.

Bloguji od 11.srpna 2008 - - k této vzpomínce přidejte 1 rok.
Jsem tady s Vámi ráda, jste zde všichni vítáni.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Znojemsko- ráj vína, okurek a jídel prostých.

16. února 2010 v 21:56 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí

Tak je tady zase něco o jídle a pití. O Znojemsku se říká, že je jedním z nejlepších krajů dobrého vína. Kromě toho se tu řídí heslem ,,Co se v létě rodí, na zimu se hodí." Ač je to kraj vína, do jídel se však nedávalo víno, ale sloužilo jako doprovodný nápoj jídla prostého , ale vydatného.

Využila jsem opět přílohy v úterý vycházející a seznámím vás - mnozí jsou přímo u zdroje, tak třeba něco doplní - s jídelníčkem charakterizujícím tento kraj odedávna. (Předpis je pro 4 porce)



Rýžová polévka s kaldounem



Rýžová polévka s kaldounem
- 10 dkg rýže, 30 dkg husích drůbků, špetka muškátového oříšku, 8 dkg másla, 2 žloutky na zahuštění.







Bramborky s medem - 80 dkg uvařených nastrouhaných brambor, ze 2 bílků tuhý sníh, 200 ml mléka, 15 dkg hrubébramborky s medemmouky. Placičky usmažit a potřít 250 ml medu, posypat 15 gr. vanilkového cukru.








Zadělávaná slepice se škvarkovými plackami -Půlka slepice, 300 g cibule, sůl, uvaříme, maso obereme do polévky, pak rozkvedláme 200 ml smetany s 50 g hl. mouky- zahustíme, přidáme 100 g zeleného hrášku, opepříme.


Škvarkové placky: 300 g mletých škvarků, 5 g soli,pepř, 3 g česneku 70 g strouhanky. Pečeme na sucho v troubě.

Slepice s plackami













Brambory na kyselo - Oloupeme a uvaříme v osolené vodě 1 kg brambor, promícháme s jíškou z 1 lžíce sádla a 1 lžíce hladkébrambory na kyselomouky
Pak přidáme 400 gramů drobně pokrájených kvašáků, okořeníme tymiánem a promícháme se 400 ml smetany a opepříme.











Na Znojemsku se stále peče křehký dvojctihodný koláč s tvarohem a meruňkami.
meruňkový koláč















Ovoce červených líček- díky množství prospěšných látek jemeruňkyzdejší sadaři nazývají ovocem zdraví.










Pikantní zelňáky se dají konzumovat
samostatně i jako příloha k pečenému masu.
Pikantní zelňáky










Na konec tajemství zalité lákem. Ani kyselé, ani sladké, ani slané - jen lahodné jsou okurky, pěstované na Znojemsku již od 16. století. Však také s kyselou smetanou tvořily vítanou osvěžující svačinu při sklizni obilí. A což teprve zavařené v nálevu jehož recept zděděný po předcích každá zdejší rodina pečlivě chrání.
Čím více má okurka nevzhledných ďubek s černými špičkami, tím líp. Méně měkne a zachová si křupavost.
Znojemské okurky













Malý kulinářský slovníček

- Pekáčky - kynuté vdolky se zelím, škvarky, či povidly.

- Kondrfále, ždance - bramborové škubánky.
- Štygrmárky - sušené hrušky.

- Šperky - výslužka ze zabijačky.

- Vaječina - smažená vejce se slaninou.

Jen na okraj, ty nakládané znojemské okurky byly vždy naším vývozním artiklem.



Představuji vám Moravskou podprsenku roku- dobrou chuť!!!






 



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (214)
Zobrazit starší komentáře

201 rucuk rucuk | E-mail | 5. března 2010 v 14:03 | Reagovat

200-matka- ta slaninka se dá papat bez úpravy, jen se to možná trochu zahřeje a chtělo by to spíš vychladit. Leckterý chlap by to jen sloupl a pak slupl s chlebem a trochou kremžské hořčice.

202 rucuk rucuk | E-mail | 5. března 2010 v 14:04 | Reagovat

Jen tak trochu ,,vlezle" nějak často ta vaše dcera  vaří. Hodná, hodná, že? Nakonec neuškodí jí to a vy jste se už nahonila dost:-)). Ono to někdy lépe chutná, když to uvaří druhý. Už ten pocit- já nemusím!!

203 matka matka | 5. března 2010 v 14:35 | Reagovat

202 rucuk

Ano, tento týden má ze školy prázdniny, tak si chce ledasco vyzkoušet :-)

Dnes "vařila" salát, já zbytek :-)

No a zbytek roku je zas komplet na mě :-)

Nicméně jsem ráda, že má zájem zkoušet.

204 rucuk rucuk | E-mail | 6. března 2010 v 20:54 | Reagovat

203-matka- dobré - to vařila salát! Jestlipak je vám známo, že na Slovensku se zelený hlávkový salát opravdu vaří? Zadělává se smetanou. Když jej jednou sousedka uvařila a dala mi to  ochutnat, chuť jako,, hadr "na smetaně, řekla jsem jí, že je toho salátu škoda. Manželův tata po předložení ,,mého salátu" nejprve řekl, že není koza, aby jedl syrový salát, ale pak, po posypání osmaženým špekem a ochutnání, ho nadále jedl. A to bydlel v úplně jiném kraji Slovenska než ta sousedka dříve. Zřejmě některé způsoby vaření určitých potravin či zeleniny jsou podobné a rozšířené  ve více krajích.

205 matka matka | 7. března 2010 v 13:07 | Reagovat

Vařený salát ? Brrrrrrrr. To tedy opravdu neznám.

Ale ten syrový smícháný s osmahnutým špekem jsem kdysi také zkoušela.

Ostatně u těch salátů fakt na předpisy , teda recepty nehledím, fantazii meze nekladu. Dnes dcery dělaly salát, nadrobno na kostky nakrájely okurky, papriku, sýr, na nudličky čínské zelí, no a jen klasickou zálivku ocet, olej vodu, sůl, snad trochu pepře. Teda já raději salát strouhaný, momentálně než půjdu na spravení zubů, se mi to lépe kouše. Ty mý nešťastný zuby, nějak se mi v puse rozpadají, i blombičky. No co už, aspoň dostanu nový :-)  Teda nový blomby :-)

206 matka matka | 7. března 2010 v 13:08 | Reagovat

Ale nejraději mám zbytek toho nálevu, až se salát odjí :-)))))))))

207 rucuk rucuk | E-mail | 7. března 2010 v 21:37 | Reagovat

U nás je oblíbený sladkokyselý nálev.. Také takové saláty, kde je cibule- rajčatový, míchaný- podle toho co je. Také je dobrá na páře lehce udělaná brokolice- ty růžičky- pak zchladit a promíchat s ostatní zeleninou a dát nálev- do něj pak přidat trochu koření dle obliby- bazalka, šmrncnout muškátový oříšek, nebo bílý mletý pepř a pod.

208 matka matka | 7. března 2010 v 22:07 | Reagovat

Inu, hokus-pokusy, jak říkám. Sebrat na zahrádce zelenisko - nať z cibule, česneku, petrželky, kdo si troufne i z petržele, .. no co na zahrádce najde, nakrájet na jemno + cibuli + rybičky, také nakrájet (třeba šproty, nebo jiné i neuzené) no a udělat nálev, kdo má rád přidá vařená vejce, majonézu, hořčici, česnek,---  dle chuti splácat, tedy smíchat dohromady, anebo zvlášť salát s kukuřicí, do jiného salám, sýr,...  dle chuti a možností.

209 matka matka | 7. března 2010 v 22:08 | Reagovat

...oprava i z mrkve...

210 rucuk rucuk | E-mail | 8. března 2010 v 13:49 | Reagovat

Jo, dá se dělat salát ze všeho možného. Známá dělá pro sebe rychlý salát z čerstvých okurků, rajčat, tvrdšího sýra, trochu bílého jogurtu, sůl dle chuti a k tomu si dá černý rohlík. Já mám ráda na zeleném salátě kromě toho osmaženého špeku i kousky vařených vajec. Když tak nasáknou tou zálivkou...dobré...

211 rucuk rucuk | E-mail | 10. března 2010 v 22:37 | Reagovat

Už jste si dělali česnečku s 12 stroužky česneku, to musí být síla. Opíši recept, třeba to nebude tak silné:

200 g brambor, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 2 cibule, nakrájíme- brambory na kostky, zeleninu na tenké proužky osmahneme na 2 lžících sádla v kastrolu a zalijeme vodou. Uvaříme do měkka.  Toustový chleba  nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Oloupeme 12 stroužků česneku a prolisujeme ho do hotové polévky. Dobře promícháme. Přidáme nakrájenou petrželku a osmažený chléb a --   dobrou chuť!

212 rucuk rucuk | E-mail | 11. března 2010 v 18:28 | Reagovat

Dnes jsem koupila kuřecí stehýnka a upeču je zítra v remosce, ke konci přidám uzenou rolku. Samozřejmě stehýnka jen okořením, sůl nasají z toho uzeného, nakonec přihodím sterilovaný hrášek, česnek a trochu muškátového oříšku a mletého zázvoru. Zkuste, přílohy se hodí skoro všechny. Vypeču je skoro na sucho, jen na troše másla, takže bramborová kaše- pěkně hustá,  natvarovaná na talíři, pokapaná osmaženou cibulkou na másle... k tomu okurky ve všech podobách nebo zelný salát..

213 rucuk rucuk | E-mail | 12. března 2010 v 17:29 | Reagovat

Tak tu  uzenou rolku jsem tam nakonec nedala. Bude zítra s kaší, protože dnes jsem s těmi stehýnky upekla brambory a brokolici, okořenila atd. Já tu píši o svém vaření. Musím už toho nechat. Jako by na světě nebylo nic jiného než jídlo. Když to jídlo ale poskytuje energii v tomto pošmourném počasí. Dnes to slovo používám už podruhé.

214 rucuk rucuk | E-mail | 18. března 2010 v 22:29 | Reagovat

Tak  ze Znojemska se přemístíme do Pojizeří. Která potravina se opakuje hodně mezi lidmi? Ze které se nejvíc vaří?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama






Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx