Pro dobrou kondici i pro chuť.

20. května 2010 v 20:32 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí

Lidskému tělu přinášejí hojnost vitamínů skupiny B a kyselinu listovou, která posiluje nervovou soustavu dospělých a je nesmírně důležitá také pro zdravý vývoj lidského plodu. Patří mezi bohaté zdroje vápníku, draslíku, karotenu a selenu.. Kdo nebo co?


Jemné a křehké ředkvičky - jak dlouho je lidé znají? Již ve starém Egyptě tvořily jednu ze základních potravin dělníků při stavbách pyralahůdkové ředkvičkymid. Z jejich semen se také lisoval olej.

ředkvičky














Měly důležitou roli i v kulinářské magii. Planě rostoucí se kdysi jídaly před snídaní, jen tak se prý člověk vyvaroval výprasku a vyhnul se všem těžkostem, které ho mohly potkat během dne.
Ředkvičky
Pálivost ředkviček je ovlivněna zálivkou. Méně zalévané jsou pálivější. Také pěstované venku jsou ostřejší než pěstované ve skleníku.
Jsou přitom nenáročné a dají seředkvičkypěstovat i na balkoně.


Není jisté, odkud se k nám dostaly, ale pravděpodobně z Asie. Ještě dnes jejich největšími producenty jsou Čína a Japonsko.

Pikantní štiplavost bulviček mají na svědomí hořčičné oleje a silice, které si tato zelenina tvoří k ochraně před škůdci, bateriemi a plísněmi. Působí však podle výzkumů stejně i v lidském organismu. Na sliznicích, v zažívacím traktu, v ústní dutině a v oblasti nosohltanu .
Dezinfikují, brání množení bakterií, které způsobují střevní i žaludeční problémy, rozpouštějí usazený hlen, proto by se měly jíst při nachlazení. Za pomoci vitamínu C, který také obsahují , posilují naši imunitu.
Pro svoji nízkou energetickou hodnotu jsou velmi vhodné pro diety redukční a diabetické. Vyplatí se je podávat jako předkrm zvláště těžších pokrmů, protože stabilizují pohyb střev a zabraňují zácpě.
Konzumují se většinou syrové, ale jsou dobré podušené na cibulce s vejci jako mozeček, či naložené v octovém nálevu.
ředkvičky
ředkvičky










mrkvový krém s ředkvičkami a plátky česneku
















S čím se ředkvičky nejlépe snáší? S jakýmkoliv zeleným salátem, dokonce mladé lístečky z nich lze také použít, mají příjemně pikantní chuť. Rozumí si s ovocem, spojení s ním je chuťově nevšední.
Není dobré je kombinovat s jehněčím masem, králíkem a ani moc s rybami. (podle šéfkuchaře hotelu Park Holiday v Praze Martina Havla).

Francouzi prý preferují ředkvičky Radis gaudry s bílou špičkou.

Perlička nakonec (z historie):
Řekové jsou dodnes považováni za kultivovaný národ. Jejich noblesa však byla rázem pryč, když objevili cizoložství. Trestem byl t.zv. rhafanidosis, při němž využili pálivost ředkviček na sliznici z opačné strany těla, kam je je nevěrnici či nevěrníkovi pěkně rozkrojené vsunuli.

(zdroj Styl)

Přenesla jsem sem tu anketu, aby se mohli případně připojit další čtenáři.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Přemysl Čech Přemysl Čech | E-mail | 20. května 2010 v 21:31 | Reagovat

Růženko

ředkvičky miluji a pochybuji, že by mě s nimi dokázal někdo vytrestat... Pálí totiž velmi slabě... Křen je trochu lepší...

2 Pavlína Pavlína | E-mail | 20. května 2010 v 22:10 | Reagovat

No, já je sice nemusím, ale kupuji je a dcerky si je i sází. Mají je rády s chlebem, namazaným máslem. A kupuji je i pro psa :)))

Mám 3 psy a jeden, Francouzský buldoček - miluje ředkvičky, rajčata, papriky, banány, jablka..... Všechno. Přišla k nám dcerka s malým a kouká - mami, mňam, ředkvičky - a já na ni, nežer to, je to pro psa, ať se napapá, potřebuje vitamínky :))))

Byla jsem v úterý ve škole a ráno jsem udělala šopský salát, fikla jsem do něj 5 ředkviček, dala do lednice s lístkem: NECHAT!!!

Když jsem přišla, byla půlka pryč. Když jsem se zeptala, kdo to snědl, Dcerka povídá manželovi: vidíš, já jsem ti to říkala, že to je večeře pro Fida, pro nás mamka dělá bez ředkviček.

Nechala jsem je u toho, i když ten salát byl pro ně na večeři ke chlebu s tvarglema. Ať si zvykají :)))))

3 RPG RPG | Web | 20. května 2010 v 22:33 | Reagovat

V tom pivku je také spousta vitaminu B ;-)

4 caracola caracola | 20. května 2010 v 22:52 | Reagovat

Ředkvičky jsou fajn. Mají ale přeci jen jednu nectnost a to že mají tendenci se,  asi po dvou hodinách po požití, hlasitě projevovat. Není proto nejlepší nápad napráskonout se ředkvičkama před návštěvou divadla.

5 JM JM | 20. května 2010 v 23:13 | Reagovat

Zaujala mně Vaše věta: "..dají se pěstovat i na balkoně".

Když tuto větu kdysi vyslovil rozhořčený profesor v ekonomce, tak jsem se divila.

Dnes už ne! To při pohledu na různé haly.

6 edita svatosova edita svatosova | E-mail | Web | 21. května 2010 v 8:56 | Reagovat

Svazek ředkviček se dá teď sehnat za pětikorunu a jsou skvělé. Obvykle je chřoupu ke kozímu sýru nebo je tak samotné. Ale to podušení á la mozeček - to jsem netušila. Musím vyzkoušet :-)

7 týna týna | 21. května 2010 v 16:14 | Reagovat

při slovu mozeček mi naskakuje husí kůže, protože si představím květákový..., ale z ředkviček to zní velmi zajímavě, jsem v kuchyni stále ještě trochu analfabet, poskytnete mi prosím jednoduchý recept? nebo se mám inspirovat kuchařkou?

8 rucuk rucuk | E-mail | 21. května 2010 v 19:32 | Reagovat

7-týna, jednoduše nakrájet na kousky, pak nakrájet cibuli, rozklepnout si do hrnku vejce (množství podle toho pro kolik lidímto děláte či kolik máte těch ředkviček)  pak na ,,oblíbeném tuku"-másle, sádle, oleji- osmahnout cibulku, já to jen vzpěním, dát na to ty kousky ředviček jen krátce posmažit a pak dát ta vajíčka rozkvedlaná s trochou soli a zamíchat jak to máte rádi (ne měkko nebo do tuha).

9 rucuk rucuk | E-mail | 21. května 2010 v 19:38 | Reagovat

2-Pavlína, tak to máte dobré, když žere pejsek i zeleninu. Zelenou papriku také v menším množství  mainská mývalí kočka a z počátku i naše Mudla konzumovala, ale teď jen občas ožírá travičku na vyčištění žaludku od chlupů. Ředkvička na plátky, 1/2 rajče na kousky, kousek papriky také, v malém množství  sýr a šunkový  salám na kostky, k tomu kousek chleba , to je moje oblíbená večeře. Zajím to 1 jogurtem až  tak za hodinku a hotovo...

10 Kunc Kunc | 21. května 2010 v 20:09 | Reagovat

Dobrá je také kombinace, jedna ředkvička - jedna kachna.

11 Pavlína Pavlína | E-mail | 21. května 2010 v 21:22 | Reagovat

9] rucuk

Těm mým jedlíkům - tedy lidským :))), jsem dělávala:

na půlkolečka tenké plátky ředkviček - 1 svazek, 200 ml zakysané smetany, 1 ovčí bryndzu (10 - 15 dkg), lžíci másla, na jemné nudličky nakrájenou šunku. Zamíchat, podle chuti přisolit, podávat na vece či toustovém chlebu a navrch posypat jemně nakrájenou zelenou cibulkou. Teď zrovna před hodinkou to připravila dcerka - ta mladší, tak mě ťuklo, že to sem dám také :))) Dělá mi radost holka, v kuchyni se neztratí.

12 rucuk rucuk | E-mail | 21. května 2010 v 21:34 | Reagovat

11-Pavlína , díky, zkusím. Jen se mi zdá, že přisolovat nebudu, protože bryndza je dost slaná a šunka většinou také.  Možná přírodní ovčí sýr  by také nebyl špatný. Děláte mi chutě:-))

13 rucuk rucuk | E-mail | 21. května 2010 v 21:35 | Reagovat

10-Kunc, zdravím, vy tomu vždycky dáte korunu-aspoň se člověk zasměje:-))

14 mali.vata mali.vata | 21. května 2010 v 22:53 | Reagovat

Jo Růženko, také jsem při Kuncově komentáři opravdu vyprskla:-))

Já pěstuji vše možné, takže i ředkvičky, tentokrát jsme je vysadili na kompost, aby rychle vzešli a až se vytrhají, tak se tam opět nasadí okurky. je úžasné, když si můžete sami vše vypěstovat a když je chodím protrhávat a vytrhávám milimetrové rostlinky, které již barvou připomínají ředkvičky - kořínek bílý, dva centimetry červené a zbytek zelený... ty protrhané vlásky s mladými lístky také přidávám do salátu... a mozeček z ředkviček opravdu miluji, když se jich urodí hodně, tak je to má častá večeře. Jen o té souvislosti pálivosti a malé zálivce jsem nevěděla, díky. Hezkou dobrou noc!

15 babka babka | 21. května 2010 v 22:58 | Reagovat

Ředkvičky na mozeček dělám také i přidávám je do  různých  salátů. Pěstuji je celoročně a pokud mám na podzim větší úrodu rozšrotuji (na mixéru šrotuji vše:-)) , dám do igelitových sáčků zmrazit. Mám na celou zimu na mozeček.

16 babka babka | 21. května 2010 v 22:59 | Reagovat

1 Přemek

Pokud je červená ředkvička málo ostrá, bílá je ostřejší a nejostřejší je černá ředkev.

17 rucuk rucuk | E-mail | 22. května 2010 v 10:22 | Reagovat

16-babka, to je pravda. Na Slovensku pěstovali více ty bílé ředkve a černé, možná proto, že s nimi je lepší ,,porcování".Jedli je na chleba se sádlem nebo máslem na plátky slabší . Dodnes je má muž rád.

18 rucuk rucuk | E-mail | 22. května 2010 v 10:34 | Reagovat

Brokolicovou polévku jsem dělala tentokrát takto: Oddělila stonky, hrubou slupku seškrábla a rozsekala na menší kousky v mixéru, jednu velkou cibuli jsem také rozsekala a pak jsem ji dala zpěnit na  máslo, přidala brokolici chvíli míchala, mezitím jsem si v konvici uvařila vodu ( mám 1,7 lt maxim.) a zalila horkou vodou. Pak lze dolít. Okořenila, mírně osolila, přidala mrkev na kolečka, petržel, pokrájený česnek , dvě brambory na kostky a 6 na čtvrtky- ty byly pak vytaženy k masu. Vařím je většinou společně s polévkou, pokud dělám zeleninovou. Na hrnec jsem dala nerez děrované síto (patří k soupravě nádobí) pokladla růžičkami brokolice a přikryla nerez miskou. Tak se brokolice vařila v páře.  Celá polévka se vaří tak dvacet minut- kvůli bramborům- růžičky brokolice tam stačí dát tak na 10 minut. Do polévky pak už nic nedávám, jen vytahám ty větší kousky brambor a dochutím muškátovým oříškem a čerstvou bazalkou. Vypadá to možná pracně, ale není to tak hrozné a chuť je výborná. K bramborům a masu vařenému v papiňáku pak dáváme přímo ty růžičky brokolice. Jsme mlsní ,,na zeleninu", tak doplníme nakrájeným rajčetem, či ledovým salátem.

19 rucuk rucuk | E-mail | 22. května 2010 v 20:11 | Reagovat

Přenesla jsem sem tu anketu k volbám, kdo ťukal, už to po druhé nepůjde. Tak jen snad další :-)))

20 rucuk rucuk | E-mail | 23. května 2010 v 13:35 | Reagovat

4-caracola, tak nevím , jak u vás, ale u nás ředkvičky nějaké větší ,,větrání" nezpůsobují a to je ládujeme denně :-)))

21 Přemysl Čech Přemysl Čech | E-mail | 23. května 2010 v 19:33 | Reagovat

Musím říct, že ředkvičky konzumuji ve velkém, jedna z mých nejoblíbenějších zelenin...asi hned po rajčatech, okurkách a brokolici..

22 rucuk rucuk | E-mail | 24. května 2010 v 9:43 | Reagovat

21-Přemysl- mám ráda všechno co pokoušu a co ne, nakrájím si na plátky :-)) "Ledový salát je v poslední době moc dobrý.Papriku máme rádi hlavně syrovou.

23 babka babka | 24. května 2010 v 18:01 | Reagovat

Letošní první úrodu již budeme mít snězenou. Nechala jsem tomu našemu malému kloučkovi pár velkých. Zaslouží si je. Sadili jsme je spolu.

24 rucuk rucuk | E-mail | 25. května 2010 v 21:29 | Reagovat

Dnes jsem zase objevila recept na ředkvičkovou omáčku, když jsem hledala v sešitech o vaření nějaká zajímavá témata, ale samozřejmě pořád si budu myslet, že čerstvé jsou nejlepší.

Jen pro ty, kdo mají větší množství to tady uvedu:

25 rucuk rucuk | E-mail | 25. května 2010 v 21:39 | Reagovat

Ředkvičková omáčka.

2 svazečky ředkviček, olej, 4 lžíce hladké mouky, vývar z masoxu (nebo vlastní z masa či kostí) cukr, sůl, ocet, 1 dl kysané smetany, petrželka.

Očištěné ředkvičky natrouháme a osmahneme na oleji, hned je zaprášíme moukou, osmahneme znovu a zalijeme vývarem, dochutíme cukrem, octem, povaříme, na závěr zalijeme smetanou promíchanou s nakrájenou petrželkou.Dobrou chuť!

26 Teplik Teplik | 7. června 2010 v 20:31 | Reagovat

zajímavý, vždycky mi přišly takový k ničemu a teď vidím jak jsem se mýlil :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx