Na horách sejou hrách, na dolině čočku.

15. března 2010 v 0:04 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí

Čočka, jak ji známe i neznáme.

Bývala prý v historii jen pro vyvolené. Ve Středomoří, kde se teplomilné čočce dařilo, byla jídlem chudých, na severu, kam se dovážela, jen jídlem elity.


Čočka je prověřená staletími, její spojení s jinými surovinami bývá téměř nevyčerpatelné. Používá se k masům, do teplých a studených salátů, do polévek.. Výtečná je také jako pyré s kari kořením, s česnekem, ovocnými octy, mátou a kmínem.
Jen se nesmí rozvařit, pak zaniká její lahodná chuť. (to podle šéfkuchaře N.Hojdy z Prahy). Dokonce ji lze udělat na sladko- používá se hojně v mexické a indické kuchyni s omáčkami chutney. Je prý výtečná s jádry vlašských ořechů a sušenými meruňkami.
čočka na husto


Tohle vše možná znáte, ale víte, že jsou i jiné varianty čočky? Kromě známé zelené čočky normální?
Kuželovitá tmavozelená, lahodná čočka z Francie, která se navíc nerozváří.

Horská hnědá čočka z Itálie -Umbrie, která má dokonce ochranou známku DOP, vysoké jakosti.

Oranžová a žlutá z Orientu má velmi jemnou chuť. Navíc se nemusí namáčet a je během 20 minut uvařená.

Indická hnědá čočka je ceněná hlavně lidmi s horším trávením, rychle se mění na kaši.
červená čočka



Červená čočka, po které by s radostí chytli Francouzi, ale u nás není moc známá, má velmi mnoho výhod:

Nemusí se namáčet, nerozváří se a má velmi jemnou chuť. Je jedinou luštěninou, která nenadýmá, protože se na trh dostává obvykle už oloupaná. Po zbavení slupky je lépe stravitelná a sníží se tím nadýmavost. (Mohou ji tedy jíst i kojící matky). Nejvíc oligosacharidů, jež ten problém způsobují je právě ve slupce.
Olisacharidy jsou však rozpustné ve vodě. Čočku je tedy dobré nejprve namočit ve vodě, tu pak slít a dát vařit v čerstvé vodě. Sníží se tak nadýmavost až o 40 %.

Červená čočka se dá široce využít jak do polévek, omáček, salátů ale i nádivek, kterým dělá zajímavou strukturu.
Králíčí stehno s čočkovou terinou

Polévka z červené čočky
čočkový aspik
Teplý čočkový salát


Čočkové krokety se sezamem





Zkušenosti labužníků a kuchařů:

-Nejvíc chuti je ve slupce. Čím je čočka drobnější, tím je lahodnější.

-Teplá čočková polévka uklidní, měla by se ale jíst jen ve dne, večer podle starých Římanů brání spánku.

-Neloupaná červená čočka získá uvařením nafialovělou barvu a intenzivní vůni.

-Sůl se přidává až před koncem tepelné úpravy, rychleji tak změkne.

-Čočka je dobrý zdroj železa, jehož vstřebání v těle podpoří vitamín C, proto by u jídel z ní uvařených neměla chybět čerstvá zelenina.
-Pro děti a seniory jsou lepší luštěniny mixované. Dětem by se měly dávat až
od 4 let.Obsahují totiž strumigeny, jež by u nich mohly nepříznivě ovlivnit vývoj štítné žlázy.

Čočka v mezinárodní kuchyni.
--------------------------------
Pařížská čočka - s červenou vinnou omáčkou a krájenou šunkou.

Moskevská čočka - smíchaná s karotkou, šunkou a smaženou cibulkou.

Vídeňská čočka - uvařená, prolisovaná, zjemněná máslem a smetanou.

Řecká-Fakes me rizi - nakyslá čočka smíchaná s rýží, zjemněná olivovým olejem.

Italská -Zuppa di lenti alla certosina - polévka se sardelkami, šalvějí a rajčaty.

Rumunská- čočka se špekem, klobásou a jablky dušenými v červeném víně.

Německá- Linsesuppe - polévka s červeným vínem, kapií, mrkví a celerem.

Indická - Khičri - smíchaná s rýží, česnekem, kari kořením, zázvorem a koriandrem

Židovská - Shorbet ads - polévka z červené čočky, kuřecího vývaru, cibule a olivového oleje.


Uvedla jsem schválně i názvy jídel a polévek těch zemí, kdybyste je objevili v jídelníčku, budete vědět co v tom je.


Vysoký obsah vitaminů řady B, lecitinu, fosforu, hořčíku, vápníku činí z čočky dobrý prostředek proti neurózám, depresím i stresům. Půl hrnku vařené čočky dodá tělu téměř 50 % doporučené denní dávky kyseliny listové, důležité v prevenci srdečních chorob.Ve 100 g čočky je 11 g vlákniny tedy půlka denní dávky pro dospělého.

(čerpáno a upraveno z časopisu Styl )

Jen mám takovou malou otázku: lze někde sehnat ty uvedené druhy čoček? Zatím znám jen drobnou a hrubší, zelenou nebo světlehnědou. Hlavně tu červenou jsme ještě neviděli.

Díky jedné čtenářce, která mi poslala obrázek zakoupené červené čočky- důkaz, že existuje- ve Zdravé výživě- loupaná, balená.
Čočka červená 200 g za 19,50 Kč
Po uvaření prý objem moc nezvětší.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rucuk rucuk | E-mail | 15. března 2010 v 0:31 | Reagovat

Vyobrazená jídla (názvy pod šipkou) mohu doplnit i recepty. Víte na př. co je čočková terina?

2 JM JM | 15. března 2010 v 0:41 | Reagovat

Tak přece ještě nezalehnu, jak jsem Vám slibovala u "Nerudného děda 8". Čočku nevařím často a  nejblíže je recept "vídeňský".  Obsahuje hodně purinů, nevhodnýc při dnové dietě. A jako všechno zakázané - nejvíc chutná.

Dobrou!

3 rucuk rucuk | E-mail | 15. března 2010 v 0:55 | Reagovat

No, to je pravda. Ona ta dieta na dnu je opravdu hrozná, že? Tvrdili mi, že ji mám, pak tam zase puriny nebyly a  že mám artrozu, tak já nevím. Asi se na ty diety vykašlu, jen budu omezovat u těch zakázaných množství a na př. vnitřnosti, které  snáze oželím, mohu vynechat. Já jsem si odpoledne zdřímla a to jsem neměla. Budu hůře usínat a prášky na spaní neberu- vlastně je ani doma nemáme.

4 tereza tereza | Web | 15. března 2010 v 11:10 | Reagovat

Moc zajímavé. Ještě doplním - španělská čočka - s omáčkou s nasekanými mandlemi. Je to lahůdka :-) Španělé jedí lustěniny 2-3 týdně.

5 Hanako Hanako | 15. března 2010 v 12:17 | Reagovat

Česká drobnozrnná čočka na kyselo okořeněná tymiánem mi připadá ze všech těch čoček nejčočkovatější.

6 caracola caracola | 15. března 2010 v 12:20 | Reagovat

Nebýt čočky ,čím bychom jistili finace na Nový rok ?

7 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 15. března 2010 v 13:13 | Reagovat

Na horách sejou hrách, na dolině čočku.

Je to věta oznamovací, ale mohla by být i tázací.

Na horách totiž roste jen hrách, klíčí v nižší teplotě, snáší mrazík, tvoří mohutnou rostlinu a živiny si vždy najde ( sám si opatřuje dusík k růstu ze vzduchu ). Vzdoruje plevelům i suchu, podle odrůd je vhodný jako zelený, na zrno jako potravina i jako krmný pro domácí zvířata. Dává dobré a spolehlivé výnosy.

S čočkou je to skoro obráceně. Klíčí při vyšší teplotě půdy, chce půdu v dobré síle a bez plevelů, je teplomilná ale nesnáší delší přísušek. Těžká a vlhká půda "na dolině" je nevhodná, výnosy jsou riskantní, nebezpečí výdrolu ( vypadání na poli ) je značné, sklizeň strojem pro malou výšku lusků nad zemí dost obtížná. V ČR se ve velkovýrobě čočka pěstuje jen vyjímečně.

8 rucuk rucuk | E-mail | 15. března 2010 v 14:17 | Reagovat

7-nar.soc.- to není ani konstatování ani otázka, jen úryvek staré lidové písničky. Možná tam neměli dříve tu půdu tak těžkou. Ve velkovýrobě určitě ne. Představte si ale, že na malém kousku pole, schovaném na hrází vedoucí kolem z jedné strany, před vysazeným kouskem kukuřice, směrem k jihu měl jeden pán zasazenou čočku. Jakou sklidil nevím, já jsem tam chodila( jako děvče) trhat divoké macešky na vývar pro bratrance (měl akné-puberťák). Rostly právě jen mezi tou jeho čočkou. Byl rád, že mu to trochu vypleji, musela jsem opatrně, abych ji nepošlapala.

9 rucuk rucuk | E-mail | 15. března 2010 v 14:32 | Reagovat

5-Hanako, u nás zase vládne čočka hlavně v polévce. Muž říká, že na husto je jí škoda, polévky je víc, lépe se využije:-)) Já ji mám sice ráda, ale krotím se...

10 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 15. března 2010 v 18:28 | Reagovat

Tak čočku miluju,hrách a fazole mám také velmi rád,jen musím být po konzumaci kousek dál od kuchyně,jinak mě vyhání z chalupy.Nevím proč-já říkám-smrádeček ale teploučko!!

11 rucuk rucuk | E-mail | 15. března 2010 v 19:04 | Reagovat

10- Zdenál z Hané, no, bóže, vždyť se dá vyvětrat, ne? Čočka za to stojí.

12 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 15. března 2010 v 19:23 | Reagovat

Přesně tak Růženko,já jí to říkám taky.Přece není možné vonět fialkama.Dnes jsem ženu dohnal k výrobě Segedínu,tak si zase dva,nebo tři dny budu mlaskat u stolu.Ještě že je v práci.To je žrádlo,u kterého dokonce chrochtám,dával bych si ho každý den až bych se zbláznil.Jinak si často děláme čočku na kyselo s chlebem a vejce na tvrdo,to je také bašta,hlavně když to řádně poleji vysmaženou cibulkou na sádle.A už dost,jsem hodinu po večeři a jak tady probíráme zase to žrádlo,myslím že zbourám ledničku.Pane Bože,jak já bych ten segoš,ale to prý mám až od zejtra.Tak poslechnu a jdu tam jenom omočit chobot.!!!

13 rucuk rucuk | E-mail | 15. března 2010 v 19:46 | Reagovat

Já mám pech poslední dobou. Naši si ze mne dělají legraci, že si všechno popisuji, ale má se to. Říkám si, že co dám zmrazit- maso- poznám. Tak se mi minule podařilo místo vepřového plecka pokrájeného vytáhnout hovězí na guláš. Tak byl guláš! Dnes jsem chtěla pro změnu uvařit guláš, vytáhnu maso, dám do ledničky, ať se pomalu rozrazí přes noc a dopoledne z toho vylezlo jehněčí přední. Tak jsem ho podusila a zítra to dodělám. Tak trochu ,,na divoko".  Budu muset opravdu popisovat i ty sáčky, nejen krabičky. Jde to se mnou s kopce:-)).

14 rucuk rucuk | E-mail | 15. března 2010 v 19:47 | Reagovat

Tak už dokonce rozrážím maso, místo abych ho rozmrazila.:-))

15 MIRA MIRA | 15. března 2010 v 20:36 | Reagovat

[12] Zdenál z Hané

Nechci dráždit, ale poslední (víkendový) segedín jsem dojedl právě dneska. Labůžo, žena ho umí.

16 rucuk rucuk | E-mail | 15. března 2010 v 20:42 | Reagovat

Chlapi, nechte toho. Segedín také umím docela dobrý, domácí zelí mám připravené, jen v mrazničce jsou momentálně ryby, ryby, filé, kousek zadního jehněčího na Velikonoce a nějaké plátky drůbeží. Copak to jde každý den maso? Muž už dvakrát mluvil o žemlovce, pěkně vypečené. Nestihám vymýšlet jídelníček.

17 velká voda velká voda | E-mail | 15. března 2010 v 21:04 | Reagovat

Dobrý večer přeju k čočce - mám ji moc ráda, hlavně tu oranžovou, je hned vařená. Akorát při uvaření trochu ztratí barvu, zežloutne. Dá se koupit v prodejnách se zdravou výživou, ale dnes i v DM (drogerii).

A ještě k jídlu - v neděli ve mně bouchly saze a po dlóóuhé době došlo na hovězí polívku a rajskou s knedlíkem. Mladá přicmrdávala a já se jen hrozila, co zas zapomenu přidat nebo co dám dvakrát. Holt jak už člověk nemusí vařit pravidelně, ztrácí grify...

18 rucuk rucuk | E-mail | 15. března 2010 v 23:05 | Reagovat

17-velká voda- Ahoj, náhodou já rajskou moc ráda a s hovězím a knedlíkem je výborná. No, při nejhorším i s těstovinami to ujde. Tak u nás prodejna se zdravou výživou také je, přestože je tam vše dost drahé, zeptám se. Kdybych tak sehnala tu červenou čočku! Ve francouzské prodejně v Praze možná, zkusím zaúkolovat syna a vnučku,na času nezáleží. Když zase vaříte furt- časem to otráví, pořád něco vymýšlet, aby se moc neopakovalo.

19 JM JM | 15. března 2010 v 23:27 | Reagovat

18

Mám ráda v kuchyni pondělí, protože většinou něco na oběd zbyde od neděle. Dnes nic, tak byly bramborové placky. Občas na jídelníček zařadím bezmasé jídlo. To uvádím jako typ.

20 velká voda velká voda | E-mail | 15. března 2010 v 23:52 | Reagovat

Jestli jste ještě vzhůru, Ruženko, poslala jsem obrázek té čočky... :-)

21 Hanako Hanako | 16. března 2010 v 7:46 | Reagovat

12  Zdenál - To je snad přenos chutí. Dnes máme také segedín, vařil ho muž. Uplácám knedlík, já jím segedín jen s chlebem , správně tak,  jak se jí v Maďarsku.

22 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 16. března 2010 v 9:17 | Reagovat

No tož já ho jím i s knedlíkem,byl jsem v Segédu několikrát a tam jsem ho měl i s kroketami,věřte,že to byla bašta.Tak dobré krokety u nás nedělají,u nás to jako polotovar prodávají ti hilomci z namrzlých,tím pádem nasládlých brambor.Asi třikrát jsem to zkusil a už nikdy bych naše krokety,samozřejmě  s obchodu nevzal.To si je raději udělám vlastní.To máte to samé,náš debrecín není jak ten z  Debrecénu.

23 rucuk rucuk | E-mail | 16. března 2010 v 10:10 | Reagovat

20-velká voda - Díky, už jsem ji přetáhla a dala ke článku. Je to zatím málem dražší než maso, že? Možná díky pracnosti-loupání a dovozu. Ale pokud má tak dobré vlastnosti, občas by neuškodila koupit. Jako lahůdka.

24 Kunc Kunc | 16. března 2010 v 20:05 | Reagovat

Konečně pořádné téma. Čočka mírně okyselená s volským okem a je večeře za chvilku hotová. Pozor při přebírání, nedávno jsem v ní našel dva kamínky, pravděpodobně z dovozu.

25 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 16. března 2010 v 20:49 | Reagovat

Kunc.)ak přesně na jednom takovém šutru jsem si asi před deseti lety ulomil tři čtvrtiny zubu a dodnes mám jen ten kus v dásních a je zdravý,tak není důvod ho trhat.

26 rucuk rucuk | E-mail | 16. března 2010 v 21:56 | Reagovat

24-Kunc- je dobrá, ale jak říkali prý staří Římané, když se nemá čočková polévka jíst večer, protože brání spánku, tak hustá čočka co? To budete vzhůru skoro do rána? No, nevím, proč nemohli usnout svést na čočku se dá ledaco. Možná se jak tehdy bylo zvykem ,,přežrali".:-))

27 Kunc Kunc | 17. března 2010 v 20:45 | Reagovat

Pro rucuk - Staří Římané toho nakecali a v několika jazycích. Jak jsem četl, tak na konci hostiny přišel otrok s husím brkem, polechtal a mohli se cpát znovu. Pokud nespali, tak nejspíš ze strachu, pokud byli křesťané, nebo aby se nevzbouřili otroci, popřípadě jestli něčím nenaštvali Nera.

28 rucuk rucuk | E-mail | 17. března 2010 v 21:28 | Reagovat

27-Kunc- ještě teď se směji, když si ty Římany představím. Donutila jsem muže, aby si to poslechl  od č.24, i reakci Zdenála a moji. Vaše vyobrazení té společnosti to završilo a on se dokonce usmál. To často u něj nevidím.

29 rucuk rucuk | E-mail | 17. března 2010 v 22:11 | Reagovat

27-Kunc- polechtali je tím husím brkem v krku, nebo upustili vzduch odjinud? A stejně je celý ten váš text výborný-nakecali v několika jazycích- aby  nenaštvali Nera. Skoro by je člověk politoval, že?.

30 Kunc Kunc | 18. března 2010 v 19:28 | Reagovat

Pro rucuk - A to jsem ještě nenapsal, že jedli na lehátkách skoro vleže. Zkusila jste to někdy, musel to být uctyhodný výkon,Odborníci tvrdí, že dějiny se opakují, tak jsem zvědav, kdo polituje nás.

31 rucuk rucuk | E-mail | 18. března 2010 v 19:53 | Reagovat

30-Kunc, to také vím. Viděla jsem i vyobrazení takové hostiny. Tak vleže by se mi špatně jedlo, stačilo to v nemocnici, když jsem se musela opírat o loket. No, každá doba má svoje. Myslíte tím, že lidé budou jíst v jiné poloze a nás budou litovat, že jíme povětšinou vsedě, případně vestoje? Schválně, v podřepu, vleže na bříšku - svém, no už nevím - hlavou dolů?

32 kloistr kloistr | 19. března 2010 v 2:14 | Reagovat

Hm, jednou jsme doma v ramci boje za zdravou vyzivu a proti obezite uklohnili prapodivny salat ci jak to nazvat, jehoz soucasti byla i cervena cocka. Teda reknu vam, jak ja se na nej tesil, byl to receptik snad z Vlasty co mela tchyne doma a tam to vypadalo tak lakave. Cela ta sranda se zaverem pokapala zakysanou smetanou a to byla vyhra, pac jinak se to nedalo zrat. Teda neco tak odpornyho jsem fakt nikdy nejedl, to vam byl sok, ze nam ten kelimek smetany ani nestacil a zbytek slavneho salatu letel do kose. Od te doby je to ve me zafixovano a cervena cocka nesmi do domu. Ale klasicka hneda cocka a polivka z ni no to je mnamka, zvlast, kdyz do ni nastrouhate mrkev a kousek petrzele a udelate kapani. Vzdy ji udelam kotel, ale malokdy zbyde na druhy den.

33 rucuk rucuk | E-mail | 19. března 2010 v 10:13 | Reagovat

32-kloistr, docela se tomu dá věřit, protože bez slupek to musí být vlastně kaše. Čočkovou polévku vždy vařím s mrkví a petrželí, ale místo kapání tam dám  ke konci vařit kostičky brambor, někdy místo jíšky dám kousek čerstvého másla a rozkvedlám do ní vejce. Tak to dělávala babička a chutnalo nám to.

34 kloistr kloistr | 19. března 2010 v 10:36 | Reagovat

Musim se priznat, ze jisku nedavam ani do bramboracky, natoz do cockovky. Nekdy se ta polivka povede tak husta, ze pridat tam jisku, tak si na to muzu vzit leda pribor. Nevim proste jsem zacal jistkovy polivky varit bez jisky a hle ono to je taky dobry, ba kolikrat jeste lepsi.

35 velká voda velká voda | E-mail | 19. března 2010 v 13:01 | Reagovat

:-))) Ach jo, co k tomu dodat?! Čočkovku radši bez jíšky, jinak z ní stvořím "Sukovu zdravotní kašičku", na jíšku mi chybí odhad.

36 rucuk rucuk | E-mail | 19. března 2010 v 14:03 | Reagovat

My jsme vlastně jíšku odbourali již dávno, protože dávám také dost zeleniny a ty brambory v zeleninové polévce stačí zahustit také dost. Kvůli přepalovanému tuku, když  měl kdysi v 5 letech chlapec žloutenku(ze školky byly 3 děti a on mezi nimi), tak potom celý rok musel mít přísnou dietu. Odvykli jsme si moc smažit.

37 Teplik Teplik | 20. března 2010 v 18:50 | Reagovat

čočkovka je dobrá :-P :-)

38 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 21. března 2010 v 21:25 | Reagovat

Ach jo-!!!Už zase to žrádlo!Jdu pryč!!!

39 JM JM | 22. března 2010 v 0:22 | Reagovat

Mám ráda polévky s vaječnou jíškou.Do hotové jíšky dám vysmažit vejce a zaleji vodou /vývarem/. Pracovat se musí rychle.  Je to základ a potom jakákoliv příchuť. /bramboračka s houbami, květáková, brokolicová, čočková, fazolová, hrstková atd. Do těchto polévek už nikdy těstovinu.

Jen ty kalorie!  Raději nepočítat. Tak jen malý šufánek.

40 rucuk rucuk | E-mail | 22. března 2010 v 15:13 | Reagovat

Jedna známá by dala typ na zahuštění polévky narychlo. 1 trojúhelníček taveného přírodního sýra rozpustit v polévce. Do zeleninových těstoviny také nedávám, jen bramborové kostečky do některých. Hustotu zajišťuji  jen zeleninou.

41 Hanako Hanako | 22. března 2010 v 19:26 | Reagovat

39 JM Do polévky s vaječnou jíškou přidejte jen pažitku, celerovou nebo petrželovou nať nasekanou nadrobno a  už nevařte. Je to rychlá jarní polévka.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx