Jak se vařilo u Čapků.

26. ledna 2010 v 22:28 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Nedávno jsem uvedla něco z pamětí stolníka z pražského hradu. Dnes mě z toho období zaujalo vzpomínání maminky Vendy Vrbatové, autorky knihy Jak se vařilo a žilo u Čapků. Maminka ve 20. a 30. letech minulého století pracovala jako panská u spisovatele ve vinohradské vile.


Karel Čapek dával přednost české kuchyni , ale chtěl ji udělat lehčí. Měl rád jídla obyčejná, ale vždy čerstvě uvařená kvůli svému citlivému žaludku. Proto se také u Čapků moc nekořenilo. Ale za nejlepší dietu považoval Karel Čapek dobrý jahelník.
jáhelník


Nebylo to těžké, protože pro něj vařily mimořádně talentované kuchařky - počínaje jeho hronovskou babičkou Helenou Novotnou a pak hospodyně slečna Šunková, která měla průpravu z hraběcí kuchyně.
Čapkova rodina,v bílé bluze babička, nad ní Karel

Karel Čapek také dbal na stolování a doporučoval, aby byla zkrácena doba přípravy jídel a raději prodloužena úprava stolu.



Bratři milovali už od dětství koprovku, bosáky se zelím nebo škvarkové placky.
placičky se škvarky a zelím
recept na placičky





Takové Karlovo rčení o vaření : ,,Můžete jíst jako bohové, aniž byste zapřáhli nějakého lidského tvora v kuchyni do pětihodinové honičky, neboť dobrý recept je jako dobré drama. Čím méně řečí, tím lepší jádro."

Přidám několik obrázků i receptů převzatých ze Stylu, kde článek, ze kterého informace čerpám, vyšel:
Slepice v křenové omáčce
Slepice v křenové omáčce
bramborové kramfleky-bramboráky
domácí sekaná s vejci













Jedna zvláštnost charakterizovala společnost, která se scházela kolem bratří, hlavně kolem Karla- t. zv. společnost pátečníků.
Každý pátek se u Karla scházeli jeho redakční kolegové, novináři z jiných listů, umělci, herci , malíři, sochaři, ale také ekonomové, filozofové.
Zavítal sem i T.G.Masaryk a později Edvard Beneš. Byli tam pouze muži, dokonce občerstvení servíroval řidič dr.K.Čapka, tatínek Vendy Vrbatové. Pátečníci jedli většinou studenou kuchyni. Nechyběla ani káva, čaj, zpravidla také slivovice přivá,,tlučený štrúdlžená sestrou bratří Čapků. Občerstvení občas zajišťovali hosté, střídavě.

Pátečníci se vždy těšili na legendární tlučený štrúdl slečny Šunkové.










Taková perlička z pátečního setkání, kdy se role hostitele ujal spisovatel František Kupka. Přinesl lahůdkové pražské párky a otep křenu, kterou svěřil ke strouhání do rukou ženských služebných ruček. Když je přišel do kuchyně zkontrolovat, jak večeře pokročila, našel obě dámy v slzách. Lítostivě spráskl ruce :,,Chudinky kudrnatý, voni mi tady nad tím křenem brečí."

Zkuste si přečíst jak vznikly mnohé dobroty, které se zdají původem bůhví odkud.
kulinářské skvosty 1.republiky











Prezident Masaryk si s Karlem Čapkem rozuměl a rád s ním diskutoval a tak ho zval k sobě na Hrad nebo do Lán. Třeba jen ke skromné svačině či večeři pro přátele.
T.G.Masaryk a K.Čapek


Na př. v pátek 6. února 1925 pořádal TGM večeři pro 9 osob, kde byli i manželky pozvaných, kromě Alice Masarykové, Karel, Josef s paní, novinář Peroutka Ferdinand s paní, spisovatelka Marie Pujmannová a její manžel režisér Národního divadla.

Zachovaný jídelníček toho večera:
-zadělávaná polévka- smažené řezy z candáta, tatarská omáčka- obložená svíčková, žampionová omáčka, okurky.
Kávový krém, sýr a ovoce.

Pokrmy byly uprostřed stolu a hosté se sami obsluhovali. Podle tehdejší tradice se lžíce i vidličky zakládaly obráceně, aby vynikl státní znak.


Tak to je něco z historie spojené s jídlem a jeho úpravou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 old+boy old+boy | E-mail | 27. ledna 2010 v 8:49 | Reagovat

Chtěl jsem něco dodat, ale jdu si připravit placičky se škvarky, plněné  zelím - jednu porci. Žena ke mně nemá v tomto směru důvěru.

2 tereza tereza | Web | 27. ledna 2010 v 9:56 | Reagovat

Moc zajímavý článek. Už se mi sbíhají sliny :-)

3 GARGAMEL GARGAMEL | 27. ledna 2010 v 10:19 | Reagovat

A už se tady Růženko zase mele o žrádle,já už mám strach otevřít takovýto blog,kde se to hemží krásnýma obrázkama žrádla.Mám potom strašné nutkání od počítače utéct ke šporheltu a něco si uklohnit ale to můžu až se má holubička vytratí do práce,ta by to nepřežila.Tak už dost žrádla,už tady zase slintám jak křeček u  jablka.

4 jurasek jurasek | 27. ledna 2010 v 11:04 | Reagovat

OLDA s BOJEM+RUCUK:  Také mně zaujaly ty placičky.

Moc krásné podívání.

Oldboj Jak chutnají-přiznej barvu

5 GARGAMEL GARGAMEL | 27. ledna 2010 v 11:48 | Reagovat

Dneska končím,škvarky nemám ale už je cítim jak je tady vychvalujete.Jdu to rozchodit,no a vy si dejte chutnat,já se nemusím hned zabíjet,to přenechám mé bábě.!

6 MIRA MIRA | 27. ledna 2010 v 12:39 | Reagovat

Právě škvařím sádlo, škvarky budou, placky budou, škvarková pomazánka bude!

7 jurasek jurasek | 27. ledna 2010 v 12:43 | Reagovat

Mira:)):-D))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))MLASK.

8 GARGAMEL GARGAMEL | 27. ledna 2010 v 13:07 | Reagovat

Miro,ty provokatére/rko!!Jen jsem nahlíd a už valím,stará zachvilku vtrhne do chalupy,tak ještě zedvakrát musím honem ponořit chobot do lednice a do piva,potom je to už chráněné babským zákonem.To jí jen řeknu-Dej mi nažrat a pust"mě ven,jdu se vyvenčit.

9 MIRA MIRA | 27. ledna 2010 v 13:53 | Reagovat

Škvarky se zadařily, jen je jich nějak málo, tak ještě uvidím, jestli je, než přijde žena, přece jen nesežeru.

Mlask!

10 jurasek jurasek | 27. ledna 2010 v 14:04 | Reagovat

9Ser na babu -sežer je -ať Gargamel vidí kdo u vás vládne!

)):-D))))))))))

11 Kunc Kunc | 27. ledna 2010 v 17:45 | Reagovat

Pro autorku.

Nebyl by tam recept na ten jáhelník prosím?

12 rucuk rucuk | E-mail | 27. ledna 2010 v 18:41 | Reagovat

11-Kunc : Prosím- Sladký jahelník:400 g jahel, mléko, sušené švestky, cukr, máslo.

Jáhly propereme, spaříme vařící vodou, zcedíme a pak uvaříme ve slabě osoleném mléce na kaši. Prochladlou kaši osladíme a vmícháme do ní kousek másla a sušené švestky. Vymastíme pekáč a kaši v něm upečeme. Kaši po upečení možno na talíři osladit.

13 rucuk rucuk | E-mail | 27. ledna 2010 v 18:44 | Reagovat

A ještě pro jistotu jahelník slaný:  Připravíme prosnou kaši jako v minulém receptu, ale místo cukru a švestek do ní vmícháme zpěněnou cibulku na slanině nebo dušené houby. Opět dáme na vymaštěný pekáč a upečeme s kouskem másla na povrchu. Podáváme se zeleninovým salátem. (vybráno z Kuchařky Hedy Terezie, ve které jsou jednoduché recepty i již dost mále používaných surovin).

14 rucuk rucuk | E-mail | 27. ledna 2010 v 19:03 | Reagovat

málo-

15 rucuk rucuk | E-mail | 27. ledna 2010 v 19:23 | Reagovat

Tedy já bych si dala ten ,,tlučený štrůdl"- podle mne je to ,,tažený štrůdl "a ten mám moc ráda.  Teta ho občas dělala, bylo v něm hodně jablek, dušených, se skořicí, slaboučké těsto, pracně přes utěrku tažené- nesmělo se trhat.

16 MIRA MIRA | 27. ledna 2010 v 20:26 | Reagovat

Tak jsem překonal sám sebe a vydržel a slupli jsme škvarkovou pomazánku spolu. Jó, láska je láááska...

17 matka matka | 27. ledna 2010 v 20:31 | Reagovat

Já to tušila :-))))))))))))))))

18 rucuk rucuk | E-mail | 27. ledna 2010 v 21:01 | Reagovat

MIRA- takové čerstvé křupavé škvarky, dobrý chleba, okureček- není tak hrozný přečin. A docela to vyčistí, promastí střeva..

19 MIRA MIRA | 27. ledna 2010 v 21:16 | Reagovat

[18] rucuk

Pravda, jen musí být člověk na dosah zařízení, kde ocení, že se ta krásná  konzistence dere ven bez společenské úhony. :-)))

20 rucuk rucuk | E-mail | 27. ledna 2010 v 22:26 | Reagovat

MIRA-I když byla by to škoda ne? Nějak moc rychle :-))))

21 jurasek jurasek | 28. ledna 2010 v 2:07 | Reagovat

Mira-Rytíř na bílém koni

22 old+boy old+boy | E-mail | 28. ledna 2010 v 8:49 | Reagovat

4/ jurasek

Vaše výzva abych přiznal barvu je natolik aktuální, že jdu napsat blog s názvem "Placičky plněné škvarky se zelím".

23 jurasek jurasek | 28. ledna 2010 v 10:20 | Reagovat

22)Old-boy.Máte svůj blog? Nebo mám slintat(čekat)tady???

)):-D)))))))))))))))))))))))))))))))))

24 http://nostalgiafilm.blogy.novinky.cz/ http://nostalgiafilm.blogy.novinky.cz/ | 28. ledna 2010 v 10:34 | Reagovat
25 matka matka | 28. ledna 2010 v 11:20 | Reagovat

Chybička se vloudila, já to odklikla dvakrát :-(

26 kloistr kloistr | 28. ledna 2010 v 11:44 | Reagovat

Tchyne dela dobry bramborovy placky plneny uzenym a obaleny, priloha zelicko a pivicko, nam. :o)

27 jurasek jurasek | 28. ledna 2010 v 12:23 | Reagovat

Kloistr:Brambory a zelí mám ve sklepě.

Kde vzít uzené a to pivo?

28 rucuk rucuk | E-mail | 28. ledna 2010 v 14:44 | Reagovat

Jurášku, koupit. Stačí rolka a piva je všude neurekom. Vy si to už určitě vyřešíte:-))

29 GARGAMEL GARGAMEL | 28. ledna 2010 v 19:01 | Reagovat

Co takhle rucuk-RUMOVÉ JABLKOVÉ BUCHTY ?Recept mám.2 ks vejce,3 až 4 lžíce cukru .přidat do toho 4 lžíce rumu,15 dkg mouky a z toho udělat řidší těsto,do těsta dát na malé kostičky nakrájená jablka,můžete přidat mandle,trochu hrozinek.Toto dát na plech a péct na 180 st..Péct 15 minut,vyjmout s trouby a na povrch dát na plátky nakrájená jablka a to vše dopéct do zlatova na teplotě 150st. Na závěr vyjmuté posypat skořicí a vychlazené pořádně posypat cukrem  .Skuste a uvidíte.To jsou recepty mé ženušky,kuchařky .Přeji dobrou chut" ...!Kritiku později přijímám.Gargamelík.Může zkusit i Věruš sz Vysočiny,.vlastně kdokoliv.

30 rucuk rucuk | E-mail | 28. ledna 2010 v 20:01 | Reagovat

Tak tedy Gargameli, kvůli tomu si koupím ten (přes svátky vypitý,upotřebený),, tuzemák". Rum nemají O)) No a pak nemáme mlsat- zlomyslníku, mám to zapsané...

31 GARGAMEL GARGAMEL | 28. ledna 2010 v 20:20 | Reagovat

To jsou rucuk recepty od mé ženušky,ta také není hubená,když jí takové věci přitahují,hned si to napíše a vyrobí.Je to super,tak jestli chcete,pošlu zoho víc,mám toho na doživotí,jen to nesmím zkoušet,to bych tay dlouho nepsal.

32 rucuk rucuk | E-mail | 28. ledna 2010 v 20:30 | Reagovat

Gargamel- napište nějaké neobvyklejší i pro druhé a pokud by to  u tohoto článku bylo už moc, tak dejte pak něco dobrého i do Kavárny u Rózičky - únorové, otevřu ji určitě a téma bude různé. Nějaký ten zákusek by nebyl marný. Také jsme už dávali různé recepty u článku Pečeme.....dám ke Kavárně možná odkaz na ty články, kde se nějaké recepty objevily.

33 Hanako Hanako | 29. ledna 2010 v 11:50 | Reagovat

to 13  Možná doma u Čapků znali i toto jídlo, vždyť Krkonoše byly na dohled . Uvaří se trhané krupky(lámanka z velkých krup) ve slané vodě, namočené sušené houby, usmaží se cibulka nejlépe na sádle. Do vymaštěného pekáčku se vloží směs krupek,hub a cibulky. Koření se majoránkou, česnekem a pepřem, solí se dle chuti.Zapéká se, až se vytvoří kůrčička. Lze vařit i z čerstvých hub. Toto krkonošské jídlo se nazývá černý kuba,  krupky s houbami, někde hubovec. Jí se s kyselou okurkou nebo nakládanou zeleninou. Jídlo se jedlo tradičně na Vánoce, jako jinde čočka nebo hrách.

34 rucuk rucuk | E-mail | 29. ledna 2010 v 12:48 | Reagovat

33-Hanako, určitě, však o kubovi jsme už také někdy četli, před Vánocemi se na něj těšili. Ale díky za popis. Mám hodně receptů i pár dobrých kuchařských knih a receptářů jídel starých i nových. M.D. Retigovou, Sandtnerku, Kuchařku Hedy Terezie a pod. Tam se najde hodně jídel a ještě někdy dostávám recepty i emailem. Nakonec ale kromě speciálních jídel, obvyklých postupů, stejně vařím podle fantazie a zkušenosti, co se mi povedlo.

35 rucuk rucuk | E-mail | 29. ledna 2010 v 12:51 | Reagovat

Tedy, přečetli jste si už v blogu pana Kašíka (nostalgia) jeho popis jak připravoval ty Placičky plněné škvarky, se zelím? To mě skoro položilo, jak jsem se musela smát. Humorista a šikovný ,,kuchař", hlavně, že se to dalo jíst a chutnalo mu to.(:-))

36 kloistr kloistr | 29. ledna 2010 v 18:53 | Reagovat

Jezis, jak ja Vam zavidim, ze mate kucharky od Retigove a Sandtnerove. Ja jsem na kucharky a vubec recepty maniak. :o)

37 rucuk rucuk | E-mail | 29. ledna 2010 v 21:27 | Reagovat

36-kloistr, představte si, že mám i mezinárodní kuchařku vydanou v Rusku , rusky samozřejmě. No, číst ji umím a jsou tam opravdu recepty nejen ruské, ale i odjinud z té doby před 50 lety. Jinak, nejste sám, i tady máme pana doktora urologa, který umí vařit a sbírá kuchařky. Když jsem byla ještě v krámě a přišla nějaká nabídka, brala jsem to i pro něj. No a nedávno jsem přestala odebírat Svět kuchyně a další várku kartiček s recepty. Budou mít co dědit vnoučata. Něco už dostaly. Mám kuchařku, o kterou měl někdo zájem v inzerátech z poč. mého manželství: Vaříme levně, chutně, hospodárně a to má dost lidí našeho věku. Nebyla špatná.

38 Hanako Hanako | 30. ledna 2010 v 10:00 | Reagovat

to 36  V Knižním klubu vyšla Krkonošská kuchařka od Jiřího Marholda - dobré předpisy i veselé čtení. V Levných knihách jsou také různé kuchařky i od Sandtnerové Francouzská kuchařka.

39 rucuk rucuk | E-mail | 30. ledna 2010 v 14:46 | Reagovat

38-Hanako, máte pravdu, že v Levných knihách kolikrát mají úplné poklady a nenápadné. My máme ale tak dobré Patkovo knihkupectví, že titul, o který máte zájem a víte nakladatelství seženou. A ví už dokonce - o svých pravidelných zákaznících- o co mají zájem a při nabídkách s nimi počítají. Také v prodejně Charity ledaco lze sehnat a nejen knihy, ale i puzle a pod.

40 Kunc Kunc | 30. ledna 2010 v 16:15 | Reagovat

Pro rucuk.

Děkuji mnohokrát za recept a ještě pro upřesnění jáli jsou semena prosa? Já myslel že jsou to sušené plátky jablek. Děkuji.

41 rucuk rucuk | E-mail | 30. ledna 2010 v 19:24 | Reagovat

Jáhly jsou opracované proso. Takové kuličky  nažloutlé, mrňavé. Prosná kaše neopracovaná je tmavá, Rusové jí říkají čjornaja kaša- uhostili nás takto známí v Moskvě a bylo to s masem velmi dobré. U nás se to tehdy neprodávalo, teď už je k dostání.

42 GARGAMEL GARGAMEL | 30. ledna 2010 v 20:01 | Reagovat

Rucuk,tak Vy jste jezdili i do Moskvy?Tak to já jsem tam jezdil také moc rád,ale s kamionem.Jednou tam semnou byl v Mauzoleu i můj jediný syn,co mi zůstal naživu a ten se dost bál,to víte jiní lidé jiné chování,tak to moc nebral.Když už byl semnou i dvakrát na Ukrajině a vícekrát v Bělorusku,tak už to začal také ořijímat.Poznl tam jak bohaé tak i chudobné a když viděl malé děti ve špinavých trenírkách,jakpostávají u parkovišt"a na benzínkách,tak užto i bral a už bylmoudřejší.Byli jsme několikrát i v Kremlu a také jsem mu vakrát ukázal dědušku Lenina,viděl na nádvoří i zvon Kolokol,co měl tu uraženou střepinu vedle stát a také jsme spolu jeli moc daleko,třeba do Saratova,tisíc kilometrů pod moskvou a nebo v Rostově na donu.Nakonec se mu to líbilo,měl osumnáct a tak už si skusil jen tak cvičně pojíždět s kamionem a vidíte,už mu to zůstalo,dělá několik let na kamionu a já se nyní prozměnu bojím o něj.Tenkrát měl on strach o mě.Je to osud,nikdy jsem mu tu dřinu nerozmluvil.Je zodpovědný a moudrý kluk,loni jsme spolu v Olomouci zapíjeli 33 -té narozky,Kristová léta a bylo to fajn si vyprávět s tátou,se kterým projel velký kus světa,moc jsme si o cestách popovídali.No a to je tak pro dnešek dost.Zase jsem pokecal a nebo někoho možná unavil,to je jedno.Zdravím tímto i Růženku a ostatní na blozích.

43 rucuk rucuk | E-mail | 30. ledna 2010 v 20:33 | Reagovat

42-Gargamel, to my jsme byli jen jednou v Rusku, v srpnu 1989, kdy už to tam bylo takové ,,rozjeté". Někteří lidé asi nevěděli, co a jak. Já jsem se tam konečně setkala s kamarádkou, se kterou jsem si s přestávkami dopisovala od 14 let Ona se mezitím vdala, měla dvě děti. Když jsme tam byli, domluvili jsme se , že v ten večer, kdy jsme měli nocleh zajištěn v Moskvě v hotelu, se sejdeme. Přijela pro nás šalinou, pak jsme jeli taxíkem až k  nim. Takže na večeři. Samozřejmě jsme jim přivezli dost dárků, ptala jsem se jí předtím, co by se jí hodilo od nás. Tam byla o leckteré věci větší bída než u nás. Bylo by to dlouhé povídání a snad ty zajímavosti ze života obyčejného člověka někdy napíši. Další dny už jsme cestovali do jiných zajímavých míst, pak takovým starodávným řachavým letadlem až na Krym. Byl to spíše poznávací zájezd, jen jeden týden necelý u moře, kde byla tehdy karanténa kvůli běhavce nějaké, tak se stejně nedalo koupat. Také vás zdravím. Vy se třesete o syna, který jezdí kamionem, my se třepeme o naše  všechny, kdo někam jedou jen normálním autem :-))

44 jurasek jurasek | 31. ledna 2010 v 7:39 | Reagovat

Kunc:Sušené jablíčka=křížaly.

45 rucuk rucuk | E-mail | 31. ledna 2010 v 19:39 | Reagovat

Sušená jablíčka, švestky atd.  vše dobré. Ochutnali jste už sušené banány? Pro mne ,,fuj". Celkem banány nemám moc ráda, ač jsou moc zdravé a sušené :-(((

46 jurasek jurasek | 31. ledna 2010 v 21:40 | Reagovat

45)  A co je na nich zdravého,snad krom vlákniny ??? to by mně zajímalo???Já mámrád pouze švestky -jinak brrrrrrrrr

47 rucuk rucuk | E-mail | 31. ledna 2010 v 22:59 | Reagovat

46-Jurášek, švestky jsem měla ráda ve všech podobách vždycky a poslední dobou i v tekutém stavu jsem jim přišla na chuť- tedy jen jako lék (opice by z toho nebyla asi dobrá). Banány jsou prý dietní a mají podle výzkumů nějaké dobré účinky, přesto jsou mi jablka,  hrušky, meruňky, švestky,  hrozny a nejvíce maliny, borůvky, jahody milejší.

48 rucuk rucuk | E-mail | 1. února 2010 v 10:27 | Reagovat

Včera jsem poslouchala ten recept na drobenkový koláč-Ital v kuchyni- docela mě zaujal, protože na koláčích mám ráda právě tu drobenku z másla, cukru a mouky.  Jen mužovi a synovi bych se tím asi nezavděčila, ti mají rádi kynuté těsto s náplní.

49 jurasek jurasek | 1. února 2010 v 12:20 | Reagovat

48)Na ten koláč jsem se také díval-Takže ho upečte,dejte mužovi ke schválení,oba názory sem společně s recepisem vyvěste no a já vám tímto za výše uvedené  a za všechny děkuji.Jurášek.Nebo jestli nechcete péci tak recepis vyvěste a já to slepím do kupy a názor na tu lepenici zašlu.Jurášek

50 jurasek jurasek | 1. února 2010 v 12:28 | Reagovat

47)Slivovici mohu ,švestky nemám rád.Mám rád slívy takové co jsou veliké jak čtyři švestky a měkké a slaďounké,též jahody a borůvky mohu,banánek zralý,hruštičky slaďounké ,meruňky-prostě jak z toho trčí sáček od cukru tak to mohu,jak je to kyselé ,trpké.....tak brrrrr.Švestky jenom sušené ale to budou beztak také ty slívy,co mohu.

51 matka matka | 1. února 2010 v 12:41 | Reagovat

a sušené brusinky jsou dobré, jsem zjistila...

52 jurasek jurasek | 1. února 2010 v 13:53 | Reagovat

51 Co s nima? Jenom tak přehltnout?

53 rucuk rucuk | E-mail | 1. února 2010 v 14:02 | Reagovat

52-Jurášek, brusinky cpát, kde je možno a třeba i přehltnout. Jsou velmi zdravé. Dobré jsou ve svíčkové omáčce, mezi drobenkou na koláčích, v ,,divočině". Ten recept honem napíši, pokud si ho pamatuji. Jen tu kukuřičnou mouku bych asi nedávala, ani ji nemám, ale zkusit bych mohla.

54 rucuk rucuk | E-mail | 1. února 2010 v 14:10 | Reagovat

Drobenkový dort (italský).: 30 dkg mouky -půlka hladké, půlka kukuřičné, vanilkový cukr, krupicový cukr tak,, od oka" dvě hrsti, promíchat, přidat strouhanou citronovou kůru, 1 vejce, tak 10 dkg másla. Připravit si máslem vymaštěnou formu na koláč(Měl ji hranatou).  Pak pořádně prohníst těsto rukama a natlačit ho do formy. Péci tak 40-45 minut při obvyklé teplotě. Po vytažení z trouby pocukrovat moučkovým cukrem a stáhnout z plechu.

(Podle mne to je spíše sušenkové těsto- jako linecké vcelku).

55 matka matka | 1. února 2010 v 14:25 | Reagovat

52 jurasek

Koupila jsem je na radu "Velké vody" své starší dceři, když jsem myslela, že má problémy s ledvinami. Sono ale ukázalo, že ledviny jsou v pořádku, také srdce i plíce dle dostupných vyšetření. Teď už zbývá jen se uzdravit :-) No a tak má po návratu z hor aspoň ty brusinky jen tak na zobání. Uškodit by neměly.

56 jurasek jurasek | 1. února 2010 v 19:34 | Reagovat

rucuk ale matka píše sušené brusle a jestli sušené do svíčkové tak tím bych si tak jist nebyl a proto jsem se ptal jestli přehltnout nebo co s tím.ani nevím jestli je to tvrdé nebo jako sušená švestka prostě to neznám.Samozřejmně znám brusinkový kompot nebo džem co se dává na šlehačku na svíčkovou.takže znovu matko jakou to má strukturu,váha a cena balení a co s tím?

(použití)

57 matka matka | 1. února 2010 v 22:16 | Reagovat

56 jurasek

Byly to zřejmě usušené a proslazené brusinky. Nevím přesně, musela bych se přeptat. Ale v sáčku se to dohromady nelepilo. Bylo to trošku menší než kandované višně, či třešně, mělo to nakyslou a přece sladkou chuť. Koupila jsem to po první, jak jsem výše psala, pro dceru. 100 gramů za 29,- kč naváženo a dáno do igelitového, či spíš mikrotenového sáčku. Dala jsem jí to jen tak na to zobání, nebylo to tuhé, dalo se to dobře pokousat, mnohem lépe, než sušená švestka, či meruňka.

Ale klasickou brusinku do svíčkové mi to nepřipomínalo, bylo to mnohem větší. I když nebála bych se to použít, jak psala rucuk, pokud nebudu hledět na cenu, klidně na koláč, ke svíčkové, či na divočinu. Ta sladká chuť by se tam lehce ztratila. Ale abych pravdu řekla, svíčkovou dělám bez brusinek. A na koláč dávám co dům a zahrádka dá - tedy meruňky, švestky, rybíz, aronii, třešně, višně, jahody, maliny, hrozny, jablka,.... Ale co je syn převážně z domu, peču méně, přece jen se toho již tolik nesní.

58 matka matka | 1. února 2010 v 22:18 | Reagovat

Anebo občas všelijaké šátečky, třeba s ořechovou náplní, či různé líté buchty upečou narychlo dcery. ...

59 matka matka | 1. února 2010 v 22:43 | Reagovat

Ale pro kluky jsou myslím lepší kynuté buchty, více zasytí, než ty líté s práškem do pečiva. I když taková narychlo udělaná hrnková buchta také zasytí :-)

60 rucuk rucuk | E-mail | 2. února 2010 v 17:46 | Reagovat

59-matko, také už tak moc nepeču. Docela nám ale  také chutnal  lehký perník s kousky ořechů, hrozinkami, někdy i kousky jablek. Je to rychlé a zasytí  také.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx