Jen krátce o štědrovečerní večeři.

14. prosince 2009 v 20:49 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Chtěla jsem se vyhnout předvánočnímu rozjímání, to již udělali lépe jiní blogeři a mezi námi mnoha lidem jdou Vánoce, jako takové ,,šílenství ", na nervy. Tak jen o tom, co snad neopomine nikdo. Štědrovečerní večeři a její složení , obvyklé v rodině - prostě u vás. Samozřejmě salát ve všech možných podobách, úpravách, případně jiná příloha, ale to hlavní- ryba, maso nebo snad něco jiného?


Jen na příklad u nás: pantáta - zásadně kapra- nejraději smaženého, já- kapra či filé, na co mám chuť, syn smažené filé nebo pstruha, lososa - pečeného. Prostě podle chuti. Tak to bylo u nás vždycky. Ať dostane každý, co má rád.

Dala jsem sem anketu, zajímalo by mne, kolik čtenářů dává přednost celé rybě před filé, případně nejí maso- konečně podívejte se sami a ťukněte, ano?

Pěkné Vánoce přát, je možná ještě brzy, ale klidně- ano, ano, ano...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Kunc Kunc | 14. prosince 2009 v 22:08 | Reagovat

Na vánocích je nejkrásnější to napětí, hlavně pro ty nejmenší, tradice a pak teprve jídlo po jehož konzumaci už se hospodyňky hroutí únavou, ale nic jim nezabrání si to v příštím roce zopakovat.

2 caracola caracola | 14. prosince 2009 v 22:19 | Reagovat

Nechápu co z toho kapr má,že je samá kostička. Jiné ryby si vystačí s daleko úspornějším skeletem. Asi je to jejich pomsta za to,že je lidi o Vánocích nemilosrdně mlátí,jako by za ten vánoční shon mohli.

3 rucuk rucuk | E-mail | 14. prosince 2009 v 22:21 | Reagovat

1-Kunc- A nebudu se hroutit a nebudu. Uteče to stejně jako každý jiný den, kdy vařím. Salát dělám dost často, řízky méně často, spíše něco dietnějšího a letos máme naplánovaného pečeného lososa, má suché maso. Kapr jen tak 4 porce pro tatu. Ovocný talíř s oříšky  a sušeným ovocem pro mlsání a talířek cukroví na stůl, nějaké dobré pití a hlavně, že se sejdeme s mladými aspoň na nějakou chvíli. S dalšími až druhý či třetí den.

4 Lada Lada | E-mail | 14. prosince 2009 v 22:26 | Reagovat

Věřící mají o svátcích na prvém místě oslavu narození Ježíška, Nevěřící by měli mít na prvém místě dobrou vzájemnou pohodu. Obojí je v přímém rozporu se shonem a stresy. A přesto se zdá, že u většiny lidí ten shon a stresy převažují. Proč?

5 palcerik palcerik | 14. prosince 2009 v 22:45 | Reagovat

U nás panuje přímo kapří obžerství. Nejdříve rybí polévka, pak kapr pečený na kmíně a petrželce s vekou a pak kapr smažený se salátem. Kdo by ještě mohl, může si dát kapra sulcovaného, ale na to už nikdo na štědrý den nemá:-)).

6 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 15. prosince 2009 v 7:59 | Reagovat

Dokud jsem byl s rodiči, bývala k večeři ryba. Vždy někdo zápasil s kostičkou. Když jsem se oženil (1962) nastala změna.

Žena zásadně rybu nekoupí. Udělá smažené vepřové řízky. Když nám děcka povyrostly a chtěly, jako jiné děti rybu koupila jim kousky z tehdejších polotovarů a usmažila. Po zapíchnutí kostiček, je to přešlo také.

Setkal jsem se s bigotními věřícími, kteří mi řízek na Štědrý den předhazovali, jako hřích. Jistě jsou podobní lidé dosud.

7 cranberry cranberry | 15. prosince 2009 v 8:08 | Reagovat

Paní Růženko, zdravím.

A co štědrovečerní polévka?

8 Vladimíra Vladimíra | E-mail | 15. prosince 2009 v 9:27 | Reagovat

Dobrý den pani Rúženko, u nás trávíme Vánoce už čtyři týdny předem a milujeme staré tradice a stará jídla,na houbovník se těším celý rok,ten chutná pouze o Vánocích.

S přípravou si nedělám žádné starosti,všechno si nachystám den předem,abychom mohli na Štedrý den s vnoučaty do kostelíka, kde je vystaven betlém a na procházky,aby nám Štedrovečerní večeře chutnala.Srdečně vás zdravím a přeji celé vaši rodině hodně zdraví,štěstí a síly do dalších let.

9 matka matka | 15. prosince 2009 v 9:29 | Reagovat

Nám se letos kapr utopil, takže na večeři bude jiný řízek, ať již z ryby, kuřete, vepřového masa, nebo prázdný řízek či z robi masa, ... K tomu salát. Polévka nebude, ta jen na oběd. Ale to vše až po návštěvě u rodičů, švagra s dcerkou,...

10 honza+1 honza+1 | E-mail | 15. prosince 2009 v 11:44 | Reagovat

Patřím mezi ty , co sice v rámci tradice na Štědrý den neobědvají , ale zase je mi šíleně špatně z hladu :o)

Takže si k večeři naložím kupu salátu , řízek z kapra , normální řízek a opečenou vinnou klobásu :o))

A pak následuje to správné rozjímání u stromečku :o)

11 rucuk rucuk | E-mail | 15. prosince 2009 v 18:11 | Reagovat

Tak u nás se nepostilo, ale na oběd byla jen bílá zelňačka s rozkvedlaným vajíčkem a bramborem.. Stačilo to vyrajbovat do večera žaludek a večer s úderem 18. hodiny se pogratulovalo dědečkovi k narozeninám a pak se večeřelo. Salát, řízek z kapra nebo filé a samozřejmě rybí polévka- tu jsem moc nemusela. Pak se šlo ke stromečku,, který se zdobil pouze bílými báňkami a stříbrnými řetězi a klasickými svíčíčkami, dokud nebyly ty elektrické, ale to už nebylo ono.

12 Vhailor Vhailor | E-mail | 15. prosince 2009 v 18:42 | Reagovat

U nás kuřecí řízky, pečená krůta a bramborový salát. A samozřejmě nějaká ta mísa, se sklenkou dobrého moldavského nebo jiného polosuchého vína. Takže asi tak. =)

13 Teplik Teplik | 15. prosince 2009 v 19:14 | Reagovat

řízek z krkovice, ryba pro babičku, rybí polévka se zeleninou zahuštěná hrachem :-)

14 rucuk rucuk | E-mail | 15. prosince 2009 v 19:23 | Reagovat

Rybí polévku jsem také vařila a povedla se, chutnala muži a mně také. U nás jsou polévky oblíbené, ale jen ty řidší, krémové ne. To jsou vlastně omáčky a ty vařím málokdy a jen některé.

15 Lin Lin | 15. prosince 2009 v 20:43 | Reagovat

Polévka hovězí, ale s drožďovými knedlíčky.  Salát (recept po prababičce, tak trošku jiný, než bývá zvykem) a vepřový řízek (dělám i krůtí nebo kuřecí, tak půl napůl). Navíc kuba (hodně hub i česneku), ale toho jíme už k obědu.

Kapra jídávala jen máma, ale...

Když jsem byla ještě doma, měli jsme kapra každoročně. Vždycky - ale taky vždycky skončil v rybníce :-) Máma si musela pro sebe kupovat už porcovaného a ten živý byl jen pro naši radost.

Nikdy mi kapr nechutnal a nechutná ani mým dětem. Takže ve své rodině jsem ho nikdy dělat nemusela. Stejné je to i s rybí polévkou.

16 velká voda velká voda | E-mail | 15. prosince 2009 v 20:50 | Reagovat

Doma jsme mívali rybí polívku, jako holka jsem chodila na Štědrý den dopoledne na druhý konec vsi ke známým pro rybí hlavy a tak. Vždycky smažený kapr, jen pro babičku filé.

A po svatbě - pro mužského klobása, my holky filé. Později i špeky v podobě lososa, jednou dokonce malého žraloka.

A mimo téma - co takhle gefilte fiš?! :-))))))))))))))))))))))))

17 honza+1 honza+1 | E-mail | 15. prosince 2009 v 20:59 | Reagovat

Rybí polívku nosila babička , ale úplně jsem jako dítě nesnášel , když táta po večeři musel mít ještě peciválky :o))

To už se s náma nedalo vydržet , i toho kapra jsme jedli z bráchou zadkem na půl židle , jen aby se už šlo ke stromečku :o))

18 Pavlí­na Pavlí­na | E-mail | 15. prosince 2009 v 22:23 | Reagovat

Tak už se to blíží a dopisy od dcerky jsem už dávno poslala Ježíškovi. Cukroví je napečené a už se nemůžu dočkat, až bude v kuchyni vonět rybí a taky hrachová polévka, řízky ze 3 druhů masa a pro manžela, mladší dcerku i zeťáčka řízek z kapra a pstruhové opečenky - vše s pečenými bramborami v troubě, i bramborovým salátem. Dobré bílé či červené suché vínko, vaječný koňak a "pro chlapy" domácí slivovička, pár chlebíčků, slaného pečiva, doma sušeného ovoce a halda nalouskaných ořechů... Od každého trošku, každý má rád něco jiného. Ráda vařím a ráda se dívám, jak jim chutná a že jsou v pohodě.

Zdravím všechny, mějte se krásně  :)))

19 rucuk rucuk | E-mail | 16. prosince 2009 v 10:48 | Reagovat

18-Pavlína- Mám z vás mindrák. Cukroví nenapečené, hrachovou polévku vařím normálně a to ještě ne tu pasírovanou s kostičkami žemle opražené, bramborový salát také dělám více zeleninový, v žádném případě do něj nedávám salám, jak někde dělají, brambory peču občas v remosce nebo i v troubě. Zkuste si udělat dušené,, červené" brambory na cibuli, vnuk s vnučkou pomalu jiné nechtějí, když je ochutnali. Jedí je i samotné s mlékem. Ke každému ,,suchému" masu jsou výborné a k nim okurkový salát se zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

20 Vlaimír Tupý Vlaimír Tupý | 16. prosince 2009 v 18:42 | Reagovat

Vaše chuťové orgasmy nad rybí polévkou mohu jen obdivovat, ale rozhodně to není a nikdy nebyl můj šálek kávy.  A tak se přikláním k Lin (15).  Ale důležité o Vánocích nejsou gastronomické orgie, důležitá je vánoční atmosféra, setkání  blízkých a milých lidí. A taková lahvička skvělého (červeného) vína, ta je nad rybí polévku!

21 rucuk rucuk | E-mail | 16. prosince 2009 v 19:29 | Reagovat

20-Vladimíre, také ji nemusím, taková s knedlíčky je lepší. To jen muž si někdy vymýšlí, tak proč  mu ji  neuvařit, pokud mám suroviny?. To ale letos nehrozí. Mladí o ni nestojí a budou u nás, tak na co, že?

22 Pavlína Pavlína | E-mail | 16. prosince 2009 v 23:25 | Reagovat

19-rukcuk - Žádné mindráky mít nemusíte, strašně ráda vařím a peču, ale hlavní důvod je, že peču tak, aby dcerka mohla donést cukroví spolužákům ze třídy ještě než budou mít prázdniny - mají vždy vánoční besídku :) A dnes ještě Kačka (9 let) pekla sama cukroví z máku - jetelíčky. A velice se jí povedly.

Jinak, než klasický bramb. salát s majonézou (taky nedávám salám), mám ještě raději: včera vařené brambory, studené je nakrájet na kostičky, sůl, pepř, 2 i více (podle chuti) středně nakrájené brambory, asi 1/2 dcl klasického octa, řádně promíchat, dát na 2 hodiny do lednice. Hodí se ke všem druhům masa.

Nebo: šťouchané brambory smíchané s vařeným kyselým zelím.

No a jinak, víte jaká je nejlepší hrachovka? VITANA !!! Sem tam si ji koupím a je pořád stejně dobrá :) I když dělám domácí a stejně dobrou.

Ono to asi tak nevypadá, ale vařím na vánoce jen staročeská jídla, ze 150 let starých receptů naší rodiny, Nejsou u nás vyjímkou brambory na loupačku či na plotně pečené plátky brambor - i na vánoce. Mějte se krásně :)))

23 Pavlí­na Pavlí­na | E-mail | 16. prosince 2009 v 23:32 | Reagovat

20-Vladimír

Víte, já ryby nemusím (kromě šprotů, ty miluji), ale rybí polévku jsem si oblíbila (můj muž a mladší dcerka jsou rybáři).

Ale promiňte :))) asi jsem nějaká divná, ve svých 44 letech jsem si ještě nevšimla, že bych u jejího pojídání měla orgasmus :))))

24 Věra z Vysočiny Věra z Vysočiny | 17. prosince 2009 v 9:08 | Reagovat

Rybí polévku jsem jako dítě naprosto nesnášela, ten vývar s chutí po rybách jsem prostě nezvládala. Přitom mám ryby ráda, ale ta polévka... brrrrr. Pak jsem jednou ze studijních důvodů ochutnala rybí polévku v rybí restauraci Na rybářské baště v Brtnici u Jihlavy / už tam není / a nevěřila jsem. Tak jsem pátrala  a zkoušela a dnes dělám vynikající polévku, na kterou se těší celá rodina. Je dost pracná, ale stojí za to. Kdyby někdo chtěl, napíšu.

25 honza+1 honza+1 | E-mail | 17. prosince 2009 v 9:48 | Reagovat

23)Pavlína:

:o)))))))

To by jste byla nejšťastnější žena pod sluncem :o))

To já už jsem ve věku , kdy už ten kulinářskej požitek oceňuji častěji , než Vy ten klasický :o))

Na rybí polívce je jen blbý , kolik práce s ní je , když se sežere stejně rychle , jako každá jiná..

A stačí přehlédnout kousek žábry , a můžeme ji vylejt :o((

Ale co - třeba vás takový zážitek ještě čeká :o))))))))))))))))

Krásný den :o)

26 rucuk rucuk | E-mail | 17. prosince 2009 v 14:25 | Reagovat

25-honza+1, žábry ani ne, ale ždibinek žluči a je po polévce. Babička musela mít do rypí polévky ,,mlíčí" i ,,jikry", jinak to prý není ono. Tak to já moc nemusím, řezníci je prodávali s hlavami ze zabitých kaprů zájemcům zvlášť- jak je pro lidi připravovali již v půlkách-

27 rucuk rucuk | E-mail | 17. prosince 2009 v 14:27 | Reagovat

24-Věra z Vysočiny- prosím, napište návod na tu dobrou polévku, určitě ji někdo vyzkouší. Co není pracného, když se to tak vezme, co je skutečně dobré? :-))

28 Pavlína Pavlína | E-mail | 17. prosince 2009 v 23:19 | Reagovat

25) honza+1

     :o)))))

29 Věra z Vysočiny Věra z Vysočiny | 21. prosince 2009 v 12:46 | Reagovat

27 - Růženko, každý má ten svůj recept předávaný z generace na generaci.Já jsem si vytvořila svůj originál a předávám :

Do osolené vroucí vody dám vařit dvě očištěné a spařené rybí hlavy, ze kterých předem stáhnu spařený sliz.Koření - čerstvě tlučený pepř, nové koření, bobkový list.Kořenová zelenina a cibule.Po uvaření procedím - cca 5 l vývaru, z hlavy oberu maso, dám bokem, zeleninu už dál nepoužívám.

V dalším hrnci na půlce másla orestuju pod pokličkou najemno krájenou cibuli a nahrubo strouhanou čerstvou kořenovou zeleninu, přiliju část vývaru, dusím cca čtvrt hodiny , pak rozmixuju a doliju do toho zbytek vývaru.

Třetí hrnec - uvařím pytlík předvařeného hrachu s minim. množstvím vody, přes síto propasíruju do polévky.

Konečnou směs provařím a zahustím jíškou nasucho nebo jen moukou rozdělanou v troše vody.

V malém kastrůlku uvařím mlíčí nebo jikry, pak tyto vařené kousky společně s masem z hlavy lehce orestuju na teflonové pánvi a přidám do polévky.Dosolit dle chuti, přidat sekanou petrželku, strouhnout muškátový ořech špetka majoránky, malinko tymiánu. Na talíři pak přidat osmahnutou housku na kostičky.

Důležitá je čerstvá zelenina a muškát nakonec. Je to trochu náročnější na nádobí, ale výsledek stojí za to. Dělám ji takto asi 7 let a nedávno jsem se dočtla v časopise, že "labužníci" přidávají do rybí polévky hrách. Tak jsem se trefila správně :-)) Ať se daří :-)

30 rucuk rucuk | E-mail | 21. prosince 2009 v 21:31 | Reagovat

29-Věro z V. Moc děkuji i za ostatní za recept. Opsala jsem si ho, ale před mužem to nebudu ani povídat, musela bych ji uvařit. No, možná to zkusím. Ráda zkouším nové věci. Zdravím a přeji vám, ať se vám Vánoce podaří a zdraví vám v novém roce slouží celé rodině.

31 rucuk rucuk | E-mail | 4. ledna 2010 v 0:22 | Reagovat

Podle výsledků ankety zvítězila ryba, držte se toho a jezte je více nejen o vánočních svátcích. I to filé z různých ryb lze dobře upravovat a je to strava lehká...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx