Chvála podzimů.

6. září 2008 v 16:38 | Ruža z Moravy |  příroda kolem nás
Mám ráda jaro, léto, podzim, zimu už méně, mám k tomu osobní důvody. Nyní je však období, které je spojeno se sklizní všeho možného ovoce, zeleniny, také nastupují děti do školy a to se mi vše spojilo ve vzpomínky na mé ranné dětství a různé naše činnosti s podzimem spojené.



Myslím, že pro nynější děti a mládež by toto bylo předpotopní, jako z pohádek vybrané.
V prázdninách jsem chodila sbírat pro slepice klásky na sklizená pole. Podél polí jsem trhala pro králíky mlíčí- listy pampelišek. Pak jsme po odpoledních , již na podzim cárali po mezích a políčkách a hledali, co by se dalo zkonzumovat. To nebylo z hladu, ale roupama jsme nevěděli co dělat, jak říkala babička. Naši měli malé pole, pronajaté, jejich bylo odebráno do JZD, takže na trochu brambor, trochu toho obilí si najali za zahradami kousky takových skoro zanedbaných políček. Tedy brambory jsme měli od našich, chodili jsme si je opékat a špína nešpína nám chutnaly.

Nevím, zda to někomu něco řekne - řepa -burina, nebo setná jak jsme říkali, ona se dala jíst jako kedlubna - trochu tvrdší. Také jsme hledali na mezích takové ty velké ploché bodláky. Když jste je otrhali, odstranili z prostředku chmýří, byla to pochoutka. No, šťovík už moc na podzim nebyl a když mi kdosi jednou řekl, že roste tam, kde se vyčůrá žába, přestal mi chutnat. Dítě důvěřivé.

V diskuzi u letního jídelníčku jsem popisovala recept na rychle kvašené zelí. Domácí kyselé zelí už nyní došlo, nové ještě není, ale je čerstvé a to se sice dá zakvasit jen do skleniček zcela nezavřených, ale trvá to 14 dní, než je zakvašené a není to ta chuť.

Připomínám tedy : nastrouhané zelí, mísa nebo i kbelík, dávám raději smaltované než UH, sůl, voda, na sucho opečený krajíček chleba zabalený do plátýnka - dobrý je bílý sepraný kapesník. Zelí propláchneme, zcedíme. Na dno mísy dáme zabalený krajíček, položíme vrstvu zelí posolíme, zase vrstvu a pokračujeme , až je mísa tak 10 cm pod okraj plná. Pak zalijeme studenou vodou, přiklopíme nejlépe velkým talířem, který trochu zelí zatíží, aby povrch nečernal na vzduchu. Lehce přikryjeme utěrkou, jen kvůli přp. prachu a necháme v kuchyni třeba pod stolem kvasit. Za 2-3 dny, je zelí hotové, má zvláštní chuť díky chlebu, který opatrně vyndáme.Vodu většinou slévám, je možno ji i použít, když to zelí vaříte. Nejlepší je dušené, proložené plněnými zelnými listy. To už jsem popisovala v diskuzi u paní Ivany, tak to tam případně najděte, máte-li zájem.

Tímto článečkem bych chtěla odhlehčit jakou napjatou atmosféru a přejít zase od politiky do běžného života.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 rucuk rucuk | E-mail | 6. září 2008 v 18:45 | Reagovat

-opr.jakousi napjatou atmosféru ....

2 rucuk rucuk | E-mail | 6. září 2008 v 19:07 | Reagovat

Ještě přidám jen mrňavý recept na posypku na jablečný koláč. Těsto můžete použít které chcete, jablka nastrouhaná nebo plátková, příp. dušená, ale nahoru po částečném zapečení nasypte tuto směs: (dle velikosti koláče přidat.)2-3 lžíce strouhanky, 3 lžíce mletých ořechů, l vanilkový cukr, trochu skořice, 1 vrchovatá lžíce másla - promnout nebo zamíchat vidličkou a nanést na koláč. Upečte do křupava, je to výborné a ne moc sladké.

3 rucuk rucuk | E-mail | 6. září 2008 v 20:01 | Reagovat

Také jsme chodili pouštět draky. Nejlépe to šlo na kopci u hřbitova, kde nyní je celé sídliště, takže těch míst je již málo, přestože ze tří stran máme kopce.

4 rucuk rucuk | E-mail | 15. září 2008 v 11:28 | Reagovat

S ohledem na podzimní čas bych ráda věděla, kdo z vás má podzim rád a proč. Jestli kvůli sklizni ovoce a ost. produktů, když se zadaří, případně proto, že se konají většinou hody, říká se jinde posvícení. Mě se líbí dívat se na stromy, které jsou tak barevné - je u nás smíšený les i parky, že by to  malíř nevymyslel. No a pijáci se těší na dobré vínko či slivovici, jablkovici a calvados- rozdíl znáte, ne?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx