Pečete na Vánoce?

8. listopadu 2008 v 18:09 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Ať se nám to líbí nebo ne, Vánoce se blíží, spousta různých časopisů nabízí množství oblíbených, známých receptů na vánoční cukroví.





Nejde o to, kdo kolik druhů cukroví napeče příp. nechá si napéci- není to nic zlého a znám ženy, které pečou pro několik zájemců pestrou paletu vánočního cukroví, nehledě na nabídky hotových výrobků v obchodech.


Dnes mám na mysli takový malý průzkum pro porovnání, kdo jaké cukroví má nejraději- ne tak, že všechno, ale po čem první chytne, co je nejdříve z podnosu pryč.

Také co kdo z rodiny a nejmilejších hostů má rád. Věřte, že i já přispěji nějakým receptem, který možná není tak známý, ale chutná hodně známým.

Může být určeno i pro diabetiky, možná to někdo z nich uvítá, když jim recept napíšete. U známých postupů a těst nemusíte dopodrobna vypisovat, jen hlavně suroviny.

Bylo by dobré nezapomenout na ovocné poháry, kombinované ovocné talíře, příp..zvláštní saláty, nepečené cukroví.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 misak misak | E-mail | 8. listopadu 2008 v 18:39 | Reagovat

první zmizí vanilkové rohlíčky  a linecké koláčky ,ale ty dělám s čokoládou pomáhá mi můj třináctiletý syn což je v pořádku protože jsem také tak sám začínal

2 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 19:17 | Reagovat

-Jo, kluci také jako malí rádi pomáhali- patlali, patlali, uždibovali- někdy jim to chutnalo syrové více než upečené, zvláště Pařížské tyčinky- ty jsou bez mouky a chutnali i ostaním nejvíce.

18 dkg mletých vlašských ořechů,18 dkg moučkového cukru,1 změklá tabulka čokolády hořké, l vejce celé - uhněteme těsto a hned vyválíme, děláme pruhy, které prostředkem natíráme cukrovou polevou : bílek, mletý cukr, pár kapek citronové šťávy umíchat nejlépe předem do husta- cukru dle potřeby ke zhoustnutí. Jo a vyvalovat na pocukrovaném vále. Ve velmi mírně vyhřáté troubě se spíše suší než peče a nechat na plechu vychladnout jinak se lámou. Zkuste-je to výborné. K čokoládě je možno přidat trochu kakaa. Mají být tmavé...

3 cyklofil cyklofil | 8. listopadu 2008 v 21:13 | Reagovat

U nás doma byly tradičně nejoblíbenější vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Dělaly jsme je s mamkou a dodnes děláme s ozdobou z bílé čokolády, půlky arašíd (nožička), zakápnout tmavou čokoládou (klobouček), nakonec zelený kokos jako tráva. No a já jsem jednou ještě jako malá vytvořila úplně nový druh zvaný  "fernetky". Ještě jsem totiž nevěděla, že když se nastrouhá do těsta citronová kůra opravdu důkladně, je těsto hořké. U taťkových kamarádů měly ovšem obrovský úspěch a ještě chtěli recept. :)))

4 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 22:33 | Reagovat

Na linecká kolečka se dá trochu marmelády, trochu máslového krému a přilepí se věneček -sněhová pusinka (z bílku a cukru) zvlášť upečená. Lze pocmrndat čokoládou.

Kdo má rád, může do té pusinky přidat trochu pomletých lískových oříšků a máte všechno v hromadě a ještě výborné.

5 N.D. N.D. | Web | 8. listopadu 2008 v 22:41 | Reagovat

Tedy Růženko, dneska vůbec nestíhám číst vaše články. Jsem zvědavá, co kdo hodí do placu, i když mě pekla cukroví tchýně, já jen tak jeden dva druhy aby to dětem doma zavonělo, tak mě to cukroví zajímá...

6 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 22:47 | Reagovat

-No, Nadi,když jde o papu, to mám vždy co říci. Sice sama už moc nemlsám a muž se musí také krotit, ale kluci v dětství byli takové nedokrmitelné žížaly, takže jsem vymýšlela co se dalo. S tchyní jsme si předávaly recepty, jim chutnalo naše-zvláště tchán papal ty tyčinky- ony se zdají tvrdší, ale pečou se jako trvanlivé - tedy nikdy se to moc nezjistilo jak dlouho by vydržely. Mě zase jejich malé řezy- někdy dám recept. A kolečka z těsta bez cukru, slepované marmeládou, ta se rozpouštěla na jazyku.

7 K.F.-J+ K.F.-J+ | E-mail | 8. listopadu 2008 v 22:48 | Reagovat

V mém dětství frčely " opilé rohlíčky" ,které jsem neúnavně kradl. - tedy dokud jsem nezjistil,že místo Rumu tam maminka dává jen esenci. Na zlost jsem se dal na pekařinu a při pracech na výstavy jsem se naučil pár netradičních mňamek,které jsem od té doby s úspěchem produkoval.

     Šnečci: vyválet plát lístkovaného těsta, potřít ostrou hořčicí a pokrýt slabými plátky uzeného masa,nebo uzeniny.Svineme do rolády, silné asi 5 - 7 cm a nakrájíme špalíčky asi 5 cm silné. Pak máme dvě možnosti finálního tvarování: 1/ špalíky poklademe řezem na (o málo větší) kolečka stejného těsta

a 2/  nakrájené špalíčky promáčkneme v polovině držadlem vařečky, až se vytvoří spirálové tvary na obou stranách.

     Nakonec namašlujeme - oba tvary - šlehanými vejci a posypeme směsí hrubé soli a kmínu a dáme péci do plně vyhřáté trouby.

Mohu potvrdit, že když se nemůžete na sladký už ani podívat, jsou k nezaplacení!

8 K.F.-J+ K.F.-J+ | E-mail | 8. listopadu 2008 v 22:54 | Reagovat

P.S. Když si chcete s tím vyhrát trošku víc,tak se mohou ty položené špalíčky na kolečkách nakrajovat ostrým nožem,asi do 1/3 - max do 1/2 výšky špalíčku, nejméně na 4 dílky,(ale možno i na víc), aby se při pečení "rozvily"...

9 N.D. N.D. | Web | 8. listopadu 2008 v 22:56 | Reagovat

Recept na kolečka z těsta bez cukru beru, mám doma diabetika a prodávají diadžem.

K.F.-J+, To si musím překlopit do své elektronické kuchařky a zkusím to, vypadá to světově, na Silvestra jak dělané....

10 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 23:08 | Reagovat

-7- To jste mě rozesmál s tím rumem. Ona ta esence je ošemetná, jedna pekařka upekla na svatbu dorty s esencí místo rumu, ono se to za dva dny ,,rozložilo" a bylo to cítit acetonem. Když nám to dali, skončilo to u slepic  a ani ty to nechtěly žrát. Prý musela vracet peníze, co za upečení vzala. Tedy nevím kolik, ale ano. No, to se  doma mají, když mají pekaře. Jen jestli to není jak s tou kovářovou kobylou?

11 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 23:10 | Reagovat

-7- Jo, a ty špalíčky udělám.

12 kloistr kloistr | 9. listopadu 2008 v 1:10 | Reagovat

Nejradeji mam vanilkove rohlicky a bananky v cokolade ( nikoliv banany), pak jeste strapace, samozrejme vosi hnizda a cokoladove kosicky. Ani linecke by nemelo chybet. No loni jsem zkusil upect Vanocku, no jak by rekl Hurvinek: Pozor, zuzlat, nekousat. Malem se s ni dali zatloukat hrebiky.

Myslim, ze spousta lidi  bananky zna, ale mozna pod jinym nazvem. Zkusim priblizit. Mimo klasickych ingredienci se do testa pridava vanilkove pudinky ( prasek, ne uvareny). Bananky tvaruji vetsinou na mlynku, pomoci specialniho nastavce, delam tak i vanilkove rohlicky. Bananky se upecou, daji vychladit a pozdeji se dozdobi cokoladou, ja je namacim do cokolady co nejvice. Daji se i slepovat marmeladou a pak teprve macet v cokolade. Ale ja to radsi bez marmosky.

Strapace jsou s kokosem nebo orechy.

13 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 13:16 | Reagovat

Mám tu recept na trvanlivou bábovku, výbornou a je-li pečená v kameninové formě, která se dává do studené trouby,aby  se  pomalu rozehřívala  a peče se zvolna, aby nepopraskala- lepší a zdravější než třená. Nevydržela- snědli jsme ji málem na posezení s mladými.

250 g měkkého tvarohu, 200 g, krupicového cukru, 200 gramů másla (nebo Hery) 4 vejce - důkladně smíchat a přidat 300 gramů polohrubé mouky s l práškem do pečiva. Formu  tukem vymastit a vysypat moukou.

14 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 13:25 | Reagovat

Slepovaná kolečka s polevou.

30 dkg hladké mouky 20 dkg tuku- Hera nebo Visa, 1 celé vejce zpracovat na těsto a dát do chladničky odležet. Mezitím si připravíme polevu z bílku a  cukru (nebo náhrady pro cukrovkáře). Já to dělám zároveň s pařížkými tyčinkami, abych tu polevu využila. Tyčinky se dělají hned a kolečka až potom.

Z odleželého těsta vyválíme plát v  síle jako na linecké cukroví , vykrajujeme malá kolečka a potřeme je polevou. Dáme na plech-nevymaštěný- a jen do růžova v mírné troubě upečeme. Nechat na plechu vychladnout. Je to velmi křehké těsto-drží tou polevou a slepíme vždy dvě kolečka marmeládou-kyselkavou. Nahradí i linecké.

15 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 13:35 | Reagovat

Kostky máčené v čokoládě, vyválené v kokosu mletém.

--------------------------------------------------------------------------

těsto: 20 dkg pískového cukru, jedno celé vejce, 2 lžíce medu, 5 dkg Hery dát do smaltované misky a míchat nad párou do pěny- nevařit-. Pak odstavit a míchat , přidat 30 dkg hladké mouky s jedním práškem do pečiva, 2 dcl mléka. Těsto dát na vymazaný tukem, vysypaný moukou plech a péci jako normální piškot. Nechat chladnout na plechu. Po vychladnutí nakrájet na kostky, které máčíme nejlépe za pomoci 2 vidliček rychle v čokoládové polevě a obalujeme v kokosové drti. Výborné a docela levné cukroví.

Poleva : 25 dkg moučkového cukru, 20 dkg Hery, 3 dkg kakaa, 6-8 polévkových lžic mléka, 2 lžíce Rumu- nad párou rozmíchat- nevařit !!!! Nejlépe nechat nad tou párou i po odstavení na podložku. Namáčet rychle, aby sesáklo moc polevy- nestačila by.- Je to recept z Košicka

16 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 16:05 | Reagovat

-má být nevsáklo moc polevy-

17 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 20:32 | Reagovat

-Dodatek ke 14, do bílku místo cukru lze dát sušené mléko, má to pak příchuť marcipánu.Kapičku citronové šťávy. Ale myslím, že kdo je diabetik nebo  ho má doma, většinou ví, co může a co ne a jak se dá nahradit cukr.

18 rucuk rucuk | E-mail | 10. listopadu 2008 v 21:49 | Reagovat

Jak tak koukám,tak se moc nepeče nebo je to spíše nesprávný blog.

19 matka matka | 11. listopadu 2008 v 17:50 | Reagovat

Tož peče, ale letos asi moc pěkné vánoce, stejně jako hody, mít nebudem.:-(

Asi to dopadne tak, že upeču perníčky. Kdyby se tak dalo vypadnout z baráku. Alespoň na pár dnů.

No ale jinak peču maximálně týden před vánocemi, ani tak nic moc nezbude, kromě velkých "děr" v cukroví na talířích. No, co máme rádi? Ty perníčky - tvrďáky, vanilkové rohlíčky, linecké, pusinky, ... prostě klasika.

No a z těch pusinek, pokud je suším na plechu na niti, pak udělám řetízek na vánoční stromeček.

20 rucuk rucuk | E-mail | 11. listopadu 2008 v 19:47 | Reagovat

-Jé, to musí být pěkné a parádně se dá uďobávat rovnou ze stromečku, že?Znáte -Medové  pečivo- podle tohoto receptu?

25 dkg cukru, 15 dkg medu, 5 dkg sádla rozehřejeme a spojíme, pak přidáme 2 vejce, 5 lžic mléka, perníkové koření, 1/2 dkg amonia a 50 dkg hladké mouky. Vypracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme různé tvary.  Na povrchu potřeme žloutkem a pomalu pečeme. Zdobíme bílou polevou.Je toho  dost a jsou to vlastně také perníčky.

21 matka matka | 12. listopadu 2008 v 11:00 | Reagovat

No a kontrast toho řetízku je i v barvě - bílé pusinky + červená nebo fialková nit (nebo i uháčkovaný řetízek) na zeleném stromečku,...

To medové pečivo neznám. Ale mohu ho zkusit. Já peču perníčky již jen z jednoho osvědčeného předpisu, který jsem už kdesi jednou napsala:

Perníčky - tvrďáky

250 g cukr +2 vejce našlehat + 60 med našlehat + přidat  300 g hladké mouky + 1/2 lžička sody + 1 lžička skořice + hřebíček. Vypracovat těsto a nechat ho případně  1 den odpočinout. Vyválet, vykrájet tvary.

a) potřít vejcem a zdobit ořechy, mandlemi, rozinkami, kandovaným ovocem,... (já pouze sypu droboučkými barevnými kuličkami)

b) potřít polevou

Péct nahoře v troubě hodně vyhřáté na 250 stupňů C.

Plech jen trošičku vymazaný, aby se tvary neroztekly.

Čím je těsto hustší, tím lépe drží tvary, ale je méně chutné. Čím je řidší, hůře drží tvar, ale je chuťově jako mandle.Žádné jiné koření nedávám, bylo by to přeplácané.

Dělám z trojnásobné dávky, aby dcera mohla vzít do školy, druhá do práce, syn ..... Případně peču i na Mikuláše, aby bylo pro koledníky. To vykrajuji z těsta čerty. A děcka to milují.

22 kloistr kloistr | 12. listopadu 2008 v 13:12 | Reagovat

blog dobry ale asi jeste brzo

23 kloistr kloistr | 12. listopadu 2008 v 13:13 | Reagovat

Zkuste to znova tak tyden dva pred Vanoci a uvidite.

24 rucuk rucuk | E-mail | 12. listopadu 2008 v 14:27 | Reagovat

23- moc brzy to není, zrovna ty perníčky je možno péci dříve, lépe změknou (nebo se zbaští, že). Vnučky s maminkami pečou perníčky a zdobí každý rok. Nechám se vždy zlákat a upeču něco a pak nevím, co s tím, protože my už s mlsáním brzdíme. Letos ale opravdu upeču ty  kostky v kokosu, pařížské tyčinky a domácího přítele, ten se sní vždy.

25 rucuk rucuk | E-mail | 12. listopadu 2008 v 14:38 | Reagovat

Tuhý biskupský chlebíček-domácí přítel:

-------------------------------------------------------

14 dkg cukru, 2 vejce- smíchat, 18 dkg mouky přidat. Do toho přidáme 14 dkg hrubě krájených ořechů, rozinky, kousíčky čokolády hořké, pokrájené oprané sušené ovoce dle chuti: meruňky, švestky, třešně, datle.  Děláme kratší štangle- tyčky, na pečící papír na plech klást, potřít žloutkem a do růžova upéct. Nechat uležet a krájet na tenké plátky. U nás se to sní málem do Vánoc.

26 rucuk rucuk | E-mail | 12. listopadu 2008 v 14:43 | Reagovat

Na vánočním stole nesmí chybět ovocný salát z kompotovaného a syrového ovoce, pokrájeného na kousky, ochuceného jen šťávami z kompotu a citronovou šťávou. Hlavně tam má být ananas - kompotovaný či syrový, kromě ovoce, které barví - borůvky. Kivi vykrajované malou lžičkou barevně pěkně zpestří.

27 rucuk rucuk | E-mail | 12. listopadu 2008 v 21:45 | Reagovat

-23- Dva týdny před Vánocemi , budou mít lidé jiné starosti než se zabývat nějakými komentáři. Každý rok se zaříkáme, že nás nic nevzruší, že uklízíme  průběžně, ale člověku to nedá a už v listopadu si rozděluje čas, kdy co udělá, co je ještě potřeba a nakonec to pečení se odbude 3 dny před štědrým večerem. No, uvidíme. Budou jistě jiná témata, lidé se stále něčím zabývají. Zdravím pro tentokrát.

28 rucuk rucuk | E-mail | 13. listopadu 2008 v 10:44 | Reagovat

Pro diabetiky: vanilkové rohlíčky dle Kořínkové :

100 g hladké mouky  , 100 g celozrnné mouky  

120 gramů rostlinného másla, 100 g mletých lístkových oříšků 9O gramů ovocného cukru, l lžíce medu, sójové mléko-(sušené).

Změklé máslo rozmícháme s moukami a ořechy (pokud je příliš husté přidáme trošku sojového mléka(s vodou), pak přidáme fruktozu a med.

Zpracujeme a dáme v mikrotenovém sáčku na  1/2 hod. do chladničky. Při pečení vytvarovaných rohlíčků se sladkost sníží.

29 rucuk rucuk | E-mail | 14. listopadu 2008 v 16:35 | Reagovat

Přidám jeden recept mé tchyně- jednoduchý, dobrý. :

Běžné linecké těsto rozválíme na plech- nevymaštěný. Smícháme mleté ořechy s marmeládou- meruňkovou, rybízovou nebo jinou kyselkavou, podle toho jak velký plech máme, rozetřeme na linecké těsto. Na to dáme piškotové těsto tak ze 4 vajec udělané, rozetřeme stejnoměrně a dáme do rozehřáté trouby zvolna péci, aby nenaskočilo. Necháme na plechu vystydnout, dáme čokoládovou polevu, necháme ztuhnout  pak nejlépe teplým nožem nakrájíme malé řezy. Je to trvanlivé pečivo- tedy mělo by být, ale sní se brzy.

Pokud těsta uděláte vyšší a dáte místo ořechů   sladký tvaroh, nakrájíte ( nepolévané)  na větší kousky- máte dobrý zákusek ke kávě.

30 rucuk rucuk | E-mail | 14. listopadu 2008 v 21:33 | Reagovat

-Tak já čekám  na nějaký recept a zatím peču - tedy jen písemně- sama. Asi toho cukroví už málo někdo peče. Také mám raději žloutkové věnečky nebo větrník.... a nakonec mi stačí obyčejný pudink a hotovo!!

31 rucuk rucuk | E-mail | 15. listopadu 2008 v 19:26 | Reagovat

Tak nejméně nebezpečné pro linii je vánoční cukroví háčkované- viz obrázky v článku. Vypadá ale realisticky, že?

32 Marbuša Marbuša | 19. listopadu 2008 v 9:11 | Reagovat

Já peču každý rok. Prověřené z minulých let a generací. Akorát jsem si nikdy netroufla na perníčky a už vůbec bych je neuměla tak hezky ozdobit. To cukroví na fotkách je úžasnéééé.

33 rucuk rucuk | E-mail | 19. listopadu 2008 v 15:17 | Reagovat

-32- Na zdobení nemám asi trpělivost. Teta to řešila tím, že perníčky jsme potírali bílkovou polevou- s citronem- a doprostřed dávali půlku oloupané mandle a hotovo. A navíc jsme je nevykrajovali, ale rádýlkem nakrájeli lichoběžníčky. Čára rovná a protisměr šikmé čáry. A byly dobré.

34 rucuk rucuk | E-mail | 19. listopadu 2008 v 18:53 | Reagovat

Přidám recept na vánoční závin mé kamarádky- může konkurovat taženému štrůdlu. Na těsto: 25 dkg hladké mouky, 12,5 dkg tuku, sůl, l dcl. světlého piva - zpracujeme na vláčné těsto, rozválíme na slabo, posypeme strouhankou a dáme náplň: 30 dkg strouhaných jablek- vymačkáme šťávu- 5 dkg kandovaného ovoce, hrst drcených ořechů, 1 vanilkový cukr, l hrst hrozinek, skořice dle chuti, - smotáme přendáme na  vymazaný plech- pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.

.-tuk na vymazání plechu,  moučkový cukr na bohaté posypání.  hotového závinu.

35 rucuk rucuk | E-mail | 25. listopadu 2008 v 23:18 | Reagovat

Dnes jsem dostala dobré recepty na vánoční pečení, pokud by někdo z vás měl zájem, ozvěte se na můj email, odešlu vám jej.rucuk@seznam.cz

N.D. jej má také, snad jej dá na svůj web? Ano?

36 Vera Vera | E-mail | 26. listopadu 2008 v 2:36 | Reagovat

Dnes jsem poprvé pekla v nové kameninové formě ve tvaru holubice, na zkoušku jsem použila recept na bábovku. Formu jsem vymazala máslem a vysypala moukou, ale holubice po upečení nechtěla z formy. Až se mě ji podařilo konečně vyklopit, nevěděla jsem, jestli mám plakat nebo se smát! Vypadala, jako by ji někdo právě oškubal. Vrstva bábovky zůstala totiž přilepená ke dnu formy. Bylo to tím, že jsem dala těsto do vyhřáté (180 stupňů) trouby? Při jaké teplotě a jak dlouho Vy pečete v kameninové formě? Předem děkuji za pomoc.

37 rucuk rucuk | E-mail | 1. prosince 2008 v 10:03 | Reagovat

-36-Vero- kameninová forma se musí dát do chladné trouby a pak jen zvolna teplotu přidávat. Řekli mě to u nás v keramičce, kde mají prodejnu a kupovala jsem si tam beránka, bábovku, raka . Peče se to také o dost déle, téměř hodinu .Pak je krásná kůrka. Ta forma se vlastně  musí zahřát. Dobré je hned nevyklápět, nechat trochu vystydnout. Zkuste vymazat formu studeným sádlem a pak vysypat moukou polohrubou, jde to také lépe a to sádlo tam není cítit. Na spodek formy dejte  utěrku namočenou ve studené vodě, pokud spěcháte s vyklopením. Tak nevím, zda jsem vám pomohla.

38 rucuk rucuk | E-mail | 12. listopadu 2009 v 22:10 | Reagovat

GVítám všechny, kdo zabloudí sem a prosím, případné recepty směrujte do Listopadové či pak další prosincové kavárničky r. 2009, kde budou určitě vítány. Receptů není nikdy dost, místo od místa se různí...

39 rucuk rucuk | E-mail | 16. listopadu 2009 v 21:19 | Reagovat

Desítky receptů na vánoční cukroví najdete v internetovém receptáři na adrese www.ireceptar.cz   ......musím se tam také podívat:-)))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx