Máte rádi horké?

29. března 2009 v 19:17 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Znám lidi, kteří nejí polévku jinak, než přímo vřelou. Musí se z ní kouřit. Totéž lze říci o pití kávy, čaje.
Vědci stále něco zkoumají a přichází v rámci celého světa na určité poznatky. Nejvíce se zkoumá onemocnění nejobávanější - rakovina.

Iránskými vědci bylo v poslední době zjištěno, že v zemích, kde se pije horký čaj, hlavně čistý bez doplnění přísadami , je více případů rakoviny jícnu, než v zemích, kde tolik čaje horkého nepijí.

V Iránu se horkého čaje vypije v průměru l litr čaje na den a osobu a také výskyt rakoviny jícnu je tam vyšší než jinde.

Co je to horký čaj? Teplota nejméně 70 stupňů. Přidáním citronu, mléka nebo alkoholu se teplota sníží a proto se pije 50-60 stupňů teplý a neohrožuje tak jícen.
horký nápoj

Na co všechno se ještě přijde? Stejnou měrou prý zvyšuje výskyt rakoviny kouření a pití alkoholu.
Takže pozor, nejlépe bychom udělali, kdybychom si na dveře kuchyně dali plakátek a na něj si napsali, co všechno nesmíme, abychom byli zdraví. Jen jestli bychom nebyli z toho tak trochu na nervy a koukajíce na ten papír by nás nebral amok.
Ještě jedno doporučení : pijte čaj doplněný něčím chladnějším - výběr osobní - a nebo jen čistou vodu ....pivo....ovocné a zeleninové šťávy.... víno....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 29. března 2009 v 20:42 | Reagovat

Obdivuji jen vřelé vztahy. Do vřelé polívky vrazím studenou vodu, nemusím už nic pít a jak to vidím prospívám i zdraví.

Dobré polévce to neuškodí a špatnou ani vřelost nevylepší.

2 Vhailor Vhailor | E-mail | Web | 29. března 2009 v 21:19 | Reagovat

Nemam rad horka jidla, nekde jsem dokocne cetl ze vetsina jidel aby si je clovek mohl plne vychutnat se sice maji poradne nejdrive ohrat ale konzumovat teprve az jsou vlazna. Taky to tak delam.(vice mi to chutna, a vzhledem k tomu ze mam rad paliva jidla tak mi staci kdyz pali chili a ne teplota pokrmu).

Naopak poradne horky citronovy caj ja celkem rad, zejmena pocas nemoci.

3 +rucuk +rucuk | E-mail | 29. března 2009 v 21:36 | Reagovat

Já musím dávat polévku na stůl téměř v tělesné teplotě- jen o něco málo teplejší. Nejlépe to dělala vnučka, když byla menší a jedla u nás. Nechala polévku skoro vystydnout, vyjedla tekutinu a nudle snědla skoro studené samotné. Nevím proč, ale kolikrát mám ráda neohřátou hlavně zeleninovou polévku nebo omáčku, zvláště  tu -podbíjené brambory. Přidám trochu octa, vaené pokrájené vajíčko - ňam. Ale to je nějak dál od čaje, že?

4 +rucuk +rucuk | E-mail | 29. března 2009 v 21:37 | Reagovat

-vařené vajíčko - pardon

5 caracola caracola | 29. března 2009 v 21:44 | Reagovat

Jaká teplota jídla je pro zdraví neškodná vyplývá z toho, že člověk je živočich- všežravec a za statisíce let svého vývoje je adaptován na teploty nejvýše 40 st.C, což je teplota čerstvě uloveného živočicha. Co je navíc možná chutná,ale moc neprospívá. Občasné překročení tohoto limitu nikoho nezabije.Onoi pít vlažný grog by nebylo to pravé.

6 +rucuk +rucuk | E-mail | 29. března 2009 v 21:51 | Reagovat

5- Tchán musel mít vřelou polévku a miloval ke každé polévce na sucho opečený chleba. Prý ho to nepálilo. No, měl ještě v každé masové polévce  uvařenou feferonku- zvláště mu ji tchyně vařila, protože my jsme to neměli rádi. Sice rakovinu hrtanu neměl, ale v 82 letech zemřel na infarkt. Přitom byl štíhlý, pořád byl na zahradě, pohyb měl, ale dost všechno jídlo mastili, to je fakt. Vyvaruji se toho, ani nám to nechutná.

Jo, grog je lepší horký, ale on se tak pěkně pocucává, takže to není vypité najednou:o)))

7 N.D. N.D. | Web | 29. března 2009 v 23:02 | Reagovat

Každému co jemu je milo a co mu chutná.... Kdyby měl člověk poslouchat ty vědecké pindy, tak je už dávno na krchově. Zdravím Růženko i ostatní.

No a grog je jasný, silný jak Samson, vřelý jak láska a chutný jak polibek....

8 Martin Martin | 30. března 2009 v 7:09 | Reagovat

Hm. Někteří ty pindy neposlouchali - a už tam jsou.

9 +rucuk +rucuk | E-mail | 30. března 2009 v 10:09 | Reagovat

7-Nadi, my ty ,,pindy" někdy nebereme vážně, ale snad to někdy musí být pravda, kde by se braly ty nemoci, alergie a pod. Věk se sice zvyšuje, ale mám obavy, že jen ta předešlá generace - nyní přes 80 a 90 let vydrží déle než ta další. Když vidím, jak to kolem mého ročníku odchází a kolik jen v naší býv. třídě chybí- jde mi trochu mráz po zádech. Zřejmě ta strava a ,,nervózní" způsob života, smog, chemikálie v každém výrobku napomohou tomu, že v příštích letech ubude starostí s důchody :o)))  Ale hlavně, že nám slibují meteorologové v tomto týdnu už teploučko.....Zdravím také.

10 Atsmon Atsmon | E-mail | 30. března 2009 v 12:19 | Reagovat

Moje dcera (32) je od 6 let vegetarián. Když bydlela ještě doma, připravila jsem ji vždy oběd do ledničky, protože nemohla jíst ve škole. Jelikož byla líná, nikdy si jídlo neohřála. Prý má mít maximálně pokojovou teplotu...

11 sdr sdr | 30. března 2009 v 13:50 | Reagovat

Paní Růženko,

neberme ty novinové články zas tak příliš vážně. Vždyť oni ti novináři zoufale hledají, o čem by psali.

Doufám, že příště nepopíšou studii o tom, jak je spojena rakovina prostaty s chůzí po schodech (100 % nemocných touto formou rakoviny bylo přistiženo alespoň jednou na schodech...)

Navíc o kvalitě iránského výzkumu mám své mínění, jenom ho tady nemůžu specifikovat, abych nedopadl jako dánské noviny...

12 hejtman Šarovec hejtman Šarovec | 30. března 2009 v 14:39 | Reagovat

Vážení, já sám nejlépe vychutnám polévku dosti horkou, jinak je to "blivajz". Sejně tak ranní čaj, říkám, že mi po noci musí zvýšit tělesnou teplotu na pracovní stav.

Všeobecně ovšem řečeno, "nejnebezpečnější je se narodit!" Každé úmrtí je totiž od základu dáno tím, že jsme přišli na svět, ne?

13 +rucuk +rucuk | E-mail | 30. března 2009 v 17:09 | Reagovat

11- To jste snad poznal, že to neberu moc vážně, dala jsem právě odlehčené téma- zdraví lidské ale je dost důležité- to se vám povedlo s tou prostatou a schodištěm. Já jsem zase někde četla (mám tedy věřit, či ne?), že to souvisí s nedostatkem sexu. No, myslím, že všeho má být tak akorát, to znamená, kolik člověk stačí a na co se cítí.

14 +rucuk +rucuk | E-mail | 30. března 2009 v 17:11 | Reagovat

lO,12- ta teplota jídla je hodně na zvyku a chuti. Co mi neublíží, to mě posílí..:-))))

15 kloistr kloistr | 30. března 2009 v 17:49 | Reagovat

Doporucuji pro jistotu nevztupovat do kuchyne.

16 +rucuk +rucuk | E-mail | 30. března 2009 v 18:08 | Reagovat

15- Jo, nechte si jídlo přinést do pokoje:-))))))))

17 MIRA MIRA | 30. března 2009 v 21:32 | Reagovat

Nejsmutnější pro zvěrozvěsty správné životosprávy je, když se člověk v devadesáti letech uchlastá po práci v lomu při zapíjení špeku těsně po konzumaci vařící polévky.

18 MIRA MIRA | 30. března 2009 v 21:34 | Reagovat

Nebo pro věrozvěsty? :-)

19 MIRA MIRA | 31. března 2009 v 13:41 | Reagovat

Můj děda jedl moc rád vařící polévku a tvrdil, že ji jí svrchu, takže není tak horká. Mám to po něm.

20 +rucuk +rucuk | E-mail | 31. března 2009 v 14:26 | Reagovat

Miro- dyť to poudám- viz 14!!! :-))))) Někdo to rád horké....

21 matka matka | 31. března 2009 v 19:08 | Reagovat

Nemíním se jídlem ani pitím opařit :-)

22 +rucuk +rucuk | E-mail | 1. dubna 2009 v 10:06 | Reagovat

Také bych neměla požitek z jídla, kdyby mě pusa a hrdlo pálilo.

23 +rucuk +rucuk | E-mail | 3. dubna 2009 v 22:39 | Reagovat

No a co pálivé pokrmy původem z Asie, Mexica a pod.? Mě tedy moc pálivé nechutná :-(((

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx