Co nám sdělí etiketa.

16. ledna 2009 v 16:35 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí

V článku Whisky, požitek nejen pro Skota, je informace, která by mohla zajímat milovníky tohoto nápoje. Jen pro takovou informaci ji zde uvedu:



Malt - sladová whisky výhradně jen z ječmenného sladu.
-----
Single malt - sladová, pocházející z jediné palírny.
--------------
Grain - obilná z nesladované pšenice, kukuřice atd. s ječmenným sladem (obvykle v poměru 9:1).
-------
Single grain - jednodruhová whisky z jediné destilérie vyrobená z ječného sladu s příměsí jiné obiloviny.

Blendet- míchaná z obilné a několika sladových. Běžně obsahuje 20-39 % sladové whisky, dražší 40-50, nejlevnější 10%.

Blended Schotch whisky- míchaná ze single malt whisky a grain whisky.


Single cask - z jedné várky a jednoho sudu, nefiltrovaná, v sudové síle. Malý počet lahví, vysoké ceny.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Na naši slivovici se etikety také dávají, jen na ty domů přivezené ne. Věřím, že máme také kvalitní slivovici , ale nevyznám se v tom moc. Jestlipak jsou tu znalci různých druhů slivovice a dovedli by říci, která je nejkvalitnější a příp. jak moc silná se pálí? Určitě originální ze švestek, že?























 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 M.anon M.anon | 16. ledna 2009 v 18:30 | Reagovat

Nejsem odborník ale slivovice je podle mne j e d i n ě  ze švestek. To ostatní jsou pálenky ale určitě ne pravá valašská slivovička.:-)

2 Adriana Adriana | Web | 16. ledna 2009 v 19:00 | Reagovat

Nejlepší whiskey je Jameson (třikrát pálená) - jemná a člověk po ní nemá opici, konkurovat jí může snad jen Cardhu (ale ta se prodraží :-)))))

3 honza honza | E-mail | 16. ledna 2009 v 19:42 | Reagovat

Vaše starosti bych chtěl mít! Kdy vlastně doma uklízíte a vaříte????

4 rucuk rucuk | E-mail | 16. ledna 2009 v 19:54 | Reagovat

Milý Honzo,jsem už tak vycvičená, že nyní , když jsem v důchodu, stihám  celkem dost práce. Toto považuji za svoji zábavu. Bystřím si tím stárnoucí závity mozkové. Vezměte si, co jsem jako mladší musela stihnout:

Normální zaměstnání, nezkrácené, jen posunuté kvůli jeslím, pak školce, škole od 7-15,3O hod., po cestě domů nákupy, muž byl zaměstnán a odpoledne zase chodil do jeslí, školky a pod. on, aby tam kluci nebyli déle než do 3 hod. Večeři jsem vařila většinou teplou,kluci byli věčně při chuti a přitom štíhlí. Při tomto jsem šila na sebe- nejsem konfekční velikost- na kluky také, bavilo mě to, vedla jsem kroužek děvčat, kde jsem je učila jednou týdně vařit, šít, stolovat, tancovat atd. Mezitím jsem jim doma případně stříhala ty modely, co si pak šily. Semtam byla brigáda v práci, někdy nějaké schůze, a pak se nemůžete divit, že mám tak zaběhnutou domácnost, že to zvládneme- oba ,,levou rukou". Navíc jsem měla vlastně 2 generace- třetí kluk byl, když už dva byli 15 a 18 let. Tak co, ještě se divíte? Děti jsem nezanedbávala, jestli vám jde o to.

5 rucuk rucuk | E-mail | 16. ledna 2009 v 19:56 | Reagovat

Ne do 3 ale  do 15.hod.-opr.

6 rucuk rucuk | E-mail | 16. ledna 2009 v 20:13 | Reagovat

A vůbec, lepší je bavit se někdy o pití a o hloupostech než o vážných věcech- viz min. článek a většinu tady. Vy se nerad bavíte?

7 M.anon M.anon | 17. ledna 2009 v 8:52 | Reagovat

3) Tak nevím...děláte si legraci nebo to myslíte vážně?? Pokud legraci , je to v pořádku :-) ale pokud to myslíte vážně.... kdy tedy uklízíte a vaříte vy???

8 M.anon M.anon | 17. ledna 2009 v 8:53 | Reagovat

6) Růženko, svatá pravda.:-)))

9 Atsmon Atsmon | E-mail | 17. ledna 2009 v 9:29 | Reagovat

- rucuk - Mám švagrovou, která je celý život tak šíleně pracovitá jako vy. Její činnosti vždy logicky navazují na sebe, konná efektivně, rychle. Třeba dá péct buchtu do trouby, odhadne čas, a jde si 3x oběhnout blok. Vrátí se, otočí buchtu, jde se sprchovat a obléct. Vyndá buchtu, zavěsí se do manžela a odejdou do divadla. Já se taky snažím, ale moje snaha je chaotická, nikdy nestihnu vše, mám různé odbočky jako  v gotickém románu, často nakonec zapomenu, co jsem měla původně v úmyslu dělat. To není staroba, měla jsem to tak vždy. Ale ať už stíhám nebo ne, večer si dám střik a to je pro mě sladká tečka dne.

10 Lenka Lenka | Web | 17. ledna 2009 v 10:43 | Reagovat

Růženko ano svátá pravdička!!;)

11 rucuk rucuk | E-mail | 17. ledna 2009 v 13:38 | Reagovat

Dík za souhlas, ale je to opravdu v organizaci práce. Jedinou věc nedělám,  neodcházím z kuchyně, pokud mám zapnutý spotřebič, či něco na plotně. Maximálně zkontrolovat pračku, ale tu stejně současně s troubou nebo remoskou nezapínám.

Jak se říká:,, Od smažení cibulky, nalitého piva a roztoužené ženy se neodchází- víte pánové?

12 M.anon M.anon | 17. ledna 2009 v 17:57 | Reagovat

O nás je známo, že s přehledem zvládáme bravurně více činností najednou, jenže tohle asi muži v životě nepochopí :-)))

13 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 17. ledna 2009 v 18:43 | Reagovat

Pokusím se laicky reagovat na poslední odstavec blogu.

Název slivovice je odvozen od slív, což je celá skupina " modrého ovoce". Švestky ( karlátka, trnky, jdou od pecky ) durancie ( velmi podobné švestkám, velmi sladké, nejdou od pecky ), nepravé švestky ( stejný tvar, jdou od pecky, ale jsou trpké ), plané trnky ( velmi trpké a kyselé ), anenské švestky, modré špendlíky, ryngle, lovaňské slívy.

Slivovice je destilát, podmínkou je vyzrálé ovoce, bez plísní a hlíny. Cukernatost podmiňuje tvorbu lihu a toho nesmí být ve kvasu méně než 5% objemových, jinak dojde k naoctění. Příměsi různých plodů z výše uvedeného ovoce dodávají charakteristickou chuť a zejména vůni. Z dobrého kvasu se po druhém pálení tvoří 85 - 25% ( sestupně ) destilát. Ten se promíchá a změří hustoměrem. Obvykle je lepší 60% než nižší hustota. Rozředit lze kvalitu i Dobrou vodou. Nechat pálit na nižší než 25% hranici vede k průniku kyselosti a různých pachutí přenášených s destilací "vody" v kotli. Je samozřejmé, že t.zv. "výskoček" t.j. první úkap, v němž jsou jedovaté alkoholy ( zejména metylalkohol ) zkušený páleník odpustí do odpadu stejně, jako nakyslý  25% konec.

Pro mužské pití se nechává 48 - 56%, ale rozvoj vůní a chutě se pohybuje mezi 36 - 42%. Lze si vyšší % zředit a vychutnat.

Totéž se dosáhne následným douškem vody po vysokoprocentním destilátu.

Každé sladké ovoce, lze prokvasit a vypálit na destilát. Známé jsou třešňovice, meruňkovice, broskvovice, kalvados ( z jablek ), hruškovice, jeřabiny ( oskeruše ) a velmi vonný a také vzácný je destilát z kdoulí.

V podstatě každý zcukřený základ ( sladově upravené zrné, brambory, cukrovku a ještě jiné zdroje ) lze zpracovat na kvalitní destiláty.

Všechny destiláty jsou nepoměrně kvalitnější než lihoviny, míchané z lihu, vody, cukru a trestí. O původu se většinou nic neví. Nejhorší jsou pančované lihoviny, ze syntetického lihu, který pochází z ropy. Vážné ohrožení zdraví, je u nich akutní.

14 rucuk rucuk | E-mail | 17. ledna 2009 v 20:01 | Reagovat

Tak teď to bylo odborné vysvětlení- díky. Naši měli na zahradě takové krásné velké švestky- říkali jim bosenské. Tmavě modré s oranžovou dužinou, od pecky šly, byly slaďounké. Vypěstěné. Ty ale na slivovici moc nedávali, snad jen co spadlo na zem, šlo do sudu. Zavařovali se ve vl. šťávě. V jednom starém článku jsem to popisovala.

15 kloistr kloistr | 17. ledna 2009 v 20:45 | Reagovat

Jednou jsme meli slivovici a ta byla 70%, kdyz jsme dali nekomu stamprli jako pripitek, tak byl akorat tak schopen priskrcene rict, hm jemna ( nebo jak rika tatun: Podejte mi slepeckou hul). :o)

16 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 17. ledna 2009 v 21:02 | Reagovat

15 kloistr

Osobně považuji za "hřích" pít destilát nezředěný.

Jak jsem už uvedl, při II. pálení se podle teploty v kotli oddělují jednotlivé alkoholy. Nejdříve jedovatý metylalkohol ( 78C) po něm etylalkohol ( 82C to je výtěžek ) později vonné frakce vázané na vyšší alkoholy ve stopách a nakonec kyselina octová (118C ). Vysoká koncentrace svědčí o velmi kvalitní směsi etylalkoholu s jistou mírou vůní, která se rozvine jen ve větším zředění nejlépe potravinářskou destilovanou nebo Dobrou vodou.

Jemné pití destilátů, je především požitek a završení obětavé práce tvůrců a takto by se to mělo dít. Opít se lze levněji z lihoviny namíchané z bramborového nebo melasového rafinovaného lihu s trochou kuleru a tresti ( tuzemák ).

Za Protektorátu se pálilo z rozstrouhané vykvašené cukrovky, když se při I. pálení přehřála, mělo to nádech po rumu, jinak to ale byl otupující bolehlav.

17 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 17. ledna 2009 v 21:09 | Reagovat

11 rucuk

Tu Vaši moudrost znám. Ovšem když máte klid vyzařující dívku, lze nesnadno poznat její roztoužení. Je jedna pravda, že kdo to nepozná jednoznačně a ve správný čas, chová se jako vůl.  To chce dost času a pozornosti.

Ženy všech kategorií mají zde volné pole na sdělení svých přání a poznatků.

18 rucuk rucuk | E-mail | 17. ledna 2009 v 22:43 | Reagovat

Jo,Jo a někdo si to přečte a bude to považovat za erotické téma:-))))

19 MIRA MIRA | 17. ledna 2009 v 23:31 | Reagovat

[18] rucuk

No a co, aspoň pokecat, ne? :-))))

20 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 18. ledna 2009 v 11:35 | Reagovat

18 rucuk

Dobrý den.

Bavíme se zde ve vší počestnosti, ale nic lidského nám není cizí. Pamatujte, že i staříci jsou lačni poučeného sdělení. Žádný nemůže vědět všechno.

21 rucuk rucuk | E-mail | 18. ledna 2009 v 15:38 | Reagovat

20- To říkám neustále, že furt ještě nevíme všechno....A v našem věku jsme aspoň zvídaví, pokud nás to už tak do detailu nebaví, že?(Baví, baví, baví:-))) )

22 Arnošt Arnošt | E-mail | 21. ledna 2009 v 15:13 | Reagovat

Pravá česká slivovice je jedno z nejlepších alkoholických pití vůbec. Je to čistý destilát bez jakýchkoli příměsí. Výrazné aroma má hned ještě teplá z destilačního aprátu. Vyrábí se z dobře vyzrálých pozdně sklízených pravých švestek. Těch je ale bohužel už moc málo, protože stromy napadá pohroma ovocnářů zvaná šárka. Proto je kvalitní slivovice také tak drahá. Druhý zmiňovaný destilát - whisky -  vyráběný pod různými značkami na britských ostrovech a propagací vychvalovaný až do nebe je vyráběn z ječného sladu. Aby se to dalo vůbec pít, musejí tím vyplachovat   staré dubové sudy ! Někdy i několik let !  Dnes prý to dělají už tak, že do nerezových tanků k destilátu přidávají dubové hobliny. No a pak si to kupte za tak hříšné peníze!

23 rucuk rucuk | E-mail | 21. ledna 2009 v 16:53 | Reagovat

--22- A pak věřte výrobcům. Nejsem sice znalec, ale něco chutná a něco ne. Mezi ,,slivovicemi" od různých dárců- nemyslím kupovanými v obchodě, ale těmi, kdo si nechají pálit ze svého a řeší tím obdarování oslavence a pod. je opravdu rozdíl a mohu říci, že přece jen slivovice ze švestek je poznat. Čistá, ostrá chuť a pokud jí nevypijete víc než 2 štamrpličky, hlava nebolí.

24 Arnošt Arnošt | E-mail | 21. ledna 2009 v 18:48 | Reagovat

A užívat celoročně v malých dávkách jako prevenci proti mnoha nemocem. Například v zimě proti chřipce a nachlazení, v létě vzít sebou na jih proti průjmu a střevním parazitům.

25 Kunc Kunc | 25. ledna 2009 v 20:10 | Reagovat

Četl jsem článek od pana Lopréze, /nevím jestli jméno nepíši špatně/ co jezdí Dakar. Píše že slivovice nemůže na závodech chybět. Je jak už tu někdo psal na všechny nemoci, odřeniny a pro radost i smutek. Pravdou je, že v tomto zlodějském státě se nedá věřit ničemu, ani vinětám. Nejlépe je asi koupit ji přímo v palírně, nebo při nějaké soutěži na Moravě. Jdu si jednu nalít a připíjím všem blogařům. Jeden můj kolega tvrdí, že v dnešní době je hanba vystřízlivět, takže na zdravíčko.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx