sám)

62 Hanako Hanako | 30. srpna 2010 v 21:12 | Reagovat

Tak jsem zvědavá, co bude zítra v Zábřehu u Ucekajů k obědu!  Přeji dobrou noc.

63 rucuk rucuk | E-mail | 30. srpna 2010 v 21:32 | Reagovat

62-Hanako, asi chleba s něčím, muž stávkuje, nebude a nebude, on prý nepotřebuje....Já nevím, jestli to vydržím. Pokud ne, tak schválně uvařím nějakou majdu, jen s kolínkama, bez masa, bez polívky. Nebo jen kolínka a ať si dá na ně strouhaný sýr a kydne kečupu a hotovo. To by snad zvládl a nemusí být každý den maso, ne?

64 rucuk rucuk | E-mail | 30. srpna 2010 v 21:34 | Reagovat

S tou krásou a mládím to mám dávno vyřešené. Byla jsem jen mladá- krásná nikdy, jen ne tak škaredá a tak prchlo to mládí a zůstal mi jen ten humor a ,,hlas a sluch".

65 mali.vata mali.vata | 30. srpna 2010 v 21:35 | Reagovat

lidičky nekomentuji, jen čtu... ale teď musím.. také jsem zvědavá, co bude zítra u Růženky na stole:-))))

66 ))):-0 ))):-0 | 30. srpna 2010 v 22:29 | Reagovat

Valte chrápat ja jdu ráno na hřiby.

67 rucuk rucuk | E-mail | 30. srpna 2010 v 22:41 | Reagovat

Před chvílí jsem mužovi dala ten návrh na kolínka se sýrem a kečupem, vehementně protestoval, prý se tedy nebude zítra vařit. Jen mne tak napadlo, co by dělal, kdybych stávku protáhla, dopoledne se sebrala, vyřídila si věci, na které se už dávno chystám a nebyla doma.  Chvíli by to vydržel a pak by stávkoval taky a přestal by nakupovat v marketech, kam já tedy nechodím, kromě toho nejbližšího tak jednou za měsíc. No, jak se znám, vezmu to spíš s humorem, ale zítra to zkusím prosadit.

68 rucuk rucuk | E-mail | 30. srpna 2010 v 22:43 | Reagovat

66- ))):-0, hele já nechrápu, i když spím na zádech, tak spinkat, ne? Ať jich najdete hodně..... a pravých, jedlých hub. Dobrou noc, všechny blešky na pomoc...

69 rucuk rucuk | E-mail | 31. srpna 2010 v 14:31 | Reagovat

Tak a je to. Chtěl si dát posolený chleba a sklenicí vody a prý se u toho vyfotí:-(( Dokument, jak se o něj nestarám. Víte, jak to dopadlo- zahákla jsem se a ve dvanáct jsem si vytáhla minipizzu z Billy (salámovou, kterou máme jako rezervu v mrazničce, kdyby nebyl chleba ani rohlíky). Zrovna přišel muž do kuchyně, tak jsem to položila na stůl a doporučila, ať si to upeče v remosce, Vybalil ji, plácl s ní do remosky (rozměr tak akorát) a zapl. Za půl hodinky byla krásně  upečená, tak jsem takový malinký páseček odkrojila pro sebe a zbytek si muž odnesl s brbláním, že jsem dostala strach, aby se  se mnou nerozvedl. Obrátil to opičák a když si měl umýt talíř tak remcal, že mě tedy na nic nemá a pod. nesmysly. Tak, tak to u nás vypadalo . Škoda, že jsem nebyla opravdu nakrknutá, vzala jsem to s humorem a myslím, že muž také. Zrovna si nakoupil chleba čerstvý a okomentoval to, že má co jíst- klobásu má, chleba má, voda teče, hladem nezhyne. To pivo v chladničce jaksi opomenul komentovat :-)))))))))))))  A víte, že mi to vaření jaksi chybělo do programu dne?:-))

70 ))):-0 ))):-0 | 31. srpna 2010 v 18:39 | Reagovat

)).-())))))

71 Zdenka-matka Zdenka-matka | 31. srpna 2010 v 18:42 | Reagovat

Já dnes také nevařila, teda jen takovou rychloku, měla jsem jiné zařizování :-)

72 Hanako Hanako | 31. srpna 2010 v 19:17 | Reagovat

69 rucuk ..Co se škádlívá, rádo se mívá.

73 rucuk rucuk | E-mail | 31. srpna 2010 v 19:51 | Reagovat

72-Hanako, tak to my bychom se museli mít mooooc rádi, ,,škádlíme se" skoro pořád. 16.září na Ludmilu si schválně obleču všechno černé- jako smuteční den, uvidím jak se bude tvářit! Bude to 49 let co mě trápííííííííí!:-(((

74 rucuk rucuk | E-mail | 1. září 2010 v 19:54 | Reagovat

Tak dnes jsem uvařila hovězí žebro, byla dobrá polévka, k tomu jsem uvařila brambory ve slupce a pak je oloupané  podusila na pórku s máslem. Okurkový salát se zakysanou smetanou si udělal muž sám- ten jedině umí a chce ho podle svého, tak ať si ho dělá. Chutnalo mu, pochválil to. Přitom nic moc pracného. Asi má přece jen strach,  že bych nechtěla vařit.

75 Vendy Vendy | Web | 18. srpna 2013 v 22:25 | Reagovat

To je skvostné, mně jsou známé snad jen peciválky a drbáky, taky kočičák a friko, měla jsem to kdesi vystřihnuté z nějakého časopisu.
Kouzelné a roztomilé názvy! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx