Co se papalo a papá na Hané?

27. dubna 2010 v 19:53 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Haná




Úrodná Haná prý dostala do vínku holomócky tvarůžke, prostijovskó režnó, kojecký pepřek a veškovsky děvčata.
Tvarůžky jsme již dobře probrali (jsou vlastně z Loštic), kojecký pepřek je vyhlášená kojetínská červená paprika, která již v 16. století proslavila Kojetín. U režné jde o pálenku z 11 bylin, kterou podle receptu ze 17. století dělají v Palírně U Zeleného stromu v Prostějově.



Tak a co ostatní jídla? Podívejme se na malý kulinářský slovníček:
Malý kulinářský slovníček



V podstatě byly chloubou zdejší kuchyně omáčky- dva hlavní typy - černá a bílá.
Černá se původně vařila z tmavého piva, ořechů, rozinek, sušených švestek, bezinkových povidel a perníku. Pikantnost jí dodávala vepřová krev propláchnutá octem. Byla to omáčka sváteční, takže se podávala s vánočním kaprem či o svatbě k drůbeži.





Méně nákladnou formou byla trnčenice: Ze sušených švestek přes noc namočených do vody, pak v ní povařených, přidaných povidel, špetky soli a koření, se záklechtkou ze smetany a mouky. Dávala se k uzenému masu s knedlíkem, ale stylověji s hanáckými poškrabky (pečené kynuté bochánky).
uzené s trnčenicí




Bílá omáčka vždy obsahovala smetanu a většinou křen, který jí dodával pikantní chuť. Dále se dávaly k hovězímu omáčky cibulová, česneková, jablíčková, okurková, či slavná houbovka s kyselou smetanou. V týdnu se husté omáčky vařily bez masa, většinou s knedlíkem.

Svatby byly na Hané pravé labužnické orgie a většinou trvaly až 3 dny. Kromě zabitých 2-3 vepřů, jalovice, se upeklo z celého pytle vdolků-koláčů 100 plechů. Korunu tvořil svatební koláč do jehož středu se vybíralo na nevěstu.
Podávaly se tři polévky, maso s omáčkou, klobásy s hrachem, či droby v trčenici. Vařená slepice, která byla symbolem plodnosti. Další chod- původně skopová, později vepřová pečínka se zelím. Uzavřela to krupičná kaše s medem, aby novomanželé znovu okusili pokrm, jímž je matka poprvé v životě nakrmila a měli tolik dětí, kolik v ní bylo zrnek.

Pro ilustraci pár ukázek z běžného jídelníčku:

Bratříčková polévka: hrách, fazole, čočka, kroupy, kořenová zelenina- vše stejná váha 50 g, jíška ze 30 g sádla a 30 g hladké mouky, 1 litr vody, sůl (pro 4 osoby) Luštěniny přes noc namočíme, pak ve stejné vodě uvaříme s kroupami, před dokončením přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a cibuli. Zahustíme jíškou, okořeníme majoránkou a osolíme.

hanácká syrnica




Hanácká syrnica (4 porce)
O,5 l vody, 0,5 l mléka, sůl, kmín, l lžíce másla, 3 olomoucké tvarůžky, 125 g staršího tvarohu. Mléko a vodu povaříme se solí a kmínem. Pak přidáme pokrájené tvarůžky, máslo a už nevaříme. Do mísy rozdrobíme tvaroh, přilijeme vroucí tekutinu a necháme chvíli stát pod pokličkou. Podáváme s vařenými brambory či chlebem.

slaninové knedlíky

domácí uzené maso
vyuzené domácí klobásky
beneše,lívance pečené






Zdejší specialita podle šéfkuchaře restaurace Leguán z Olomouce: Žemláče, které se dělají dodnes. Kousky opečených rohlíků, ovar, cibulka, krev, sůl a muškátový květ.

Samozřejmě jídla obsahující tvarůžky, různé omáčky vč. dnes už méně vařené omáčky papoly ze sušeného ovoce.


Takže, divíte se, že muži a ženy z Hané jsou vždy zobrazováni jako lidé,, krev a mléko"?


(Zdroj: článek ze Stylu)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rucuk rucuk | E-mail | 27. dubna 2010 v 20:14 | Reagovat

Jen pro zajímavost, mnoho z těch omáček vařila naše babička a dělala ten uvedený Stařenej sýr z tvarohu s kmínem a solí a na prkénku u sklepa se to nechalo tak dlouho, až se to ,,táhlo" a smrdělo to jako deset čertů, jak říkávál dědeček, který ten sýr měl rád na měkký chléb.

2 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 27. dubna 2010 v 20:32 | Reagovat

Zdravím Růženko !Zrovna včera jsme si se ženuškou uklohnili smažené tvarůžky a k tomu brambory a kyselý okurek.No to byla bašta!Dcera nám dovezla ten slíbený 4 kilový balík,tak jsme se zase rozmlsali.l

3 rucuk rucuk | E-mail | 27. dubna 2010 v 20:37 | Reagovat

Náhoda, my jsme mluvili o tom, že bychom ty 2 kg chtěli, až pojedete za příbuznými, chtěla jsem vám to psát do emailu. Tak to vám asi nevydrží než pojedete, že? My je rádi s chlebem a máslem.

4 anoli anoli | 27. dubna 2010 v 20:41 | Reagovat

Krásný večer-myslím že jsem dostala hlad a že mě honí mlsná-v lednici jedna oběšená myš:-)) asi to půjdu zaspat:-))

5 sona sona | 28. dubna 2010 v 10:54 | Reagovat

Nechci vypadat jako totalni gurmansky barbar,ale co je to prosim Trncenice?

Ja tam vidim..snad kdedlik a omacku snad rajskou?I kdyz vzhledem k tomu uzenemu masu...to bude nejspise omacka jina.-))

Bratrickova polevka..snad cocko hracho fazolacka?

6 Zirk Zirk | 28. dubna 2010 v 13:43 | Reagovat

To rucuk 1

znám to též, ale z denšního prodávaného tvarohu se vám to nepodaří.

7 Hanako Hanako | 28. dubna 2010 v 14:22 | Reagovat

6 Zirk  Tvaroh musí být hrubší, ne ten jemný. Kolegině doporučovala dát tvaroh nejdříve trochu zmrazit a pak použít.

8 Hanako Hanako | 28. dubna 2010 v 15:46 | Reagovat

7 ..kolegyně..

9 rucuk rucuk | E-mail | 28. dubna 2010 v 18:17 | Reagovat

5-sona, tak jsem ten recept na trnčenici přidala k obrázku do článku i na tu syrnici. Ostatní je už docela známé, ne? Já bych to typovala na povidlovou omáčku, tu vařila naše babička, bylo to sladkokyselé (z neslazených povidel) a s hovězím masem a buď s bramborem nebo kynutým knedlíkem, moc dobré.

10 rucuk rucuk | E-mail | 28. dubna 2010 v 23:36 | Reagovat

Nemohu sem moc chodit, dostávám chutě...

11 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 30. dubna 2010 v 14:45 | Reagovat

A Růženko,říkáte chutě-a kdopak nás tu tak už dlouhý čas rozdražd"uje těmi mlsánky a receptůrami,že by to byla jiná Růženka?Já jinou neznám,tak se nedivte,že máme v ledničkách i tu vyschlou myš,jak tu jedna psala.Asi půjdu do ledničky a dám si tam něco na uklidnění-důchod malý-chutě veliké-tak to musím nějak rozřešit,půjdu na brigádu a pak začnu vařit z těch vašich nápadů a do roka mám zase 185 kg a jdu pod fialky,tam už bych si s Váma a všema těžko pokecal,tak se raději zahamáuju.Táta,až se ráno vzbudí,tak ho dotlačte pod rozkvčetlou jablon".třeba se pochlapí.Já jsem mojí také popřál k svátku když měly čarodějnice svůj den,no a přežil jsem to.

12 rucuk rucuk | E-mail | 30. dubna 2010 v 16:31 | Reagovat

11-Zdenále, díky. Zítra asi sotva muže dotlačím pod kvetoucí strom, přestože kolem paneláku krásně kvetou třešně - naše i ty ,,japonské" Sakura začínají mít poupata. Jdu opět jako ,,fotografka" na akci- za Červený kříž- ke Kulturáku. Chtějí mít zase pár obrázků pro kroniku, tak od 9 hod. nevím dokdy tam budu potlapkávat a hledat pěkné záběry. Jen aby bylo aspoň trochu hezky.

K tomu jídlu: Jen chci všechna ta politická témata trochu odlehčit. Vím, že stejně každý má své zvyky , vaří podle svých zvyků. Myslíte, že někdy nemám chuť na něco takového? Pak stejně jdu, vezmu si jogurt nebo krajíc chleba a žužlám si s představou, že je to ta pochoutka. Stejně jsem asi vadná, protože mi nejlépe chutná měkký chléb s čerstvým máslem. Obměňuji si to tak, že k tomu přiložím buď kousky jablíček, nebo potřu džemem, někdy si dám pažitku, ředkvičku, papriku, rajče- co je po ruce. Jsem v podstatě skromná:-))

13 Hanako Hanako | 1. května 2010 v 13:00 | Reagovat

12 rucuk  Pěkný májový den. Po  nočním májovém deštíku sluníčko krásně svítí. Píšete, že jste skromná. Jinde jste psala, že j váš muž šetrný. Je vidět, že už před lety měl s výběrem partnerky  správný odhad.

14 rucuk rucuk | E-mail | 1. května 2010 v 23:43 | Reagovat

13-Hanako, tak to nevím, jestli by vám to  odsouhlasil, ale už  to, že jsme to vydrželi tak dlouho... Jsou ale podstatně klidnější dvojice. My oba dovedeme bouchnout jako papiňák, ale dlouho nám truc nevydrží. Naučili jsme se říkat: já už se nezlobím a vůbec nějak přecházíme to, kdo to vlastně začal:-))

15 rucuk rucuk | E-mail | 2. května 2010 v 22:21 | Reagovat

Tak zítra budeme mít ,,zdravé jídlo": Domácí kysané zelí, uzené libové, bramborové knedlíky- páni, jáí mám hlad. Honem se napít vodičky a jít spát. Kdo spí, chleba nejí....-.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx