.

Bloguji od 11.srpna 2008 - - k této vzpomínce přidejte 1 rok.
Jsem tady s Vámi ráda, jste zde všichni vítáni.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Pěstujme si řeřichu...

7. dubna 2010 v 16:54 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
výhonky řeřichy

Řeřichu zná skoro každý, kdo se učil říkat -ř- a znali ji i naši předkové jako zdravou rostlinu, která prospívá celému tělu. Dokonce ji nakládali do pálenky a tu pak užívali jako lék. To je ta nejpřijatelnější( pro mnohé) varianta.



Řeřicha - latinsky Nasturtium- nos trápící- je elixír vitamínů a minerálů.(Má podobný efekt jako cibule)

Je mimořádně bohatá na vitamín C - ve 100 gramech se jej vyskytuje 30-100 mg. Vitamín E. Pak je v ní karoten síra, hořčík a jiné minerály. Ovlivňuje příznivě lidský metabolismus a zlepšuje zažívání.

Je vhodná pro lidi zdravé, staré i mladé, pro diabetiky, pro redukční dietu( Zanedbatelná energetická hodnota) .Jen pro šetřící dietu je pro svoji peprně říznou chuť nevhodná. Kuřáci prý mohou snížit riziko rakoviny plic (podle jedné klinické studie), snědí-li denně 170 gramů řeřichy.

Co se vyplatí vědět:

- Při dodržení hygienických pravidel lze řeřichu pěstovat po celou zimu i doma. Základem jsou zdravá, chemicky neošetřená semena, nejlépe v biokvalitě.

- Řeřicha má v semenech dostatek zásobních látek a navíc velmi krátkou vegetační dobu. Proto vyraší i bez půdy jen na vlhké vatě.

- Na jednu porci se počítá maximálně s polévkovou lžící výhonků.

- Vstřebání vitamínu C z řeřichy podporuje velmi kvalitní olej. Proto by nikdy neměl chybět v zálivce salátu, kde se tato křehká zelenina vyskytuje.

- Výhonky řeřichy mohou pomoci při odvykání kouření. Po zásaditých jídlech, mezi něž patří, se totiž chuť na cigaretu dostavuje pomaleji.

- Ze sáčku semínek lze mít i několik sklizní. Stačí počkat týden až deset dní , až rostlinka na vlhké vatě povyroste a pak už jen ustřihnout. Používají se výhonky vysoké 6-10 cm, čím jsou mladší, jsou chuťově výraznější.
- Řeřichu lze pěstovat i na zahradě, pozor, jakmile vykvete, ztratí svou jemnou chuť.

- Kromě masa, lze ji spojovat s nejrůznější zeleninou, omáčkami, na př. ze smetany, ochucenými másly, těstovinami či rýží. Nejlépe ji používat čerstvou, případně až na konečné dochucení - už nevařit, aby se uchovaly všechny vitamíny a svěží barva.
řeřicha na chlebíčku
sendvič dochucený řeřichou










Existují 3 druhy řeřichy- řeřicha setá - bělavé stonky a tmavě zelené jemné lístky. Nejlépe používat čerstvou a nepříliš krájet - bylinkové omáčky, vaječné pokrmy , tvaroh.


vaječný pokrm s řeřichou
řeřichová pěna s vanilkou










- Potočnice lékařská - větší listy, intenzivnější natrpklá chuť podobná ředkvi. Je dobrá v zálivkách i polévkách, ale také s lososem a tenkými plátky studené pečeně a šunky.

polévka z potočnice lékařské
Hráškový mix s řeřichou a jogurtem











- Lichořeřišnice. Kromě listů s lehce pepřovou chutí jsou jedlé její oranžové květy, které navíc i zdobí pokrmy. Vhodná do salátů i do omáček, naložená poupata mohou nahradit kapary.


Pečený losos s řeřichovou krustou
Čínský salát ze skleněných nudlí s řeřichou












Takže doplňte si po zimě vitamíny, posilte imunitu!

Lidová medicína používala šťávu z řeřichy k zesvětlení pih.



(Zdroj: Styl)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rucuk rucuk | E-mail | 7. dubna 2010 v 17:22 | Reagovat

Takže dnes něco pro zdraví, ne se jen tak ,,krmit".

2 velká voda velká voda | E-mail | 7. dubna 2010 v 20:45 | Reagovat

Jako holka pamatuju akorát lichořeřišnici, té jsme říkali řeřicha. Tu pravou, peprnou, jsem poznala až začátkem devadesátých let, tuším před některými volbami. Sáček semínek byl součástí předvolební kampaně (a co bych si měla pamatovat, zapomenu!).

3 MIRA MIRA | 7. dubna 2010 v 20:55 | Reagovat

Řeřicha, řeřicha, to je dobré do břicha?

4 Přemysl Čech Přemysl Čech | E-mail | 7. dubna 2010 v 20:57 | Reagovat

MIRA

Řeřicha, řeřicha,

to si břicho "zadýchá"...

5 Přemysl Čech Přemysl Čech | E-mail | 7. dubna 2010 v 20:59 | Reagovat

velká vodo,

je to jednoduché, semínka posílají vždycky lidovci...oni si na to množení přece potrpí...

6 rucuk rucuk | E-mail | 7. dubna 2010 v 21:08 | Reagovat

Poslouchejte, než by to rozdávali, co kdybyste si to koupili? Je prý docela laciná. Vysévat se to může po částech.

Už jsme těmi volbami nějací- s prominutím - zblblí?:-)) Já ty letáky nečtu, na shromáždění nechodím, ty sliby už znám skoro nazpaměť...

7 MIRA MIRA | 7. dubna 2010 v 21:43 | Reagovat

[4] Přemysl Čech

Bedřichu, Bedřichu, cos to sežral? Řeřichu?

8 Pavlína Pavlína | E-mail | 7. dubna 2010 v 21:49 | Reagovat

Řeřichu mívám doma skoro stále, ale nenapadlo by mě, že bych já jako kuřák měla zchroustat 170 g. Bleee :)

Lichořeřišnice nejen pomáhá, ale je to i hezká léčivka, sázím ji k plotu a pak si ji suším na čajíčky nebo mastičky.

A neznáte náhodou nějakou politickou stranu, co by místo řeřichy rozdávala vitamín UB (uzený bůček) ?

Nebo by se také někomu snad hodili i létající pečení holubi do huby, není-liž pravda?

9 Pavlína Pavlína | E-mail | 7. dubna 2010 v 22:07 | Reagovat

PS: omlouvám se, před to Bleee:) patří ještě slovíčko - denně.

10 MIRA MIRA | 7. dubna 2010 v 22:12 | Reagovat
11 rucuk rucuk | E-mail | 7. dubna 2010 v 22:47 | Reagovat

8-Pavlína a co ten výluh, to by nepomohlo? To by nemuselo být bleee, ale mám dojem, že byste hodně ,,větrala", což také není na škodu.

Uzený bůček moc nerada, spíš jednou za čas libové uzené. A holubi jsou moc kostnatí:-)))

12 rucuk rucuk | E-mail | 7. dubna 2010 v 22:48 | Reagovat

No ještě, aby při tom užívání výluhu(samozřejmě v alkoholu) nevznikl  návyk.

13 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 7. dubna 2010 v 23:56 | Reagovat

11 rucuk

Loni jsem dostal po práci s kombajnem dušené, nadívané holoubě.

Vzal jsem si to domů, až se osprchuji. Žena to ještě neviděla a odmítla i jen ochutnat. Bylo to jen dobře, stačilo mně k večeři.

14 rucuk rucuk | E-mail | 8. dubna 2010 v 9:06 | Reagovat

13-nar.soc.- Je to fakt jen pro jednoho a to ještě s nádivkou.

15 tereza tereza | Web | 8. dubna 2010 v 9:54 | Reagovat

Řeřicha je výborná. Na Velikonoce ji pěštuji místo osení, ozdobím vejci a dekorace je na světě!

16 rucuk rucuk | E-mail | 8. dubna 2010 v 10:27 | Reagovat

15-tereza, to by mohlo být. Osení je dobré pro kočky na ,,ožírání", ale řeřichu by asi kvůli  peprnému aroma neožíraly. Bazalku a mátu peprnou,, nerady". Také k něčemu je to dobré.:-))

17 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 8. dubna 2010 v 15:07 | Reagovat

Zdravím Vás Růženko!Tak to já bych si raději dal to libové uzené,popřípadě ten bůček.Řeřichu jsem asi nikdy neviděl,možná jsem ji někde v jídle měl,ale nemám zdání,jak to voní a jak to chutná.O bůčku bych mohl vyprávět,mám po něm mozol na břiše,který těžko zničím.Co bych zato dal!Slabá vůle je hrozná.

18 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 8. dubna 2010 v 15:12 | Reagovat

Jinak jsem byl v neděli na návštěvě v Zábřehu u Pospíšilů a tak jsem otestoval autíčko,co jsem si pořídil.Byl jsem i za synem a vnučkou ve Velkých Losinách.Kdybych věděl jak to zařídit,tak jsme si mohli někde Vy,Váš manžel a já dát dobré kafíčko.

19 rucuk rucuk | E-mail | 8. dubna 2010 v 18:12 | Reagovat

18-Zdenál z Hané- Zdenku, není všem dnům konec a do Zábřeha určitě ještě pojedete. Stačí pak dát vědět, třeba i na můj email předem, napsala bych vám telefon a pak zavolat, kdy tady budete. Kafe by mohlo být , máme tu docela hezkou  novou kavárnu v  nejhornějším patře nové přístavby kousek od nám.Osvobození a je tam výtah a nekuřácké prostředí a pěkná vyhlídka z terasy kolem dokola na Zábřeh. A jinak by to šlo i u nás, žádný luxus, normální panelák, ale 2.patro bez výtahu!!!

20 Pavlína Pavlína | E-mail | 8. dubna 2010 v 20:43 | Reagovat

12) rucuk: no, to by se taky mohlo stát, já si "čuchnu" ke špuntu a je to hotovo. Raději si dám dobré suché kvalitní vínko. Bílé nebo červené. I když dnes jsem si natrhala kopřivy na čajíček a donutila celou rodinu popíjet ho celý den.

Dcerka jen kroutila očima a prý: ježišmarjá, ještěže v pondělí odjíždím na školu v přírodě, jinak bys mě úplně otrávila:)

Dnes byl den, jako malovaný a když se na nás přišel podívat zeťáček, tak jen tak mimochodem říkám - dneskáj bysme mohli něco venku podělat, né? (myslela jsem něco si opéct na roštu a tak...) A on mi odvětil, tak jo, si vem kýbl a nějaký hadr a běž mi umejt auto, protože ti pos... holubi měli stejný nápad! :))))))

21 rucuk rucuk | E-mail | 8. dubna 2010 v 21:39 | Reagovat

20-Pavlína, to dobré, tak čajíček z kopřiv jim nutíte, sama vínko popíjíte. Nevím proč, ale po skleničce červeného vína se mi chce spát. Slivovice mě moc neuspává- ono taky co s jednou štamprličkou, že?  A ten zetáček je  buď oprsklej nebo jste si to vymyslela?:-))) Koukám jedním okem na Pepíčka Zímu, předtím jsem otevřela emaily a poslechla si zrovna dvě provedení La Palomy doprovázené jednou obrázky  moře a po druhé loděmi. To byla pohoda. A  Případy detektiva Murdocha se mi také líbily. Ty ženská schopnost dělat více věcí najednou mi jednou bude osudná- úplně zblbnu. Mezitím jsem dávala mužovi kousek zmrzliny, na kterou o Velikonocích nedošlo. Mohla by se v mrazničce zkazit, že?:-)))

22 rucuk rucuk | E-mail | 8. dubna 2010 v 21:39 | Reagovat

Ta ženská schopnost...

23 Pavlína Pavlína | E-mail | 8. dubna 2010 v 22:00 | Reagovat

Mám zeťáčka ráda, šťoucháme do sebe, děláme si srandu. Já jsem spíš recesista, smíšek a puberťák. Jeho taky nepřekvapilo moje přání k jeho nedávným narozeninám: "Jsi už tak starý, nechceš se mnou trénovat skoky do rakve? Mládí máš v pr... a na důchod už nedosáhneš!"

Minule mi poslal meilem "tapetu pro tchýně" a řehtala jsem se u toho snad hodinu.

Manželova maminka mi byla vynikající tchýní - spíš maminkou a doufám, že na mě zeťáček bude vždycky vzpomínat v dobrém :)

24 rucuk rucuk | E-mail | 8. dubna 2010 v 22:29 | Reagovat

23-Pavlína, tak je to dobře. Synové mají také dobré tchyně, ony je mají také rády a já mám také dobré snachy. Moje tchyně je již bohužel pryč, ale stále si na ni  vzpomínám. Hodně jsem se s ní také nasmála. Ona zkoušela mluvit po česky, já maďarsky a šlo nám to jako psovi pastva, vznikaly nové tvary slov. Ona rozuměla a hlavně tata uměl slovensky, protože dělal na tratích po hlavní trase ČSD. Bude vzpomínat, bude, nebojte se, hlavně až tehdy, až bude mít také děti z domu.

25 JaRo - Brno JaRo - Brno | E-mail | 9. dubna 2010 v 13:23 | Reagovat

Kdysi jsme se bavili říkankou: Kvete kvete řeřicha, Dikobraz nám pelichá - půjde-li to takhle dýl, bude z něho Krokodil . .

Zdali naše milovnice řeřichy ví, co tím veršotepec chtěl říci?

26 mali.vata mali.vata | 9. dubna 2010 v 14:04 | Reagovat

Terezo, také to tak dělám - pěstuji řeřichu místo osení a zapichuji do nich ozdobené kraslice pro velikonoční výzdobu. Dořezala jsem si jí zrovna včera, chutná mi i jen tak samotná... a to jsem vůbec netušila tu spojitost s kouřením:-)... zatím opravdu stále zvládám!!! rozhodla jsem se přestat kouřit v listopadu loňského roku, ale do Silvestra jsem si ještě občas jednou za týden zapálila, od 1.1.10 ani jednoho šluka!!!! jsem šťastná doufám, že už to mám za sebou:-)

27 rucuk rucuk | E-mail | 9. dubna 2010 v 18:45 | Reagovat

25-JaRo- bodejť- u nás Dikobraz, v SSSR Krokodil. Obroušené ostny, přizpůsobení- moc nerýpat, že? Do koho si domyslete...

28 rucuk rucuk | E-mail | 9. dubna 2010 v 18:47 | Reagovat

26-mali.vata, gratuluji a vydržať!!!!!!!§ Držím palce, kdyby už ne o to zdraví :-)), tak o ty ušetřené korunky... Utraťte je smysluplněji.

29 rucuk rucuk | E-mail | 11. dubna 2010 v 11:24 | Reagovat

Jen tak sem hodím recept na řeřichovou pěnu s vanilkou:

2 vanilkové lusky, 200 g čerstvé řeřichy, 4 vejce, O,5 lt smetany na šlehání, 80 gr. moučkového cukru, 2 plátky želatiny, 400 gr švestek. Ve vodní lázni ušleháme do husta 2 vejce a 2 žloutky s částí cukru a vanilkou. Želatinu rozpustíme v troše vody a necháme na teple. Do smetany pevně ušlehané se zbylým cukrem přidáme řeřichu, spojíme s vaječnou  hmotou i želatinou a dáme na 3 hodiny ztuhnout v miskách. Podáváme na plátcích švestek, přelité ovocnou omáčkou.

Tedy jsem zvědavá, kdo by to zkoušel. Ta chuť musí být zvláštní...

30 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. ledna 2011 v 18:47 | Reagovat

Všimla jsem si, že tento článek četlo dalších asi 5 lidí, tak by mne zajímalo, jestli to náhodou někdo nevyzkoušel tu pěnu s řeřichou. Asi ne. Jinak je řeřicha jako ,,koření" k jídlům dobrá. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama






Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx