Dobrý zvyk tety Ely

15. srpna 2008 v 9:00 | Ruža z Moravy |  Z historie života
Teta Eliška byla výborná kuchařka. Dobře i pekla, ale měla jeden takový zvláštní zvyk: Když něco slavili nebo jen očekávali návštěvu, kupovala na rohu v cukrárně čerstvé zákusky. Trubičky, věnečky, žloutkové řezy, punčové řezy, ovocné, přímo všehochuť. Víte, ona říkávala: Peču každý den, tedy skoro, mé buchty, záviny a řezy každý zná, napeče se jeden druh a co když to někomu nebude chutnat? Takhle je možnost výběru a tím, že jsou ty zákusky opravdu čerstvé a dobré , si může každý vybrat své oblíbené. Každý do cukrárny nakupovat nechodí.


Časem jsem přišla na to, že dokonce i v rodině má každý něco jiného rád a pečené cukroví se většinou všechno nesnědlo, takže co pak s tím? Párkrát jsem to tak udělala, dokonce jsem koupila jen tak 4 druhy nejoblíbenějších - je teď i větší výběr, přidala ovocný salát z čerstvého i kompotovaného ovoce a úspěch.
Ony ty naše předchůdkyně měly v mnohém pravdu. Aby tentokrát nechyběl recept, přidám jeden z tchyniny kuchyně:
Linecké těsto, plát na plech a na to přiměřné množství náplně velice jednoduché: mleté ořechy smíchané s kyselkavou- nejlépe meruňkovou marmeládou- z mletých meruněk- a na to lehký piškot: ušlehat do tuha 5 bílků, při šlehání přidávat po jedné 5 lžic pískového cukru , až je tuhý sníh, tak lehce vmíchat 5 žloutků, s přidáním prášku do pečiva- ten tam mama přimíchávala, pak ještě 5 vrchovatých lžic hladké mouky.
Piškot je pěkně žlutý, nadýchaný. Potřeme tím tu ořechovou nádivku po celé ploše a upečeme tak při 150-200 °. Necháme vychladnout na plechu, na vychladlé dáme čokoládovou příp. jinou oblíbenou polevu a po ztuhnutí krájíme na obdélníčky , spíše drobnější. Je to trvanlivé a hrozně dobré. Místo ořechů lze dát tvarohovou náplň, udělat těsta vyšší, piškot z více vajec a k tomu příslušný počet lžic cukru a mouky.
Piškot je velmi lehký a málo sladký.
Přidám i náplň do piškotu- upečeme pláty každý zvlášť,tak jemný piškot by se nedal moc krájet a ty spolu slepíme krémem.- Kolik vajec,tolikrát 5 dkg krystalového cukru dáme do smaltované nádoby a vodní lázně a nad ohněm(na plotýnce) mícháme,až zhoustne.
Pak odstavit a míchat až vychladne. Ušlehá se tuk příp. máslo samotné nebo s trochou kakaa a vmíchá se do něj vaječná hmota. Krém je lehký a málo sladký. Ve šlehaném piškotu je velmi dobrý.
Tak snad si tento zákusek někdo vyzkouší a piškot také.Dobrou chuť.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jirka Jirka | 15. srpna 2008 v 14:06 | Reagovat

Hned bych si ten piškot dal :-)) na buchty apod mě lehce ulovíte, tak kdyby jste měla zájem.. :-)

Ale měl bych malou prosbu, zkušte dávat za tečky a čárky mezery před dalším slovem i celou větou, lépe se to pak čte. Děkuji :-)

2 rucuk rucuk | E-mail | 15. srpna 2008 v 15:23 | Reagovat

Těšímě,že jsem vám kápla do noty. Recepty jsem původně ani nechtěla psát,ale aspoň někdy něco uvedu, při těch vzpomínkách na lidičky z naší rodiny.

3 007alfik 007alfik | 16. srpna 2008 v 13:00 | Reagovat

Mňam, mňam, mňam, to jste mě potěšila při zamračeném dni, hned bych si něco dala, musím jít škemrat za mamkou, ať něco upeče, já jsem na to totálně levá :-D Piškotek, mňaaaa. Děkuji za pěkný článeček, jdu se mrknout do ledničky, co by se dalo ukuchtit :-) Ale přidávám se k prosbě Jirky - ty mezery mezi čárkama a tečkama, opravdu se to potom lépe čte :-) A byla by to škoda nechat se odradit od takového článku kvůli horší čitelnosti :-)

4 rucuk rucuk | E-mail | 16. srpna 2008 v 15:19 | Reagovat

Jsem ráda, že mě někdo poučí, nějak jsem  zřejmě vyšla ze cviku. Psávala jsem hodně na stroji i když ne  všemi deseti, ale tak  8 prsty. Měli jsme doma starý psací stroj a tím, že jsem se na něm učila psát sama, prstoklad jsem si pokazila. Ani potom v ekonomické škole jsme přímému psaní nevěnovali moc času, jen technice administrativy.Byla to nástavba dvouletá. A ty mezery mezi čárkami a tečkami a dalšími slovy patří, jak jsem na to mohla zapomenout. Budu se snažit. Někdy tu chuť na sladké vyřeší   pár palačinek - mléko, vejce, vanilkový cukr, špetka soli, 2 lžíce hladké mouky, příp. vanilkový pudink, rozkvedlat, nechat chvíli stát a na pánvi jen zlehka pomaštěné udělat palačinky. Podle mého nejstaršího syna, který rád vaří, jsou dobré nejen s marmeládou, ale i s ovocným jogurtem, když není tvaroh. Já to řeším velmi ráda obyčejným pudinkem, který ani nestačí moc vychladnout. Dám si  na něj dokud je teplý trochu čerstvých borůvek, příp. zmražených , za  chvíli to lze jíst. Dobrou chuť. A děkuji ještě jednou za upozornění.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Jdeme spát, díky za návštěvu a na shledanou...

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx