Knedlíkový ráj- Chebsko.

19. ledna 2010 v 19:46 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
V každém měsíci aspoň jedno téma z mých článků se týká jídla. Dost se inspiruji gastrotoulkami uveřejněnými ve Stylu. Bývají z různých krajů, z různých dob.
Tentokrát byly z Chebska, které se svým jídelníčkem natolik odlišovalo od vnitrozemí Čech a Moravy, že zde nalézáme hodně inspirací. Po roce 1945 však z regionu prý skoro vymizely.


knedlíky, knedlíky

Lidová strava venkova, ovlivněná kuchyní bavorskou a saskou. Dost novinek přinesly při svém návratu kuchařky ze služby z Vídně.

Chebsko se odlišovalo hojným využíváním zeleniny. Nejpopulárnější bylo zelí, ale i vodnice a tuřín. Červená řepa, locika, ředkvičky bílé i červené a křen.

Zdejší vztah ke knedlíkům byl naprostou odlišností. Byl zde jejich ráj.
Oběd bez knedlíků - to není žádný oběd - tradovalo se zde.

Každá hospodyně musela umět tolik druhů knedlíků, aby byly každý den jiné. Dělily se na pečené ze syrových a vařených brambor, připravované ve velké pánvi pečlivě vytřené sádlem. Moučné či bramborové se vařily. Nejsvátečnější se dělaly z bílé mouky.
( Jen perlička: V chebském muzeu je do 14. února t.r. výstava věnovaná zdejší specialitě knedlíkům)

Z brambor se zase třela těsta sladká i slaná, dělaly se z nich knedlíky i saláty, třeba se slanečkem.
Bramborák se však podával vždy na sladko. V Aši se prý obaloval ještě teplý v cukru se skořicí, V Chebu kraloval s tvarohem a s cukrem či mákem.
Abychom nevynechali maso, tak byl oblíbený Kräambröih, vařené hovězí s křenovou omáčkou, nejoblíbenější byla vídeňská mandlová. Vepřová nebo telecí pečeně s kyselým zelím a samozřejmě s knedlíky. Zvěřina v různých úpravách.
Posvícení, poutě, dožínky byly časem drůbeže - husa, kachna, kapouni, perličky a hlavně pečená holoubata. Nápadité úpravy králíků byly typické pro tento region.

holoubátko s ředkvičkou



















Také se hodně peklo různých koláčů, buchet, štol, kobližků a placek smažilo.

Jídla předků byla chutná a jednoduchá.
Na příklad třeba telecí na paprice se špeclemi:
-maso, cibule, sůl, máslo, paprika a je uvařeno. A věřte, že chuť je báječná i bez smetany, zvláště , když se podává s domácími špeclemi.
Telecí se špeclemi




















Pro zajímavost přidám fotku malého kulinářského slovníčku:
jídla a jejich názvy


























Jen k poslednímu slovu - cvibak, u nás cvibach byl vlastně piškot, pečený na plechu. Nejlepší byl s kakaovou máslovou nádivkou,(umíchané máslo s moučkovým cukrem a kakaem, nastavené vychladlou kaší z mléka a polohrubé mouky), někdy jen s marmeládou, buď potřený nějakou polevou, ale většinou jen lehce pro ozdobu pocukrovaný.
Také jedna zvláštnost chebské kuchyně - měla ráda kameninu, hliněné talíře i pekáčky. Není prý vůbec proti pravidlům stolování podávat třeba pečené kuře i s přílohou v pekáčku či pstruha na pěkné pánvi. Držet se tradic je jistě více než rychlá kuchyně z pytlíkových kuchařek ( citace šéfkuchaře hotelu Martina Havla z Prahy)

Nechci se více rozepisovat, bylo by to jídel různých, která mnozí znáte nebo krajové podoby. Přidala jsem zase po delší době anketu o oblíbenosti knedlíků.

Znáte také takové rčení: Zeli něveli, masa treba tri kusy...?
No a o knedlících v něm není řeč, že?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (113)
Zobrazit starší komentáře

101 GARGAMEL GARGAMEL | 28. ledna 2010 v 19:28 | Reagovat

Jurásku ty kluku Ostravská,jak dohonit?Víš kolik jsem měl před rokem a půl?Jenom 185 kg,měli jsme váhu do 120 kg a ta zkolabovala,je ve šrotě.Dlouho žena chodila než objevila váhu digizální-MAX váha do 180kg.Přišla s ní dom a říká:Koukej už hubnout,větší váhy už v obchodech neseženeš a budeš je chiödit vážit někam na jatka,nebo do kovošrotu.Tak hsem se jí zasmál a vidíte varovala mě dobře-po  čtyřech měsících jsem to stihnul na těch žádaných 180 kg.Po čase jsem při cestě do nemocnice zkolaboval a upadl jsem při výstupu ze sanitky do komatu a tři týdny jsem byl v komatu,nebo seříká zachráněn ale udržován v umělém spánku.Pobyl jsem si v nemocnici 4 měsíce a další v sanatoriu.Tak mě trápili v dobrém úmyslu a zhodil jsem ,když mě vezli domů  na 120 kg-t.zn.65 kg.To byl úspěch a víte,dost se hlídám při žrádle ale nedá se to zastavit,již po roce z nemocnice jsem dorostl na váhu 137-to je hrůza,ale nedaří se to utišit,jen nachvilku jsem zastavil nárůst.Začnu zase chodit za diabetologem a snad něco vymyslí.To jen zak na objasnění,to ani nechtějte zažít takovou váhu a to trable se držet.

102 GARGAMEL GARGAMEL | 28. ledna 2010 v 19:35 | Reagovat

A jinak rucuk chce něco vtipného ? O jídle mě nic momentálně nenapadá,tak hodím nějaký normální,třeba o blondýnách.jela bloncka v autě doprotisměru v jednosměrce,Polda jí  v půli cestě zastavil a křičí nani-Madam,vy nevíte co je tam na začátku ulice za značku?Bloncka na něho pohotově:-To teda nevím,ale tam narohu je trafika a vní je takovej starej dědek a ten ví všechno,tam se ho můžete zeptat.  Dobré-ne?

103 GARGAMEL GARGAMEL | 28. ledna 2010 v 19:39 | Reagovat

Ptal se jeden polda,proč mají policajti v Praze svojí nemocnici a proč je postavená do kulata.Druhý mu říká-no ty vole tam je vrátnice a je uprostřed,poldové tam chodí dokola a zdravěj a zdravěj a zdravěj.....no  a až se uzdravěj!!!

104 GARGAMEL GARGAMEL | 28. ledna 2010 v 19:42 | Reagovat

REpeté:-Bloncka potká kámošku na městě a ta jípovídá:-Tak jdu z nemocnice  abyla jsem tam na těhotenském testu.Ta druhá:-A prosímtě,jaké tam dávají otázky?

105 GARGAMEL GARGAMEL | 28. ledna 2010 v 19:50 | Reagovat

Přišel pán k doktorovi a říká:"Pane doktore,já mám neuvěřitelné potíže,nevím ale nebudete mi to ani věřit.Doktor se ptá,jak se to projevuje.No víte pane doktore já jsem se rozhodl že bych se měl naučit na nějaký hudební nástroj a tak jsem si koupil housle.A představte si že když jsem naně začal hrát tak se mi postavilo přirození.Doktor se divil,že to ještě neviděl tak mu říká:Přijděte zítra a přineste si i ty housle a ukážete mi o v praxi ano?Druhý den pán došel a když začal hrát na ty housle,tak se mu to opravdu postavilo.Doktor se chvilku drbal na hlavě a za ušima a po krátkém uvažování našel jeho diagnozu.Ř íká-Pane no jo,já se nedivím že se vám zvedá přirození,když Vy hrajete samé píčoviny!!!

106 rucuk rucuk | E-mail | 28. ledna 2010 v 20:16 | Reagovat

Já jsem hodím, pro ty, kteří to nedostali emailem jeden recept na pizzu z rohlíků: (moc mi nenadávejte, je to rychlé a není to špatné): 5 rohlíků, 1 vejce, 2 dcl mléka, sůl, pepř = těsto

Nakrájíme rohlíky na kostičky, smícháme mléko, vejce, sůl a trochu pepře, nalejeme na rohlíky a promícháme- nejlépe ručně, aby se vytvořilo těsto jako hustší nádivka. Pokud je moc řidké, přisypeme trochu strouhanky. Koláčovou formu vyložit pečicím papírem (nebo remosku) a rozetřít těsto pěkně na formu. Na 10 minut dát do touby a zapéci. Pak vyndáme z trouby, těsto by mělo být pevné. Potřeme je kečupem, smíchaným s kapkou oleje, stružkem česneku a bylinkami co máte rádi, kečup malinko přisladit, aby nebyl trpký. Navrch dáme co máme v lednici- salám, sýr, kousky papriky, pórek, cibulku, nakonec plátkový či strouhaný sýr a pečeme dalších  15-20 minut. To  těsto z rohlíků je překvapivě dobré.  Dobrou chuť!!

107 GARGAMEL GARGAMEL | 28. ledna 2010 v 20:29 | Reagovat

Doufám,že si tyto starší blogy přečte i autorka Růženka,je to o jídle,tak se jí to bude zamlouvat,jistotně je dobrá kuchařka,tak to platí i pro ni.Tímto ji moc zdravím.

108 rucuk rucuk | E-mail | 28. ledna 2010 v 20:36 | Reagovat

107-Gargamel- to vítě, že si reakce- komentáře čtu, u  článku Jak se jedlo u Čapků jsem k tomu napsala a vím, že zkušené hospodyně mají spoustu svých rodinných receptů, už nám jich pár bylo předáno a myslím , že neuškodí, když se s nimi  seznámí i další méně zkušení. Člověk se učí celý život. Co někomu nechutná, to nevaří, nepeče a hotovo.:-))

109 Teplik Teplik | 29. ledna 2010 v 18:34 | Reagovat

mám rád bramborové placky s cukrem ... kupodivu :-)

110 rucuk rucuk | E-mail | 29. ledna 2010 v 21:36 | Reagovat

109-Teplik, nic nového pod sluncem. Už jsem někde psala, že naše teta  měla ráda šunkové fleky pocukrované a posypané skořicí. Jednou jsme v závodní jídelně viděli staršího pána přikusovat k  masové polévce koláče, které byly jako hl. jídlo s čajem.Proti gustu žádný dišputát...:-))

111 rucuk rucuk | E-mail | 30. ledna 2010 v 15:42 | Reagovat

109- Ještě připomínka, Petře, to by vám chutnal barkes. To je také placka ze syrových nastrouhaných brambor, jen nekořeněná, rozložená na plechu, pokladená půlkami švestek (možná i nějakým jiným ovocem, ale nejlépe peckovinami) a upečená v troubě. Trochu skořicového cukru nahoru, pocukrovat po upečení a krájí se na kousky a papá....:-))

112 rucuk rucuk | E-mail | 5. února 2010 v 22:27 | Reagovat

Už je to pár dní, jestlipak jste někdo vyzkoušeli tu pizzu z rohlíků? Já zatím ne, ale možná zítra....

113 rucuk rucuk | E-mail | 7. února 2010 v 20:32 | Reagovat

Tak pizzu zatím ne, ale vepřové ragů se zakysanou smetanou a brokolicí a těstovinovými mušličkami.

Vepřovou kýtu, která je normálně dost suchá, jsem na to použila.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx