Chcete slavit bujaře jako naši předkové?

29. prosince 2009 v 18:53 | Ruža z Moravy |  Z historie života
Přečetla jsem si něco ze Stylu a inspirovalo mě to k napsání poněkud zlomyslného článku. Proč zlomyslného? Po ,,nacpávačkách bříška " svátečních - jak u koho - zase bude většina chystat něco na zub na oslavu ( nebo funus) skončení roku starého a přivítání roku nového- jestli lepšího, to se uvidí a zase -jak u koho, že? Nechcete se inspirovat?


Kterak se hodovalo na hradech ve středověku.


Nebudu popisovat způsob hodování, ale rovnou zde uvedu některá oblíbená jídla.
Hostina se zahajovala polévkou, na př. říznou pivní s cibulí. Podávala se zvěřina, skopové, hovězí, drůbež i vepřové, kterému byl později jaksi vstup uzavřen. (Nevím proč).
Maso se většinou peklo, tato úprava byla hodna rytíře, podávala se často kaše, i na místo polévky. Nabízet sýr se mohlo brát jako pohrdání hosty. Byl jen pro prostého člověka. Také chléb byl bělejší než pro prostý lid. Něco málo z původních receptů (množství pro 4 osoby):
hostina na hradě ve středověku
syrná kaše














Syrná kaše:

250 g tučného tvarohu rozdrobíme (nastrouháme) a smícháme se 150 g krupice. 200 g másla i připravený tvaroh rozmícháme v 1 litru vody a pomalu uvaříme na kaši. Pozor- nesolíme! Na talíři polijeme kaši medem!

Vepřovina:

800 g libové vepřové plece, 2 dcl světlého piva, 2 dcl bílého vína, O,5 dcl vinného octa, půl veky staršího chleba, 2 zralá červená jablka, 2 větší cibule, sůl, pepř.
Maso na noc naložíme do vína, piva a vinného octa. Ráno je i s nálevem vložíme do hrnce, přidáme krájený chléb, povaříme, doplníme pokrájená jablka a cibuli, osolíme, opepříme.Vaříme do měkka. Měkké maso vyjmeme a omáčku na něj propasírujeme (rozmixujeme).
vepřovina

kuře křehké v zelené jíše















Kuře křehké v jíše zelené:


1 odleželé kuře, sůl, cukr, čerstvá zelená petrželka, šalvěj, máta, čtyři krajíce sušeného chleba, 3 dcl bílého vína, O,5 dcl vinného octa, mletá skořice, mletý zázvor.
Kuře dobře prosolíme a upečeme: utřeme petrželku, šalvěj a mátu, přidáme chleba, zalijeme teplým vínem, smícháme a procedíme. Pak směs prohřejeme, ale nevaříme. Omáčku lze buď přisůladit nebo naopak přiostřit vinným octem. Upečené kuře posypeme ještě na míse skořicí nebo zázvorem a podáváme.

Pohanský koláč:

Umícháme těsto ze 450 g polohrubé mouky, 20 g kvasnic, 50 g cukru, 2 žloutků, 1,5 dcl mléka.
Posekáme 200 g vařeného uzeného masa, 200 g vepřového masa, 2 oloupaná nakrájená zralá jablka promícháme s jedním vejcem, osolíme, opepříme a vmícháme do připraveného těsta. Upečeme v troubě.
pohanský koláč


















Pilo se z pohárů podobných jako je tento: historická replika z lesního skla s perličkovými nálepy, které bránily vyklouznutí z mastných rukou hosta.
Je inspirována tvarem poháru, který prý dostal král Přemysl Otakar II. darem od bagdádského chálify- tvz.pohár z Aleppa. Pilo se z něj hlavně víno a skvěle prý chutnalo bílé rýnské.

Dnešní recepty se vařily na hradě Svojanov, věnném sídle českých královen, kde ve 13. století žil s vdovou po Přemyslu Otakaru II. kontroverzní český šlechtic Záviš z Falkenštejna.

Na středověkých hradech se pil hojně alkohol. Kdo hodně vydržel, stával se slavným. Když spadl pod stůl, vzbudil veselí, ale hanba to nebyla. Komu se podařilo opít nejvíce lidí, byl považován za skutečného rytíře. Uzavíraly se i sázky.
O alkohol šlo i ve vrhcábech (pro neznalé- hra v kostky), kdy počet očí na kostce určil, kolik číší musí dotyčný naráz vyzunknout.
Tip pro zábavu na Silvestra pro alkoholiky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 pampelina pampelina | E-mail | 29. prosince 2009 v 19:24 | Reagovat

Slavíme středně bujaře, televize spíše jako ztišený doplněk kecání, protože co kdyby se tam opravdu mihlo cosi pěkného. A uždibujeme papání a pijeme mírně. Po půlnoci mě přepadá chandra a cítím se podivně okradena o ten starý rok.:-)))

2 velká voda velká voda | E-mail | 29. prosince 2009 v 19:47 | Reagovat

S těmi jídly jste mi připomněla jeden starší sešit receptů, šla a našla jsem ho a v něm dva "předpisy, které uvádí ve své kuchařce pražský alchymista z konce 16. století pan Bavor Rodovský z Hustiřan". No ovšem panstvo by se mnou vyběhlo, jelikož v tom není žádné maso - syrné šišky a tzv. krmě dobrá , to byly jakési vaječné placičky, kořeněné zázvorem a vším možným.

3 rucuk rucuk | E-mail | 29. prosince 2009 v 20:08 | Reagovat

2-velká voda- víte, že by to mohlo být dobré? Vždyť sýrové tyčinky se také chroupají, vaječná omeletka také není k zahození. Ono to ,,,staré jídlo" nebylo vždy tak nezvyklé. Zázvor jsem na maso objevila také teprve teď, ač možná v kořenících směsích už byl a člověk ho tak nevnímal..

4 rucuk rucuk | E-mail | 29. prosince 2009 v 21:55 | Reagovat

Všimli jste si, že se zahušťovalo chlebem? To je dobré i na zahuštění guláše. Maďaři ale guláš- tedy vlastně gulášovou polévku-  nezahušťují.

5 caracola caracola | 29. prosince 2009 v 22:16 | Reagovat

Kuře v zázvorovém těstíčku je moje oblíbené jídlo. To se nakrájí kuřecí maso na velikost kostky cukru .Těstíčko je jako na palačinky,ale je v něm h o d n ě  (!) mletého zázvoru.Maso se v těstíčku namáčí a smaží na pánvi s tukem. Jí se to s chlebem nebo pečivem a směsí soli a bílého pepře ,kterou si kousky dle libosti  kořením.

6 rucuk rucuk | E-mail | 29. prosince 2009 v 22:40 | Reagovat

5-caracola, tak to jsem ještě nejedla. Zázvor má zvláštní chuť. Ale zkuste si ho dát do toho těstíčka na naložení řízků, co jsem popisovala (už asi víckrát) z  1 bílého jogurtu,1 vejce, 2 lžic solamylu, sůl, karí koření nebo podle chuti! - třeba ten zázvor nebo provensálské koření,,, nadraný" česnek a pod.dát do něj již upravené maso na řízky -dávám to do zavařovací sklenice, aby to šlo zašroubovat a nenavonělo to lednici- nechat nejméně 2 hod. uležet, pak jen obalit ve strouhance a smažit.  Na menší kousky je to ještě lepší, křupavější.

7 velká voda velká voda | E-mail | 30. prosince 2009 v 0:07 | Reagovat

Číst o půlnoci o jídle, to věru není dobrý nápad... Jdu prolustrovat ledničku! :-))))))

8 rucuk rucuk | E-mail | 30. prosince 2009 v 10:56 | Reagovat

7-velká voda- dobrý den, já jsem odolala, ačkoliv jsem polykala naprázdno a brblala si potichu- to je nápad, to je nápad...:-))

9 rucuk rucuk | E-mail | 30. prosince 2009 v 16:16 | Reagovat

Ještě jsem měla do článku napsat, že v přítomnosti žen na hostinách, kde normálně byli  a hodovali pouze muži byla větší zábava, ale stolování t.j. lžícemi, noži nakrájet maso a jíst rukama se nezměnilo.

10 kloistr kloistr | 31. prosince 2009 v 18:50 | Reagovat

Nejlepsi je gulasek. :o)

11 rucuk rucuk | E-mail | 31. prosince 2009 v 21:20 | Reagovat

Tak jsem se dnes nějak ztrapnila při obědě. Naložila jsem masové nudličky a pak udělala se zeleninou a rýží lehký oběd. Nad tím masem jsme se dohadovali, jestli je to maso kuřecí či vepřové. Na kuřecí to nějak nevypadalo. Po odchodu syna jsme si s mužem vzpomněli, že jsem zpracovala na řízky a nudličky půlku zakoupené krůty. Nepopisovala jsem to do mrazničky, nudličky dala zvlášť. To tedy jsem hospodyně, co? Krůtí to bylo.

12 rucuk rucuk | E-mail | 4. ledna 2010 v 14:06 | Reagovat

10-kloistr- ano, gulášek ve všech podobách, hlavně ale libový, maximálně mohou být taková ta ,,sklíčka" v hovězí kližce. Vepřový se také dá, skopový, krůtí , segedín- všechno po našem.:-))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx