.



Něco z jídelníčku mého dětství.

18. srpna 2008 v 13:00 | Ruža z Moravy |  z gastronomie krajů i lidí
pečeme
Jak jsem již uvedla, byla babička velice šetrná, přitom výtečná kuchařka. Z dětství si pamatuji zhruba takový jídelníček.
V pondělí byla většinou omáčka s masem z nedělní polévky a k tomu příloha.
V úterý se koupilo maso na sekanou, příp. byl buřtguláš nebo kapusta s uzeninou a bramborem.


Ve středu moučné jídlo : palačinky, knedlíky plněné ovocem, barkes a pod. Pokud někdo neví, co je barkes : Je to ze syrových brambor udělané těsto bez koření a česneku, jen s vajíčkem a moukou, trochou soli a cukru, rozložené na vymaštěný plech a pokladený nejlépe čerstvými půlkami švestek. Na to se hodily i ty bosenské švestky, které popisuji jinde.
Vzpomínám také na povidlovou omáčku. Povidla se rozvaří a propasírují do připraveného základu většiny omáček - bešamelu. Zase pro neznalé: mouka s máslem se míchá na ohni v kastrolu jen tak do běla, jako na jíšku, ale zalévá se mlékem, dobře rozmíchá.Do tohoto se pak přidává patřičné množství propasírovaných řídkých povidel. Ochutí se skořicovým cukrem.Je to výborná nakyslá omáčka k hovězímu vařenému masu, hodí se do ní jak knedlík, tak brambor.
Ve čtvrtek bylo co dům dal, či spíše zahrádka, doplněné opět kouskem masa. Někdy dušená mrkev s hráškem, fazole nebo čočka na husto. Špenát s vařeným vejcem. Babička chovala slepice, kozu, králíky,někdy i husy.
Pátek tradičně bezmasý. Kynuté knedlíky, palačinky, šulánky s mákem, nudle s mákem.
Na sobotu vyšlo něco z masa připraveného na neděli. Pokud zabili králíka, tak uvařila přední maso a udělala ho na smetaně.
Neděle byla vždy sváteční, nechyběly také buchty. Polévka byla každý den. Zelenina byla na zahrádce, brambory ve sklepě, ovoce téměř celý rok, okurky, kompoty. Stále bylo z čeho vařit. Tvaroh se dělal, tehdy docela lehce z dobrého mléka.
Kozy jsme měli jen tak do r. 1955, pak už se mléko kupovalo do konnvičky. Dalo by se psát o jídle do nekonečna. Měla jsem velmi ráda koláč, který se dělal u nás a také u tchyně na Slovensku:
Z kynutého těsta a strouhaných čerstvých jablek, udušených se skořicí a cukrem bez vody v kastrolu,zchladlých. Těsto na dva díly: jeden díl na vymaštěný plech pěkně rozválíme, narovnáme po celé ploše jablkové pyré. Nahoru rozprostřeme druhý díl, okraje trochu zatlačíme, natřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme do zlatova. Zcela nahradí štrůdl-pardon, závin. Krájíme po vychladnutí na plechu na čtverce a jíme a jíme.
Tak končím a jdu něco zďobnout, dobrou chuť!
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 N.D. N.D. | E-mail | Web | 18. srpna 2008 v 18:00 | Reagovat

Zajímavé recepty, my jsme měli tu ovocnou omáčku na vdolky. Babička často pekla vdolky a také v troubě z hodně vajec takový svítek.  Ten barkes neznám, je to moc zajímavý, někdy to zkusím.

2 rucuk rucuk | E-mail | 18. srpna 2008 v 18:26 | Reagovat

Ten barkes není zvláště lehký, ze syrových brambor je vždy těsto tužší.Zasytí a mě to chutnalo. Ta ovocná omáčka se ale dělá jen z rozvařeného ovoce s cukrem, l  lžíce hl. mouky, l lžíce pudinku vanilkového a trochu másla. Borůvky, vypeckované třešně, pokrájené švestky na kostičky\, prostě různé chutě a lze to dávat i na prázdné kynuté knedlíky. Měla takový recept v Dobré radě nad zlato p.Bohdalová.

3 Josef Sedláček Josef Sedláček | E-mail | 18. srpna 2008 v 18:54 | Reagovat

Jako děti jsme jedli šulánky.

Docela bych si je dal, ale nehecnu se je uvařit.

Občas máme šlejšky, což je podobné.

4 rucuk rucuk | E-mail | 18. srpna 2008 v 22:25 | Reagovat

Také je znám.Mívali jsme je s mákem a cukrem, polité máslem. \śkubánky také, ale málokdy, to jsou pomačkané uvařené brambory, do kterých se silně zamíchá mouka a prohřeje se to. Pak se lžící škubou hrudky a na talíři posypou mákem atd. Ty tedy moc  nedělám. Měla jsem raději krupicovou kaši  posypanou strouhaným perníkem, skořicí a cukrem a s máslem. Případně s jablečným kompotem. Jooo, bývala různá jídla.  Kapusta vařená rovnou s kostkami brambor, zahuštěná jíškou, hustá, politá šťávou z masa a kousky masíčka. Hlavně dost  česneku a trošku octa zamíchat. Takový eintopf.

5 ham ham | 18. srpna 2008 v 22:42 | Reagovat

...děkuji, už jsem blil !

6 rucuk rucuk | E-mail | 18. srpna 2008 v 22:49 | Reagovat

Z čeho myslíte, z té kapusty, škubánek, kaše, šišek? Však vám to nikdo  nenutí a navíc to bylo dost dávno, i když kapustu vařím bez jíšky, samotnou, k tomu maso a většinou chleba. Tak to mají naši chlapi rádi. A krupici ne jako hlavní jídlo, jen taková náhražka na mls.  Proti gustu žádný disputát. Řízky ve všech podobách také dělám.

7 N.D. N.D. | E-mail | Web | 19. srpna 2008 v 8:35 | Reagovat

ham neví co je dobré, možná se živí samým suši a rožněnýma plátkama, z toho si autorko nic nedělejte...

8 Penelope Penelope | E-mail | 19. srpna 2008 v 11:48 | Reagovat

Řekla bych, že jste se měli opravdu dobře.Že vám zbylo maso z neděle, což u nás byly výjimka (maso v neděli). Rodiče byli členy JZD, do něhož odvedli nemálo hektarů zemědělské půdy,leč začátky družstev byly, no, všelijaké. To jen starší bratr věděl, co je to - najíst se. V neděli bývala běžně jen zásmažková polévka s kmínem, do níž se - pro celou rodinu - koupil 1 (jeden) rohlík. Jinak podle sezóny: švestkové knedlíky, okurkový salát jen s bramborem na cibuli, ale hlavně fazole...fazole, nudle s bramborami. Škvarky, uzené ze zabijačky, tedy pokud zbylo sádlo, slanina (většina se musela odevzdat) - to bylo jen pro chlapy. Suchého chleba bylo dost, pokud se nezamkl. To prosím mluvím o dětství v 50. letech.

9 Tausret Tausret | 19. srpna 2008 v 11:54 | Reagovat

to autorka:

Krásně jsem si zavzpomínala na dobroty mého dětství, až mi z toho začalo kručet v břiše... Nejvíc si ale pamatuji na vůni a chuť čerstvě upečeného chleba, namazaného poctivým domácím máslem nebo sádlem.... Jo jo, žádná Rama či podobná zvěrstva...

Obecně se dá říci, že jsme jedli málo masa, to bylo jenom v neděli a ve svátek, jinak se baštila zelenina, brambory, hodně se vařilo z mouky, luštěniny a tak podobně.

Díky za vzpomínku, jdu si udělat něco dobrého,jinak poslintám PC...:-))

10 rucuk rucuk | E-mail | 19. srpna 2008 v 13:04 | Reagovat

Vyzkoušený recept na domácí chléb - moc dobrý, v týž den snědený, takže nevíme, jak dlouho by byl měkký. Suroviny: 1 kg hladké mouky, 42 gr kvasnic- kostka, 3 kávové lžičky soli, drcený kmín, špetka cukru na kvásek, voda (2x 1/2 litru dle postupu) 3 okrájené-bez kůrky - krajíce obyč. chleba.  Krajíce namočíme do 1/2 lt vody. Do l kg mouky dáme rozdrobené kvasnice, posypeme špetkou cukru a pokropíme vlažnou vodou (na kvásek).Přidáme  3 lžičky soli, dle chuti drcený kmín, přidáme zcezený rozmačkaný chléb a přilejem 1/2 lt vody vlažné.Lze dát místo toho podmáslí. Vypracujeme tuhé těsto, na správnou tuhost lze přidat vodu z vymačkaného chleba. Necháme vykynout- po vykynutí ihned vyválíme šišku, kterou šikmo položíme na vodou potřený plech. Potřeme šišku vodou a na 3 místech uděláme špejlí dírky. Dáme péci do zcela vlažné trouby, po chvíli přidáme teplotu a zcvolna pečeme do zlatova. Po upečení potřeme pro lesk vodou. (Prý lze těsto vylepšit při zadělávání 2 vařenými bramborami). Jinak maso z nedělní polévky      nebylo každý týden.Věřím, že začátky JZD byly krušné. U nás to asi bylo tím, že dědeček si přivydělával i při důchodu, babička měla až starobní minimální po 70.,také měli 2 zahrady a trávu pro králíky v další cizí zahradě. Nasazenou pšenici na půl ha, na půl měřice brambory - propachtovaná pole, protože jejich jim také vzali na veřejný zájem. V zahradě veškerou zeleninu, ovoce, trochu řepy. Tak se vařilo co bylo.  No myslím, že můj komentář vydal málem za článek.

11 N.D. N.D. | E-mail | Web | 19. srpna 2008 v 21:23 | Reagovat

Tak jsme se Tausret sešli i zde....N.D.

12 jamilen jamilen | 19. srpna 2008 v 22:11 | Reagovat

Já si pamatuji, že jsme často na brambory, noky, nebo fazole,hrách atd. dávali smaženou cibulku na sádle se škvarky. Byla to náhražka za maso a hlavně bylo jídlo sytější. Polévky byly vždy dost zahuštěné jíškou, hlavně bramboračku jsme mívali i jako hlavní  jídlo.Často byl pajšl, ledvinky, nebo plíčky na smetaně. Tu jsme kupovali od sedláka a byla super. Lžíce v ní stála.

Maminka dělala z řepy sirup (teď nevím, jaké i-y se dnes píše) a takové šišky koblihové a ty jsme si máčeli v tom sirupu. Byla to poezie.

Žemlovka byla také častým jídlem, ale maso ne.

13 jamilen jamilen | 19. srpna 2008 v 22:16 | Reagovat

Zapomněla jsem na kyselé zelí, které provázelo také hodně jídel.

Dnes jím o hodně dietněji. Tuky pouze rostlinné, z mouky se moc nevaří, spíš brambory a rýže. Cholesterol, ale je spokojen vede se mu dobře. Tak co vlastně mám jíst ? :o)))

14 N.D. N.D. | E-mail | Web | 20. srpna 2008 v 8:42 | Reagovat

jamilen, vypadá to na to, že byste měla jíst na co máte chuť. Já, inspirovaná tímto článkem, jsem včera vařila šišky s mákem, no a jak byly talíře vyblízané....

15 rucuk rucuk | E-mail | 20. srpna 2008 v 9:59 | Reagovat

Pro ty, kteří se dostanou k cukrové řepě- z toho asi maminka vařila ten sirup - a příp. k červené řepě, mám velmi jednoduchý recept na výborný salát : 1 cukrová řepa, 3 červené řepy omyjeme a dáme vařit.  Zkoušíme jehlicí, zda není moc měkká. Jen tak do poloměkka uvařit. Po vychladnutrí oloupat  a nastrouhat na hrubším struhadle na nudličky. Smíchat dohromady a okyselit buď citronovou štávou nebo octem - dle chuti. Není třeba nic přidávat je to sladkokyselé a po vychlazení výborná příloha k hl. jídlu. Recept mé maďarské tchyně. Můžete přidat křen, příp. křenex, příp. doplnit nastrouhanými syrovými jablky - vyzkoušeno-  výborné.Levné.

16 jamilen jamilen | 20. srpna 2008 v 22:47 | Reagovat

[14] N.D.

[15] rucuk

Díky za rady. Budu jíst na co mám chuť a ten salát si také uděláme. Určitě bude dobrý. Je fakt, že dieta není k ničemu. Chce to pohyb. :o))

17 rucuk rucuk | E-mail | 21. srpna 2008 v 10:20 | Reagovat

Mám ověřeno, že nejhorší je nepravidelné jídlo, hlavně situované na odpoledne. Když jsem přestala dělat brigádu v  krámku a začala pravidelně jíst, jsou mi šaty, sukně velké. Obleču vše, co jsem již nemohla nosit a chtěla jsem to odnést do Charity. Ráno hrnek bílé kávy, tmavý rohlík nebo půl krajíčku chleba, nějak více nesním. Možná někdy trochu medu na rohlík. Pak během dopoledne jen ovoce na zaplnění a vodu na pití. V poledne si dávám jen na střední talířek, ale všechno co se vaří. Omezuji veškeré uzeniny, masa jen tak trochu. Odpoledne kávu nebo čaj a k tomu hřeším i kousek pečiva. K večeři l krajíček obloženého chleba, příp.zbytek od oběda na malý talířek. Někdy jen ovocný jogurt. Večer piji tibetskou houbu a dělá mi dobře a necítím hlad když jdu spát. Mám přece jen omezený pohyb než dříve, takže strava mi stačí.

18 S.aba S.aba | Web | 1. července 2011 v 6:59 | Reagovat

:-D no teda. váš blog postupně  určitě projedu celý. náhodou jsem na něj narazila a máte tady zajímavé věci.moje máma byla ročník 42 a nechtěla se naučit ani zapnout pračku natož blogovat.možná by se v tom našla.máte můj obdiv

19 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. července 2011 v 7:48 | Reagovat

Měl tady být nějaký komentář, nevidím ho. Snad to nebyl dotaz. ;-)

20 ruža z Moravy ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. července 2011 v 8:03 | Reagovat

[18]:To mi udělá radost, když někdo projeví zájem. ;-)

21 Otavínka Otavínka | Web | 10. ledna 2016 v 12:46 | Reagovat

Ano týdenní jídelníček mého dětství byl vlastně úplně jiný. Maso se jedlo jen v neděli, kdy přijížděl tatínek domů ze stavby, aby si vyměnil prádlo a nadechl se rodinného štěstí.V neděli byly většinou knedlík se zelím a pečené vepřové a polívka z hovězích kostí a játrovými knedlíčky. Maminka vařila to, co měl tatínek rád. Brácha studoval VŠ v Praze a tak se muselo ohromně šetřit. A maminka šetřit opravdu uměla, protože musela převracet každou korunku. Já mívala v týdnu např. bramborové placky nebo škubánky s mákem, jindy palačinky s džemem, ovocné knedlíky s tvarohem, buchtičky se šódo, francouzské brambory nebo klopsy s rajskou a těstoviny atp.

22 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. ledna 2016 v 19:04 | Reagovat

[21]: Stejně si myslím, že jsme jedli pestřeji a pokud to tak projdu - i vegetariáni by si mohli ledaco dopřát z těch jídelníčků našeho dětství a mládí. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama


Jde se spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx