Náš další kulinářský skvost-Pardubický perník.

30. března 2010 v 18:12 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Nejslavnější český perník pochází z Pardubic, kde jeho výroba začala v 15. století. Recept na ten pravý se dodnes přísně střeží a získal dokonce ochrannou známku EU a nikdo na světě ho nesmí napodobovat. K jeho výrobě je třeba hlavně med, proto měli perníkáři i včelstvo. Český med má výtečnou kvalitu a nejen to, Pardubický perník se pekl výhradně na plechu vymazaném včelím voskem.



Paradoxně mu však dala jméno surovina, která má ke sladkosti daleko: pepř. Dříve se totiž dával do těsta a proto se tomuto pečivu začalo říkat peprník, mistři perníkáři se nazývali latinsky artopiperisté, německy Pfefferkuchler.
Těsto na tento perník se musí hodně uležet, dříve třeba i půl roku. Dodnes doporučuje řada receptur nechat těsto 2 -3 dny uležet, vyplatí se to. U domácího perníku se vyplatí před pečením přidat do těsta lžičku neslazeného černého čaje. Zůstane pak déle vláčný.

Původně se perníkové těsto vtlačovalo do dřevěné formy vysypané hrachovou moukou. Vyklopilo se a upeklo. Aby se perník krásně leskl, potíral se při pečení směsí žloutků a tmavého karamelu. Teprve později se začal zdobit cukrovou polevou.
perníková chaloupka
Mezi nejstarší formy u nás patří Tři hudci z r. 1688 v muzeu v Úpici.
perníková forma
perníkové nádraží











Každý rok lze pravý Pardubický perník ochutnat na květnových Slavnostech perníku v Pardubicích.
Dovede prý probouzet lásku.
pardubický perník
perník












Nejen staré receptury, ale i nové podoby klasiky lze vítat. Hodně použití má tvrdý perník na strouhání, který lze použít i na obalování knedlíků i sypání dortů, do vánoční černé omáčky a dodá výtečnou chuť i rajské omáčce. Co teprve na ovocné knedlíky sypané cukrem a strouhaným perníkem.
Ke zvěřině se dělají perníkové knedlíčky: pro zajímavost uvedu recept...
5OO gramů staršího toustového chleba, 100 gramů tvarohu, 3 vejce, 100 gr hrubé mouky, hrst kostiček perníku, sůl, strouhaný perník na obalení.

Suroviny smícháme a vytvoříme střední kulaté knedlíčky. Povaříme 5 minut ve vroucí vodě a pak hned obalíme ve strouhaném perníku. Podáváme ke zvěřinovému guláši, kančí, či daňčí kýtě. Dobrou chuť.
perníkové knedlíčky ke zvěřině

Důležitý je fakt, že perník má jen velmi málo cholesterolu. Také energetická hodnota není nijak velká. Snad jen na obsah sacharidů by měli dát pozor diabetici a také lidé se zažívacími potížemi by měli počkat, až se jim žaludek zklidní.


Perník lze péci v lité formě, což bývá často rychlý moučník, doplněný marmeládou a případně polevou čokoládovou či citronovou.



Jsou však i moučníky, kde je perník součástí, ač to tak nevypadá.Třeba skořicový piškot s perníkovou pěnou, perníkový dort se švestkami, perníkový krém .
skořicový piškot s perníkovou pěnou
perníkový dort se švestkami
Podle toho jak slyším kolem sebe, perníčky jsou oblíbené téměř v každé domácnosti a většina dnů svátečních se bez nich neobejde. Dají se totiž připravit předem.
Přidám ještě doporučení cukrářky v Tursku na jejich skladování.
Perníkové ozdůbky a koláče i lité buchty z perníků by se měly uložit v papírových krabičkách do prostor s větší vlhkostí, jako jsou balkon či veranda. U perníkových ozdob mnohdy i na 14 dní a teprve po této době je zdobit polevou.
Zdroj:článek ve Stylu
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rucuk rucuk | E-mail | 30. března 2010 v 18:17 | Reagovat

Ještě dodatek: Perníkem se kdysi i platilo. Hlavně při hře v kostky- vrhcábech. V době husitské tato hra byla považována za hříšnou, takže i pardubický lahodný perník na určitou dobu  upadl v nemilost.

2 babka babka | 30. března 2010 v 20:29 | Reagovat

Dnes jsem už jeden perník, s těmi velikonočními malůvkami snědla. Při větším nákupu jich vždy pro otce koupím víc.Bývají se švestkovou, rybízovou,meruňkovou, náplní. Otec je má  rád ke kafíčku (teď už jen meltovému) a pak je ujídám i já. Ale musí být měkké.

3 babka babka | 30. března 2010 v 20:31 | Reagovat

Pokud peču perníčky na vánoce, dávám do krabice rozkrojené jablko.Natáhnou z něho vlhkost. Přiznejte se kdo pekl velikonoční perníčky?

4 Hanako Hanako | 30. března 2010 v 21:01 | Reagovat

Pro ty, kdo se chtějí dozvědět o perníku ještě více, a přečíst si příběh perníkářky Jindry Dvořákové, doporučuji knížku Marie Kubátové Medový perníček - do srdce chodníček. S paní Jindrou Dvořákovou jsem se osobně setkala.  Vitalitu této paní, které se pomalu blíží devadesátka , můžeme jen závidět. Předpisy na perník a perníčky jsou v té knize také. Moc pěkné čtení.

5 Hanako Hanako | 30. března 2010 v 21:06 | Reagovat

Strouhaný ochucený perník se může použít také jako náplň do buchet a kynutého závinu.

6 rucuk rucuk | E-mail | 30. března 2010 v 21:53 | Reagovat

anako, nedávno jsem dostala ukázky perníčků- to byla paráda. Neuměla bych to tak ozdobit, nemám asi na to trpělivost (možná ani nadání). Strouhaný perník dávala babička do makové náplně- pomletý mák, strouhaný perník, trochu mléka, skořice, příp. trochu cukru dle potřeby. Do hruškových povidel na zahuštění trochu perníku strouhaného, prostě ty náplně perníkem zahušťovala.

7 rucuk rucuk | E-mail | 30. března 2010 v 21:54 | Reagovat

3-babka- na Velikonoce bude jen slepované linecké, aby bylo něco sladkého na stole, jinak u nás je to spíše ,,masová" a ,,nádivková" záležitost.

8 Přemysl Čech Přemysl Čech | E-mail | 30. března 2010 v 23:27 | Reagovat

Tak na perník moc nejsem...jen ten bývalý, slepovaný marmeládou, zasytil jak oběd...

9 tereza tereza | Web | 31. března 2010 v 9:55 | Reagovat

Perník miluju. Je to můj nejoblíbenější moučník. A už jsem se ho naučila i v bezlepkové variantě :-) Nemáte předpis na tu perníkovou pěnu nebo perníkový krém?

10 babka babka | 31. března 2010 v 10:47 | Reagovat

Ještě jsem se s pojmem perníková pěna nesetkala. Podle vybrazení by to mohla být perníková duha. Základní suroviny byly: máslo, tvaroh, cukr, želatina.Nebo místo tvarohu a másla šlehačka, nebo také jogurt. To se dá různě ochucovat a přibarvovat.

Kdo to ví, odpoví, odpoví mi na otázku, co je ...

11 rucuk rucuk | E-mail | 31. března 2010 v 13:49 | Reagovat

Skořicový piškot s perníkovou pěnou:

------------------------------------------------

5 vajec, 100 gr cukru krupice, 80 gr hladké mouky, 6 lžiček stolního oleje, 1 lžíce skořice. Do pěny vyšlehané z vajec a cukru vmícháme olej a pak mouku se skořicí. Těsto rozetřeme na pečicí papír  na plechu a upečeme při 200°C.

Hrušková vrstva:

----------------------

3 hrušky, 50 gr másla,60 gr cukru krupice, 1 balení želatiny (2 plátky želatiny) 3 dcl hruškového džusu.

Kostičky hrušek s cukrem podusíme na másle. Z hotového piškotu vykrájíme podložky do formiček, potřeme hruškami, zlijeme želatinou rozpuštěnou v džusu a dáme vychladit.

Perníková pěna:

--------------------

12  lžic šlehačky, 50 gr bílé čokolády, 50 gr strouhaného perníku.

Pevně ušlehanou šlehačku, perník a rozpuštěnou čokoládu zlehka promícháme, nastříkáme na želatinu a necháme znovu ztuhnout.

12 rucuk rucuk | E-mail | 31. března 2010 v 13:54 | Reagovat

Perníkový krém brülée (4 porce):

-----------------------------------------

1 litr smetany, 170 gr žloutků, 60 gr cukru moučky, 60 gr cukru krupice, perníkové koření, třtinový cukr.

Smetanu svaříme s krupicovým cukrem a dáme vychladit. Žloutky a moučkový cukr spojíme se smetanou a přidáme perníkové koření.  Krém vlijeme do misek (které snesou vaření) a pečeme 40 minut nad párou (110°c). Poté posypeme povrch třtinovým mcukrem a zapečeme do karamelové krustičky. Podáváme s perníkovou zmrzlinou.

Tak a přiznejte se někdo, kdo to bude ,,tvořit".

13 babka babka | 31. března 2010 v 14:14 | Reagovat

Asi jako vždy upeču velikonočního beránka. Klasika je klasika a tradice je tradice.

14 rucuk rucuk | E-mail | 31. března 2010 v 14:23 | Reagovat

13-babka, ono to vypadá dobře, piplá se s tím a pak to někdo strčí na dvakrát do pusy a je po parádě. Nevím, jestli budu  vůbec beránka péct. V sobotu jdeme přát vnukovi k narozeninám a bude se slavit společně ještě i  za narozeniny syna a vnučky, takže sladkého bude určitě dost a my už jen tak,, po žďobíčku".  Těch buchet a pod. jsem se napekla za život už dost, když byli kluci doma, navíc i v kroužku s děvčaty jsme ledaco tvořily, nebudu se namáhat s něčím, co bychom pak dojídali několik dní,,, aby se to nezkazilo". Mladí jsou v tomto zcela soběstační, navíc mají ,,první" babičku v domě, já jsem jen návštěvní babička. Také dobré, ne? Ale to už jsem psala několikrát.:-)))

15 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 31. března 2010 v 21:25 | Reagovat

zdravím všechny!To jak jsem jezdil do Ruska,často jsem jezdil přes město TULA-a řeknu vám,že tam jich bylo na nesčetně druhů,z marmeládou,s medem a různými příchutěmi a nikdy jsem neprojel,abych jich pár nekoupil.V Rusku se to říká-TULSKYJ PRJANIK-,U NÁS PERNÍK.Byl fantasticky dobrý,jednou jsem jich vzal v různých velikostí asi třicet a řeknu pravdu-než jsem dojel do naší republiky,byl jsem rád,že jich vezu ženě aspon"deset,ostatní jsem doslova zbouchal.

16 rucuk rucuk | E-mail | 31. března 2010 v 21:52 | Reagovat

15-Zdenále, u nás jsou dávno v oblibě ty slepované perníky s čokoládou. Vždycky byly na plátky nakrájené na talířku a to vydržely alespoň chvilku. Jahodové, švestkové,co já vím, byly dobré, vždy měkké.

17 Pavlína Pavlína | E-mail | 2. dubna 2010 v 13:46 | Reagovat

Já strašně ráda peču, vařím atd. Ale jen jednou se mi povedly opravdu vynikající perníčky. Zkoušela jsem jich hodně druhů. Vloni jsem na vánoce dělala perníky z kypřícího prášku do perníku a tvrdého perníku na strouhání, taky jsou velmi jednoduché a dobré. Snažím se vybírat z receptů jen ty druhy, co jsou ihned měkké, protože by jinak do vánoc či na velikonoce nevydržely :)

Ty výborné:

500g hladké mouky

150g cukr moučka

50g másla

100g medu

2 vejce

Koření: celkem 1 a půl pol. lžíce:

8 hřebíčků, 1 pol. lžíce nového koření, 1 lžíce skořice, 1-2 badyány + 1/2 kávové lžičky jedlé sody.

Těsto nechávám 24 hodin v chladu a před pečením potírám bílkem.

18 rucuk rucuk | E-mail | 2. dubna 2010 v 14:45 | Reagovat

Pavlína, když jste odborník na perníčky, mohla byste vyzkoušet tu 1 lžíci černého čaje do těsta, které doporučují dávat, aby byly perníčky vláčné? Mě se zrovna nechce perníčky péci, zkusím to někdy později a díky za recept na ty vaše oblíbené. Ty bych mohla zkusit. Všechno mám, jen ten badyán bych měla přikoupit. Díky.

19 Pavlína Pavlína | E-mail | 2. dubna 2010 v 16:57 | Reagovat

No, sebekriticky podotýkám, že právě na perníčky stále ještě hledám ten "nejnejsuper" recept. Jen ty, co jsem uvedla, mají příjemnou chuť i vůni. Ale ten čaj jsem si hned poznačila na perníkové recepty (mám jich vyzkoušených asi 35 druhů). Jednou mi dcera z Polska dovezla 2 kg krabici perníkových preclíků polomáčených v čokoládě za asi 90.- kč a to byla bomba. Rozplývaly se na jazyku :) Nedaří se mi je napodobit, ale budu to zkoušet, pokud mi ruky budou sloužit.

Letos cukroví jen vyndám z mražáku, mám od vánoc, teď zrovna peču beránka z piškotu a pomažu ho krémem ze zakysané smetany s čokoládou a zítra mám v plánu metr dort a "šoldry" ale po mém : 1) dušené bílé zelí s uzeným masem a špekem zabalím jako závin do slaného kynutého těsta, občas pomažu vejcem s pivem a upéču do zlatova.

2) Uzené předvařené maso, na větší kousky nakrojené, klobásy - buď ty vinné bílé nebo hodně dobrý kabanos - a dám do plechu naspod vrstvu slaného kynutého těsta, pak to maso a mezi to "naházím" na kostky nakrájenou housku namočenou ve slaném vejci a mléku a ochuceném špetkou muškátového oříšku s nakrájenou zelenou cibulkou. Na vše pak dám zbytek těsta a za občasného podlití uzeným vývarem peču do zlatova.

Toto "menu" dělám už patnáct let a stále je oblíbené :)

20 Pavlína Pavlína | E-mail | 2. dubna 2010 v 16:59 | Reagovat

U té první šoldry si to uzené a špek osmažím na kostky nakrájené na cibulce.

21 babka babka | 2. dubna 2010 v 20:01 | Reagovat

Pavlíno, pošlete ochutnat. Jen kousíček.

22 Pavlína Pavlína | E-mail | 2. dubna 2010 v 20:17 | Reagovat

Tak to bych ráda, jenže až zítra přijde manžel večer z práce, budu ráda, když uchráním alespoň kousek pro návštěvy :)

Ale ta 1) je velmi jednoduchá a chutná, doporučuji :)

23 Pavlína Pavlína | E-mail | 2. dubna 2010 v 23:58 | Reagovat

Ježišmarjá!!!

Právě jsem si sice pozdě, ale přeci - přečetla blog paní rucuk: Šperk zabíječky - tlačenka.

Hrozné!!!

Slintám, chci tlačenku! Domácí!

Tak jsem si nachystala na ráno maso na aspik (alespoň) :)

24 rucuk rucuk | E-mail | 4. dubna 2010 v 14:14 | Reagovat

Pavlína, tak u muže nějak neuspěji, když upeču těsto se slanou nádivkou. Nemá to nějak v oblibě. Ani pizzu moc ne. Sice to sní, ale buchty chce jen sladké. Má ale rád nádivku, tak mám připravené kousky kuřecího, udělám to na šlehačce, pak maso vyndám a do té šťávy plácnu nádivku- z vajec rozšlehaných , do kterých rozmíchám cibulku, česnek, pepř, sůl, zelenou petrželku, kousíčky osmažené slaniny, kousky jater a zahustím jen tak, aby bylo řidší- strouhanku. Toho by mohl být pekáč a sní se to. Na teplo s tím masem a ,,červenými dušenými " bramborami, nebo na studeno. Uzené maso, klobása, vařená vajíčka, okurky sterilované. To jsem ale již popisovala a není s tím tolik práce. Stejně u nás budou asi jen 2 návštěvy, je to čím dál slabší, tak na co toho moc připravovat. Beránka už také nepečeme, mladí si upečou na co mají chuť.

25 ))):-0 ))):-0 | 24. srpna 2010 v 23:57 | Reagovat

Pavlína.Mám doma vepřovou i drůbeží.Nikoho z rodiny jsem nezmastil,tak krvavou nemám---Bohužel.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx