Olomoucké tvarůžky- náš kulinářský skvost.

23. února 2010 v 18:27 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Kde mám začít? U toho, že tvarůžky patří do kategorie tak zvané ,,kyselé mlékařiny". Je to sýr z netučného kyselého tvarohu s poloměkkou až měkkou konzistencí zrající pod mazem. Při jejich výrobě se kromě soli nepoužívají žádné konzervační látky.



Olomoucké tvarůžky mají plnohodnotné bílkoviny, málo sacharidů a minimum tuku. Mají značný obsah vápníku, kromě jiných minerálů. Proto se dají zařadit do redukční diety i do diety diabetické.
Mohou si je dopřát vegetariáni a pacienti s bezlepkovou dietou.
Jen do šetřící diety kvůli pikantní chuti a výraznému aromatu je nelze doporučit.
Energetická hodnota 100 gramů: 575 kJ, 2 g sacharidů, 1 g tuku, zanedbatelný obsah cholesterolu.
tvarůžky






Francie má své šampaňské, Rusko kaviár, naše republika má kulinářských skvostů více a k těm patří Olomoucké tvarůžky. Jmenují se tak, značka je chráněná, ale vyrábí se v Lošticích, který do Olomouckého kraje patří.

Jediný automat na tvarůžky na světě najdete právě v Lošticích. To jste možná ani nevěděli, že? Já také ne.



O výrobě tvarůžků na Moravě se zmiňují historické prameny už v 15. století. V obcích kolem Olomouce se v domácnostech vyráběly aromatické mazlavé syrečky a selky je nosily na trh. Stávaly se dokonce i platidlem za řemeslnické práce, byl o ně mimořádný zájem.
V zahraničí , hlavně v německy mluvících zemích se snažili napodobit nejrůznějšími variantami tyto syrečky, ale nikdy nedosáhli originality těcch z Loštic.




V loštickém muzeu lze vidět mimo jiné i dřevěné formy pro domácí tvarování.
Forma na tvarůžky













Kvalitní tvarůžky mají pravidelný tvar, nejsou rozteklé a jednotlivá kolečka lze snadno oddělit.
Při nákupu zkuste jejich pružnost, ta vám prozradí, zda nemají více sušiny než má být nebo byly skladované při nízké teplotě. Mají výrazně vonět, mají mít svěží zlatožlutý maz na povrchu, jantarovou barvu na lomu, dokonale vyzrálé jsou zlaté po celé ploše.
K tepelné úpravě se hodí ty, které nemají tvarohový střed. Ty totiž nejsou vyzrálé a je nutné je nechat dozrát, nejlépe pod skleněným zvonem, v pokojové teplotě tak jeden až dva dny. Po dozrání, než je zpracujete, uložte je do chladna kolem 8°C, zrání se zastaví. Na pomazánky se hodí hodně vyzrálé tvarůžky, nejlépe zlomky.
tvarůžky

tvarůžky


smažené tvarůžky



Na smažení v trojobalu, měla by se měla kolečka ponořit do vajíčka a strouhanky dvakrát a potom nechat chvíli zatáhnout. Při smažení pak nevytečou do tuku.
V Lošticích je restaurace ,,U Coufalů", kde se specializují na jídla připravená z tvarůžků a podle zdejších kuchařů se dají tvarůžky kombinovat téměř se veškerým masem i uzeninami, také však s ovocem.
Bombou je prý tvarůžek v těstíčku na sladko, zdobený šlehačkou nebo v palačince s marmeládou či povidly podle majitele restaurace pana Konečného. Tak to nevím, zda bych chtěla ochutnat, ale , proč ne?

Jen pár názvů jídel připravovaných kreativními kuchaři této restaurace:
Tvarůžková topinka
Tvarůžkové topinky











... Loštické lívanečky

Loštické lívanečky













Kuřecí špíz v tvarůžkové košilce
Špíz v košilce z tvarůžků














.. Pikantní narozeninový dortík.
Dortík z tvarůžků











Jídla s tvarůžky provází příjemná, ale intenzivní žízeň, kterou lze spláchnout pivem, ale i čerstvým mlékem.

Na závěr ještě pár osvědčených rad:

- Tvarůžky by se měly po rozbalení nechat asi 10 minut odvětrat.
- Při zpracování je nutno šetřit solí, tvarůžky jí obsahují dost a jídlo by mohlo být přesolené.
- Na strouhání použít méně vyzrálé tvarůžky, případně je nechat pár minut v mrazáku ztuhnout.
- Tvarůžky se hůře rozpouštějí, takže v jídle zůstávají drobky. Chceme-li mít omáčku hladkou použijeme raději kolečka než tyčinky.
- U tepelného zpracování platí- co nejkratší příprava, tím méně odéru v okolí.
- Pozor při marinování v octovém nálevu- většinou rychle ztvrdnou.

Přeji ,,dobrou chuť !"


Zdroj : článek ve Stylu
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vhailor Vhailor | E-mail | 23. února 2010 v 18:58 | Reagovat

Pro mne to skvost opravdu neni.

Je to jeden z pokrmu ktrere mi ani nechutnaji, ani nevoni. =)

2 rucuk rucuk | E-mail | 23. února 2010 v 19:04 | Reagovat

Mě chutnají na chlebě s máslem, nahoře trochu cibulky. Tvarůžková pomazánka také.  Ta tepelná úprava, nevím, ještě jsem ji, přiznám se, nevyzkoušela.

3 MIRA MIRA | 23. února 2010 v 20:08 | Reagovat

Mám je rád, vloni jsem s nimi úspěšně "dietil", letos jsem se zatím k dietě neodhodlal, byla zima. :-))

4 caracola caracola | 23. února 2010 v 20:14 | Reagovat

Jeden soused dělal smažené tvarůžky. Smrad se mu držel v bytě tři dny a dokonce uvažoval,že bude muset vymalovat. Pak to přešlo,nebo si zvykl. :-)

5 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 20:15 | Reagovat

Nevím jak to maj čecháčci ale u nás na moravě jsem nekoupil od pádu komunistů dobrý tvarůžek! Jsou většinou oschlé a také nedozrálé.Za tuto hnusnou dvojkombinaci již můj peníz neutrácím.Raději si koupím romadur atd.

Pravdou je že jsem je miloval a nejradši jsem mněl špalíčky v kelímku s kmínem.

6 pampelina pampelina | E-mail | 23. února 2010 v 20:15 | Reagovat

Jedla jsem je i smažené, je to bašta, ale lepší je to smažit v létě venku:-)))

Studené s chlebem a máslem a mlíko k tomu. Nebo to bylo pivo?:-)))

Míro, na dietu je ještě moc brzo. Až po Velikonocích. Asi. Možná:-))

7 pampelina pampelina | E-mail | 23. února 2010 v 20:17 | Reagovat

Jurasek

Na špalíčky s kmínem nemám dobré vzpomínky, kdysi jsem je koupila a bylo to plné červů, pak jsem tvarůžky dlouho nejedla. Fuj!

8 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 20:18 | Reagovat

Nemohu hlasovat-není tam pro mně otázka.Taktedy odpověĎ zde:

Nejím tvarůžky protože jsou nekvalitní.

9 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 20:19 | Reagovat

Pampelína: Ale ty špalíčky za to nemohly )).-D)))))))))))

10 rucuk rucuk | E-mail | 23. února 2010 v 20:20 | Reagovat

5-Jurášku, u nás je sice dostaneme dobré, ale jsou opravdu dost drahé, takže je jen  občas koupíme. Romadur mám také ráda, není ani tak drahý. Za značku se asi teď víc platí. Sýry jsou dnes tak v ceně masa, někdy i dražší. Asi  to k vám nedováží často, proto to není kvalitní a skladují to špatně, ve větším chladu než to má být, aby vydržely, pak oschnou.

11 rucuk rucuk | E-mail | 23. února 2010 v 20:24 | Reagovat

7-pampelina, to si nevyberete. Kdysi jsme si s kolegyní koupily nanukový dort, lžička, sousto, nehet jako z palce nohy, rozďubala jsem další kousek- zase nehet. Nanuk jsme spláchly do záchoda a dlooooooho jsem žádný ani domů nekoupila. Byla jsem hloupá, že jsem to nevrátila do prodejny. Oni by asi nevěřili, že jsme to tam nedaly.

12 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 20:26 | Reagovat

10 Viděl bych to trošku jinak ale jenom trošku a to tak.a mluvím o mněstě ne tady o vesnici protože za 12 let jsem to byl v obchodě asi 3x.Tvargle neboli syrečky jsou tak drahé že to obyčejný lid moc nekupuje a v marketu to dlouho leží a čerstvý se tam nedostane,protože ten leží zase v chladírně a čeká až se prodá ten brácha,co okupuje tu prodejnu . A TAK TO JE A ATK TO ŇIMA BYŤ.

13 Zdenál  z Hané Zdenál z Hané | 23. února 2010 v 20:33 | Reagovat

Tak tyhle věci mám moc rád,My je někdy kupujeme balené ve 4 kg balení už obalené strouhankou,jen je hned po rozmražení dáme osmažit na prudkém ohni(na pomalém ohřevu by dost vytekly.No co vám mám povídat,je to taková pochoutka,že jsme 4 kg balení(asi 460kč)skonzumovali ve dvou za dva a půl měsíce.Vřele doporučuji,ti co nad nimi ohrnují nos pouze vzkazuju,že přišli o mnoho.Rád jím i smažený Hermelín(Královský sýr)to je pochoutka,věřte že by jste to měli ochutnat a už vás to nepustí,je to jako když má někdo své pivo a svoji hospodu,jak tam často nejde,tak je nervozní.Růženku tímto zdravím také,jen tak dál,zase jsem si rozdráždil slinové a chut"ové žlázy,pak si nedej prcka.!Jdu do ledničky pro pivko,abych měl čím zalít tu vodku Puschkin-Německá a dobrá!!!

14 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 20:43 | Reagovat

11 rUCUK) také mám dobrý fˇorek,vlastně pravdu:

Koupil jsem si v tesco v létě balenou zmrzku-kornoutek,za šest korun českých.U pokladny jsem to rozbalil,kornoutek byl několikrát rozmražený a zmrařený to pozná každý Jurášek a ještě to zapáchalo.Přijdu na roklamaci k pultu,tam mladá slepice a prý co je.Jurášek praví :chtěl bych to reklamovat je to zkažené: slépka na to:Musíte si koupit dražší kornoutek,když ho chcete kvalitní. Jurášek na to: nekvákej,vem si to a naval mojich 6k bo sů moje no ni?

Slépka vidí,jak to juráškovi teče po ruce bo to tam reklamoval už asi 5min.a praví.Někam to hoď bo tu děláš bordel.Tak to tedy Jurášek po té slépce hodil,ta zavolala paní vedoucí reklamace,ta se přivalila,a jak viděla oblepenů slépku a brunátního zpoceného Juráška tak ta reklamace trvala asi dvacet vteřin,Jurášek valil dom ze šesti kačkama v kapse a to je asi tak vše co jsem vám chtěl napsat o Olomouclých tvarůžkách z Loštic.Jurášek

15 rucuk rucuk | E-mail | 23. února 2010 v 20:44 | Reagovat

13-Zdenále, díky za pozdrav. Má se všechno ochutnat a pak posuzovat. To balení je asi jen u vás v Olomouci. Zatím jsme to u nás neviděli.

16 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 21:01 | Reagovat

)):-D Přilítl Gargamel a všichni se rozprchli.  )).-O

17 matka matka | 23. února 2010 v 21:05 | Reagovat

Toho bohdá nebude...

18 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 21:09 | Reagovat

HA

19 matka matka | 23. února 2010 v 21:16 | Reagovat

Smích?

Přejde :-)

20 matka matka | 23. února 2010 v 21:17 | Reagovat

Jo tvarůžky? A co takhle salátek?

21 Zdenál  z Hané Zdenál z Hané | 23. února 2010 v 21:24 | Reagovat

No vida-Jurasek je tu,v Ostravě už rozmrzli šachty,tak mě tu zavážajů.Jurásku a nebo se z humorem navážajů?Já budu smrdět tvarglama a ty,jestli nedojdeš k nám okoštovat,tak si počkám,až bude slunko a pěkně s proloženýma vletim do Ostravy a věřím,jak to na rynku rozbalim,že ty pudeš do fronty tři razy.Byli jini a jak se do tfargla zahryzli,tož nechtěli pustit.Dej adresu a pošlu koštovačku.Takové,co přibodneš nožem na prkínko a počkáš,až ten tvargl uteče na stůl,tak takovej je nejlepší,to pak řachneš zetři Radegasty do rury a jenom zamlaskáš.Nevěříš?Dojet"-zaškolím.!!!

22 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 21:34 | Reagovat

21)Dočkej času jako husa klasu.Mám kolem tebe rodinu.

23 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 21:36 | Reagovat

Matka :asi jsem nejedl ale mám rád švýcarský

24 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 21:39 | Reagovat

Idu ve čtyři je hokekej

25 Přemysl Čech Přemysl Čech | E-mail | 23. února 2010 v 21:57 | Reagovat

Já mám nejraději tvarůžky s aspyrínem, aby se víc potily, to maj potom kvalitu.. :-)))

26 Zdenál  z Hané Zdenál z Hané | 23. února 2010 v 22:21 | Reagovat

Přemku tak já zítra koupím zedva balíčky a dám je za kamna v kuchyni a až se rozjede ten tvargl- výrobce penicilínu,tak to bude akorát na Floru zralé.Vezmu sebou a jak to tam lidi ucítí a uvidí,tak nemusíme prosit o uvolnění dvou stolů,ale to bude plno místa i pro delegaci průzkumnímů životního prostředí.A budem ten penicilin nabízet hned přes cestu do budovy OHS-ky,na takový penicilín se dojede podívat i šéf-VÍT s Prahy.A budem slavní.

27 Zdenál  z Hané Zdenál z Hané | 23. února 2010 v 22:31 | Reagovat

Růženko takové čtyřkilové balení kupuji přes dceru mé ženy,ta dělá obchodního zástupce i jejím manželem a tak to máme přes makro,nebo tesko,tam se to dodává a jen ona to koupí,já ne.Tam se prodává vše ve velkém.Je to drahé-to máte pravdu,ale slyny mi tečou,jen se zeptá jestli je má dovést a ještě je nevidím.Ale už se na ně těším.Kdyby jste měla zájem,tak řekněte a já to dovezu nad Květinku k Pospíšilovým a domluvíme se kdy a Vy už jen zazvoníte na zvonek a já dojdu.Není problém.

28 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 22:35 | Reagovat

Makro je to makro

29 JM JM | 23. února 2010 v 23:17 | Reagovat

Paní Růženko,

a zase jsme u jídla. Už jsem chtěla jít spát, ale asi to vezmu přes ledničku.

30 JM JM | 23. února 2010 v 23:29 | Reagovat

Všem zúčastněným.

Když prozradím, co hodlám zítra vařit, tak mě asi budete kamenovat. Protože to nebude jídlo ani moravské, ani české, ale italské. DOMÁCÍ PESTO. Recept jsem si před časem našla na inernetu. Trochu jsem si jej počeštila. Místo piniových oříšků dávám vlašské .Z toho důvodu  pěstuji na zahrádce bazalku. Když je jí hodně, tak ji zamrazím a mám i na zimu. Je to jídlo spíše letní, ale mně chutná ve všech ročních obdobích.

31 Jurasek Jurasek | 23. února 2010 v 23:53 | Reagovat

30)I vy šetřílku jeden.

Dobrou noc!

32 JM JM | 24. února 2010 v 0:11 | Reagovat

31 Jurasek

Ta pozměněná receptura  není z důvodu finanční úspory, ale mám vlašáky ráda. Na podzim, když je louskám je mojí oblíbenou večeří chléb, lehce líznutý máslem a silně posypaný ořechy. Kalorie raději nepočítám.

33 Zdenál  z Hané Zdenál z Hané | 24. února 2010 v 9:02 | Reagovat

Dobrý den!Zcela zajímavá kombinace,budu muset prubnout ale musím počkat na ořechy,ty  co jsme měšli od minulé sezony už padly do pečiva,jako třeba buchty,rolády,Malakov a jiné dobrůtky.Malakov jsem se naučil dělat na horské chatě v Beskydech.Měl jsem tam superkuchaře,který měl titul mistr kuchař-cukrář(pan Zdeněk ŠVAJGR),ten v mládí dělal kuchaře v Rakousku v sídle prezidenta Johnase.v zámku Sch'onnbrun ve Vídni.To byl machr a ještě žije-možná v Kopřivnici,možná odjel do MONTREALU za dětmi.Tímto ho zdravím i Milana a Šárku.Stačí,když si vzpomenou na chatu Visalaje v Beskydech.Byl bych nesmírně potěšen,kdyby mi napsali.

34 tereza tereza | Web | 24. února 2010 v 10:09 | Reagovat

Dala bych si tvarůžkovou pomazánku s čerstvým chlebíkem :-) Kvůli špatnému zažívání a bezlepkové dietě mám smůlu :-((((

35 rucuk rucuk | E-mail | 24. února 2010 v 11:19 | Reagovat

34-terezo, špatně jste četla text- tvarůžky je možno jíst i při bezlepkové dietě, stačí je dát na to, co můžete.

36 rucuk rucuk | E-mail | 24. února 2010 v 11:28 | Reagovat

27-Zdenál, vaši nabídku bych přijala- samozřejmě bychom se podělili- 4 kg by byly i při tom, že i naši to mají rádi, moc. O peníze ani nejde, vždyť občas kupujeme přírodní ovčí sýr a ten také není laciný.  Snad jen  slanost někdy je u tvarůžků větší, ale to se dá  rozkrájet na menší kousky. Jen při příležitosti vaší návštěvy rodiny,  bychom  Vás uvítali rádi, schválně jezdit by se vám nevyplatilo. A při lepších podmínkách počasí. Však to nespěchá. Čím se vám ale budu revanšovat?

37 rucuk rucuk | E-mail | 24. února 2010 v 11:31 | Reagovat

30-JM- italská kuchyně je dobrá a proč bychom museli vařit jen česká jídla. Bazalku si pěstuji na balkoně v několika květináčích jak zelenou, tak fialovou a pro potřebu si ji suším a pak skladuji ve skleničkách. Vydrží voňavá . V mrazničce si přechovávám kostičky kopru , nějaké to malé balení rybízu, borůvek. K čemu se v průběhu léta dostanu.

38 Jurasek Jurasek | 24. února 2010 v 12:10 | Reagovat

34+35 Já je dával na taléř. Može byť?

39 Jurasek Jurasek | 24. února 2010 v 12:13 | Reagovat

37) jo tak kde se k čemu dostanete!Jo?

Ještě že bydlíte daleko od naši zahrádky.

)):-D

40 Jurasek Jurasek | 24. února 2010 v 12:16 | Reagovat

Rádio Jerevan hlásilo že jsem někde vypnul matku tak tedy tímto zapínám co jsem  vypnul a říkám juch to nebyl.

čekám 5min.

41 rucuk rucuk | E-mail | 24. února 2010 v 13:12 | Reagovat

39-Jurášek, dostanu se k něčemu, ne ukradnu! Z toho jsem už ,,vyrostla" dávno, když jsme jako děcka lezli párkrát na stromy na třešně (nebyly za plotem, ale byla to Třešňová alej a stejně to tam opadalo, nikdo to kromě děcek netrhal). No, pár jahod jednomu sousedovi, ručička mezi tyčkami, moc nedosáhla:-((( To bylo dávno. Přiznejte se, kdo nikdo nic nikde neutrhl, co nebylo jeho?

42 matka matka | 24. února 2010 v 13:40 | Reagovat

40 Jurasek

Ale krásně jste mne vypnul :-)))))))))))))

Těch 5min. je málo, v tu dobu já ještě chystala oběd a nevím, jak dnes budu.

41 rucuk

Jé, jako děcka i ty švestky jsme ochutnávali, slunečnice, kukuřici, meruňky, většinou na prázdninách a samozřejmě, že nás občas někdo s tou holí honil, ale vzhledem k našemu mládí nedohonil. Ale honit se musí, jinak by z nás vyrostli extra raubíři :-)

43 Luboš Luboš | 24. února 2010 v 14:50 | Reagovat

znám eště jednu fintu aby se tvargle neroztekle, když só obalené v troj obalu..(mouka, vejce a stróhanka)..toš dát je na chvilo do mražáku a ručím, že se neroztečó...MŇAM...

44 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 24. února 2010 v 16:04 | Reagovat

Tak to my jsme létali jednomu po lánu obilí,kde měl uprostřed lánu dvě třešně ovalené srdcovkama a tel tenkrát viděl od svého statku,jak tam kradem,tak sedl na koně a přeletěl tu pšenici až k nám a to jste měli vidět ten rachot-kamaráda doliskal a mně ještě navíc po fackách vytáhal tak za ucho,že mi ho do jedné třetiny natrhnul.Doma u dědečka jsem se to bál říct,ten by mi řekl-dobře vám tak ,vždycky mě  říkával,zdenku nech ležet i rezavej hřebík na zemi,není Tvůj tak ho tam nech.A měl pravdu.Jinak Růženko tam jezdívám dost často,problém to nebude,jen napište kolik a já to koupím a podělíme se.Cenu už jem uvedl,tak mi jen dáte to,kolik přivezu a od cesty mi dáte pár Vašich dobrých kulinářských receptů,žena to vyskouší,já to zbodnu a určitě to bude super.Moje manželka toho sice umí také dost,ale Vy ženské to holt máte každá ráda jinak a tak to moja vyzkouší a zaručeně pochválí.Potom Vám dám vědět.Zdenál.

45 rucuk rucuk | E-mail | 24. února 2010 v 19:56 | Reagovat

43-Luboš, kamarádka zase říkala, že je zamotala před obalením do plátku šunky a to byla mňamka.

46 rucuk rucuk | E-mail | 24. února 2010 v 20:03 | Reagovat

44-Zdenál- tak fajn, jak píšete, ještě se třeba můžeme domluvit i emailem , můj znáte, tak pak písněte, jo. Nebo vám tam pak uvedu telefon. Zdravím.

47 Věra Věra | 24. února 2010 v 20:38 | Reagovat

Zdenále, ty bys tady mohl přihodit nejaký receptík, ten Malakov by mě konkrétně zajímal.

48 Luboš Luboš | 24. února 2010 v 20:55 | Reagovat

pro 45. rucuk,

Smažené Olomócké syrečky:

Suroviny:

trvanl.salám

1 balení syrečků

srouhanka

mouka

vajíčka

Postup přípravy:

Kolečko syrečků vložíme mezi kolečka trvanlivého salámu a obalíme, nejlépe v troj-obalu a usmažíme jako řízek.Doporučení aby se neroztekly , tak je vhodné před smažením je dát asi na 10 min. do ledničky na mražák. Podáváme s klasickou přílohou, brambor, hranolek a pod.

Doporučuji je to specialita a kdo ochutná nebude litovat....je to podobné smaženému sýru se salámem...

Nakládané olomoucké tvarůžky

Ingredience:

20 ks středně zralých kulatých olomouckých tvarůžků

3 cibule

10 ks červených chilli papriček

10 ks nakládaných okurek

20 plátků anglické slaniny

500 ml kvalitního rostlinného oleje

20 ks bobkového listu

3 lžíce francouzské hořčice

2 lžíce harisy nebo jiné pikantní paprikové pasty

římský kmín

celý barevný pepř

mořská sůl a rukavice

Příprava:

Cibuli nakrájíme na plátky. V oleji rozmícháme všechno

koření. Tvarůžky rozpůlíme, potřeme harisou a hořčicí,

proložíme cibulí, plátkem okurky, bobkovým listem a

papričkou. Obalíme slaninou, spíchneme párátkem a

vrstvíme do sklenice. Zalijme olejem s pepřem, kmínem a

solí.

Necháme zrát minimálně 3 dny.

DOBRÓ CHOŤ

49 rucuk rucuk | E-mail | 24. února 2010 v 22:14 | Reagovat

48-Luboš- Tedy, velký dík. Donutil jste mě, vytisknout si tento článek i s diskuzí a založit si ho do svých receptů. Určitě bude inspirovat více čtenářů:-)))

50 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 25. února 2010 v 8:58 | Reagovat

Znám,znám ,znám-jen po takovém jídle není vhodné jít do divadla nerbo kina,jinak super pochoutka.zdravím všechny zde přítomné.

51 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 25. února 2010 v 8:59 | Reagovat

No a samozřejmě né jít randit!!!

52 Věra Věra | 25. února 2010 v 12:37 | Reagovat

Proboha kde seženu římský kmín?

53 rucuk rucuk | E-mail | 25. února 2010 v 13:02 | Reagovat

52-Věra- dala bych klidně normální, ne?

54 rucuk rucuk | E-mail | 25. února 2010 v 13:06 | Reagovat

5O-Zdenál, na to nadýmání mívali v lékárně takovou růžovou  větrovou vodičku- dávali nám ji v nemocnici po operacích,  aby to  udělalo jen pšouuuch a ne buuum a nepoškodilo asi střeva. A nebylo to cítit.  Nevím, jestli to existuje, nyní jsou jiné dražší prostředky.

55 Věra Věra | 25. února 2010 v 14:20 | Reagovat

Jo Růženko, aqua carminativa se to jmenovalo :-)

56 Věra Věra | 25. února 2010 v 14:23 | Reagovat

Zdenále, prosímtě, jak to děláte u vás na Hané s tím randěním ,když pořád jíte ty syrečky ?

Nebo na hanáckém rande jsou na tom oba jaksi nastejno?? :-)))  Chápeš jak to myslím...

57 Luboš Luboš | E-mail | Web | 25. února 2010 v 16:23 | Reagovat

nením nad Holomócké tvargle..ikfyž se vyrábějí v Lošticích...neboli tvagle 100x jinak...:-)

58 tereza tereza | Web | 25. února 2010 v 17:22 | Reagovat

To ano, při bezlepkové dietě být mohou, jenže moje trávení aromatické sýry nezvládá - bohužel :-(

59 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 25. února 2010 v 18:09 | Reagovat

Věruš ahoj!No já už jen na rande vzpomínám,to už je jak vzpomínky z pravěku.Já už takové věci ani neznám,to už je z minulého století a já si tak akorát můžu vzpomenout,co mi včera babča dala k večeři,já jsem rád,že mi vůbec něco dá,jinak už mi moc let nedala.No,říkává mi,že také nemusím mít všecko,tak to zůstalo u žrádla.občas se mi při jídle posmívá,tak nevím,jestli to závidí a nebo co....?Tak a nyní ten postup na Malakov--------Nebudu to psát ve sloupci,to ještě neumím,ale ty si to dáš do richtiku.tedy- 160 gr másla,160gr práškového cukru,čtyři vejce,160gr oříšků,dvoje balení piškotů,přiměřeně RUM ,30g práškového cukru do sněhu (z bílků)-Někdo tam dá rybízovou marmelédu a může se tam přidat trochu zrnkové pomleté kávy,je možné i bez kávy.Ta tomu totiž dodá zvláštní aroma.----Máslo s cukrem mícháme do pěny,přidáme žloutky jeden po druhém,a ještě mícháme.Z bílků ušleháme tuhý sníh,přidáme práškový cukr,ještě jednou šleháme a pak sníh i s mletými oříšky přidáme k máslu a žloutkům.Na skleněnou mísu uložíme piškoty z jednoho balíčku,polejemwe je rumem,pozřeme rybízovou marmeládou a zbytkem krému.Povrch ozdobíme šlehanou smetanou,nebo šlehaným sněhem z bílků,do kterého přidáme práškový cukr.Nakonec nahoru klademe čerstvé nebo zavařené ovoce a oříšky.)))))Hotovo-Přeji dobrou chut" !!

60 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 25. února 2010 v 18:23 | Reagovat

Věruš zdravím!Tak ten recept na MALAKOV :160 gr másla,160 gr práškového cukru,4 vejce,160 gr oříšků,2 balíčky piškotů,RUM,30 gr práškového cukru do sněhu z bílků,rybízová marmeláda.  Postup :-Máslo s cukrem mícháme do pěny.Přidáme žloutky jeden po druhém a ještě mícháme.Z bílků ušleháme tuhý sníh,přidáme práškový cukr,ještě jednou šleháme a sníh i s mletými oříšky přidáme k máslu a žloutkům.Na skleněnou kulatou mísu vložíme piškoty z jednoho balíčku,polejeme je rumem,potřeme rybízovou marmeládou a zbytkem krému.Povrch ozdobíme šlehanou smetanounebo šlehaným sněhem z bílků,do kterého přidáme práškový cukr.Nahoru klademe čerstvé nebo zavařené ovoce a oříšky./////To je vše!Přeji dobrou chut" !!!

61 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 25. února 2010 v 18:26 | Reagovat

Jinak,mám tu u ruky knihu různých cukrářských dobrot včetně asi 200 druhů dortů,takže kdo má zájem,tak se ozve.Zdenál

62 Pavlína Pavlína | E-mail | 26. února 2010 v 1:13 | Reagovat

Maminka mé spolužačky z internátu (1980-83) pracovala v Lošticích "na tvarůžkách". Vždycky jak jsme za ní šly s Mirkou na návštěvu vyfasovat  tvargle, smrděly jsme široko daleko. Ale na čerstvý chleba s poctivým máslem, to je balada :) A tátovi jsem je dělala smažené v trojobalu, s bramborovou kaší a šopským salátem. Ale smažit se to musí při otevřeném okně a nejlépe při průvanu, ať si lidi užijí :)))

63 matka matka | 26. února 2010 v 7:45 | Reagovat

Na tom Lubošovým Webu z komentáže 57 je řada předpisů...

64 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 26. února 2010 v 10:17 | Reagovat

Matko zdravím! Já je ty dobroty nemůžu,ale někdo,kdo nemá problémy s obezitou si to může dovolit.Moje žena by mi to stejně nedovolila jíst,ta by mi raději koupila bejčák a chodila by semnou ven na rozcvičku.Mám já to život,až mne zhuntovala,tak by mě i tloukla.Dobrá vyhlídka,néééé?Ale je nasnadě otázka,jestli bych si to nechal líbit,aby se to neobrátilo proti ní!Víte já jí vždy říkám-Ženu ani květinkou neuhodím,kořenáčem ano !!!A nezapomen"te mě zase zdupat,že jsem hrubián,stejně vím,že tu mokrou hadru často namáčíte a vyhlížíte kolem chalupy,kdy se objevím a řeknu matko,to su já-hned budetevědět,co s tou hadrou udělat.Vím že na kafe lumpy nezvete a máte recht.

65 Zdenál z Hané Zdenál z Hané | 26. února 2010 v 10:25 | Reagovat

Jinak pro upřesnění,já ty různé dobrůtky opisuji ze staré kuchařky,kterou měla snad i mojí ženy babička,takže se nechci chlubit,moje to není,jen si myslím,že každý to nemá s tak dávné doby a že neuškodí se občas podívat do dob našich babiček,či prababiček.Kniha je už strašně zažloutlá a mám problém na některé stránce vše pročíst,jak je používaná a ochytaná.Ale to je ten důvod proč ji mám rád a pokud to nikoho nenazlobí,tak z ní budu psát častěji,je to určo lepší,neš blábolit o kravinách a nebo napadat p.Sedláčka.

66 Hanako Hanako | 26. února 2010 v 11:00 | Reagovat

rucuk   V dětství byly tyto syrečky i pro mne pochoutkou, teď je nemůžu ani cítit. Chutě se mění.

67 Hanako Hanako | 26. února 2010 v 11:03 | Reagovat

65 Zdenál  Těším se na ty staré předpisy, ale stejně nejlepší zákusek je řízek bez přílohy. Vlastně, ten řízek vždy přílohu má, vždyť té mouky a housky je tam dost.

68 matka matka | 26. února 2010 v 12:42 | Reagovat

64 Zdenál z Hané

No víte, Vy víte, že hrubost nemusím, tak se jí už vyhýbáte a já jsem ráda. Dík :-)

A abych pravdu řekla - podlahy vytírám mopem :-)

65 Zdenál

No jo, vždyť on jen reagoval na Vámi mířenou kulku, či co.

Ale to, co rozpoutá občas svými články je velmi, velmi.....

Pojďme raději vařit.

Jo a raděj bych zvala na čaj, než na kafe.

69 matka matka | 26. února 2010 v 12:43 | Reagovat

Ale bacha, manžel tu flintu fakt má. Unést by to nemusel :-)

70 matka matka | 26. února 2010 v 12:59 | Reagovat

Zdenál

Jo a panu Sedláčkovi jsem se vrhla do náručí, mrkněte na jeho nejnovější článeček :-)

71 Hanako Hanako | 26. února 2010 v 13:46 | Reagovat

7O matka - Na tom obrázku vám to moc sluší. Co si nesete v tom uzlíku do nové domácnosti? Nejsou to předpisy od Zdenála? Proč nemá pan Sedláček fousy?

72 matka matka | 26. února 2010 v 14:26 | Reagovat

71 Hanako

Bylinky a koření čarodějné,

abych vařit uměla lektvary

léčivé i pro kuchyň :-)

Že fousy nemá?

Inu, ví,

že fousy ráda nemám,

tak je sundal kvůli mě.  :-)

73 rucuk rucuk | E-mail | 26. února 2010 v 17:29 | Reagovat

55-Věra, vy to znáte. Aqua carminativa - sice se po tom  chuchtlo-pšouklo, ale tiše a bez zápachu :-)))))

74 Teplik Teplik | 28. února 2010 v 20:19 | Reagovat

zvláštní je, že smažené sním klidně 5, ale s cibulí a chlebem mi stačí 1-2 :-)

75 rucuk rucuk | E-mail | 1. března 2010 v 15:54 | Reagovat

74-Nám také stačí méně. To máte jako s topinkami. Normálně sním 1 krajíc a když máme topinky klidně i 2,5 krajíčku. Takže je dělám jen tak jednou za týden:-)))

76 rucuk rucuk | E-mail | 3. března 2010 v 21:49 | Reagovat

Z důvodu nemožnosti se večer nadlábnout, nemohu chodit na ,,žrací" články svoje ani druhých. Tvorba slin se zvyšuje a to není dobré.. Co raději psát a číst večer jen o věcech duchovních, to je ale zase unavující, takže klíííd.

77 Jozef Jozef | E-mail | 19. srpna 2012 v 12:11 | Reagovat

[Je to pravda, sú drahé a s tými pred "nežnou" sa nedajú porovnať. Sú spravidla nedozreté, nevoňajú tak a ani nemajú tak výraznú chuť. Možno to súvisí s reštitúciou majetku a zavedením európskych noriem "kvality"a možno aj s veľkovýrobou. Je fakt, že kedysi aspoň u nás neboli vždy k dostaniu ale boli veľmi dobré5]

78 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 19. srpna 2012 v 16:01 | Reagovat

[77]: Ještě tak ve výrobně v Lošticích a nechat je trochu dozrát pod skleněným poklopem... ;-)

79 zdenek zdenek | E-mail | 13. prosince 2013 v 6:47 | Reagovat

A to je chyba ! nevíš co je dobrého.

80 zdenek zdenek | E-mail | 13. prosince 2013 v 6:49 | Reagovat

Stačí je nechat 3 dny v teplejší místnosti a jsou super.

81 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 13. prosince 2013 v 17:12 | Reagovat

[80]:Ono to trvá trochu déle, mají asi poněkud jiné složení. I chuťově se mi zdají méně ,,tvarůžkové". Jednou za čas se dají jíst. Jsou ale dost kalorické, to ano. :-)

82 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 7. ledna 2014 v 22:28 | Reagovat

[81]: Měli jsme je déle v kuchyni pod poklopem a stejně nebyly ještě úplně měkké. Občas přiveze syn z Loštic, když jede kolem vaničku kousků a to se pak hoduje, ale opravdu jen na chleba. Tepelně je nezpracováváme. :-)

83 Michaela Michaela | E-mail | 11. března 2014 v 19:49 | Reagovat

Koupila jsem v pátek 7.3 tvarůžky,dneska 11.3 plesnivé!Loni jsem měla ten samý problém.Jedu to vrátit do obchodu,ale jsem hodně naštvaná. :-!

84 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 12. března 2014 v 18:13 | Reagovat

[83]: To se nedivím. Oni to asi mají dost dlouho ležet v obchodě, při té drahotě je moc lidé nekupují. Dá se to ještě tak koupit přímo v Lošticích, kde jsou možná kvalitnější. Poslední dobou mne skoro žádné sýry nelákají, zvláště ne ty levné- plné mouky či čeho- :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx