Co jíte nejraději?

7. listopadu 2008 v 16:33 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí

Zapomeňme dnes na politiku, ekonomiku, věnujme se trochu sobě a tomu, co nám dělá dobře.
Každý člověk má některé jídlo nejraději, není snad nikdo, kdo by si nějaký kulinářský požitek
ze svého života nespojil s něčím příjemným, dobrým, ať je to dětství, mládí, dovolená u babičky, na horách či v zahraničí.



Kdybyste si měli sestavit jídelníček pro jedno nejoblíbenější jídlo včetně nápojů a zákusku,ovoce, zeleniny, salátů,

které by to bylo? Může být zcela prosté, ale i složitější - recept psát nemusíte, jen pokud byste
uvedli název, ze kterého by nebylo vidět z čeho pokrm je , stačí napsat hlavní složku.

Není třeba hledět na to, zda jste vegetarián, vegan či máte přísnou dietu. Máte uvést, jen to, co byste rádi jedli.

Příklad: aperitiv: fernet

- bramboračka s houbami
- dušené maso, sladkokyselé zelí, bramborový knedlík s houskou
- černé pivo nebo červené víno

jako zákusek horké maliny se šlehačkou a káva presso bez mléka, minerálka.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 7. listopadu 2008 v 17:23 | Reagovat

Moje nejoblíbenější jídlo ( tak jednou ročně, když je šlajer )

Aperitiv  - meruňkovici,

Polévka - vývar ze zadního hovězího se zeleninou a nudličkami,

Jídlo       - vepřová svíčková, pečená ve šlajeru ( odležená  

                  okořeněná ), bramborový knedlík, české zelí,

Nápoj     - pivo Starobrno - řezák,

Zákusek - piškotové řezy, káva rozpustná se smetanou,

2 caracola caracola | 7. listopadu 2008 v 17:25 | Reagovat

Jím všechno a nebráním se exotickým pochoutkám. Přesto se každý rok těším na nové brambory s tvarohem ,máslem a k tomu sklenici kefíru. Polévky takové ,na které není škoda otevírat pusu.Bramboračku,kulajdu,držtkovou,gulášovou.Aperitivu mě netřeba, ale po jídle mám rád dobrého turka.

3 Tenzulice Tenzulice | 7. listopadu 2008 v 17:53 | Reagovat

1, Čerstvě udělané bramborové placky, děláme k nim bílou fazolačku.

2, Bramboráky, bílá káva.

3, Bramborový salát s čímkoliv, nejlépe řízek z kuřecího masa.

Ale jsou i další výborná jídla.

K pití souhlasím s 10. Starobrno, případně káva.

4 N.D. N.D. | Web | 7. listopadu 2008 v 18:20 | Reagovat

2] caracola, tak ty brambory mám taky tak, jinak je to u mě jasné.

aperitiv: becherovka

polévka: hovězí s játrovými knedlíčky

hl. jídlo: řízek brkaše a okurkový salát

nápoj: vychlazené bílé-suché

zákusek:ovocný zmrzlinovošlehačkový pohár

Jo a nechtějte vědět kolik vážím

Jo a co teď momentálně jím ? Ředkvičky....

5 rucuk rucuk | E-mail | 7. listopadu 2008 v 18:28 | Reagovat

-1,2,3,4- to jsem si upletla na sebe bič - s prominutím- slintám a začínám mít hlad. Sice mám v sobě jogurt, ale co to je proti těm dobrotám...no jo, na becherovku jsem nějak nevzpomněla, ten fernet je spíš pro trávení.

6 rucuk rucuk | E-mail | 7. listopadu 2008 v 18:30 | Reagovat

-nar.soc.-  jsem tupec- co je šlajer? čemu tak říkáte?

7 Čech Čech | E-mail | 7. listopadu 2008 v 18:45 | Reagovat

Nejraději bych si dal některé z těchto bohužel dnes již nedostupných jídel:

1. pečená doma vykrmená husa, bramborový knedlík, zelí a pivo.

2. pečený zajíc polní se smetanovou omáčkou á la svíčková, houskový knedlík s brusinkami a černé pivo.

3. roládu z velkého plátu koňké kýty s bramborovou kaší a pivo.

Aperitiv slivovici, polévku hovězí vývar s játrovými knedlíčky.

8 Zdenda. Zdenda. | 7. listopadu 2008 v 19:32 | Reagovat

V létě miluji jíst venku na terásce doma či u hospody.

Nejraději mám chlupatý s houbama, či bramborák plněný sýrem nebo masovou směsí. mňam

polévku vločkovou

pivíčko gambáč či krákoru ,pito radegast taky může být

sladkosti ani kávička být nemusí ale cigárko chybět nesmí .

9 Adriana Adriana | Web | 7. listopadu 2008 v 19:47 | Reagovat

Sushi a bublinky!

(Už se těším na všechny vánoční večírky s našimi obchodními partnery! :-)

Jarní rolky (spring rolls)

A jinak cokoliv domácího - všechny husté polívky zelňačka, čočkovka, poctivá bramboračka, moravské zelí, knedlíky....maminčina rajská ....bramborová kaše..... Já si dám s chutí i klobásu na Václaváku (co Vám budu vyprávět! :-)

10 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 7. listopadu 2008 v 21:06 | Reagovat

6 rucuk

Paní Růženo, pokud jste byla na zabijačce, tak při "rozdělávání" vnitřností, je v nich blána prorostlá žilkami tuku ( asi odděluje plíce od dutiny břišní. Tomu se u Brna říká šlajer. Opatrně se vypreparuje ( nepotrhat, neprořezat ) a odloží. ( Někde ji rozkrájejí a vyškvaří s vnitřním sádlem ).

Pokud se použije na zabalení, rozprostře se, na ni se položí kolečka cibule, na ně obě svíčkové posolené, načesnekované a mírně opepřené, na to zase kolečka cibule a tou blánou se vše úhledně zabalí, pokmínuje  a nechá v chladnu 48 i déle odležet. Po upečení se vytvoří z blány mřížování a všechny šťávy a chutě jsou uvnitř. Dá se to jíst i za studena v nářezu, ale za tepla je to opravdu výborné.

11 N.D. N.D. | Web | 7. listopadu 2008 v 21:17 | Reagovat

[10] nar.soc.,  tak to tedy neznám a zírám jak je to rafinovaný...

12 ivana ivana | Web | 7. listopadu 2008 v 21:21 | Reagovat

já mám děsně ráda slepičí polívku s domácíma nudlema, rajskou omáčku... vlastně všechno kromě jater a hrachový kaše :-(

a na zítra si dělám koprovou polívku (nejlepší je s liškama, ale hříbky jsou taky moc dobrý) a po ní si dám palačinky, ještě nevím jestli se zmrzlinou nebo s džemama (meruňkovej, borůvkovej, višňovej a jablečnohruškovej), ale rozhodně nahoře bude kopec šlehačky a nastrouhaná čokoláda :-)

13 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 7. listopadu 2008 v 21:53 | Reagovat

Parádní, ale dražší je hovězí roláda.

Necháte si uříznout ze zadní kýty plát ( dvakrát proříznutý ) aby se dal rozvinout a rozklepat. Posolíme a opepříme z obou stran. Plát se rozprostře, načesnekuje, potře hořčicí, naskládají se vařená vejce do řádku, vedle nich kyselé okurky, na ně párky nebo cigárky ( poskládat dle fantazie ), zarolovat  a převázat.. V pekáčku osmažime cibulku do zlatova, vložíme roládu a osmahneme. Podlijeme přidáme masox, dusíme v troubě do měkka. Kontrolujeme a poléváme vypečenou šťávou ( doplňovat vodou ). Hotovou roládu vyjmeme. Šťávu zaprášíme moukou ( polohrubou ) povaříme a dochutíme ( masoxem, okurkou ) s povařením . Scedíme a vložíme roládu bez provázku, zpět do hotové šťávy. S rýží nebo s houskovým knedlíkem.

14 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 9:55 | Reagovat

-13- koukám jak umíte vařit, nebo vám napovídá manželka? Díky za informaci. Teď to tu s mužem rozebíráme, on zažil více zabíječek než já. Šlojíř je vlastně závoj, asi je to odvozené. Tak tady se ta blána používala na t.zv. panenskou pečeni. Pokrývala se mletým okořeněným vepřovým masem, doprostřed se dala vepřová panenka, zabalilo se to a upeklo. Také výborné. Ta hovězí roláda je podobná jako špan. ptáčci. Také mám ráda.

-12- Ivanko, my  budeme mít fazolovou polévku, chtěla jsem udělat ke krůtí pečeni zelí a bramborový knedlík s houskou, ale nechám to na zítra a ty palačinky u nás také budou. Tenké,  s džemem, ale já to ráda jen posypané skořicovým cukrem.

Šlehačku si dám na presso.

15 ivana ivana | Web | 8. listopadu 2008 v 11:05 | Reagovat

(14) rucuk

paní Růženko, tak to já bez šlehačky, mně nejvíc chutná klasickej turek, jak mi neuvíznou mezi zubama zrníčka, tak to pro mě není pořádný kafe :-)

16 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 11:55 | Reagovat

-15- A víte Ivanko, že ten soc je dobrý na vyrajbování odtoku vodovodu? Chytá se na něj tuk. Doufám, že jsem vám tím nezkazila chuť. Naši mladí to také tak pijou a já si to cedím přes takový nástavec do skleničky. Vařící vodu jako na turka, ale ten soc nemusím. A voní krásně. Na to ani šlehačku nedávám.

17 ivana ivana | Web | 8. listopadu 2008 v 12:23 | Reagovat

(16) rucuk

tak to ho asi začnu hrnout do sprcháče, pořád se mi ucpává odpad :-(a ve dřezu ne :-)))

18 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 8. listopadu 2008 v 13:18 | Reagovat

14 rucuk

Paní Půženo, umím vařit akorát vodu. Žena mi napovídala, protože ráda a dobře vaří. Nadala mi, že jsem vynechal koření a také možnost jíst roládu studenou. Dnes je těžko sehnat pěkně uříznutý plát hovězího a stejně 500.- za maso, je hodně na 8 - 10 porcí ( 20 teplých plátků )

Musím se přiznat, že naposled dělala žena roládu pro jednu známou, kterou to zaujalo. Byla těžce nemocná ( měla metastázy na mozku ) a chtěli jsme ji nějak odpoutat od předtuchy smrti. Už se špatně pohybovala tak, jsem ji k nám dovezl i odvezl domů, velmi se jí to líbilo i chutnalo. Po 4 týdnech zemřela.

19 Kamufláž Kamufláž | E-mail | 8. listopadu 2008 v 13:42 | Reagovat

Lidi, lidi, opatrnost je matka porcelánu! Co když si to tu přečte Kalousek? To bude DPH na potraviny rázem padesát procent a ne jen těch lidumilných devět.

Namísto toho, abyste opěvovali chleba s culifindou, pouze ve svátek oslazenou, rozvíjíte tu obrazy obžerných orgií.

Taky jsem dost prožranej, ale když je třeba, kuchyňský rozpočet umím utáhnout hodně tvrdě. Radost je pak dvoj- ba trojnásobná. Netloustnu, nedám vydělat obchodníkům a stát neinkasuje tolik na dani. :-)

20 N.D. N.D. | Web | 8. listopadu 2008 v 17:08 | Reagovat

[19] Kamufláž  

No já si myslím, že p. Růženka napsala že se jedná o oblíbená jídla ne o soutěž o nejlevnější jídlo ...:)))

Ale docela by mě zajímaly předpisy na levná jídla, nějaká zajímavá, škubánky a nudle s mákem znám...

Nebylo by to dobré nové téma p. Růženko ?

21 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 17:21 | Reagovat

-20- máte pravdu Naďo, znám zvláště od své šetrné babičky levná jídla a to téma je dobré. Chtěla bych ale opravdu bez rozdílu ceny znát chutě lidí.

-19- Nemyslete,že jsou lidé rozežraní, hodně jich klidně sní holý krajíc chleba s bílou kávou, ne ze šetrnosti, ale, že jim to chutná a vyhovuje. Víte, že mi chutnají jednohubky z chleba více než z rohlíků, které jsou poslední dobou čím dál žvýkavější? V Polsku tomu říkají kanapky a dávají se na to všechny možné nátěrky, zbytky masa, paštika,sýry, co lednička dá, kousky chleba se krájí na různé tvary, tak, jak to ukrojíte a vyjde to třeba ze zbytků chleba.

22 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 8. listopadu 2008 v 18:00 | Reagovat

Rodiče byli zemědělci, v r. 1951 samozásobitelé t.zn. že neměli nárok na potravinové lístky. Buď si potraviny vyprodukovali, vyměnili s těmi šťastnějšími nebo koupili na "volném" spíše, ale černém trhu ( cukr, sůl ). Matka se čtyřma děckama, bez možnosti porážky ( zakázána ) prasete, to měla opravdu těžké. Upekla bílé veky, rozkrájela je na plátky, usušila, semlela na strouhanku. Udělala nudle, uvařila je a prosypala opraženou slanou strouhankou, to byl oběd.

Sedláci se mají, ti si žerou, bylo tehdy slyšet, dost často.

23 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 18:36 | Reagovat

-l8- Tak to jste také šťastný muž, když paní umí tak vařit, ale hleďte se něco přiučit, nikdy nevíte, co se může stát a vy budete muset uvařit jí. Znám pána, který vaří rád a dobře, jeho žena také umí, ale je několik let hůře pohyblivá, tak se toho v důchodu ujal- uměl to prý již i dříve. Mám od něj pár receptů a výborných. Už jsem něco příležitostně uvedla v komentářích.

24 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 18:39 | Reagovat

-22- Nemyslete si i jiní chodili kupovat v době lístků na ,,volno", měli jsme známého obchodníka, který byl déle soukromý, protože měl malý obchod a ten měl takovou zprostředkovatelnu. Co kdo nepotřeboval, vyměnil za jiný druh a pod. Naši měli dost velké zahrady a hodně si vypěstovali sami. Měli jsme králíky, slepice, husy , jednu dobu ještě i prase a kozu dost dlouho.

25 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 18:42 | Reagovat

-l9- Je chvályhodné, když umíte utáhnout rozpočet. Jen jestli pak neremcáte, když je oběd skromný, když jste tak ,,prožranej" ":o)))

26 Arnošt Arnošt | E-mail | 8. listopadu 2008 v 21:26 | Reagovat

Nejlepší je stále vepřová pečeně knedlík a zelí! Ne však přicmrndlý ovar, ale pěkně dozlatova vypečený bůček s kůžičkou nakrojenou na malé kostičky a pěkně křupjící,s vypečenou šťávou z masa a ne s omáčkou z pytlíku od Maggi. S českým zelím a ne s jakousi břečkou, která vypadá jakoby ji už někdo měl jednou v žaludku. Knedlík pěkně tuhý s houskou a ne v omáčce rozpustnou pěnu!  To už dnes umí jen některá stará bába, ale ne žádný dnešní kuchař.

27 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 21:45 | Reagovat

-26- Tedy Arnošte, nejen staré báby umí uvařit knedlík s houskou, ale řeknu vám, že takové tužší knedlíky s houskou se u naší tety dělaly vždy a bylo to tím, že nepoužívala  na ně kvasnice, ale prášek do pečiva, housku na kostičky a vařit hned ve vodě. Já to řeším bramborovými knedlíky s kostičkami housky, zkuste si to někdy a nebudete chtít jiné. Na půl kg předem uvařených, vychladlých a nastrouhaných brambor dát 7 dkg krupice, 7 dkg bramborové moučky (Solamyl), 1 vejce, sůl a ze 2 rohlíků kostičky zapracovat do těsta.  Udělat stejně velké šišky a nechat 2 hod.uležet. Uvařit v osolené vodě tak 20 minut. Pak vyjmout a nakrájet nejlépe kráječem s drátky. Jsou výborné i ohřáté.

K nim sladkokyselé zelí, bez zátěrky, je dobré s nastrouhanou syrovou bramborou vařenou zároveň se zelím, jen trochu podlitým.

28 Arnošt Arnošt | E-mail | 8. listopadu 2008 v 21:53 | Reagovat

rucuk

A to maso?

29 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 22:18 | Reagovat

Arnošte, bez masa ani ránu, na ty knedlíky musí být šťávička, může být ten dobrý bůček, ale naši tlusté maso neměli rádi, říkali tomu mlajka. Odjakživa peču tedy kotletu, kus krůtího, kuřecí prsa bez kostí a když k tomu připáde trochu libového uzeného a dáte nejprve mezi 2 pekáče a pak odkryté upéci, sůl, kmín, česnek , na některý kousek můžete trochu provensálského koření- lahoda. Rodinné obědy tak vždy dopadnou, že: mami uvař to ,,tvoje" vepřo, knedlo, zelo a kluci si brali i recept na ten knedlík a zelí. Každý si pak nabere co chce. Chutě se snoubí.... a už toho nechám. Zítra to bude k obědu.

30 N.D. N.D. | Web | 8. listopadu 2008 v 22:38 | Reagovat

Arnošt -  tak bůček se u nás sice nikdy nejedl, ale povím vám, že houskové knedlíky jsem jedla nejúžasnější od své tchýně a ta je zadělávala sodovkou. Mana nebeská, já takové neumím a nikdo. Již nikdy jsem tak dobré knedlíky nejedla

rucuk, -  ten bramborový knedlík je moc zajímavý, nikdy jsem o tom neslyšela, musím to vyzkoušet....

O jídle se dá hovořit hodiny...

31 rucuk rucuk | E-mail | 8. listopadu 2008 v 23:00 | Reagovat

-30- Tak až ho vyzkoušíte, nedáte na něj dopustit. Víte jak ho lze udělat rychle? Z bramborového těsta v sáčku, dát jen vodu jak píší, přidat na kostky nakrájený rohlík, odpadá odležení, hned uvařit 15-20 minut. Není tak špatný, ale tomu klasickému se nevyrovná. Ten tu u nás koluje ve městě, byl to původní recept na Solamylu napsaný, bratranec- výborný kuchař ho vyzkoušel- já také a pořádně jsem to,, rozkecala."

Také dělám knedlíky v hrníčku a jsou dost vaječné, výborné, a následně na cibulce příp.zbytek osmažený s okurkou také velmi jedlý.

32 N.D. N.D. | Web | 9. listopadu 2008 v 10:01 | Reagovat

Knedlíky v hrníčku také dělám. Ale zpět k těm bramborovým. Dnes je jdu dělat (recept je už překlopený do virtuální kuchařky - bezva prográmek). Je mi na tom jenom divné, že se mají nechat 2 hodiny odpočinout. 1. to nestihnu a za 2. bramborové těsto ležením řídne....

33 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 11:56 | Reagovat

- Právě tím uležením se asi voda vsákne do těch rohlíků. Ale až dvě hodiny to být nemusí, Dávala jsem je do vařící osolené vody už za hodinu a půl a nic se nestalo. Ony jsou celkem tužší než kynuté, ale moc dobré. Dělala jsem takové menší šišky a někdy je udělala hranaté. Je to zvláštní a hezké na talíři.

34 N.D. N.D. | Web | 9. listopadu 2008 v 16:16 | Reagovat

Tak ano, i já jsem je nechala odležet jen asi půl hodiny a povedly se, byly dobré....

35 matka matka | 9. listopadu 2008 v 19:06 | Reagovat

Co jím nejraději? Co sama vařit nemusím. Takže dnes kuřecí řízky - kapsy + opečené brambory. :-)

36 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 19:26 | Reagovat

V poslední době dělám řízky dvojím způsobem.  Řízky posolím, obalím ve strouhance, ve vajíčku, znovu ve strouhance a smažím. Krásně křupavá kůrčička. Vepřové řízky naložím nejméně na 2 hodiny - jinak lépe přes noc do chladničky-používám šroubovací 3/4 lt zavařovačku : l bílý malý jogurt, lžička soli, 2 polévkové lžíce bramborové moučky, 1 vejce, karí koření, 3x strouhnout muškátového oříšku - nemusí být- rozmíchat a řízky do toho naložit- protřepat a dát do chladničky. Pak se dle potřeby vytáhnou a obalí jen ve strouhance a usmaží. Jsou křehčí. A nemáte tam tolik cholesterolu, stačí 1 vejce i na 10 řízků. Ze zbytku pajcu si udělám zavářku do polévky- přidám nasekanou cibuli, trochu česneku- ten můžete podrcený přidat i  na začátku. Udělám hrudky a povařím je nebo osmažím.

37 matka matka | 9. listopadu 2008 v 19:35 | Reagovat

Má to jen jednu nevýhodu, od strouhanky mám vždycky poraněné dásně.

Ten pajc - to je pro mne nové slovo i složení - vyzkouším, snad se doma zavděčím.

38 N.D. N.D. | Web | 9. listopadu 2008 v 20:31 | Reagovat

Růženko, navymýšlela jsem si během svého života různé vymyšlenosti a vařila podle kdejakých receptů, ale na vás nemám.  No vždyť jste tomu kuchařskému umění vlastně vyučovala  děvčata. Určitě byste v soutěži o nejkreativnější hospodyňku vyhrála 1. místo..... a to prosím nepodlejzám, nemám proč !

39 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 20:50 | Reagovat

Nadi, ty různé recepty sbírám od lidí, co se osvědčilo.  Mám takový sešitek. Vyzkouším a rovnou si tam píši- nic moc, dobré, výborné. Ty nic moc - moc nešířím.

-matičko- ta ,,dvojitá" strouhanka může být přesátá, takže dost jemná a u těch,, pajcovaných" zapadne úplně. Hotové řízky dávám zásadně na papírovou utěrku a podnos. Ubrousky se dost lepí. Utěrka je silnější a vsákne přebytečný tuk. Na dásně je výborná pasta a ústní voda - bližší asi nemohu napsat, aby to nebyla reklama. Nemáme s dásněmi problém již několik let. Je to dovozová přímá firma Am....

40 matka matka | 9. listopadu 2008 v 21:50 | Reagovat

Já to řeším tím, že pro sebe dávám hotové řízky pod pokličku, strouhanka změkne. Ostatní nechávám na volno, musí to křoupat. :-)

41 rucuk rucuk | E-mail | 9. listopadu 2008 v 21:58 | Reagovat

-40- Moje kamarádka říkala, že smaží vždy o pár řízků více, protože se neudrží a sní i 3 řízky jen při smažení. A je jedno jaké, prostě smažené. To je láska k jídlu, že?:-o))

42 matka matka | 9. listopadu 2008 v 22:20 | Reagovat

Ano, prkýnkáče jsou prý nejlepší. :-)

43 rucuk rucuk | E-mail | 10. listopadu 2008 v 21:52 | Reagovat

Máme také rodinnou pochoutku: Dušený špenát, zahuštěný jen vajíčkem- samozřejmě ochucený česnekem,  cibulkou na másle, solí,podlitý trochou mléka, aby zůstal pěkně zelený, k tomu hranolky a přírodní řízek. Zvláštní kombinace, ale dobrá a v rodině oblíbená.

44 matka matka | 11. listopadu 2008 v 12:30 | Reagovat

Dnešní vzkaz na stole:

Maminko,

kdyby byly

k obědu špagety

s kečupem a

nastrouhaným

sýrem, tak bych

ti byla vděčná. PLS.

PS. : Možná, že bych

aj umyla nádobí.

D...

45 rucuk rucuk | E-mail | 11. listopadu 2008 v 13:46 | Reagovat

-Dělávala jsem za dob bývalých špagety podle jednoho předpisu se žampiony a hovězí konzervou. Bylo to sice trochu  pracnější, ale výborné ve výsledku:

Uvaříme špagety. Na cibulce podusíme hovězí ve vl. šťávě.

Na cibulce podusíme kousky papriky a rajčat.

Podusíme na kousky nakrájené žampiony.

Pak vezmeme pekáč, vymastíme lehce a dáme vrstvu špaget, na to maso, zase špagety, na to to lečo, špagety a na ně žampiony, nahoru špagety. Celé to posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéci do trouby. Ničím se to nezalévá, protože všechna šťáva z jednoitlivých dušení tam je daná. Lahůdka to je a nají se dost lidí.  Množství neuvádím, je to podle počtu jedlíků. Zjistila jsem, že místo té konzervy lze dát i dušené maso vepřové, příp. sekaná rozmíchaná a podušená na cibulce ( jako hašé).

46 MIRA MIRA | 12. listopadu 2008 v 23:12 | Reagovat

Svíčkovou, svíčkovou, tu já mám nejsradši.

Ale nesmím :-(

Ale jím :-)

47 rucuk rucuk | E-mail | 13. listopadu 2008 v 10:47 | Reagovat

A když jsou na ní kompotované brusinky nebo červený rybíz na ozdobu- také miluji.

Ale králík na smetaně s bobkovým listem je také dobrý.

A  králík pečený s uzeným bůčkem mezi 2 pekáčky, aby nebyl suchý....

48 MIRA MIRA | 13. listopadu 2008 v 17:26 | Reagovat

[47] rucuk

Hm, a mám po žížalkách, protože jsem si silně proslinil klávesnici. To všechno miluju!!!!!!!

49 rucuk rucuk | E-mail | 28. listopadu 2008 v 20:17 | Reagovat

Přečetla jsem zásady na vaření kynutého knedlíku, aby se povedl: Hrubá mouka, pečivo na kostky z předešlého dne, vejce- jen žloutky, tekutina- mléko i  voda nejlépe s bublinkami, dostatečně velká nádoba k vaření, aby plavaly. Jedna zajímavost : Když chcete mít hodně kyprý knedlík, nedávat kvasnice, ale zadělávat podmáslím. -Jinak  recept na kynutý knedlík je v každé kuchařce. Jo a tchyně kynuté knedlíky vařila jen v páře- na utěrce přivázané přes hrnec s vodou přiklopené mísou. Byly lehoučké. Ona nedávala housku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx