.



Jak se levně , ale i chutně najíst.

8. listopadu 2008 v 17:56 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Téma nejoblíbenějšího jídla je hodně široké, ale lidem většinou chutná jídlo, které by si nemohli moc dovolit několikrát týdně. Není to jen vlivem ceny, ale ruku na srdce, něco pro zdraví udělat musíme.





Naši předkové měli většinou jiné pracovní vytížení, více se nadřeli- jak se říká, proto jim možná tučnější jídla , omáčky, knedlíky,,, moučná" jídla tak nevadila.

S ohledem na to, že dost žen bylo v domácnosti, tím myslím naše babičky, maminky a my jsme už ,,pracovaly" a chodilo se na obědy do jídelen, nebylo nijak zvláštní, že maso bylo tak dvakrát týdně a to ještě dobré jen v neděli, v týdnu nějaká kombinace masa se zeleninou, karbanátky, sekaná , vařené z polévky, vnitřnosti a pod.

Nejsme sice blog na recepty, ale snad se nic tak hrozného nestane, když si navzájem poradíme, či jen sdělíme, co levného a zároveň dobrého umíme uvařit, může to být i studená kuchyně, ba i známá jídla dělaná jiným než obvyklým způsobem.

Dám příklad:

Tetinka dělala buchtičky s krémem tak, že upekla žluťoučké buchtičky a pak uvařila krém:
Do litru mléka rozšlehala 8 žloutků, dala 2 lžíce cukru, vanilkový cukr a ke konci lžíci rumu pro vůni. Ve vodní lázni do zhoustnutí míchala, krátce probublalo.
Šodó z vína jsme nevařili, protože to víno nám v tom nechutnalo.

No a já to z důvodu,, zdravého" vaření dělám tak, že v l litru mléka rozmíchám vanilkový pudink, dám ,,tajně" 2 žloutky, vanilkový cukr a k tomu 1 vrchovatou lžíci pískového cukru. A krém je dobrý a zdravější.

Mám ještě jiné levné recepty, ale nechám to na vás, určitě by byly některé stejné.
Těším se na to, že budu moci některé i použít. Jak ke mně chodili lidé do krámku, kolikrát jsem si zapsala nějaký recept. A dosud se poučení nebráním.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 misak misak | E-mail | 8. listopadu 2008 v 18:43 | Reagovat

zatím je stále nejlevnější buřt guláš a francouzské brambory je pravda že za těch čtyřicet let co jsem dělal v potravinách se skladba nákupů změnila stoprocentně  zrovna tak i ceny

2 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 19:10 | Reagovat

-Tak to ještě levnější jsou" podbíjené" brambory, i  když i ty se dají uvařit se smetanou a to je pak lahůdka. Obyčejné kousky brambor, trochu soli, bobkový list nechat tak 10 min. povařit, pak udělat z mléka a hladké mouky záklechtku a ještě trochu povařit. Ochutit octem a papat. Levné, že? Možno vylepšit chuť kouskem Masoxu a přidat nakonec oříšek másla. Měli jsme to často k večeři, když byli kluci doma, baštili to  rádi s krajícem chleba s máslem- zajímavé, že? Jako když u tety se jedla krupicová kaše s krajícem chleba na docpání. Někdo zase řekne ..blééé... !

3 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 8. listopadu 2008 v 21:38 | Reagovat

Když jsem byl na vojně jako řidič, dostal jsem jízdní rozkaz  pro kuchyń. Nejhloupější kuchař naložil  8 konví ( 25 l ) na auto a jelo se do České lípy na jatky. Zatím co jsem nakládal masné výrobky a konzervy, kuchař na porážkové lince nachytal vepřovou krev. Vypadal potom, jako lidožrout.

Mezitím v kuchyni uvařili dva kotle krup. Po příjezdu se krev vyložila, uvařené kroupy nasypali do chlebové míchačky, hodili do toho  kbelík tuku, pytlík majoránky, pepř a sůl, nalili krev a po promíchání, to lopatou naplácali do velkých loden.

Až jich bylo 16 naložilo se to zase na auto a zavezl jsem to do pekárny. Po hodině jsem se s tím nadělením vrátil.

Byla to večeře, ráno rozředěná část s vodou byla polévka a ohřáté v poledne, jako oběd pro 1600 maníků, zbytek pro prasata v JZD.

Provianťák to vychvaloval, jako výborné řešení, když se provařilo ( t.j. moc rozkradlo ).

4 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 22:11 | Reagovat

-3- Tedy teď jste mi zkazil chuť na ,,bouřku" jak se zabijačkové polévce říká. Zajímavé je, že na Slovensku tuto polévku nevařili, tam a se z  ořezků vepř. masa při zabijačce vařila gulášová polévka - nezahušťovaná- výborná s chlebem.

5 N.D. N.D. | Web | 8. listopadu 2008 v 22:32 | Reagovat

Tak to já, když nevím co bych a je vysoké datum, tak se vrhám na těstoviny s tím co doma najdu. Nejlépe  - uvařené hodím na usmaženou cibulku a dohodím na to několik (asi tak 2 vejce, podle počtu strávníků), sůl a pepř jistí chuť a celé umíchám. Kyselá okurka k tomu a je. Je to docela dobré.

6 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 22:53 | Reagovat

-5- Tak to vnučka měla ráda uvařené těstoviny ochucené jen kečupem a nemuselo k nim být nic. Ona stejně byla číslo.  Nudlovou polévku nechala vystydnout, vyjedla polévku a pak jedla holé nudle. A když jsem chtěla, aby jedla trochu víc než půlku rohlíku, udělala jsem jí ze 2 rohlíků jednohubky a ani nevěděla jak, snědla je. Zobala. Dodnes je ale štíhlá.

7 N.D. N.D. | Web | 8. listopadu 2008 v 23:00 | Reagovat

[6] rucuk - jo jo, na těstovinách s kečupem te´d děti rostou... vnučky si to samy uvaří, je to jednoduché, že se jim to ještě nepřejedlo....

8 K.F.-J+ K.F.-J+ | E-mail | 8. listopadu 2008 v 23:11 | Reagovat

-3- z této popisované směsi se dělají i krvavá jelita a t.zv. " UHLÍŘKY" - jenže ty se po uvaření dávají ještě udit...

Jinak: Jako celoživotní mlsout a profesionální potravinář,jsem se naučil dlabat to,nač mám zrovna chuť,bez ohledu na to,zda to je - či není - Kalorická bomba... Držím si svou tajli a nic mi nechybí, i když mé chutě bývají občas zvrhlé...

9 Ivo L Ivo L | Web | 8. listopadu 2008 v 23:14 | Reagovat

Buchtičky s krémem . . . normálně slintám, úplně cítím tu vůni, Růženko to mi nedělejte, ač už je pozdě, jdu vyluxovat ledničku.

10 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 23:30 | Reagovat

-8- Na slovensku-košicku- dělají rýžové jitrnice, tam se krev asi trochu také dává, ale především maso,vnitřnosti ne. A pečou se, mňam. Když jsem poprvé jedla uzenou tlačenku- dělá se u nich do ,,žaludku" a dá se ještě  vyudit a pak se jí   bez cibule jen s chlebem.  A ty jejich ,,suché" klobásy: Na 3 kg hovězího nebo skopového masa, 3 kg vepřového plecka, sůl, česnek,paprika mletá- může být i trochu pálivá- natlačí do střívek , vyudí. Žádné tlusté kousky tam nejsou a dobrota to je náramná. Čistě masové, bez mouky.

-9- Ivo, buchtičky s krémem můžu kdykoliv. Jako děvče jsem si je přála k obědu za dobré vysvědčení, nebo řízek s bramborem. To je rozdíl, že?

11 Josef Sedláček Josef Sedláček | E-mail | Web | 8. listopadu 2008 v 23:30 | Reagovat

Kaše z ovesných vloček. Na sladko s kompotem, nebo na slano, na  osmažené cibulce s pepřem, solí a majoránkou.

Jím to s kyselou okurkou, chutná to trochu jako prejt.

Kaši nevařit ve vodě, pouze ohřát předem namočené vločky.

Už jsem se je naučil jenom zalít a hned ohřívat. Trvá to se vším všudy pět minut.

Dobrý večer

12 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 11:53 | Reagovat

-ll-  Tak ovesné vločky si dělal nejstarší syn na vojně- na docpání. Máčel je v mléce, povařil a pak na to dával kompot. Jablečný nebo meruňkový, jaký dostal z domova. Někdy si dal dětskou výživu jablečnou, borůvkovou, malinovou. Bylo to levné, ucpalo to a ještě si smlsl.

13 Josef Sedláček Josef Sedláček | E-mail | Web | 9. listopadu 2008 v 12:22 | Reagovat

Dnes máme k obědu směs vařených brambor, těstovin a vařeného kysaného zelí. Omaštěno rozškvařenou slaninou.

Vařím já, nechtělo se mi dělat něco složitějšího.

Žena je v práci, to je svět :-))

14 STP STP | 9. listopadu 2008 v 13:10 | Reagovat

máme s kamarády takový " čundrácký jídlo" říkáme tomu "KOTEL CHÁLKA" prostě se vezme všechno co je v batohu .... brambory,cibule,nějaká uzenina,třeba těstoviny, mno a to se vaří v ešáku,pro tu správnou chuť pořádně osolit,opepřit a nelejt cca půl litru braníka a za 20 minut je jídlo jako hrom :-D ,pozor na střevní potíže,my už sme otrnuli

15 lahny lahny | 9. listopadu 2008 v 13:38 | Reagovat

Doma máme rádi když jsou nové brambory,uvařit, osmahout cibulku(záleží na počtu strávníků a kolik  té cibulky) a polít tatarskou omáčkou...ale nevím kolik to stojí(vaří manželka a já se o to kolik to stojí nestarám).K tomu okurkový nebo hlávkový salát,je to výborné.

16 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 15:02 | Reagovat

Já vařím brambory v papiňáku, udrží si svou chuť a jsou za poloviční dobu hotové.  Brambory rozkrájíme na kousky, dáme do paniňáku, sklenka vody, polévková lžíce másla, čajoválžička soli, stružek česneku nebo i nakrájená cibulka, kmín, trochu červené papriky mleté. Zavřít poklici, přivést do varu, zmírnit var, nechat ,,funět" 5 minut, zastavit plamen či elektřinu, nechat zavřené dojít tak 5 dalších minut.  Pak lze tak třemi odfouknutími víka (samozřejmě nářadím ne prstem) ochladit a otevřít. Nabírat děravou vařečkou pokud je tam voda, lze přílít horkou vodu z konvice hodit trochu zeleniny, majoránku, přichutit, ještě na dalších 10 min. nechat vařit a máte i polévku.

17 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 19:15 | Reagovat

-A stejně máme rádi pěkně opečené topinky s česnekem, ani na ně nemusí být ,,něco" natřené. Dávali jsme játrovku, příp. opečená kuřecí játra, kousky čerstvé papriky, okurku. No, ňamka.

18 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 21:03 | Reagovat

Mám také jeden zvláštní recept na posypání buď bramborových šišek, gombóců- to jsou vykrajovaná kolečka z bramborového těsta v nichž je hustá marmeláda-uvařená dost rychle, jako tašky, no. To dáte na kastrolek máslo, nasypete strouhanku s trochou cukru a skořice a lehce osmažíte, za míchání, aby zůstaly malinké hrudky. Tím posypete jídlo. Také jsme obyčejně smíchali mleté ořechy s cukrem a pak polili rozpuštěným máslem. Tchyně to máslo trochu rozškvařila, sebrala šumku-to bílé nahoře a přidala špetičku soli. Mělo to úplně jinou chuť i na kynutých knedlíkách s meruňkami.

19 emilka emilka | E-mail | 10. listopadu 2008 v 10:47 | Reagovat

1/ Nabízím NUDLE: Potřebujete teflonovou pánev, minimum tuku, bezvaječné vlasové nudle+koření dle chuti. Na horkou pánev kapka tuku, nasypte nudle a pilně míchejte-nejprve zesvětlají - v této fázi přidejte koření - pak začnou rychle červenat-hned zalít vodou!

Zamíchejte,stáhněte z ohně,přikrejte. Za 2-3 minutky zkotrolovat-v této fázi můžete přidat trochu kysané smetany-podle chuti. Za další 2-3 min. jsou akorát. A jezte jen tak, nebo k nim přidejte zeleninu, nebo si je dejte jako přílohu.

2/ Khičrí -základem je kombinace luštěnin a obilnin. Má nejoblíbenější kombinace - čočka a rýže. Základ stvoříte z cibule,česneku (i jiné zeleniny), a z koření dle chuti - zázvor, kardamon, koriandr, pepř, skořice...) na oleji na pánvi. Než se do něj pustíte, propláchněte a zvlášť namočte rýži i čočku do horké vody. Když je základ podušený, obé do něj proceďte, přidejte trochu vody, soli, opatrně duste, ev. připodlévejte. Khičrí se má dělat na másle /klidně vezměte olej/ a má být ostré - neošidit! Stojí za to. Mějte se.

20 emilka emilka | E-mail | 10. listopadu 2008 v 10:58 | Reagovat

Omlouvám se za opomenutí - ty nudle musí být NEVAŘENÉ, suché.

21 rucuk rucuk | E-mail | 10. listopadu 2008 v 21:55 | Reagovat

Jedli jste již někdy rohlík namazaný sádlem? Podle kamarádky je to dobré, zkusila jsem to jednou, nebylo to špatné, ale když jsem to posypala drceným česnekem, připomínalo to knedlík namočený ve šťávě z pečeně.

22 Marbuša Marbuša | 14. listopadu 2008 v 10:09 | Reagovat

Znáte někoho, kdo nejí těstoviny? Já ne. A děti úplně milujou špagety - jak oni říkají - škabety:-) Na ty buchtičky jsem teda taky dostala chuť, ňam!

23 rucuk rucuk | E-mail | 14. listopadu 2008 v 16:50 | Reagovat

Mám ráda knedlík vařený v hrníčku.  Mám dva smaltované 1/2 lt a do hrnce se akorát vejdou.

Nakrájet 2 rohlíky na kostky. V misce smícháme 2 žloutky, sůl,  hrnek 2dcl nebo 1/4 lt mléka, tentýž hrnek polohrubé nebo hrubé mouky, trochu prášku do pečiva - možno dát 1/2 lžičky jedlé sody místo prášku- přidáme ze 2 bílků ušlehaný sníh a zamícháme kostky rohlíku.  Hrnky vytřeme studeným tukem, nejlépe sádlem, dáme do nich do poloviny těsto a vložíme do vařící vody . Pod poklicí vaříme 1/2 hodiny. Vylepšit to lze přidáním nasekané petrželky do těsta, nebo osmažením kostek rohlíků. Krájíme nití nebo kráječem .

24 MIRA MIRA | 14. listopadu 2008 v 17:31 | Reagovat

[22] Marbuša

Nejím těstoviny, ale neznám nikoho, kdo je nejí. .-)

25 rucuk rucuk | E-mail | 14. listopadu 2008 v 17:52 | Reagovat

-Miro- ale  takhle kolínka s dobrou roštěnkou- šťávičkou s kostičkami špeku, to také jde. No, ale dobrý ,,szegedín" s libovými kousky vepřového, zadělaný smetanou...s knedlíčkem?

26 MIRA MIRA | 14. listopadu 2008 v 18:51 | Reagovat

[25] rucuk

Ano, ano, to vše s knedlíčkem. Sakra, zase sliním...

27 rucuk rucuk | E-mail | 19. listopadu 2008 v 17:26 | Reagovat

Jó knedlíky! Nevím proč, ale mám  ráda knedlíky s vajíčkem. Cibulku zpěnit, dát na ni kostky z knedlíků nakrájené , osmažit a přidat 2-3 rozšlehaná vejce, do kterých jsme přidali naškrábaný česnek, trochu karí koření, muškátový oříšek- jen tak šmrncnout o struhadlo , zamíchat a papat. Když je k tomu hlávkový salát, lze to i poobědvat. Stačí  i slakokyselá okurka. Myslím ale, že tento recept zná každý.

28 rucuk rucuk | E-mail | 14. listopadu 2009 v 22:13 | Reagovat

Zdravím čtenáře po roce a bude-li někdo tento článek číst, mohou si uvařit Hanáckou syrnicu podle knihy Vaříme za šesták (tvarůžky jsou už trochu dražší, ale jde jen o 3 kousky): 3 olomoucké tvarůžky, 1/2 balíčku staršího tvarohu,

1/2 litru vody, 1/2 litru mléka, kmín, sůl, kousíček másla.

Mléko zředíme vodou a povaříme se solí a kmínem. Pak přidáme kousek másla a nakrájené tvarůžky. Do mísy rozdrobíme tvaroh, vařící smě na něj nalijeme, zakryjeme a necháme chvíli stát. Podáváme s vařenými brambory..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama


Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx