Plodina z čeledi rdesnovitých-pohanka.

17. června 2010 v 18:38 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí

Pohané- tatarští nájezdníci z Asie k nám do Evropy dovezli rostlinu, která má blíže k rebarboře či šťovíku než k obilnině a přesto byla často přiřazována k zapomenutým obilninám našich předků.



Tedy, to jsem tu větu natáhla, že?
Ráda se leckde poučím a zvláště pokud jde o papání a dokonce tak tělu prospěšné, podělím se o nejdůležitější vlastnosti všeho jedlého a navíc dostupného.
pohanka je jedinečná obsahem rutinu


Z pohanky se dá využít nejen semena (lámanka, mouka i kroupy) loupaná i neloupaná, ale i slupky. Jako čaj, jako výplň do polštářů, které se osvědčily při bolestech krční páteře, kloubů a proti nespavosti.

mlýn na pohanku

mlýn na pohanku
pohankový mlýn
ceny pohankových výrobků



Pohanka je jedinečná obsahem rutinu, který napomáhá pružnosti cév, brání vzniku krevních sraženin a je tedy důležitou složkou v prevenci kardiovaskulárních chorob. Obsahuje mnoho antioxidantů , vitamínů, minerálních látek a neobsahuje žádný cholesterol. Není v ní lepek.



Snadná je i příprava- vypláchnout , spařit a dále již upravovat jako rýži. Jen hodit do vařící vody, povařit jednu minutu, pak hrnec zabalit a nechat půl hodiny dojít. Objem se hodně zvětší ( a ta úspora energie na vaření!) A tím je i cenově dostupná . U nás jsme koupili 0,5 kg za 20 Kč v marketu,(uvedené ceny ve mlýně jsou za 1kg- pro srovnání)
Samozřejmě tu nedělám mlýnu reklamu, vše lze najít na internetu a navíc cestovat se každému nechce a dobírka by případně zaslané také zvedla. Jen se mi zalíbila ta malůvka kolem.




Co vše se dá z pohanky připravovat lze zjistit z následujících kulinářských střípků:
- V Asii, odkud pochází z ní připravují tenké placky a přílohové nudle zvané soba.
- Na Ukrajině byla základní součást jídelníčku, kromě sladkých i slaných kaší se z ní vařila i vydatná polévka s bramborami a houbami.
- V Rusku se na pohankových blinech podával nejčastěji kaviár.
- Na Slovensku velmi chutná pohanková kaše s ovčí bryndzou politá horkým máslem.
- Na Frenštátsku se přidávala do jelítek a jitrnic. Nejenže spojila prejt, ale nakypřila jej.
- Na Novojičínsku nesměla chybět v zabijačkové polévce zvané obarovica.
- Na Valašsku se z pohankové mouky pekly chlebové placky, zvané osúchy.

Rutinem oplývá i pohankový med. Pokud jej chcete přidat do čaje, tak jen po zchladnutí, jinak ztrácí účinné látky. To platí i u jiných medů, nejen včelího, ale i pampeliškového a j.

Kuchařské triky při přípravě:

- Nechystáme-li kaši, je vhodné prppláchnutou a okapanou pohanku lehce orestovat na oleji, teprve pak zajít vodou a pod pokličkou uvařit.
- Při vaření musí být dostatek tekutiny - v poměru pohanky a vody 1:3.
- Během varu se voda přidává po lžících a pohanka se nemíchá.
- Chuť jídel z pohanky zvýrazní čerstvé bylinky.

Tak několik ukázek jídel z pohanky- pod šipkami v obrázcích jsou názvy.
pohanka -nákyp

pohankové nudle- soba


pohankové noky


pohankový závin s chřestem a žampionovou omáčkou


pohankové palačinky s jahodami a rakytníkovou omáčkou



panenka s pohankovými bramborami a česnekovo-pohankovým dipem


Česnekovo-pohankový dip:Do výpeku z masa přidáme část másla, polovinu pokrájené cibule, česnek, třetinu uvařené pohanky , krátce podusíme, pak lehce umixujeme a zjemníme vzniklý dip máslem.





salát s pohankovou vinaigrette



- Pohankový vinaigrette se dělá takto:
Uvaříme propláchnutou pohanku. Přidáme olej , balsamico, sůl, pepř, cukr a umixujeme s trochou vody či studeného vývaru. Zakapeme se vzniklým vinaigrettem na talíři bramborový i listový salát a ozdobíme čtvrtkami vařených vajec, rajčaty, bylinkami na př. mařinkou.


Tak dobrou chuť



Zdroj: Styl
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 17. června 2010 v 20:42 | Reagovat

Tak to jste mi Růženko přihrála na můj mlýn,protože ten mlýn osobně znám.Majitel se jmenuje Zdeněk ŠMAJSTRLA,.Byli jsme tam i vloni přímo u něho ve mlýně,kde jsme si koupili za 1000 Kč různé druhy,včetně těch slupek a koupili jsme si o něm celou knihu jeho receptů,jak a kdy,po jakých předcích to převzal a také tam má pěknou jídelnu,kde jeho žena s kolektivem rodinných příslušníků dělá speciality z pohanky.Je to tam Růženko super.Asi jste tam byla,když o tom tak přesně píšete.Je to přesně jak popisujete.Úzkou silničkou z Frenštátu do kopce se tam jede.Tu knížku,pokud ji nemáte,tak tu Vám rád zapůjčím.Mám ji před sebou a proto i detajli:Text knihy psal sám pan majitel Zdeněk Šmajstrla,ilustroval ji Josef Gajdušek a fotky dělal Petr Adámek.Takže jestli chcete,přivezu a popovídáme si o tom.My se tam letos znovu chystáme,pokud by jste chtěla,vezmeme Vás k němu na nákup.

2 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 17. června 2010 v 20:46 | Reagovat

Růženko.podle fotek vidím,že jste tam určitě byla,jsou detailní!

3 Hanako Hanako | 17. června 2010 v 21:16 | Reagovat

Asi dělám nějakou chybu i po propláchnutí a spaření mi pohanka připadá nahořklá. Může to být také tím, že to není dobrá pohanka z Moravy, ale bůhví odkud. Připravuji ji jako rizoto se zeleninou, masem nebo houbami. Poraďte.

4 Láda Láda | E-mail | 17. června 2010 v 21:28 | Reagovat

U Šmajstrly jsem si koupil na hrubo pomletou pohanku a míchám ji do jogurtu, tak půl na půl a jím s pečivem. Stačí ji také nasypat do teplého mláka, netřeba vařit a je kaše. Možno přisladit medem, marmeládou ap.

Zjistil jsem, že stejnou mouku prodává jedna prodejna v Ostravě, jen je o nějakou korunu dražší než u toho Šmajstrly.

5 rucuk rucuk | E-mail | 17. června 2010 v 21:59 | Reagovat

Zdenku, zklamu vás, ale nebyla jsem tam. Ty fotky jsem si ofotila a upravila právě ze Stylu, ale z textu jsem vybrala jen ty odborné věci. Mám pohanku vyzkoušenou. Teď i pro Hanako. Normální pohanka nemůže být hořká- spíše pohlídejte, jestli není moc stará. Na sítku jsem ji propláchla, mezitím dala vařit vodu  - čistou a když vařila nasypala jsem do ní pohanku.. Uvedla znovu do varu, hned zakryla poklicí (mám ty hrnce se silným dnem) a dala jen z hořáku pryč a zakryla utěrkou. V tom hrnci se totiž dá udržet  zakryté jídlo skoro hodinu bez přihřívání a je teplé. Já jsem tu pohanku udělala k dušenému hovězímu přednímu  masu, ke kterému jsem  krájela na drobno česnek, cibuli, dala provensálské koření, sůl, kousky papriky, trochu muškátového oříšku, takže šťáva byla výborná a tím i ta pohanka.  Pak jsem zjistila, že z toho půlkila pohanky mi zbude ještě dost, tak jsem  osmažila  kousky drůběžích prsíček a jater přidala samozřejmě zase cibuli, česnek a nakonec trochu majoránky, sůl a udělala rizoto.

6 rucuk rucuk | E-mail | 17. června 2010 v 22:04 | Reagovat

Zdenku, možná by se ta knížka dala i koupit od toho majitele, nemá nakonec stránku na internetu? Kouknu se na to někdy. Nebylo by špatné se tam podívat, nechtěla bych vás ale využívat, máte svých starostí a akcí dost. Možná bych se mohla domluvit s našimi  mladými a udělat si s nimi výlet o prázdninách. Máme teď všechny víkendy ,,obsazené", tak uvidíme dál. Děkuji moc za nabídku, ale až pojedete do Zábřeha ozvěte se opravdu.

7 Petr Petr | 17. června 2010 v 22:42 | Reagovat

Paní Růženko, Váš blog je pro mne tak hezkým zdrojem naprosto nových informací, že si nemohu odpustit Vám za to poděkovat. Takže ještě jednou DÍKY !!!

8 rucuk rucuk | E-mail | 17. června 2010 v 22:59 | Reagovat

7-Petr, neděláte si legraci? Ty informace jsou všude přístupné, já je jen vyloupnu, snažím se, aby to bylo jakž tak pestré. Jen taková navigace na užitečné (někdy i zbytečné lidské starosti a radosti). Ať je to myšleno v žertu nebo ne, i tak díky za to, že jste sem ,,zabloudil".:o)

9 rucuk rucuk | E-mail | 17. června 2010 v 23:48 | Reagovat

Zdenku, našla jsem a doplnila něco málo ke článku, snad mi nikdo hlavu neutrhne.

10 Zdenka Zdenka | 18. června 2010 v 7:37 | Reagovat

Vidíte, olej nesmím zapomenout koupit. Kdoví, je-li i pohankový...

11 jafava jafava | E-mail | 18. června 2010 v 8:50 | Reagovat

Dovolím si také přidat jednoduchý recept: pohankové vločky, bílý jogurt a med, smíchám v poměru, který mi chutná, a jím to k snídani. Je to rychlé, levné a zdravé. V zimě doplním trochou strouhaného syrového zázvoru. Pohankové vločky mají tu výhodu, že už se nevaří a tím odpadne nejsložitější část přípravy pohanky.

12 edita+svatosova edita+svatosova | E-mail | Web | 18. června 2010 v 12:36 | Reagovat

Pohanka je prima i pro spěchající hladové mladé lidi :-) Jednou jsem do horké pohanky hodila bylinky, sůl, rozpustit hermelín, a na proužky nakrájednou slaninu (co prostě lednice v tu chvíli dala) a bylo to moc dobré.

Ty vločky si zkusím sehnat, jestli z nich jde udělat kaši jen v horkém mléce bez vaření, tak to by se mi hodilo na dlouhé pracovní večery...

13 rucuk rucuk | E-mail | 18. června 2010 v 14:34 | Reagovat

11-jafava- nejsou ty vločky psané jako pohanková kaše? Tam by snad stačilo zamíchat ten jogurt. Lidé přijdou na ledaco, když se to týká navíc dobrého a rychlého papání, že?

14 rucuk rucuk | E-mail | 18. června 2010 v 14:37 | Reagovat

12-edita+svatošova, přiznám se, že jsem pohance přišla na chuť, zdá se mi chutnější než rýže , i když ani té se nevyhýbám. Snažím se to hodně střídat.  Ono to vaření u pohanky opravdu není náročné.

15 Kunc Kunc | 18. června 2010 v 19:56 | Reagovat

Paní Růženko inspirovala jste mě. Zkusím kachničku na pohance, když může být třeba na pomerančích.

16 rucuk rucuk | E-mail | 19. června 2010 v 11:29 | Reagovat

15-Kunc, dobrou chuť, tu kachničku bych brala a z pohanky bych udělala do ní nádivku, ochucenou- to by bylo, co?

17 velká voda velká voda | E-mail | 19. června 2010 v 13:16 | Reagovat

Úplně stačí pohanku po namočení nechat uvařit, osolit, posypat pokrájeným pórkem a nastrouhaným sýrem a omastit lžící oleje. Tomu říkám super večeře. :-))

18 rucuk rucuk | E-mail | 19. června 2010 v 21:07 | Reagovat

17- velká voda, když je hlad, sní  se i horší kombinace.U nás to máme tak, že dojídáme zbytky od oběda a pokud nic nezůstane,  chléb ve všech možných podobách či  doplněný vším, co lednice či spižírna dá.:-)) Ale jinak máte pravdu, kde je pórek je vždy chuť.

19 Teplik Teplik | 22. června 2010 v 19:05 | Reagovat

no ... pohankovou kaši jsem dělal, ale smrděla. tak jsem ze zbytku udělal pohankové karbanátky a ty byly super. Tak půl na půl s mletým, standardně dochutit a můžete si pochutnávat :-)

20 rucuk rucuk | E-mail | 22. června 2010 v 21:55 | Reagovat

19-Teplik, ona nesmrděla, má takovou tu vůni, jako neloupaná rýže, ale stačilo ji ochutit výrazněji buď na slano, či na sladko. Ale ty karbanátky byly proto dobré, že voněly masem a určitě česnekem či majoránkou, pepřem a pod. co jste zvyklí dávat, že?:-)))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx