Podzim , zima a vitamíny.

20. září 2008 v 17:23 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
Pošmourné počasí, slibující již jen chladno, nutnost topení, teplého oblékání a hlavně trvalé dodávání vitamínů tělu, ve mně evokuje myšlenku na zelí, hlavně kyselé. Nevím sice, zda nebudu káraná, že místo o potravu ducha se starám o potravu těla, ale přiznejte se bez mučení, že takový dobrý dlabanec, navíc zdravý - tedy to vědomí zdravého pokrmu, přijde vhod.


Tak něco od pana Doležala - výborného kuchaře, kterého neznáte z televize:Kuře se zelím!
l kuře, 1/2 kg kys. zelí, 1/2 kelímku zakysané smetany, 150 g Hery, grilovací koření.
Pekáč - 2 cm trochu opraného zelí posypeme gril.kořením, pokryjeme slabými plátky Hery- omyté půlky kuřete (dělala jsem to i z motýlků nebo čtvrtek kuřete) řezem dolů dáme na zelí. Na ně dáme zbytek zelí, posypeme gril. kořením ,pokryjeme plátečky Hery.
Zalijeme smetanou mírně zředěnou vodou - pekáč zakryjeme a pečeme asi 3/4 hodiny. Pak odkryjeme a necháme 10 min. dopéci do hněda. Příloha brambory nebo chléb.(Pro mě dobrota)
2. Kuře se zelím na pivě.(bez tuku- dietní)
1 celé kuře, 1/2 kg kys. zelí, grilovací koření na ,,Zlaté kuře", pivo na podlití.
Omyté, osušené kuře vycpeme lehce opláchnutým, na menší kousky pokrájeným zelím.Posypeme kořením na kuře, nařízneme ve slabinách, překřížíme ,,nohy" přes konec břicha. Položíme do pekáčku a polijeme pivem.
Pečeme zakryté asi 3/4 hodiny. Podáváme s brambory.
Zelná polévka zdravá pro revmatiky: (proč, to nevím)
1 menší hlávku zelí nastrouhat nebo nakrájet a povařit jen 2 min. do měkka. Nakrájet na kostky 2 cibule, 3 středně velké mrkve, 1/4 celeru, pórek, přidat pepř a sůl , osmažit na 1 lžíci olivového oleje, pak podlít vývarem, přidat to zelí a vařit do úplného změknutí. Nakonec dát zelenou petrželku.
Tak to by snad pro dnešek stačilo. Možná ty recepty znáte, ale někomu se třeba hodí. Jen tak pro informaci: Mě chutnala zelná polévka na Slovensku, takhle k ránu - trochu štiplavá s klobáskou a moc polévky tam nebylo, spíše to zelí - po slovensku kapusta. (Tomu se zase u nás říká kél a mám ho moc ráda.)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 20. září 2008 v 19:52 | Reagovat

Autorce,

polévka pro reumatiky, proč? Kyselina mléčná, která konzervuje zelí působí slučováním s kyselinou žaludeční její částečnou redukci na oxid uhličitý ( říhání ). Tím se následně sníží i tvorba kyseliny močové, jejiž soli se usazují v kloubech a působí bolestivost. Musí to být ale zelí kvašené ( přidat trochu pískového cukru-polévkovou lžíci na 5 kg )  a před použitím neproplachované.

2 N.D. N.D. | Web | 20. září 2008 v 20:01 | Reagovat

Jednoduchý a výborný recept: Na dno hrnce, nebo pekáčku se zvýšenými boky dáme kyselé zelí (žádný cukr, pouze zkysané naložené zelí !) , zalijeme trochou oleje. Na to posadíme osolené a okmínované kuře a dáme péci. Takto nám vznikne dietní kuře ala kachna v zelí. Lepší je ale bez oleje na zelí šoupnout tu osolenou a okmínovanou kachnu (dovnitř kachny jablko). Tááááááákto se budete olizovat, protože to zelí nasákne sádýlko z kachničky (když je sádla moc, tak slít !). Mňam.

3 rucuk rucuk | E-mail | 20. září 2008 v 20:34 | Reagovat

N.D. díky, zapsala jsem si to zkusím,je to jednodušší než to s Herou a smetanou.

nar.soc. -také díky. Dělám někdy zakvašované zelí v míse, je za 3 dny  hotové, protože na dno mísy, kam dám zelí -nastrouhanou hlávku- dám na sucho opečený krajíček v plátýnku, zelí zaliju studenou vodou, zatížím talířem, překryji utěrkou a nechám v kuchyni. Zelí samozřejmě posolím. Takže budu zelí jíst častěji.

4 N.D. N.D. | Web | 20. září 2008 v 21:00 | Reagovat

Ještě otravuji. Kyselé zelí je v zimě vynikající a nejraději ho jíme jako salát. Přidáme do něj nakrájenou syrovou cibuli,  kyselou okurku, nakládané žampióny, feferonky , zalít olivovým olejem, sůl a pepř.

Už mizím...

5 rucuk rucuk | E-mail | 20. září 2008 v 21:08 | Reagovat

N,D. to nemusíte, beru vše co je o zelí, příp. dalších zdrojích vitamínů. Kolik lidí, tolik chutí.Díky. My do něj dáváme jen tu cibuli a trochu oleje, ty žampiony mě nenapadly.

6 llukynek llukynek | E-mail | Web | 20. září 2008 v 21:21 | Reagovat

Mňam :o))) Vaření je fajn a když se podaří ukuchtit něco moc dobrého, tak je hned dvojí radost - z dobře odvedené práce a z krásně napraného bříška :o))).

7 nar.soc. nar.soc. | E-mail | 20. září 2008 v 21:23 | Reagovat

Dodatek k č. 1.  Cukr se dává na podporu kvašení, míchá se do nastrohaného zelí, aby se rychleji utvořila kyselina mléčná.

8 rucuk rucuk | E-mail | 21. září 2008 v 22:06 | Reagovat

Přidám něco o rybách, jsou také doporučované. Dnes jsem sice měla nezdravou úpravu ryby - filety z okouníka mořského - ale bylo to výborné. Jen muž říkal, že ryba má být cítit rybou. Bylo to jako nejjemnější masíčko . Nechala jsem filety rozmrazit volně, pak jen slila trochu vody, co z nich vytekla. Byly hluboce zamrazené. Posypala kořením na ryby , pak dala do strouhanky, do vejce, opět do strouhanky a smažila na oleji.  Mimochodem takto obalované řízky jsou křupavější. Uvařila jsem k tomu brambory, okurkový salát s bílým  jogurtem. Manžel hned šel koupit do zásoby ty filety. Měli je v akci, takže jen kilo za 1OO Kč. Z jednoho balíčku za 80, byl oběd i večeře pro 3. Nepřejídáme se.

9 rucuk rucuk | E-mail | 27. září 2008 v 23:11 | Reagovat

-2- N.D. Tak jsem dnes upekla to kuře na zelí dle návodu, tedy jen dvoje kuřecí prsa na domácím kyselém zelí - v remosce. Bylo to výborné s dušenými brambory v papiňáku.

Nakrájím oloupané brambory na čtvrtky, dám do papiňáku 1/4 litru vody, l lžičku soli, trochu červené mleté papriky, l stroužek česneku, l lžíci oleje nebo másla, do toho nasypu ty brambory , uzavřu papiňák a vařím - jak začne syčet nechám ztlumený plamínek tak 10 minut, pak zastavím a nechám dojít. Voda se téměř vypaří, pak vyberu děravou lžící. Jsou jako pečené.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx