Tak co, máte upečené cukroví?

7. prosince 2008 v 21:37 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí




Bylo mi doporučeno v listopadu, že se mám zeptat 14 dní před Vánocemi na pečení mlsů na Vánoce. Přiznejme si, že ne každý rád sladké a také tam minule byly výborné recepty na slané pečivo přímo od mistra pekaře.



Tímto článkem nechci lákat další recepty, které jsou většinou běžné, jen jiná alternativa pro diabetiky, či jiný způsob plnění stejného těsta. Jen by mě tak trochu zajímalo, jestli některé recepty uvedené v komentářích byly vyzkoušeny, povedly se a jak chutnaly.

Počítám, že někdo již napekl perníčky, tlapičky nejen ořechové, ale i škvarkové, pařížské tyčinky, možná i linecké, aby se to uleželo.

Osud tohoto cukroví bývá vesměs stejný : na co to schovávat až na Vánoce, tehdy je jiného jídla dost. Pokud se honem něco neschová jinam, chodí se do krabiček a ochutnává se, jestli se to povedlo. Na vánoční stůl pak přijde jen menší část.

Dávala jsem tam také doporučení na pečení v kameninové formě. Zásada: dávat do studené trouby, pomalu rozehřívat a zvolna déle péci. Jsou i kameninové vánočky a to se vždy krásně vytvaruje.

Do pletené vánočky jsme zapíchli tak tři špejle a ony ten tvar také udržely.


Víte, co říkala moje tchyně, když se peklo na svatby či Vánoce, posvícení?
Že mají ženy vypít po štamprličce (muži tehdy asi nepekli), aby bylo cukroví dobré a povedlo se. A takový meruňkový, hruškový nebo broskvový likér, ten se lízal, ani ne pil. Tak byl dobrý!!! Moc jsem ho však nemohla pít, abych nebyla za opilce- nebo opilkyni- jak to je???



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 rucuk rucuk | E-mail | 7. prosince 2008 v 22:08 | Reagovat

Bylo mi doporučeno, abych při novějším článku uvedla, jak se dostat na Černou hodinku,. kam můžete psát své zážitky staré i nové, veselé , smutné, hororové...  Stačí kliknout na RSS tohoto blogu při kterémkoliv mém článku a pak jet doleji, až se objeví název Černá hodinka.. Tak to hledám i u jiných blogů, kam se vracím pro odezvy na komentáře.

Pravidelní přispěvatelé to dobře znají, novým to tedy píši. Děkuji za zájem.:o)))

2 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 7. prosince 2008 v 22:24 | Reagovat

Dobrý večer paní Růženo, cukroví je napečené jen si pro ně zajedeme do soukromé výrobny. Tak pěkně, poctivě a za příznivou cenu se to doma nevyplatí. Ta paní je profesionálka a zaměstnává ženy z vesnických domácností. Je šikovná, poctivá, ochotná, ovšem zapsat se musíte tři měsíce předem.

Firma je v Morkůvkách u Klobouk na již. Moravě.

3 kloistr kloistr | 7. prosince 2008 v 22:34 | Reagovat

Poctive jsme napekli a jeste poctiveji zbastili, bude se pect znova a po Vanocich budem pripominat slona.

4 rucuk rucuk | E-mail | 7. prosince 2008 v 22:34 | Reagovat

-2- Zdravím vás, máte to ale vymakané. Pravda je, že se u nás takové paní také najdou, ale na množství,  které my i s rodinou spotřebujeme, to nestojí za to objednávat. Do Morkůvek u Klobouk to máme dost daleko ze Zábřeha.

Jak se znám, vrhnu se na pečení tak pár dní před št.večerem, udělám tak 3-4 druhy a hotovo. Bude ovoce- ovocný salát a pestré chuťovky - nejen se salámem.

5 rucuk rucuk | E-mail | 7. prosince 2008 v 22:38 | Reagovat

-3- Proč myslíte, že to peču až před svátkama? U nás by to bývalo némlich to samé...":o)) a kdo to má pak shazovat?

6 matka matka | 8. prosince 2008 v 7:32 | Reagovat

2 nar.soc

Byla jsem tam v pátek. :-) Ne u té paní.

Peču si sama. Ještě jsem nezačala. :-(

7 palcerik palcerik | 8. prosince 2008 v 13:40 | Reagovat

Pečíno nemám zdaleka všechno, ale pracuji na tom usilovně. A jako každý rok si to užívám, patří to totiž neodmyslitelně k Vánocům. Sice se mi u vykrajování špatně stojí, vzhledem k blížícímu se datu porodu, ale bez pečení jako by Vánoce nebyly. A manžel je tak hodný, že respektuje moji ztíženou situaci a neužírá:-))

8 palcerik palcerik | 8. prosince 2008 v 13:45 | Reagovat

Tedy...neužírá tak moc:-))

9 Lenka Lenka | Web | 8. prosince 2008 v 14:33 | Reagovat

Nu ybych řekla pravdu ještě jsem vůůůbec nepekla:-D Nemám čas (viz víc infa u mě na blogu) Ale nějak to snad urobim do Vánoc:-D

10 rucuk rucuk | E-mail | 8. prosince 2008 v 15:02 | Reagovat

Zdravím palceriku, dlouho jsem vás neviděla. Vzpomínáte? Ptala jsem se vás na váš účes. Tak vy čekáte miminko, víte co to bude? Sice je to jedno, ale přece.  Nebude to na Vánoce? Náš dědeček byl narozený na 24. prosince a dostal jméno Emanuel= Mánek mu říkali nebo Eman= to prý je Ježíš, ale svatý moc nebyl. Já jsem rozená v lednu, takže májové dítě- tedy s ohledem na početí.  Tak ať to dopadne normálně t.j. dobře.

Lenko, to stihnete. uděláte hromadu lineckého těsta, rozdělíte na menší kousky, do každého přidáte podle chuti buď pomleté ořechy nebo  kakao, kokos, příp. trochu podrcených ovesných vloček místo ořechů a máte několik různých těst. A fantazii se meze nekladou. To je jen taková zkušenost, jak lze zvládnout více najednou.

11 Ivo L Ivo L | Web | 8. prosince 2008 v 18:26 | Reagovat

Dámská část rodiny pekla už od čtvrtka. V sobotu jsem přispěchal na pomoc i já, a v neděli večer bylo hotovo.

Zbývá čokoláda, vaječňák a vánoce mohou začít. :-)

12 rucuk rucuk | E-mail | 8. prosince 2008 v 18:47 | Reagovat

Ivo, tedy vaječňák je moje bolest- ty kalorie- ale čert je vem. Domácí čokoláda byla u nás oblíbená.

13 palcerik palcerik | 8. prosince 2008 v 20:27 | Reagovat

Rucuk, pamatuji se, ale nevím jestli jsem odpověděla:-) Teď mám vlasy dlouhé, ale palceřík mi začal říkat můj otec, když jsem se poprvé nechala ostříhat:-))

Jinak miminko bude až v lednu, ale vypadám, že mám rodit už za týden:-)

14 rucuk rucuk | E-mail | 8. prosince 2008 v 20:53 | Reagovat

Ano, to jste psala o tom stříhání a tatínkovi. Stejně je to hezké. No, jsem zvědavá, zda to bude kozoroh nebo vodnář. Já jsem 10. kozoroh- muž říká, že jsem paličatá jako koza. Tedy nevím, jak na to přišel, ale má myslím pravdu. Máte se na co těšit. Jen ať jste zdrávi. Já jsem měla před porodem  6 týdnů sádru na noze- výron  a kluk se narodil o 18 dní dřív. Tak pozor na uklouznutí, nebylo to chození se sádrou příjemné.Zdravím...:o))

15 rucuk rucuk | E-mail | 9. prosince 2008 v 23:04 | Reagovat

Mám jeden recept na dobré a zdravé pití- likér-stačí jedna štamprlička denně ráno:

Půl  litru slivovice, l litr suchého bílého dobrého vína, 40 dkg pískového cukru, 4 citrony i s kůrou- nesmí být chemicky ošetřená - pokrájet na kostičky -  nedávat jadérka- lze ale použít přírodní citronovou šťávu  v odpovídajícím množství- dát do 3 litrové láhve, rozmíchat a nechat l týden uležet.  Pak zcedit, citrony vymačkat a nalít do lahví.

16 rucuk rucuk | E-mail | 17. prosince 2008 v 21:22 | Reagovat

Tak jsem se rozhodla, že to něco málo napeču do neděle. Mám teď na to podmínky, když mi Mudlinka nepoleze na stůl. Je celá bolavá, tak ji nechám jen koukat ze země. Štangličky, domácího přítele,( kokosové kostky stačí až po neděli), perníčky s polevou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx